Μία από τις εντονότερες παιδικές μου αναμνήσεις ήταν όταν είχα κολλήσει ψείρες στο νηπιαγωγείο… Θυμάμαι τη μαμά μου να μου βάζει «φάρμακο» στα μαλλιά και μετά με τις ώρες να χτενίζει το μαλλί για να φύγουν τα άτιμα… μαμούνια… Ταυτόχρονα στον πάνω όροφο της πολυκατοικίας, η μαμά της αγαπημένης μου φίλης-γειτόνισσας, της Ειρήνης, έκανε το ίδιο στα δικά της μαλλιά. Εμείς οι μικρές μιλούσαμε συνομωτικά για τις ψείρες μας. Ήμασταν λίγο… ντροπιασμένες, νιώθαμε ότι οι ψείρες ήταν κάτι κακό, αλλά ευτυχώς το περνούσαμε μαζί!
Η μαμά μου, βέβαια, μου είπε πρόσφατα ότι πρωτοκόλλησα ψείρες όταν ήμουν μόλις 18 μηνών και είχα όλες και όλες 3 τρίχες στο κεφάλι μου! Και προσέξτε: δεν τις κόλλησα σε παιδικό σταθμό (δεν πήγαινα άλλωστε), αλλά σε… παραλία!
Ξεκινάω αυτό το κείμενο με τις δικές μου εμπειρίες για να καραρρίψω δύο μεγάλους μύθους:
– Οι ψείρες δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε. Οι ψείρες δεν είναι συνώνυμο της ελλειπούς… καθαριότητας, μπορούν άνετα να «κολλήσουν» στο μαλλί του πιο καθαρού ανθρώπου στη γη.
Χρειάζονται τροφή για να επιζήσουν και το ανθρώπινο κεφάλι είναι ότι πρέπει για αυτές: τους προσφέρει τροφή (αίμα) και ζέστη για να γεννήσουν τα αβγά τους, τις κόνιδες. Μερικοί άνθρωποι κολλούν ευκολότερα ψείρες απ’ ότι άλλοι. Είναι και λίγο θέμα… γούστου των ψειρών, οι οποίες δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση σε κάποιους ανθρώπους, όπως κάνουν και τα κουνούπια.
– Αν και προτιμούν τα παιδιά 3-12 ετών, οι ψείρες δεν αφορούν μόνο τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Μπορούν να μεταδωθούν σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και σε οποιοδήποτε περιβάλλον, εφόσον το κεφάλι του ενός (που έχει ήδη ψείρες) έρθει σε επαφή με το κεφάλι του άλλου.
Ο λόγος που τις εντοπίζουμε κυρίως σε παιδιά είναι απλός. Στο σχολείο, στην κατασκήνωση, στον παιδότοπο, στην παιδική χαρά ή στο γυμναστήριο, η μετάδοση από παιδί σε παιδί είναι ευκολότερη γιατί τα παιδιά παίζουν, τρέχουν, αγκαλιάζονται και τα κεφαλάκια τους έρχονται συνέχεια πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Η ψείρα, βέβαια, μπορεί να επιβιώσει 12-24 ώρες μακριά από το τριχωτό της κεφαλής και έτσι μπορείς να την… αποκτήσεις και από μια πετσέτα, ένα μαξιλάρι, ένα καπέλο!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τι είναι η ψείρα;
Η ψείρα είναι ένα έντομο με έξι πόδια και χωρίς φτερά. Μπορεί να μην μπορεί να πετάξει, αλλά μπορεί να κολυμπήσει! Είναι έντομο παρασιτικό, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται εμάς (ναι, εσένα και εμένα και τα παιδιά μας!) για να επιβιώσει. Είμαστε οι ξενιστές της!
Τρέφεται κάθε 3-6 ώρες με αίμα και αυτή είναι η αιτία που δημιουργείται φαγούρα. Της αρέσει να συχνάζει στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στον αυχένα και πίσω από τα αυτιά.
Η ψείρα ζει για περίπου 40 ημέρες, σ’ αυτό το μικρό διάστημα, όμως, αφήνει ΠΟΛΛΟΥΣ απογόνους! Γεννάει κατά μέσο όρο 6 αβγά τη μέρα (100-300 αβγά όσο ζει). Τα αβγά της ονομάζονται κόνιδες, είναι μικρά και λευκά και κολλάνε με μια ειδική ουσία που εκκρίνεται από το σώμα της μαμάς ψείρας κοντά στη ρίζα των μαλλιών, εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη θερμότητα. Η θερμότητα είναι ζωτικής σημασίας για την κόνιδα, αν δεν την έχει, δεν θα επιβιώσει.
