γράφει η Κωνσταντίνα Μαρούδα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Τη σημερινή εποχή το θέμα «σωματικό βάρος» απασχολεί μεγάλους και μικρούς, αλλά δυστυχώς για λάθος λόγους. Οι περισσότεροι εστιάζουμε στο αισθητικό κομμάτι και όχι στο πιο σημαντικό, δηλαδή στο κομμάτι της υγείας μας.
Η επιθυμία να είμαστε αδύνατοι ξεκινά από μικρή ηλικία (ειδικά για τα κορίτσια), συγκεκριμένα από την ηλικία των έξι ετών. Τα παιδιά από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού ασχολούνται με το σχήμα του σώματός τους και ανησυχούν για την αύξηση του βάρους τους.
Εάν κάποια στιγμή κρίνουμε απαραίτητο, να μιλήσουμε στο παιδί μας για το συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οι εκφράσεις που θα χρησιμοποιήσουμε και τρόπος που θα χειριστούμε το θέμα, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το παιδί μας στη διαμόρφωση της εικόνας για το σώμα του.
Αποφεύγουμε τα αρνητικά σχόλια και τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς για το σχήμα που έχει το σώμα του παιδιού μας και για τα κιλά του. Φυσικά, πρέπει να προσέχουμε πως σχολιάζουμε και εμείς το δικό μας σώμα μπροστά στο παιδί μας και όταν θέλουμε να ελέγξουμε το βάρος μας, να μην καταφεύγουμε σε ακραίες μεθόδους και αυστηρές δίαιτες.
Είναι σημαντικό, τα παιδιά μας να διαμορφώσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα τις κρατήσουν για όλη τους τη ζωή. Εάν έχουμε παρατηρήσει ότι το παιδί μας έχει αυξήσει λίγο το βάρος του το τελευταίο διάστημα, πριν του μιλήσουμε, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή όλης της οικογένειας. Κάνουμε προσεκτικές επιλογές για τα οικογενειακά γεύματα, ελέγχουμε το μέγεθος των μερίδων, έχουμε πάντα διαθέσιμα υγιεινά σνακ και προτείνουμε περισσότερες εξωτερικές δραστηριότητες.
Είναι πολύ σημαντικό, να αποφύγουμε τις εντάσεις. Ποτέ δεν πρέπει να φωνάζουμε και να κατηγορούμε το παιδί μας για θέματα φαγητού, βάρους ή σωματικής δραστηριότητας. Το πιο πιθανό είναι, να του προκαλέσουμε αισθήματα ντροπής και θυμού που θα οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα. Όσο πιο άσχημα νιώθει ένα παιδί για το βάρος του, τόσο πιθανότερο είναι να καταφύγει στην υπερφαγία και να αναπτύξει μία διαταραγμένη σχέση με το φαγητό.
Όπως σε όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν το παιδί μας, έτσι και σε αυτό, πρέπει να ακολουθήσουμε κοινή τακτική με το/τη σύζυγο και φυσικά να βάλουμε στο παιχνίδι και τις γιαγιάδες/ τους παππούδες.
Προσπαθούμε να εστιάσουμε στην υγεία του παιδιού μας και όχι στα κιλά. Εάν όλη η οικογένεια υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες και πραγματοποιεί συχνά δραστηριότητες εκτός σπιτιού, τότε τα αποτελέσματα δεν μπορεί παρά να είναι θετικά. Τα λίγα περιττά κιλά λοιπόν, μπορούν να «εξαφανιστούν» καθώς το παιδί αναπτύσσεται και ψηλώνει. Άλλωστε σε ένα παιδί αποφεύγουμε τη δίαιτα και εστιάζουμε πάντα στην υγιεινή διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, εάν οι προσπάθειες μας δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα μπορούμε να συμβουλευτούμε έναν επαγγελματία διαιτολόγο.
Ενθαρρύνουμε το διάλογο και ακούμε προσεκτικά το παιδί μας. Μάλιστα πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη προσοχή, εάν το παιδί μας κάνει αρνητικά σχόλια για το σώμα του και τα κιλά του. Συζητάμε μαζί του και προσπαθούμε να μάθουμε πως προέκυψαν τα αρνητικά συναισθήματα. Μήπως προέρχονται από κάποιο αρνητικό σχόλιο που έκανε κάποιο άλλο παιδί ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας μας; Μήπως το παιδί μας παρατηρεί ότι δεν μπορεί λόγω βάρους να ανταπεξέλθει στα αθλήματα; Σε αυτήν την περίπτωση το θέμα καλό είναι να συζητηθεί άμεσα και να λυθεί.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο