Toν τελευταίο έναν μήνα έχω δοκιμάσει δεκάδες νανουρίσματα. Στα 40 μου και χωρίς ποτέ ιδιαίτερη ανυπομονησία να γίνω σύζυγος ή μητέρα, είχα σχεδόν αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να νανουρίσω οποιονδήποτε. Μέχρι που ανακάλυψα, αναπάντεχα και παράδοξα, ότι θα γινόμουν μητέρα. Ως κοινωνία έχουμε εξαντλήσει το θέμα «μητρότητα». Από τις σελίδες «μανούλες του facebook» έως τις ερωτήσεις στα οικογενειακά τραπέζια «εσύ πότε θα γίνεις μάνα;» η υπεραξία που έχουμε προσδώσει στον ρόλο «μάνα» είναι υπερβολική. Το να γίνεις μητέρα εξελίχθηκε στο απόλυτο success story, αυτό που ως γυναίκα μπορεί να γίνει η μόνη σου ταυτότητα, να σε αποθεώσει στα μάτια της κοινωνίας, ένα μετάλλιο τιμής για το οποίο εσύ το μόνο που μπορεί να έκανες ήταν unsafe sex.
Στην περίπτωση του single mother-hood τα πράγματα είναι διαφορετικά, όπως θα διαπίστωνα. Την τρίτη φορά που κάποιος θα ρωτήσει «ο σύζυγος;», θα συμπληρώσει «ο πατέρας;» όταν θα πάρει την απάντηση «δεν υπάρχει σύζυγος» και στη συνέχεια θα κοιτάξει με βλέμμα αμηχανίας, λύπησης ή και αποδοκιμασίας όταν θα μάθει ότι δεν υπάρχει ούτε επίσημος πατέρας, καταλαβαίνεις ότι η Ελλάδα του 2016 δεν είναι έτοιμη για κάτι πιο ποπ. Θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσεις από την πρώτη μέρα έως και την τελευταία, όταν θα γεννάς και κανείς δεν θα επιτρέπεται να μπει να σε δει εκτός από τον (ανύπαρκτο στη δική σου περίπτωση) πατέρα. Στο σούπερ μάρκετ όταν έγκυος θα κουβαλάς τα ψώνια και άγνωστοι άνθρωποι θα νιώθουν την άνεση να σου λένε: «Ο άντρας σου σε αφήνει να σηκώνεις σακούλες έγκυος γυναίκα;». Το «κατόρθωμα» της μητρότητας δεν είναι ολοκληρωμένο αν δεν έχεις καταφέρει να καπαρώσεις και σύζυγο. Οι μισές δουλειές δεν αναγνωρίζονται από τον μέσο Ελληνα νοικοκύρη, συχνά αμφισβητείται και η ορθότητα της επιλογής, καθώς «θα βγάλει προβλήματα το παιδί χωρίς πατέρα». Ολα αυτά απόρροια του βαθέος σεξισμού στον οποίο «μαρινάρεται» η ελληνική κοινωνία, που θεωρεί ότι η γυναίκα ολοκληρώνεται μόνο ως σύζυγος και μητέρα. Τα πράγματα θα γίνουν πιο hardcore όταν θα χρειαστεί να βάλεις μέσο για να βαφτίσεις το «μπάσταρδό» σου, γιατί κανένας παπάς δεν θα δέχεται να το κάνει. Οταν στον δήμο οι υπάλληλοι θα αρνηθούν να βάλουν στη δική σου οικογενειακή μερίδα το παιδί. Οταν θα συνειδητοποιήσεις ότι σχεδόν τίποτα δεν προβλέπεται ως βοήθημα για μια ανύπαντρη μητέρα, εκτός αν εκείνη αγγίζει τα όρια της απορίας.
Την ώρα που η συμβατική μητρότητα αποθεώνεται, κάποιες γυναίκες κρίνονται αυστηρότατα γι’ αυτήν εφόσον δεν γίνεται με τους όρους που έχουν αποφασίσει οι πολλοί ότι είναι οι ενδεδειγμένοι. Και όχι μόνο κρίνονται, αλλά γίνεται και η ζωή τους δυσκολότερη από γραφειοκρατικά και άλλα τερτίπια. Κι έτσι, σαν να μην ήταν ήδη η μητρότητα μια πρόκληση, καταλήγει ηρωισμός. Για να είμαι δίκαιη, υπάρχει κι ένας άλλος κόσμος. Αυτός που φτιάχνεις εσύ. Οι φίλοι σου, οι συνάδελφοι, τα αφεντικά, η φωτισμένη οικογένειά σου, οι άνθρωποι που σε αγαπούν, σε θαυμάζουν και σε πιστεύουν γι’ αυτό που είσαι. Που με την έμπρακτη βοήθεια, τη συνεισφορά σε πράγματα, χρήματα, συμβουλές, φυσική παρουσία, ψυχολογικό πάμπερινγκ, που με τη γνήσια χαρά τους και χωρίς ίχνος κριτικής θα είναι εκεί για να σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο και καλύτερη μητέρα. Είμαι αρκετά τυχερή ώστε να τους έχω. Το μυαλό μου είναι σε εκείνο το κορίτσι εκεί έξω που είναι στη θέση μου, αλλά δεν έχει ούτε τα μισά. Που ζει όχι μόνο σε μια κοινωνία, αλλά και σε ένα οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον εχθρικό προς την επιλογή της, που τα σχόλια χαράζονται βαθύτερα μέσα της, που δεν έχει αντίβαρο και παρ’ όλα αυτά το κάνει. Σε αυτήν τη σύγχρονη ηρωίδα. Και το μόνο που έχω να της πω είναι «you go, girl».
Και να της συστήσω νανούρισμα. Το πιο αποτελεσματικό είναι το Hallelujah, το επικό κομμάτι του Λέοναρντ Κοέν, τραγουδισμένο από τον Τζεφ Μπάκλεϊ. «Η αγάπη μας δεν είναι ένα νικητήριο εμβατήριο, είναι ένα κρύο και ραγισμένο αλληλούια». Το κορίτσι εκεί έξω ξέρει ακριβώς τι εννοεί.
Mανίνα Ντάνου
πηγή: kathimerini.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Ο τιτλος του κειμένου, αν και 'πιασαρικος' και δημοσιογραφικος, μου φαίνεται ότι τρολαρει την έννοια της μητρότητας και της οικογένειας...κρίμα γιατί το κείμενο εχει ροή, αυτοσαρκασμο καθως και στοχος του αν καταλαβα καλα ειναι ενθαρυντικος και υποστηρικτικος για γυναικες που ζουν σε κλειστες κοινωνιες...αλλα δυστυχώς το καταστρέφει ο τιτλος.
Δεν νομίζω ότι κανείς αντιμετωπίζει εχθρικά τις γυναίκες που έχουν παιδί μόνες τους. Ούτε οι ερωτήσεις για το σύζυγο - πατέρα έχουν κακό σκοπό. Είτε από επιλογή, είτε από χηρεία, είτε από διαζύγιο υπάρχουν πολλές μόνες μητέρες. Ούτε τα γραφειοκρατικά είναι εις βάρος τους. Επίσης, για μένα, η "υπεραξία" όπως λες (μάλλον εννοείς η υπερβολική αξία) που έχουμε δώσει στη μάνα δεν είναι καθόλου υπερβολική. Το αντίθετο θα έλεγα. Μάλλον ο ρόλος της μάνας είναι υποτιμημένος και η μητρότητα δεν υποστηρίζεται αρκετά. Τέλος, πως να το κάνουμε, όντως είναι καλύτερο να συμμετέχει στη ζωή του παιδιού και ο πατέρας και όχι μόνο η μάνα. Λογικό είναι τα παιδιά των μονογονεικών οικογενειών να νιώθουν πάντα την έλλειψη του γονέα που δεν υπάρχει στη ζωή τους. Για αυτό, και για άλλους λόγους πρακτικότερους, η απόφαση μιας γυναίκας να κάνει μόνη της παιδί δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία!
καθώς είμαι άγαμη μητέρα 2 παιδιών δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα να γράψω τα παιδιά μου στην οικογενειακή μου μερίδα στον δήμο, στο ικα ως προστατευόμενα μέλη, ενώ βαπτίστηκαν κανονικά χωρίς κανένας παπάς σε καμία ενορία (σε 2 διαφορετικές που τα βάπτισα) να μου δημιουργήσει θέμα. σε ότι αφορά τα όποια επιδόματα ισχύει κανονικά το οικογενειακό επιδομα ανεξαρτήτως εισοδήματος ενώ ως μονογονεϊκή οικογένεια έχουμε προτεραιότητα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κ διάφορα άλλα "προνόμια" που καλό θα ήταν να αναζητήσετε. Μάλιστα φετος που έγραψα το γιο μου στο ολοήμερο νηπιαγωγείο ως μονογονεική δεν χρειάστηκε να προσκομίσω αποδεικτικό ότι εργάζομαι σε αντίθεση με όλες τις άλλες παντρεμένες μανούλες. τώρα σε ότι αφορά την κοινωνία θεωρώ ότι εξαρτάται απο τον άνθρωπο κ πώς το αντιμετωπίζουμε κ εμείς οι ίδιοι κ είναι πολύ σχετικό. Εξάλλου μονογονεική θα μπορούσε να είναι κ μια οικογένεια που έχασε έναν από τους 2 γονείς πολύ νωρίς.. Θεωρώ ότι οι απόψεις κ η κοινωνία αλλάζει, εμείς, τα παιδιά μας είμαστε η κοινωνία κ οφείλουμε να την προσαρμόσουμε αλλάξουμε στα νέα δεδομένα..
Έχεις δίκιο όσον αφορά τις μονογονεικες οικογένειες, όχι μόνο για όσες επέλεξαν να κάνουν παιδί ενώ ήξεραν εξαρχής ότι ο πατέρας δεν θα ήταν κοντά, αλλά και γι αυτές που έμειναν μόνες στην πορεία. Είναι δύσκολο να μεγαλώνεις ενα παιδί με όλο το βάρος στις πλάτες σου. Όμως έχεις άδικο σε κάποια πράγματα. Όταν σε ρωτάνε για τον πατέρα / σύντροφο δεν το κάνουν για να σε προσβάλουν. Η δημιουργία ενός παιδιού θέλει 2 άτομα, οπότε υποθέτουν ότι κάποιος σύντροφος υπάρχει. Το βλεμμα τους εσύ μπορείς να το ερμηνεύεις όπως θελεις, αλλά αν κρίνω από το ύφος σου μάλλον κι το δικό σου βλέμμα δεν είναι πολύ ευγενικό. Όσον αφορά τα γραφειοκρατικα, εγώ ενώ είμαι παντρεμένη έχω τα παιδιά στη δική μου μερίδα στο δημο, αλλά και στο Ικα. Ποτέ δεν μου έφεραν αντίρρηση ούτε με αποδοκιμασαν. Κάτι τελευταίο, πάντα υπάρχουν καλοθελητες που έχουν να πουν τις κουβεντούλες τους, είσαι / δεν εισαι παντρεμένη, έχεις / δεν έχεις παιδί, κτλ. Αγνόησε τους όλους, άστους να λενε, κοίτα το παιδάκι σου και τη δικιά σου οικογένεια