Η κόνιδα μοιάζει με πυτιρίδα, αν όμως τινάξεις το μαλλί, δεν θα πέσει λόγω της κολλώδους ουσίας που προανέφερα.
Το παιδάκι μας κόλλησε ψείρες! Και τώρα;
Μέσα στα χρόνια οι ψείρες έγιναν πολύ ανθεκτικές. Έχουν μάθει τα ανθρώπινα κόλπα και δεν σκοτώνονται εύκολα. Εκεί λοιπόν έρχεται το γνωστό σε όλους μας Para Plus! To Para Plus κυκλοφορεί εδώ και 2 δεκαετίες στη χώρα μας και είναι το νούμερο ένα αντιφθερικό που προτιμούν οι ελληνίδες μαμάδες.
Γιατί είναι διαφορετικό;
Γιατί περιέχει δύο ενεργά συστατικά που δρουν ταυτόχρονα και με διαφορετικό τρόπο ώστε να κατατροπώνουν τις ψείρες, αλλά και τις κόνιδες και δεν τους επιτρέπουν να αναπτύξουν αντοχή. Ξεχωριστά το κάθε συστατικό δεν είναι πια ικανό να εξοντώσει την ψείρα (είπαμε, έγιναν ΠΟΛΥ ανθεκτικές), σε συνδυασμό όμως κάνουν θαύματα!
Βέβαια, εκεί είναι που ερχόμαστε εμείς, οι μαμάδες να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα:
1. Σωστή εφαρμογή του Para Plus
Το Para Plus είναι εύκολο στη χρήση, αφού έχει τη μορφή σπρέι και διαθέτει ένα ειδικό ρύγχος που κάνει την εφαρμογή παιχνιδάκι. Αυτό που πρέπει να προσέξει κανείς είναι να το εφαρμώσει σε ΟΛΟ το κεφάλι. Είναι σημαντικό να μη μείνει ούτε… μία τρίχα έξω από τον αγώνα εξόντωσης της ψείρας!
2. Απομάκρυνση των ψειρών και των κόνιδων από τα μαλλιά
Αφού έχουμε εφαρμόσει το Para Plus στα μαλλάκια του παιδιού, έχουμε περιμένει να δράσει και έχουμε ξεπλύνει καλά το μαλλί με σαμπουάν, πρέπει πια με το ειδκό χτενάκι (θα το βρείτε σε κάθε φαρμακείο) να χτενίσουμε καλά καλά τα μαλλιά του παιδιού για να «πέσουν» ψείρες και κόνιδες. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών θα είναι ήδη νεκρές, όμως πρέπει να φύγουν από το κεφάλι για παν ενδεχόμενο.
Προσέξτε ιδιαίτερα τις κόνιδες, οι οποίες ξεκολλούν δύσκολα! Να ξέρετε πως όταν η κόνιδα είναι μακριά από τη ρίζα, τότε είναι ήδη νεκρή.
3. Απολύμανση όλων των αντικειμένων που ήρθαν σε επαφή με το κεφάλι των παιδιών
Η υπόθεση «ψείρα» μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το Ψεκάστε-Χτενίστε-Τελειώσατε, όμως πρέπει να ασχοληθεί κανείς και με όλα τα σεντόνια, μαξιλάρια, καπέλα, ρούχα, πιτζάμες, λούτρινα ζωάκια (!!!) που μπορεί να ήρθαν σε επαφή με το κεφάλι του παιδιού όσο αυτό είχε ψείρες!
Είπαμε, η ψείρα μπορεί να ζήσει για αρκετή ώρα εκτός κεφαλιού. Φανταστείτε να τις έχετε εξοντώσει όλες, όμως μία να έχει κρυφτεί πάνω στο αγαπημένο αρκουδάκι του παιδιού σας… Μόλις πάει για ύπνο το βράδυ και πάρει αγκαλιά τον Μπούμπη, η ψείρα τσουφ! Θα σκαρφαλώσει στο κεφάλι του παιδιού, θα γεννήσει και άλλες κόνιδες και πάμε πάλι από την αρχή!
Συνεπώς, πλένουμε όλα όσα πιστεύουμε ότι μπορούν να αποτελέσουν προσωρινό καταφύγιο για τις ψείρες!
Καλά ως εδώ; Τέλεια!
Θα αναρωτιέστε τώρα…
«Είναι το Para Plus κατάλληλο για το παιδί μου;»
Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Το Para Plus διατίθεται στα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού, είναι ένα καλά μελετημένο προιόν που κυκλοφορεί χρόνια και είναι ασφαλές για τα παιδιά μας. Άλλωστε η εφαρμογή του γίνεται μία φορά (εφόσον τηρήσει κανείς ΟΛΑ τα παραπάνω) και κρατάει μόλις λίγα λεπτά.
Μην ξεχνάτε:
– Η ψείρα κυκλοφορεί όλο το χρόνο. Δεν είναι φαινόμενο του…. Σεπτεμβρίου όπως κάποιοι νομίζουν. Προτιμά μεν κάποιες εποχές του χρόνου, όμως ζει 365 μέρες ανάμεσά μας.
– Αν και κυκλοφορούν διάφορες… τεχνικές αποφυγής ψείρας (βαμμένο μαλλί, άπλυτο μαλλί κ.α.), τίποτα από αυτά δεν εξασφαλίζει 100% ότι οι ψείρες δεν θα λιγουρευτούν το δικό σου κεφάλι. Όπως έγραψα και στην αρχή, δεν κάνουν… διακρίσεις, απλά δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση σε κάποιους από εμάς (τους «γλυκοαίματους»)
Μπορείτε να ενημερώσετε το παιδί σας σχετικά με τις ψείρες πριν καν… κολλήσει. Εξηγήστε του για ποιο λόγο δεν κάνει να φοράει τα καπέλα των συμμαθητών του ή να σκουπίζεται με τις πετσέτες τους και δώστε του να καταλάβει ότι ακόμα και αν κολλήσει ψείρες, δεν χρειάζεται να ντρέπεται, αλλά να το πει αμέσως στη μαμά ή τον μπαμπά και όλοι μαζί θα το αντιμετωπίσουν σε χρόνο μηδέν!
Αν δείτε ψείρες στο κεφάλι του παιδιού σας, ενημερώστε αμέσως το σχολείο και τους γονείς των φίλων του. Ελέγξτε προσεκτικά τα κεφάλια των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.
Μα πάνω απ’ όλα, μην πανικοβάλλετε το παιδάκι σας και μην του δημιουργήσετε τύψεις!
Υπομονή! Ψείρα είναι… θα περάσει!
Mάθετε περισσότερα για τις ψείρες και το Para Plus
στο www.paraplus.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κ εγώ αυτή τη στιγμή παθουσα .κόλλησα ο μικρός μου απο το παιδικό κ κόλλησα Κ εγώ :-( Εμείς πηρ αμε το APASAYL Ει ναι φάρμακο ,λόγοι ή ,σαμπουάν δηλ. 3 σε 1 και έχει κ χτενακι μέσα . Κάναμε ήδη την 1η εφαρμογή και εξολοφρευσαμε όλες επιτυχώς ;-) σήμερα είναι η επανάληψη γ ασφάλεια .... το φάρμακο αυτο είναι κ για παιδάκια απο 2 ετών, κορίτσια κ το συνιστώ ανεπιφύλακτα ..... :-) :-) :-)
χρησιμοποιούμε φέτος διάφορα σκευάσματα από αυτά τα καινούρια. Ελάχιστη αποτελεσματικότητα. Κοντεύουμε τετράμηνο με κάθε βδομάδα επιδρομή. Αυτό το paraplus δεν αναφέρει στο site τα συστατικά του. Ψάχνω πλέον για την παλιά ψειρόσκονη που είχε εντομοκτόνο και όχι λάδια για να γλιστράει η χτένα, όπως είναι αυτά τα σκευάσματα.
Το paraplus δεν εχει κανενα αποτελεσμα το εχω χρησιμοποιησει 4 φορες και οι μισες ψειρες εβγαιναν ζωντανες.Το ιδιο και ολες οι μαμαδες που γνωριζω λενε οτι δεν τις πιανει δεν μπορει να τις σκοτωσει. Κατι πιο δραστικο ξερετε;
paranix.exei mesa ke to xtenaki.
Σχεδόν σε όλα έχουν ειδικόχτενακι
καλησπερα.Καλη χρονια.τυχαια βρηκα το κειμενο αυτο κα θα ηθελα να βοηθησω και εγω.και τα 2 παιδακια μου μου εχουν φερει ψειρες φυσικσ δεν ντρεπομαι και ουτε και αυτα,το para plus το χρησιμοποιησαμε 1 φορα και λογω αλλεργιας στο ενα απο τα 2 παιδακια παρουσιαστηκε αλλεργια,και αναγκαστηκαμε να ψαχνουμε αλλη λυση στην καταπολεμηση αυτη.λοιπον βρηκα πολλα αντιδοτα στην ψειρα η βαζελινη ειναι καλη αλλα λογω του πετρελειου που εχει ειναι αποθητικη στις ψειρες και δεν κολλαει ευκολα στο κεφαλι ξανα του παιδιου και βγαινει φισικα μετα απο τρεις τεσσερις μερες χωρις να λουζεις το κεφαλι του μωρου και να βαζουμε στο μαξιλαρακι του παιδιου μια πετσετα προσωπου,τριβοντας το κεφαλι του στον υπνο του αυτη φευγει.Υπαρχει ομως και μια αλλα λυση πολυ πιο ευκολη και ευκολο τροπο καθαρισματος του κεφαλιου.στο εμποριο κυκλοφορει ενα χτενεκι σιδερενιο και πολυ λεπτο που στο χτενισμα του μαλλιου αφαιρει και την κονιδα,και ενα μπουκαλι κρεμα μαλλακτικη μαλλιων.βαζεις στο κεφαλι του παιδιου μπολικη ποσοτητα κρεμας και αλοιφουμε ολο το κεφαλι μετα χτενιζουμε με το χτενακι αυτο και ψειρες κονιδες και μαλακτικη ειναι επανω στο κτενακι.αυτος ο τροπος ειναι υγιεινος αποτελεσματικος και το κεφαλακι του παιδιου ησυχο και πολυ μαλακο απο την κρεμα.να σας πω οτι το κτενακι αυτο στοιχιζει γυρω στα 30 ευρω για οποιον ενδιαφερθει να το αγορασει.ειναι πολυ αποτελεσματικο.
ki pou mporoume na vroume auto to xtenaki giati kati plastika pou exoume parei den eine kala
Χα χα κι εμένα ήταν το χειρότερό μου, άσπρη σκόνη στο κεφάλι (που ακόμα θυμάμαι την απαίσια μυρωδιά της) και από πάνω τσεμπέρι...
Kai tn mama mou sunexws na leei den 8a se 3anakanw mpanio pote mhpws kai fugoun kai dn 3anakolhseis alla tzhfos eimai glukoaimath fenete tn idia agaph me exoun k ta kounoupakia;-)
Να χτυπήσω ξύλο, ακόμα δεν έχουμε κολλήσει. Αλλά η παιδίατρός μας είχε πει σε μια άλλη μαμά που το παιδάκι της είχε κολλήσει, να του βάζει για 2-3 μέρες, ΠΟΛΥ ζελέ στα μαλλιά. Αλλά, ΠΟΛΥ. Το αποτέλεμσα είναι οι ψείρες να σκάνε. Ειδικά για τα αγόρια, το ζελέ είναι μια καλή λύση. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η βαζελινη, αλλά μετά φεύγει δύσκολα από τα μαλλιά.
Mexri thn prwth tou gumnasiou eixa pshres!k sunexws 8umamai authn thn ana8ematismenh xtena na perna to derma mou k gw na klaiw:-( alla pote dn ntraphka!:-) h katalh3h apo mali mexri tn mesh mali karfaki:-P
δεν εχω χειροτερο......περσι κολλησαν τα 3 απο τα 4 παιδια μου (τα κοριτσια) και επαθα φρικη. επλυνα τα παντα, και επι 15 μερες καναμε καθημερινα τη διαδικασια με το χτενακι, πραγμα που κρατουσε τουλαχιστον 3 ωρες. δεινοπαθησαμε οικογενειακως να τις ξεφορτωθουμε. ελπιζω να μην μας ξανατυχει !!και εκει που φαινοταν πως ο μικρος μου τη γλιτωσε και στη βδομαδα πανω καιαφου του εβαζα απωθητικη λοσιον, τον ειδα να ξυνεται και τρελαθηκα, αμεσως τον εψαξα και βρηκα 2 μικρουλες τις εξολοθρευσα και τελος, τη γλιτωσε , δεν προλαβαν να γεννησουν....φρικη!!