Καλοκαιράκι και ο «σταφυλόκοκκος» κάνει πάρτι! Η δερματική αυτή πάθηση ονομάζεται ορθώς «μολυσματικό κηρίο» ή απλά κηρίο (κερί στα αρχαία δλδ -impetigo στα λατινικά) και το αίτιό του δεν είναι πάντα ο σταφυλόκοκκος, αλλά μπορεί να έχουμε και λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ή μικτή λοίμωξη. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς πώς είναι δυνατόν να μην έχουμε όλο το χρόνο εξάρσεις της νόσου και να τη βλέπουμε κυρίως το καλοκαίρι -πόσο μάλλον, όταν ο σταφυλόκοκκος είναι ΠΑΝΤΟΥ, από το χώμα μέχρι και ως φυσιολογική χλωρίδα πάνω μας. Ε, λοιπόν, φταίει το ότι σπάει ο φραγμός του δέρματος, η φυσική αυτή άμυνα του οργανισμού. Πρώτα έχουμε ένα κουνούπι, μια αμυχή κτλ, ένα «παραθυράκι» δλδ, για να τρυπώσει το μικρόβιο στο δέρμα και να εμφανιστεί το κηρίο.
Το «κηρίο» είναι γνωστή πάθηση από την αρχαιότητα και οφείλει το όνομά του στο μελί χρώμα (σαν κερί) που εμφανίζει η κρούστα της δερματικής βλάβης. Η φυσική πορεία της νόσου είναι συνήθως ένα τσίμπημα κουνουπιού που «αποκεφαλίζεται» από έντονο ξύσιμο, μολύνεται, δημιουργείται μια ερυθηματώδης κηλίδα που στη συνέχεια εμφανίζει στο σημείο φυσαλίδα με κόκκινη περιφέρεια. Από εδώ και πέρα υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: (α) πολλαπλές φυσαλίδες ή (β) μελί κρούστες. Η μη-φυσαλιδώδης μορφή αριθμεί το 70% και πλέον των περιπτώσεων μολυσματικού κηρίου. Οι φυσαλίδες, όταν υπάρχουν, σπάνε εύκολα, «ξεραίνονται» και οδηγούνται σε μελί κρούστα επίσης. Στη φάση αυτή υπάρχει φαγούρα και το παιδί μπορεί να «πάρει» από ένα σημείο το μικρόβιο και να το μεταδώσει σε ένα άλλο κ.ο.κ.
Η θεραπεία είναι τοπικά αντιβιοτικά σε αλοιφή/κρέμα στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που χρειάζονται επιπλέον μέτρα: αντιβιοτική αγωγή από το στόμα σε μολυσματικό κηρίο πέριξ των ματιών, μέσα στη μύτη, στα γεννητικά όργανα και στη ρινοπαρειακή αύλακα (τη γραμμή ανάμεσα στη μύτη και στα μάγουλα). Φυσικά, αντιβιοτική αγωγή χρήζουν όλα τα νεογνά με κηρίο και φυσικά οι παραμελημένες και χρονίζουσες περιπτώσεις. Σε όλες τις τελευταίες περιπτώσεις έχει νόημα να παρθεί και μια καλλιέργεια από τη βλάβη, η οποία θα αναδείξει με ακρίβεια το μικροβιακό αίτιο και θα δώσει απάντηση για το ποιο αντιβιοτικό θα ήταν το καλύτερο στην προκειμένη περίπτωση.
Στα γενικά μέτρα: ξεχωριστές πετσέτες για το παιδί με βλάβες, αντισηπτικές λοσιόν ειδικές για το κηρίο, κάλυψη του σημείου σε πολύ μικρά παιδιά. Η αποφυγή της επαφής με άλλα παιδιά έχει νόημα, όταν δεν έχει σχηματιστεί κρούστα στις βλάβες ή εμφανίζονται νέες βλάβες.
Το μπάνιο στη θάλασσα δεν αντενδείκνυται, αφού η θάλασσα είναι ένα τεράστιο Betadine με τόσο ιώδιο που έχει το νερό της!
Σε καμία περίπτωση δεν παίρνουμε πρωτοβουλίες χωρίς να ενημερώσουμε τον παιδίατρό μας!
Ιωάννης Κυριακίδης, MD, MMAS, LAT, PhD
Διευθυντής Παιδιατρικής 404 ΓΣΝ Λάρισας
FB Page: www.facebook.com/opaidiatros/
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο