Eνα ζήτημα που απασχολεί τις νέες μαμάδες! Το κόψιμο των νυχιών του μωρού ή του μικρού παιδιού, μπορεί να…πονοκεφαλιάσει τη νέα μαμά και να την ανησυχήσει. Ομως αν ακολουθήσουμε συγκεκριμμένη διαδικασία, τη σωστή ώρα, όλα θα γίνουν πιο εύκολα και κάποια… μυστικά θα σας λύσουν τα χέρια!
«Καταρχήν η υγιεινή είναι πολύ σημαντική», αναφέρει η ποδολόγος κα Αννα Παγκά (MediFoot). «Το παιδί πρέπει να έχει το δικό του προσωπικό σετ μανικιούρ. Χρησιμοποιούμε πάντα το ειδικό ψαλιδάκι των μωρών που θα βρούμε στα φαρμακεία και όχι νυχοκόπτη (δημιουργεί παρανυχίδες). Επίσης, μια μαλακή, χάρτινη λίμα για το λιμάρισμα στα νυχάκια τους είναι πολύτιμη. Πρέπει να διατηρούμε τα νύχια των μωρών καθαρά και κομμένα γιατί τα μικρόβια έχουν την τάση να κρύβονται μέσα στα νυχάκια και από εκεί να περνούν στο δέρμα, στη μύτη ή το στοματάκι του παιδιού. Επισης είναι θέμα και ασφάλειας. Τα νυχάκια ειδικά των χεριών δεν παύουν να είναι αιχμηρά για το ευαίσθητο δέρμα του νεογέννητου. Θα πρέπει, επομένως, να τα κόβουμε συχνά καθώς είναι πολύ πιθανό το μωράκι άθελά του να προκαλέσει πληγές στο πρόσωπό του ή σε άλλο σημείο του σώματός του»
Πότε είναι η καλύτερη ώρα άραγε για αυτη τη διαδικασία; Επιλέγουμε μια σχετικά ήρεμη στιγμή του παιδιού μέσα στην ημέρα π.χ. μετά το μπάνιο ή λίγο πριν κοιμηθεί, που ειναι χαλαρό και καλοδιάθετο. Μετά το μπάνιο ειδικά, όταν τα παιδικά νυχάκια έχουν μαλακώσει ειναι καλύτερα.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό φως στο δωμάτιο για να βλέπετε τι ακριβώς κάνετε.
Εαν το παιδί είναι ξύπνιο, το καθίζουμε στα γόνατά μας για να ελέγχουμε καλύτερα τις κινήσεις του ή ακόμα καλύτερα τις πρώτες φορές ζητάμε τη βοήθεια κάπου δικού μας να το κρατάει σταθερό και να ελέγχει τις κινήσεις του.
Τα νύχια των χεριών τα κόβουμε ακολουθώντας τη φυσική γραμμή και προσέχοντας να μην κόψουμε το δέρμα. Δεν κόβουμε τις άκρες!
Τα νύχια των ποδιών τα κόβουμε τετράγωνα (ποτέ στρογγυλά), όχι πολύ κοντά και λιμάρουμε τις γωνίες, δηλ. δεν κόβουμε τις άκρες επίσης!. Η περιοχή προς την πλευρά του νυχιού – την αύλακα – χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να σχηματιστεί, για αυτό δεν επιτρέπεται να επεμβαίνουμε σε αυτή την περιοχή.
Εαν διακρίνουμε ότι προκύπτει κάποιο πρόβλημα στο βρέφος ή στο παιδί, επισκεπτόμαστε άμεσα τον ποδολόγο μας. Ενα συχνό πρόβλημα είναι οι εισφρύσεις νυχιών, ή και φλεγμονή/κοκκινίλα.
Και στο καίριο ερώτημα: τι γίνεται αν τραυματίσουμε κατά λάθος κάποιο δαχτυλάκι, πώς μπορούμε να σταματήσουμε την αιμορραγία; Κατι όχι τόσο σπάνιο! Απλά ξεπλένουμε το κόψιμο κάτω από κρύο νερό, τυλίγουμε μια μικρή γάζα γύρω από το δάχτυλό του μωρού και κρατάμε με μια ελαφριά πίεση. Η αιμορραγία θα σταματήσει μέσα σε λίγα λεπτά.
Καλή επιτυχία!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο