Θα έχετε ακουστά τα shortbread cookies. Σκωτσέζικης καταγωγής, είναι τόσο απλά και νόστιμα που δεν θα σταματάτε να τα φτιάχνετε. Αρέσουν σε όλους, μικρούς και μεγάλους και η μόνη τους «ιδιοτροπία» είναι ότι απαιτούν καλής ποιότητας βούτυρο. Εγώ τα φτιάχνω συνήθως με Lurpak και βγαίνουν περίφημα.
Μπορείτε να τα φτιάξετε σκέτα, να τα βουτήξετε σε σοκολάτα (απλά λιώστε κουβερτούρα σε μπεν μαρί, βουτήξτε και βάλτε τα για λίγα λεπτά στο ψυγείο), να προσθέσετε στη ζύμη σας κακάο ή καφέ ή κανέλλα ή κομματάκια σοκολάτας… Κάντε ότι βάλει ο νους σας!
H κόρη μου τρελαίνεται, ο δε άντρας μου τα τρώει στα κρυφά και κάθε φορά μου λέει «Χάθηκε να κάνεις διπλή δόση;;«
ΥΛΙΚΑ για 20 μπισκότα
2 κούπες (260 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις * (* Για ακόμα πιο απαλή γεύση που λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή κούπα αλεύρι με μισή κούπα κορν φλάουρ)
1 κούπα (226 γραμμάρια) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα (60 γραμμάρια) άχνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλλιας
(μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βανίλλια σε σκόνη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι, αφού τα έχετε κοσκινίσει.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε το βούτυρο για ένα λεπτό.
Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και χτυπήστε μέχρι να μαλακώσει το μιγμα.
Προσθέστε τη βανίλλια και στη συνέχεια το αλεύρι με το αλάτι.
Ανακατέψτε μαλακά μέχρι να γίνει η ζύμη σας. (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι αν βλέπετε ότι κολλάει πολύ!!)
Ανοίξτε τη ζύμη ώστε να πάρει σχήμα «δίσκου», τυλίξτε την σε ζελατίνα και αφήστε την στο ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Απλώστε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια που θα δουλέψετε και ανοίξτε το ζυμάρι ώστε να έχει πάχος περίπου μισό εκατοστό.
Κόψτε μπισκότα στα σχήματα που θέλετε, τοποθετήστε τα στο ταψάκι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Βάλτε τα στο ψυγείο για 15 λεπτά
Στη συνέχεια ψήστε τα για 8-10 λεπτά, ίσα να αποκτήσουν λίγο χρώμα!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν βλέπετε ότι η ζύμη σας ζορίζει στο άπλωμα, μοιράστε την σε μικρότερα κομμάτια και κόψτε ένα ένα τα μπισκότα
Για την επικάλυψη σοκολάτας:
Λιώστε κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Αφήστε την λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια βουτήξτε τα μπισκότα σας μέσα. Μπορείτε να τα καλύψετε ολόκληρα (κόλαση!!) ή μόνο ένα τμήμα τους. Κρατήστε τα σταθερά για λίγα δευτερόλεπτα να πέσει η σοκολάτα που περισσεύει και στη συνέχεια ακουμπήστε τα απαλά σε αντικολλητικό χαρτί και βάλτε τα στο ψυγείο για ένα τέταρτο.
Άλλες εκδοχές:
Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα
90 γραμμάρια κομματάκια σοκολάτας
ή
1 κουταλιά της σούπας καφέ
ή
1 κουταλιά του γλυκού κανέλλα
* Για ακόμα πιο απαλή γεύση που λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή κούπα αλεύρι με μισή κούπα κορν φλάουρ
Αν πάντως επιλέξετε τη σοκολατένια εκδοχή… να είστε έτοιμες για τέτοια μουτράκια:
Eίναι ιδανικά και για κάλυψη με ζαχαρόπαστα!
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Καταπληκτική συνταγή!!! Οι οδηγίες και τα υλικά σωστότατα!!! Ευχαριστώ πολύ!
Τελεια μπισκοτακια λιωνουν κυριολεκτικα στο στομα! Μπραβο για την ωραια συνταγη που μας εδωσες!
Πολυ ωραια συνταγη!Την εφτιαξα με ζαχαροπαστα για τη γιορτη του γιου μου κ μοιρασε στο σχολειο!Οι μαμαδες ξετρελαθηκαν!Τα ξαναεφτιαξα με επικάλυψη κουβερτουρα κ τα τσακισε ο αντρας μου!Δεν χρειαζεται πολυ παραπανω αλευρι.Απλα οταν θα ανοιξετε τη ζυμη στον παγκο βαλτε αντικολλητικο χαρτι απο πανω κ απο κατω κ θα ειναι μια χαρα!
Υπέροχα μπισκότα στην γεύση ΑΛΛΆ...... για 2η φορά δεν τα κατάφερα με τα κουπ πατ!!!! Ζύμη στην κατάψυξη για να τα ανοίξω και μόλις ψήθηκαν......σπλατςςςςςς!!!! 2 κοπέλες παραπάνω διάβασα ότι είχαν το ίδιο πρόβλημα με ζύμη και ψήσιμο. Η αλήθεια ήταν ότι σκέφτηκα να προσθέσω και άλλο αλεύρι αλλά φοβήθηκα μην σκληρύνουν! Ελπίζω η επόμενη προσπάθεια να είναι πετυχημένη.....!
Ειναι πεντανοστημα ,τα πιο φανταστικα μπισκοτα εβερ,δεν ζοριστικα καθολου στην εκετελεση ,το πιο κακο πραμα ειναι οτι εχω φαει πιο πολλα απο τη μικρη μου!!!!
Εγώ τα έφτιαξα για 1η φορά σήμερα και παρά το γεγονός ότι μου έφαγαν το μισό απόγευμα, έγιναν πολύ ωραία. Ωραία μπισκότα!
Τα έκανα και εγω μόλις... διπλή δόση και μου βγήκαν αρκετα (καμία 60ρια) γιατί κάποια δεν τα έκανα πολύ χοντρα γιατί το φοβήθηκα.. απο γεύση τέλεια!!! Την επόμενη φορά θα τα κάνω καλύτερα!!!
Τελεια,με μια μικρη αλλαγη.Εβαλα 1 κουπα αχνη κατα λαθος . Δεν χρειαστηκε καθολου αλευρι παραπανω. Για να ανοιξετε την ζυμη ευκολοτερα μετα την μια ωρα στο ψυγειο,βαλτε την αναμμεσα σε δυο λαδοκολες,και προ σπαθηστε να την ανοιξετε. Ανοιγει πολυ ευκολα ,χωρις να κολλαει πουθενα! ¨Αντε και του χρονου να ειμαστε καλα να τα ξαναφτιαξουμε!
είναι η τρίτη φορά που τα κάνω με μεγάάάάλη επιτυχία!!!σήμερα όμως έκανα διπλή δόση για να μην χρειαστεί να ξανακάνω..μέχρι τέλος του χρόνου!!!πως τα κρατάω τραγανά?εχω ενα βαζο για μπισκότα να τα βάλω εκεί αφου κρυώσουν?φοβάμαι μην μαλακώσουν..καλές γιορτές σε όλους!!
κι εγω θα συμφωνησω με την προλαλησασα παντως.....για να τα σχηματισω επρεπε να βαλω στην καταψυξη την ζυμη και μετα διαλυοντουσαν......με υπερανθρωπες προσπαθειες καταφερα να βγαλω καποια ολοκληρα......
Εγώ τι λάθος έκανα που για να γίνονται τα σχέδια με τα κουπ πατ έπρεπε να εχω τη ζύμη στην κατάψυξη;;κ οταν τελικά τα έψησα έλιωσαν τόσο που έγιναν όλα μια μάζα...μεγαααααλη απογοήτευση.....
Μάλλον δεν έβαλες όσο αλεύρι έπρεπε
SOS τα έφτιαξα εχθές με την μεγάλη μου κόρη όμως αφού ψήθηκαν κ όλα έτοιμα διαλυοντουσαν, έγιναν πολύ μαλακά όπως επίσης η κουβερτούρα στο Μπεν Μαρι δεν έγινε υγρή έγινε μέρεντα σε υφή κ καθομουν κ τα αλοιφα. Τι λάθος έκανα;
ήθελαν λίγο παραπάνω αλεύρι μάλλον (δεν είναι όλα ίδια τελικά) ή είχες πολύ λιωμένο το βούτυρο, η κουβερτούρα πιθανώς να έπρεπε να λιώσει λίγο περισσότερο, δοκίμασε να βάλεις μία κουταλιά βιταμ μέσα, γίνεται γυαλιστερή και «πιάνει» καλύτερα στο μπισκότα. Καλή επιτυχία την επόμενη φορά και προσοχή στο αλάτι!!!
Εγώ που τα έκανα, πέτυχαν σε σχήμα, ψήσιμο, μύρισε το σπίτι υπέροχα, έβαλα και τρούφα στη ζύμη, περίμεναν με χαρά ο άντρας μου και τα παιδιά ΑΛΛΑ!!! μου ξέφυγε το αλάτι και βγήκαν λιγάκι αλμυρά τι να πω? Απογοήτευση στο σπίτι σου λέω, άσε που ο γιος μου είχε κανονίσει να τα πάρει στο σχολείο για δεκατιανό. Τελικά πήρε κουλούρι από τον φούρνο....
τα έκανα σήμερα βγήκαν τέλεια βεβαία έκανα και μια πρόσθεση κακαού και δημητριακών έγιναν πολύ ωραία !!! να ρωτήσω κάτι στους 180 προθερμασμένο πάνω κάτω ή κάτω και αέρα;
Απαιχτα μπισκοτα. Εγω εβαλα και κορν φλαου οπως ειπε η Ολιβια. Τα εκανα περσι και σιγουρα θα τα ξανακανω φετος. Καλες γιορτες σε ολους!!!!!!!!!
Εμένα δυστυχως δεν μου πετυχαν .... δεν ξερω τι εκανα λαθος .. δεν μπορουσα με τιποτα να απλωσω τη ζυμη.Συμπληρωσα αλευρι τιποτα ... εβαλα τη ζυμη στο ψυγειο ξανα τιποτα. Μηπως εχετε να μου δωσετε καποια συμβουλη; Οσο για τη μανουλα που δεν της πετυχε το γλασο στο μπεν μαρι και εγω δεν το πετυχα την πρωτη φορα και ετσι πηρα τα σακουλακια που τα λιωνεις μεσα στο νερο σε κατσαρολα κλειστο και εγιναν μια χαρα.Αφου ελιωσε εριξα το γλασο σε μπολ και μετα βουτηξα τα μπισκοτα.
Δοκίμασε να την απλώνεις σε κομμάτια. Άνοιγε λίγο, κόβε ένα μπισκότο, πλάσε ξανά, κόψε και άλλο μπισκότο κοκ
και εγω τα εκανα εγω προστεσα και στραγγιστο γιαουρτι και λιγο χυμο πορτοκαλιου γινονται πιο φρεσκα και μιρωδατα
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ!!! Με την .....6η (!!) φορά που έκανα την συνταγή χτες και την 7η φορά για επιβεβαίωση σήμερα ... μπορώ να πω πλέον με ασφάλεια ότι... την πέτυχααααα!!! Αυτό θα πει επιμονή, όμως, ε; Βασικά επέμενα τόσο πολύ γιατί μια φορά μου είχαν ψιλοπετύχει τυχαία και τις επόμενες 3-4 φορές κατά σειρά γινόντουσαν χάλια, άπλωναν σαν άμορφες μάζες και δεν μπορούσα να καταλάβω τι διαφορετικό είχα κάνει εκείνη τη μία φορά!!! Επίσης, μου έκανε εντύπωση ότι διάβαζα από τις μισές ότι έχουν προβλήματα στην συνταγή και από τις άλλες μισές ότι τους έβγαιναν τέλεια και έλεγα δεν μπορεί... κάτι δεν γίνεται σωστά. Τελικά την ψιλιάστηκα και είχα δίκιο. Τα γραμμάρια είναι λάθος. Ακολουθήστε τη συνταγή με βάση τις κούπες. Όταν ακολουθείς τη συνταγή με βάση τα γραμμάρια τότε τα 226 γραμμάρια βούτυρο είναι σχεδόν μια ολόκληρη συσκευασία βούτυρο. Αν ακολουθήσεις τη συνταγή με βάση τις κούπες, τότε βάζεις μία κούπα βούτυρο και αυτό από ό,τι διαπίστωσα και χτες και σήμερα, είναι ΜΙΣΗ συσκευασία βούτυρο, δηλαδή περίπου 125 γραμμάρια και όχι 226 γραμμάρια=σχεδόν μία ολόκληρη συσκευασία!! Άρα κάποιο λαθάκι έχουν τα γραμμάρια του βούτυρου. Τώρα παλεύω με το γλάσο σοκολάτας γιατι η λιωμένη σοκολάτα σε μπεν μαρί δεν μου έγινε λεία, ούτε χτες ούτε σήμερα (είχε κομματάκια μέσα μικρά μικρά) και την επόμενη φορά θα ακολουθήσω συνταγή γλάσου για βουτήματα. :)
Σ ευχαριστώ πολύ Jenny για τις συμβουλές σου,τα έκανα σήμερα πρώτη φορά με το μισό περίπου βούτυρο κ έγιναν πολύ νόστιμα!!!
Η δοσολογία είναι σωστή. Όντως χρειάζεσαι μία συσκευασία π.χ. Milner στο ασημί χαρτί. Το βούτυρο πρέπει να είναι φυσικά σε θερμοκρασία δωματίου
Η δοσολογία με γραμμάρια είναι απόλυτα σωστή. Τα έχω φτιάξει 1.572 φορές (χωρίς υπερβολή, χαχα) και δεν έχω αποτύχει ποτές. Γενικά πάντως επειδή είχα και εγώ μια δυσκολία στο να ανοίξω την ζύμη, είδα το link που έχει η συνταγή και μπορώ να πώ με βοήθησε αρκετά. To άλλο που εμένα με παραξένεψε ήταν πως την τελευταία φορά που τα έφτιαξα, έκανα την ζύμη και μετά δεν πρόλαβα να τα κάνω τα κουλουράκια, τα έκανα την επόμενη μέρα. Πραγματικά καμμία σχέση στο πώς άνοιγε η ζύμη και στο πόσο καλά κοβόντουσαν τα μπισκότα. Πάντως έχουν γίνει τα αγαπημένα μας! Η κόρη μου μόλις βγούν απο τον φούρνο κατευθείαν παίρνει!!!
Πραγματικά σ' ευχαριστώ για τη διευκρίνηση, και γω τόσες φορές τα έκανα και προσπαθούσα να βρω που είναι το λάθος!όντως με βάση τις κούπες γίνονται τέλεια και από γεύση και σχήμα-φόρμα.
Ερασμια στην φωτογραφια ειναι η Αθηνα....ειναι παλια η συνταγη! καλη σας ορεξη!
εχω μια ερωτηση για την ποσοτητα των υλικων..η μια κοπα αντιστοιχει σε 200γρ. η συνταγη γραφει 2 κουπες αλευρι ..260γρ. ατα γραμμαρια που αναγραφει στις παρενθεσεις ειναι τα συνολικα?
http://theboudasblog.blogspot.gr/2010/12/1.html
θα τη δοκιμασω! καλη ιδεα! οχι ολο αγοραστα μπισκοτα, τιγκα στα συντηρητικα! Χαχαχαχ τελεια η φωτο του Αρχελαου στο τελος! love it!
εγω τωρα γιατι εχω την εντυπωση οτι στη φωτογραφια ειναι η Αθηνουλα κι οχι ο Αρχελαος?
Όντως η Αθηνά ειναι :)
Aμαν συγνωμη!! :-) Τα μωρακια ειναι ουδετερα δεν ξεχωριζεις φυλο! (sorry!) Παντως, δεν θελουν αυγα τα μπισκοτακια? και δεν κομματιαζουν?(δεν προλαβα να φτιαξω ακομη, ευκαιρια τωρα ενοψει Χριστουγεννων!!)
λοιπον εκανα τη συνταγη εδω κ κατι μερες κ ειναι πραγματικα τελεια μεχρι κ ο αδερφος μου που δεν τρωει τιποτα...τους αλλαξε τα φωτα!!!!καταπληκτικα κ πανευκολα!!!!!
molis ta eftia3a!teleia suntagh!! mporw arage na livsv kanonikh sokolata anti gia kouvertoura???
aaaa ta ekana k gw proxthes..polu teleia..euxaristoume polu gia th suntagh!!
Εγω εβαλα και κορν φλαουρ, εγιναν καταπληκτικα!! Μονο που εκανα ενα λαθος, επρεπε να κανω αμεσως 2-3 δοσεις. τα πιο νοστιμα μπισκοτακια που εχω φτιαξει. Ευχαριστω Ολιβια και καλες γιορτες. Υγεια και ευτυχια σε ολο τον κοσμο!!!
Τα φτιαχνω πολυ συχνα και τελευταια τα εχω φτασει σε καλο επιπεδο.Ναι!Μπορω κ εγω πια να κανω γλυκα :PPP Τετοιες συνταγες μπορεις να βρεις κι αλλες Ολιβ?
Είναι φοβερά τα μπισκοτάκια,τα είχα κάνει παλιότερα και την έχασα!Τι καλά που μας την ξαναθύμισες!!Ευχαριστώωωωωωωωω!!!
παρα πολυ νοστιμα!!! και ειδικα με κουβερτουρα!!! εμενα χρειαστηκαν 20' ψησιμο...την επομενη φορα θα κανω δυο δοσεις μαζι! ;)
οντως τα καλυτερα μπισκοτακια βουτυρου... τα εφτιαξα και χαθηκαν στο πι και φι... την αλλη φορα θα φτιαξω διπλη δοση... μη σου πω και τριπλη... παρα πολυ ωραια φυσικα δεν προλαβα να τα βουτυξω στην κουβερτουρα καλυτερα γιατι θα περναμε πιο πολλες θερμιδες... μπραβο για την τελεια συνταγη σου...
μολις εφτιαξα την ζυμη και την εβαλα στο ψυγειο... κολλαγε αρκετα μαλλον γιατι ειχαβαλει λιγο παραπανω βουτυρο και ετσι προσθεσα παραπανω αλευρι... σε καμμια ωριτσα θα αρχισω παρεα με την 5χρονη κορη μου να φτιαχνουμε τα κουλουρακια και θα σας πως εντυπωσεις,,,,
Μμμμμ,μόλις τα έψησα κ δεν είμαι σίγουρη αν θα προλάβω να βάλω κ την κουβερτούρα!!!Είναι πεντανόστιμα!!!Thanks Olivia!!
ΜΟΛΙΣ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ!ΒΓΗΚΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ!ΚΙ ΑΠΟ ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΙ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ...ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ!ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΣΠΑΣΑΝ ΜΕΡΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ!ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΚΕΦΑΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΥΤΣΑ!ΧΑΛΑΛΙ ΟΜΩΣ!ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΕΓΩ!ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ!!!ΜΠΡΑΒΟ!
ΑΠΛΆ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ. ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΚΑΝΑΝ ΘΡΑΥΣΗ! ΕΤΓΕ!!!
μπραβο!!πολυ νοστιμα τα μπισκοτα μολις τα εφτιαξα και ξετρελαθηκαμε ολοι!!!!
Ολιβια, τελικα η ζυγαρια μου εφταιγε! Τελεια! Η μικρη διπλα μου τα τρωει!
Εχω την εντύπωση πως είναι λίγο λάθος οι δοσολογίες. Παρόλ΄αυτά τα έκανα διορθώνοντας και βγήκαν πολύ ωραία! Εγώ έβαλα το ίδιο βούτυρο που βάζω στους κουραμπιέδες με λίγο αμυγδαλέλαιο και μύρισε το σπίτι χριστούγεννα!
καλησπέρα! αφού το αλεύρι είναι 2 κούπες δηλαδή 260 γρ. πως γίνεται το βούτυρο με 1 κούπα να είναι 226 γρ.; μήπως έχει γίνει λάθος στα γραμμάρια του βουτύρου; ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση!
Κουπες= ογκος, γραμμαρια= βαρος. Οπως μια κουπα βαμβακι δεν εχει το ιδιο βαρος με μια κουπα νερο...
ΝΤΡΟΠΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ....ΚΑΝΩ ΔΙΑΙΤΑ!!!
Τα έφτιαξα κι εγω εχθές τα μπισκοτάκια και βγήκαν καταπληκτικά !!! Ευχαριστώ πολύ......
ontws einai pentanosthma!ta ekana prox8es !!!mou fanhkane ligo mpelalidika,alla to apotelesma htan ekplhktiko!!!!osoi ta dokimasane tous aresane polu!!!aksizoune ton kopo!!!to idio einai,ti bitam;ti bouturo;kai einai k pio oikonomika me to bitam.
εγω δεν εχω καταλαβει..το λιωνουμε το βουτυρο ή οχι??? απο γευση τελεια αλλα μου φαινεται κατι εκανα λαθος στη ζυμη,μετα που τα εψησα διαλυθηκαν!!
Τα έκανα αλλά ξέχασα να σχολιάσω... Είναι τέλεια! Πανεύκολα και τέλεια μπισκοτάκια! Εγώ δεν είχα lurpak και τα έκανα με βιτάμ, τέλεια, όποιος έφαγε μου ζητούσε την συνταγή! Ευχαριστώ πολύ :) Α! Εννοείτε οτι θα τα ξανακάνω!!!!!
δεν υπαρχουν νοστιμοτερααααααααααα!!!!!!!!!!!
νοστιμοτερα ναι,ευκολοτερα οχι!δυσκολευτηκα σε ολα τα σταδια.η ζυμη κολλουσε πααααρα πολυ οσο και αλευρι να εβαλα και στο φουρνο τα μισα απλωσαν!!!γιατιιιιιι???
ASTERIA-AXILLES kai ti exeis na protineis gia to liosimo tis zimis mesa sto fourno?
ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΝΑΡΠΑΣΤΑ... ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΠΟΤΩ ΝΑ ΠΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΟΣΕΣ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ........ Η ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΛΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΕΛΟΦΑΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΕΙΝΑΙ ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΙ ΟΛΙΒΙΑ. ΛΕΠΤΟΤΕΡΑ ΣΚΟΡΠΑΝΕ. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΕΛΟΦΑΝ ΒΡΕΞΤΕ ΕΛΑΦΡΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΛΛΗΣΕΙ. ΑΥΤΑ.....
Emena den mou petixan k ekana k dipli dosi gamoto...I zimi elione k olo ton evaza psigeio gia na sfiksei k ta sxediakia pou eixa kanei molis mpikan sto fourno katastrafikan!eliose i zimi k aplosan.etsi eginan lepta k amorfa k oute na ta vgalo ap to tapsi den mporousa,thrimatizontan..ma ti ekana toso lathos????
Την επόμενη φορά δοκίμασε να την αφήσεις περισσοτερη ώρα στο ψυγείο. Μοιρασε την σε 2 μέρη και οσο δουλευεις το πρώτο μερος, έχε το άλλο στο ψυγείο. Επίσης βοηθάει να την ανοίξεις μεσα στην ζελατίνα, ώστε να μην κολλάει στον πλάστη. Χρησιμοποίησα βουτυρο "τυπου κερκύρας" και έγιναν πολύ μυρωδάτα.
ΟΛΙΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ..... ΑΠΛΑ ΥΠΕΡΟΧΑ. ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ, ΒΓΗΚΑΝ ΤΕΛΕΙΑ, Η ΖΥΜΗ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ, ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΝΑΡΠΑΣΤΑ.... ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΘΑ ΚΑΝΩ 5 ΔΟΣΕΙΣ ΣΗΓΟΥΡΑ!!!!
olivia mou klew ....klaps klaps giati den mou bgikan kala!!!! den pirazi tha kano ke ali apopira
Κι εγω δοκίμασα να τα φτιάξω αλλά στο ψήσιμο με την προβλεπόμενη ώρα τα είδα πολύ μαλακά.Ετσι τα άφησα ακόμη 5 λεπτά , ώσπου σχεδόν τα έκαψα.Θα ξαναδοκιμάσω!!!
Λοιπόν, μολίς τα έψησα και είχα την υποχρέωση να το γράψω. Βγήκαν φανταστικά , τραγανα και δυστυχώς μέσα σε μια ώρα αφαντα. Νασαι καλα Ολιβια να δοκιμαζεις συνταγές , να μας κερδίζεις χρονο. Το μωρο μου είναι μωρουλι πολυ και δεν τρωει αλλα τρώμε εμείς για όλους, α! Η συνταγή πέτυχε ακριβώς με τις αναλογίες που είχες δώσει!
k αλλη απορια ξανθιας μανας-μαγειρισσας..εχει σημασια οταν θα μπει στο ψυγειο , αν ειναι λεπτη η ζυμη η χοντρη? η αν αντι για 1 ωρα καθησει 2 ωρες στο ψυγειο?
eιμαι στο σταδιο πριν το βαλω στο ψυγειο.κολλαει πολυ κ εχει κ λιγακομματακια(δεν ξερω πως να το περιγραψω η ασχετη) φτιαχνω βεβαια δπλη δοση κ ενω επρεπε πχ 520γρ λουρπακ εβαλα 500 ..... :(
bre olivia mou eftiaxa tin zimi i opoia den itan katholou kolodes opos lete kai tin ebala sto psigio opos leei i sintagi.tin ebgala kai einai petra kai egine kai thrimata.tin xanaebala sto psigeio gt koimithike to plasma mou kai ithela na ta ftiaxoume parea.ekana kati lathos kai exei ginei etsi i zimi?tha xalasei an minei sto spigeio mexri aurio to proi? HELPPPPP!!!!!
ΜΟΛΙΣ ΤΑ ΕΒΓΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ!ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ Κ ΤΟ ΠΙΟ ΩΡΑΙΟ?ΕΙΝΑΙ HANDMADE! ΓΙΝΟΝΤΑΙ Κ ΓΡΗΓΟΡΑ .ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ . ΜΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!! :)
βρε Ολίβια συγνώμη αλλά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όταν λες ότι πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα δίσκου.... μάλλον είναι περασμένη η ώρα και δεν επικοινωνώ γιατί προσπαθώ τόση ώρα να καταλάβω πως θα την πλάσω!!! ευχαριστώ!!!!
PERFECT!!!OLIVIA ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΟΛΑΣΗ ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ !!!!! ΓΙΑΜΙ ΓΙΑΜΙ!!!!!
mmmmmmmmmmmmmm thelo na ta ftiakso AMESA !!!!! na rotiso pou vrikes ta sygkekrimena koupat me to anthropaki? (kai tin kardoulitsa!)
Loipon, ta ekana kai egw kai apo geusi einai SUPER!! fantasika! Eixa thema kai egw me tin zumi, kollouse para polu, ebala telika 3 koupes aleuri kai oxi 2. Meta tin afisa sto psugeio olo to bradu kai to prwi itane san petra. Me to pou malakwsei ligo prepei na ginoun grigora grigora giati meta pali kollaei!. Pantos einai nostimotata! (+1 kilaki gia emena)
Λοιπόν, πρέπει να τονίσω στο κείμενο ότι η ζύμη είναι αρκετά κολλώδης, χαχα... Την έχω συνηθίσει τόσο καιρό και έτσι τη θεωρώ... δεδομένη! Αντί για εξτρά αλεύρι την ώρα της ζύμης, βάλε μπόλικο στο πλάσιμο των μπισκότων!
Κι εγώ, καταλάθος, άφησα τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι που έγινε πέτρα και μετά αντί να την αφήσω να μαλακώσει, την έκοψα με μεγάλο κοφτερό μαχαίρι σε φετούλες πάχους μισού εκατοστού και βγήκαν μια χαρά οβάλ μπισκοτάκια!!
Τρέλα τα μπισκοτάκια!
Επειδη η 2χρονη κόρη μου έχει αλλεργία στην πρωτεινη του αγελαδινου γάλακτος και κυρίως επειδη τη θηλάζω και κάνω κι εγω αποχή απο τα γαλακτοκομικά, αν βάλω Βιταμ ΒΙΟ θα πετυχουν????
Σοφία, τα έχω φτιάξει και με ΒΙΤΑΜ και βγήκαν νόστιμα! Δεν έχεις τίποτα να χάσεις :):)
Σε ευχαριστω πολύ!!!! Θα δοκιμάσω να τα φτιάξω το συντομότερο και θα σας πω τα αποτελέσματα!!!! Αχ έχω άλλη μια ερωτηση....περίπου πόσα κομμάτια βγαίνουν με μια δόση????
20 μπισκότα μεσαίου μεγέθους!
Εγώ δεν τα έκανα για τα παιδάκια μου, μιας και είμαι μικρή ακόμα.. αλλά είπα να τα φτιάξω για τους γονείς μου... Μέχρι που τα έβγαλα και από τον φούρνο ήταν μια χαρά! Αλλά είχα ένα θεματάκι για το πως θα τα καλύψω με την σοκολάτα και τελικά τα πασάλειψα...Σε άλλα σημεία λίγη σοκολάτα και σε άλλα πολλή... Δεν ξέρω αν έπρεπε να είναι πιο υγρή ή πιο πηκτή... παντως φαίνονται ΤΕΛΕΙΑ! δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα... :)
Θέλουμε συνταγές βήμα-βήμα για εμας τις καινουργιες νοικοκυρες+μαμαδες!!!
Τα φτιαχνω κάθε Χριστούγεννα σε Χριστουγεννιάτικα σχήματα (άγγελοσ, αστερακι, πεφταστερι, ελατο ή άλλεσ φορέσ κάνω ζωάκια) και πριν στεγνώσει η σοκολάτα ρίχνω χρωματιστές μπαλίτσες (ζαχαρωτά) από πάνω! Είναι πολύ εμφανίσιμα, νόστιμα και παιχνιδιαρικα!!
Φαίνονται νοστιμότατα,και θα τα φτιάξω σίγουρα.Αν όμως δεν χρησιμοποιήσω εκχύλισμα βανίολιας αλλά σκόνη,πόση να βάλω;
na rotiso re koritsia, anti gia voutiro mporeis na valeis ladi??
Όχι! Η όλη μαγεία σ' αυτά τα μπισκότα ειναι ότι είναι... βουτύρου!
μολισ τα εβγαλα απο τον φουρνο. απο εμφανιση δεν λενε καο πολλα.μου κολλαγε η ζυμη.απο γευση ομως.........δεν προκειτε ποτε να αγορασω ετοιμα.παντα θα φτιαχνω αυτα!!!!
Ναι, η ζύμη είναι λίγο κολλώδης... Την επόμενη φορά δοκίμασε να την αφήσεις περισσότερη ώρε στο ψυγείο!
νομίζεις!!!!χεχεχε!!! Κι εγώ μόλις την είδα έφριξα κι επιστράτευσα τη mother μου!!! Έβαλε πολύ πολύ αλεύρι στο πλάσιμο κι έγινε σούπερ!!!!!!! Τα μικρά μου ενθουσιάστηκαν γιατί έκαναν τα σχήματα κ περάσαμε τέλεια το κυριακάτικο απόγευμά μας!!!! Θέλουμε κι άλλες εύκολες κ γρήγορες συνταγές!!!!!!!!!!!
To pio gliko biskotaki einai i athinoula :p tha ti dokimasoyme sigoura :p
την εκτύπωσα και θα την κάνω αύριο τη συνταγούλα!!!!!!! Μιαμ μιαμ μιαμ!!!!!!!!!!!
Μου ειχε φερει τα εν λογω κολαστερα μπισκοτα η μαμα μου μετα απο ενα ταξιδι της στη Σκωτια κ τα ειχα λατρεψει!Ευκαιρια να τα φτιαξω κ εγω!
Φαίνονται νοστιμότατα!!! Τρέχω να τα κάνω τώρα!!!
eisai foverh!!!eidika h athina me to sokolatenio moutraki einai trela!!!<3