Οι «προληπτικές εξετάσεις» και οι «εξετάσεις διαλογής» σ.σ. screening αποτελούν αγκάθια στην Παιδιατρική, καθώς πολλοί γονείς (και δικαιολογημένα) απορούν γιατί να χρειάζεται εξετάσεις ένα παιδί που φαίνεται και είναι υγιές. Από τη μία η «ανάγκη» για έγκαιρη αναγνώριση καταστάσεων που η πρόληψη θα σώσει το παιδί από ταλαιπωρία στο μέλλον και από την άλλη το κόστος και η μη κατανόηση του πόσο σημαντική είναι η πρόληψη ακόμα και σε ένα υγιές παιδί.
Τα έβαλαν, όμως, κάτω στην Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής και τα «συμμάζεψαν» στα εξής:
[1] Πλήρης αναπτυξιολογικός έλεγχος στους 9, στους 18 και στους 30 μήνες ζωής.
[2] Διαλογή για τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού στους 18 και 24 μήνες.
[3] Έλεγχος για καταθλιπτικά στοιχεία στη μητέρα σε ηλικία 1, 2, 4 και 6 μηνών του μωρού.
[4] Έλεγχος για καταθλιπτικά στοιχεία στα παιδιά άνω των 12 ετών και ετησίως μέχρι την ενηλικίωση.
[5] Συμβουλευτική για το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά στα 11 έτη.
[6] Αιματολογικές εξετάσεις: α) έλεγχος για αναιμία στους 12 μήνες, β) έλεγχος για δυσλιπιδαιμία στα 9 και στα 17 έτη, γ) έλεγχος για HIV σε ηλικία 15-18 ετών -μια προσθήκη του 2017.
[7] Έλεγχος στοματικής υγιεινής στους 6 μήνες ζωής και αντίστοιχη συμβουλευτική.
[8] Έλεγχος της όρασης στα 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12 και 15 έτη.
[9] Έλεγχος της ακοής με τη γέννηση, στα 4 έτη και στο διάστημα από 11 έως 14 ετών με ακουόγραμμα πλέον.
[10] Μέτρηση πίεσης σε παιδιά άνω των 3 ετών και ετησίως.
Να ξανατονίσω ότι τα παραπάνω μέτρα αφορούν υγιή παιδιά που δε χρήζουν επιπλέον ελέγχου. Επιπρόσθετα, δεν ξεχνάμε τις τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο πέραν της γέννησης (3η-5η ημέρα, 1ος – 2ος – 4ος – 6ος – 9ος – 12ος – 15ος – 18ος – 24ος μήνας ζωής και ετησίως από το 3ο έτος και μετά μέχρι την ενηλικίωση) για την καταγραφή των σωματομετρικών στοιχείων (ύψος, βάρος, περιφέρεια κεφαλής, δείκτη μάζας σώματος), αναπτυξιολογική, ψυχοκοινωνική και συμπεριφορική εκτίμηση.
Κι εδώ εύλογα θα μου πείτε ότι όλα αυτά κοστίζουν. Αλλά με την πρόληψη, πιστέψτε με, μπορούμε να προλάβουμε καταστάσεις που θα κόστιζαν πολλά περισσότερα. Ας είμαστε, λοιπόν, συνεπείς και δεκτικοί στην πρόληψη.
Ο πλήρης πίνακας είναι διαθέσιμος εδώ
Ιωάννης Κυριακίδης, MD, MMAS, LAT, PhD
Διευθυντής Παιδιατρικής 404 ΓΣΝ Λάρισας
FB Page: www.facebook.com/opaidiatros/
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο