Οι μαθησιακές δυσκολίες εμφανίζονται σε πολύ νεαρή ηλικία και είναι συχνά κάτι με το οποίο το παιδί θα πρέπει να μάθει να ζει. Η έγκαιρη αναγνώρισή τους είναι θεμελιώδης. Μάθετε μερικά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της κατάστασης.
Έχει το παιδί σας μαθησιακές δυσκολίες; Η Αγγελική είναι έξι ετών και μόλις πήγε στο σχολείο για πρώτη φορά. Στην τάξη, δεν μιλάει ούτε μοιράζεται πράγματα με τα άλλα παιδιά. Επίσης, δεν φαίνεται να ακολουθεί τις οδηγίες του δασκάλου. Ο σχολικός ψυχολόγος και ο δάσκαλος οργανώνουν μια συνάντηση με τους γονείς της Αγγελικής επειδή μπορούν να δουν ότι πιθανόν να έχει μαθησιακές δυσκολίες.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι γονείς της Αγγελικής κλήθηκαν στο σχολείο σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις. Στο σπίτι, η Αγγελική είναι ομιλητική και ενδιαφέρεται να μάθει από τη μαμά και τον μπαμπά της. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει στο σχολείο.
Η πίεση αρχίζει να επιβαρύνει τους γονείς της Αγγελικής και την πάνε σε έναν νεύρο-παιδίατρο. Μετά από μια αξιολόγηση, ο γιατρός λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα μη φυσιολογικό. Η Αγγελική διαφέρει απλά από τους συμμαθητές της, όπως πολλά παιδιά.
Λίγο αργότερα γίνεται ένα «θαύμα». Η Αγγελική αρχίζει να κοινωνικοποιείται, να δείχνει ενδιαφέρον για τα μαθήματά της και να αλληλεπιδρά με ενθουσιασμό με τον δάσκαλο και τους συμμαθητές της.
Την παραπάνω ιστορία την έχουν βιώσει πολλοί γονείς, παιδιά, δάσκαλοι και επαγγελματίες υγείας. Αν και είναι συνηθισμένο να πείτε «κάθε παιδί μαθαίνει με το δικό του ρυθμό», είναι επίσης πολύ κοινό το άγχος να σας κάνει να βλέπετε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.
Το ξεκίνημα σχολείου φέρνει πολλά προβλήματα στο προσκήνιο, αλλά τα περισσότερα μπορούν να επιλυθούν εγκαίρως.
Η προσχολική ηλικία είναι διασκεδαστική, τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού και οι δάσκαλοι έχουν πολύ πιο στενή και προσωπική αλληλεπίδραση μαζί τους.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τα μαθήματά τους γίνονται πιο περίπλοκα, τα καθήκοντά τους πολλαπλασιάζονται και οι σχολικές σχέσεις τους παίρνουν νέες και διαφορετικές αποχρώσεις.
Το παιδί θα συνειδητοποιήσει τις ικανότητές του και τους περιορισμούς του. Για μερικούς αυτό είναι καλό, για άλλους, όχι τόσο πολύ.
Θα υπάρχουν ορισμένοι επαγγελματίες που λένε ότι όσο νωρίτερα γίνει η ανίχνευση των μαθησιακών δυσκολιών, τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι με τα μικρά παιδιά υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει ψευδής διάγνωση.
Ένας ειδικός μπορεί να δώσει τη διάγνωση μιας μαθησιακής δυσκολίας όταν το παιδί φτάσει στο τρίτο έτος του σχολείου, το οποίο είναι περίπου 7 ή 8 ετών.
Οι μαθησιακές δυσκολίες επηρεάζουν την επεξεργασία των πληροφοριών. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να μάθει να διαβάζει ή να γράφει αργά και τείνει να έχει προβλήματα με τα μαθηματικά. Μπορούν να καταλαβαίνουν τι περιλαμβάνουν αυτά, αλλά δυσκολεύονται να το διαχειριστούν σωστά.
Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τις σχολικές τους επιδόσεις, αλλά και τις σχέσεις τους με άλλους.
Για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, αναλύονται τα σημεία των μαθησιακών δυσκολιών παρακάτω. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε, ότι δεν θα πρέπει να απελπίζεστε. Πρέπει να αναπτύξετε την υπομονή σας, να παρατηρείτε το παιδί σας και να δείτε πώς αναπτύσσεται. Τα σημάδια είναι:
Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έχουν φυσιολογική νοημοσύνη ή νοημοσύνη πάνω από το φυσιολογικό. Ωστόσο, δυσκολεύονται να εκφράσουν αυτό που γνωρίζουν. Δεδομένου ότι έχουν προβλήματα στην εκμάθηση ορισμένων θεμάτων, συχνά αισθάνονται απογοητευμένα και ενοχλημένα.
Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοεκτίμησή τους. Μπορούν επίσης να υποφέρουν από κατάθλιψη, αφού γνωρίζουν τι θέλουν να επιτύχουν, να πουν, να γράψουν ή να κάνουν, αλλά είναι πραγματικά δύσκολο γι ‘αυτά να το κάνουν.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν επίσης ειδικές ανάγκες όπως η δυσλεξία, η δυσαριθμησία ή και οι δύο. Αυτό αναμφίβολα βοηθάει στην ακριβή διάγνωση. Μπορούν επίσης να παρουσιάσουν δυσκολίες στην προσοχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν μια διαταραχή έλλειψης προσοχής.
Το να μεγαλώνετε ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες είναι αγχωτικό. Εάν χρειάζεστε βοήθεια ή ψυχολογική υποστήριξη, αναζητήστε τη.
Το παιδί σας θα επωφεληθεί και αυτό από το αν η μαμά και ο μπαμπάς είναι καλά. Παρακαλείσθε να μην συγκρίνετε το παιδί σας με μαθησιακές δυσκολίες με ένα άλλο παιδί που δεν τις έχει, ειδικά όχι με αδελφό ή αδελφή. Το παιδί σας θα το εκτιμήσει.
πηγή meygeia.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο