Κοινωνικοί λειτουργοί αφαίρεσαν με καισαρική τομή το μωρό μίας εγκύου.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έβγαλε απόφαση κατά της γυναίκας, επιτρέποντας στις κοινωνικές υπηρεσίες του Έσσεξ να τη ναρκώσουν διά της βίας και να πάρουν το παιδί που είχε στην κοιλιά της.
Το συμβούλιο δήλωσε πως ενεργούσε προς το καλύτερο συμφέρον της γυναίκας, μίας Ιταλίδας που είχε πάει στη Βρετανία σε εργασιακό ταξίδι, επειδή εκείνη υπέστη νευρικό κλονισμό.
Το κοριτσάκι της είναι πλέον 15 μηνών και συνεχίζει να βρίσκεται στη φροντίδα των κοινωνικών υπηρεσιών, οι οποίες αρνούνται να την επιστρέψουν στη μητέρα του, παρόλο που η ίδια ισχυρίζεται πως έχει αναρρώσει πλήρως.
Η ιστορία έχει εξελιχθεί σε μία διεθνή νομική μάχη, με τους δικηγόρους της γυναίκας να περιγράφουν την υπόθεση ως «άνευ προηγουμένου».
Ισχυρίζονται πως ακόμη και αν το συμβούλιο ενέργησε προς το συμφέρον της γυναίκας, οι αρχές θα έπρεπε, προτού προβούν σε αυτή την ενέργεια, να ζητήσουν τη γνώμη της οικογένειάς της και τη συμβολή των ιταλικών κοινωνικών υπηρεσιών, οι οποίοι θα μεριμνούσαν καλύτερα για τη φροντίδα του παιδιού.
Ο Brendan Fleming, ο βρετανός δικηγόρος της γυναίκας, δήλωσε στο The Sunday Telegraph: “Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο στα 40 χρόνια που ασκώ το επάγγελμα.
Μπορώ να κατανοήσω πώς κάποιος ο οποίος είναι βαριά άρρωστος ίσως να μη δύναται να δώσει τη συγκατάθεσή του σε μία ιατρική διαδικασία, αλλά μία αναγκαστική καισαρική είναι άνευ προηγουμένου.
«Αν υπήρχε ανησυχία σχετικά με τη φροντίδα του παιδιού από την ιταλίδα μητέρα του, το καλύτερο πλάνο δράσης θα ήταν οι τοπικές αρχές να ειδοποιήσουν τις ιταλικές κοινωνικές υπηρεσίες και να επιστρέψει το παιδί εκεί».
Η υπόθεση εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το εύρος των αρμοδιοτήτων των κοινωνικών λειτουργών.
Η γυναίκα, που για νομικούς λόγους διατηρεί την ανωνυμία της, πήγε στη Βρετανία πέρσι τον Ιούλιο για να εκπαιδευτεί στο πρόγραμμα μίας αεροπορικής στο αεροδρόμιο Stansted του Έσσεξ.
Εκεί έπαθε μία κρίση πανικού, την οποία οι συγγενείς της αποδίδουν στο ότι μάλλον δεν ακολουθούσε στενά την φαρμακευτική αγωγή της για τη διπολική διαταραχή από την οποία έπασχε.
Κάλεσε την αστυνομία, η οποία ανησυχώντας για την υγεία της την πήγε στο νοσοκομείο, το οποίο η ίδια κατάλαβε αργότερα πως ήταν ψυχιατρική κλινική.
Είπε στους δικηγόρους της πως όταν είπε πως ήθελε να επιστρέψει στο ξενοδοχείο της, την έδεσαν στο κρεβάτι επικαλούμενοι των Νόμο περί Ψυχικής Υγείας.
Παράλληλα, οι κοινωνικές υπηρεσίες του Έσσεξ έλαβαν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Αύγουστο του 2012, ώστε να γεννηθεί το παιδί με καισαρική τομή, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που υπέπεσαν στην αντίληψη του Telegraph.
Η γυναίκα, η οποία λέει πως δεν γνώριζε τίποτα καθ’ όλη τη διαδικασία, δήλωσε πως μετά από πέντε εβδομάδες στην ψυχιατρική πτέρυγα βρέθηκε ναρκωμένη παρά τη θέλησή της. Όταν ξύπνησε, την ενημέρωσαν πως το παιδί της είχε γεννηθεί μέσω καισαρικής τομής και παραδόθηκε στην πρόνοια.
Τον Φεβρουάριο, η μητέρα, η οποία είχε επιστρέψει στην Ιταλία, πήγε πάλι στη Βρετανία για να ζητήσει την επιστροφή της κόρης της από το Chelmsford Crown Court.
Οι δικηγόροι της δήλωσαν πως είχε συνεχίσει την φαρμακευτική αγωγή της και πως ο δικαστής σχημάτισε θετική γνώμη. Αποφάνθηκε όμως πως το παιδί θα πρέπει να δοθεί για υιοθεσία επειδή υπήρχε ο κίνδυνος εκείνη να υποτροπιάσει.
Η υπόθεση έχει επίσης τεθεί ενώπιον δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης, το οποίο έθεσε το ερώτημα σχετικά με το γιατί εφαρμόστηκε η βρετανική διαδικασία της πρόνοιας για ένα παιδί ιταλού πολίτη με «συνήθη διαμονή» την Ιταλία. Ο Ιταλός δικαστής δέχθηκε όμως ότι τα βρετανικά δικαστήρια είχαν δικαιοδοσία για τη γυναίκα, που κρίθηκε αδύναμη να ορίσει δικηγόρους.
Οι δικηγόροι της γυναίκας απαιτούν να μάθουν γιατί οι κοινωνικές υπηρεσίες του Έσσεξ δεν επικοινώνησαν με συγγενείς για την υπόθεση.
Ανησυχούν επίσης γιατί οι κοινωνικοί λειτουργοί επιμένουν να τοποθετήσουν το παιδί στη φροντίδα του κράτους της Βρετανίας, ενώ ήδη ένας φίλος της οικογένειας από την Αμερική έχει ενδιαφερθεί να το φροντίσει.
Μία ειδικός χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία «ιδιαίτερα ασυνήθιστη».
Είπε πως το συμβούλιο θα έπρεπε πρώτα να διαπιστώσει πως «η μητέρα ήταν στην ουσία ακατάλληλη να πάρει οποιαδήποτε απόφαση για τον εαυτό της» και στη συνέχεια να αποδείξει πως υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για τη γυναίκα αν γεννούσε με φυσικό τοκετό.
Ένας εκπρόσωπος του νομαρχιακού συμβουλίου του Έσσεξ δήλωσε πως οι τοπικές αρχές δεν έχουν να κάνουν κάποιο σχόλιο σχετικά με τρέχουσες υποθέσεις που αφορούν ευπαθείς ομάδες και παιδιά.
πηγή: telegraph.co.uk
Η διπολική διαταραχή, από τα λίγα που γνωρίζω, μπορεί να καταστήσει τη μητέρα επικίνδυνη για την ασφάλεια του παιδιού. Όμως, νομίζω ότι θα έπρεπε να προϋπάρξει συνεννόηση με τις ιταλικές υπηρεσίες.
Εντάξει δεν άντεξα να το διαβάσω όλο το κείμενο γιατί θα μου ανέβει η πίεση. Ούτε καν το σχολιάζω. Απλά εγώ έκανα καισαρική μετά από 14 ώρες για φυσιολογικό, με τη θέλησή μου φυσικά, λόγω επιπλοκών κ ακόμα τη σκέφτομαι. Και φυσικά είχα τρελαθεί μέχρι να περάσει αυτό το ένα λεπτό κ να μου δώσουν το παιδί. Όχι με τη βία καισαρική κ να μην έχω δει κ το παιδί αφού γεννήθηκε. Είναι τραγικοί απλά!!!!!!
παντως εχουν μια σκληροτητα σε αλλες χωρες απιστευτη! ειδικα στην αμερικη παθενεις πλακα με τη σκληροτητα και τον ψευτοσυντηρητισμο τους.
Πατέρα δεν έχει το παιδί;
Aν δεν είχε αναγνωρίσει το κυφορούμενο έμβρυο άντε να τον βρούνε μέσα σε τόσο πληθυσμό.
Δεν νομιζω πως για μια απλη κριση πανικου θα ειχαν προβει σε τετοιες ενεργειες, προφανως εχουν και αλλα στοιχεια τα οποια δεν εχουν βγαλει προς τα εξω. Θα ελεγα οτι ακριβως επειδη εχουν δει πολλα τα ματια τους μαλλον ανησυχησαν. Παρολ'αυτα, θα επρεπε να εχουν "δωσει" την κηδεμονια στις Ιταλικες Αρχες.
Θα συμφωνήσω απόλυτα.
Εμένα, πάντως δε μου κολλάει η ιστορία ως προς το νομικό κομμάτι. Υποτίθεται ότι πριν κάνεις επέμβαση υπογράφεις ή αν δεν είσαι σε θέση να το κανεις υπογράφει κάποιος στενός συγγενής ότι ενημερώθηκες για τους κινδύνους και συναινείς. Φαντάζομαι πως και στην Αγγλία έτσι γίνεται. Εδώ ποιός υπέγραψε και αν η εγχείρηση δεν πήγαινε καλά δε θα αποτελούσε βαρύτατο ποινικό αδίκημα το ότι προχώρησες σε αυτή χωρίς τη συναίνεση του ασθενούς. Πολύ κουφό μου ακούγεται. Και μου θύμισε λίγο ηλεκτρική καρέκλα. Ξέρεις τη λογική (που μέχρι στιγμής την έχω ακούσει μόνο από Αμερικάνους) γιατί να έχεις έξοδα για έναν κακοποιό που τρώει ισόβια και να μην το σκοτώσεις να ξεμπερδεύεις. Δηλαδή, αν τους ένοιαζε το καλό του παιδιού δεν μπορούσαν να παρέχουν μόνιμη στήριξη στη μητέρα σε ελεγχόμενο χώρο? Και αν αυτό ήταν αδύνατον δε θα έπρεπε τουλάχιστον να φροντίσουν να ενημερώσουν κάποιον δικό της και να ζητήσουν άδεια για την επέμβαση. Περίεργα πράγματα.
Προφανώς κ υπάρχουν παραθυράκια όσο αφορά τον νομό για τέτοιου είδους επεμβάσεις κ πιθανότατα ο συγγενής να μην έχει κανένα δικαίωμα πάνω σε αυτό...ίσως κ σχετικά με την υιοθεσία του μωρού να υπάρχει σχετικός νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί που ξέρει το κράτος αν ο συγγενή δε δώσει στα κρυφά το μωρό στη μάνα κ η μάνα το πάρει κ εξαφανιστεί??παντως πολύ κρίμα για την ολη κατάσταση...δεν θα έπρεπε να γίνεται με τέτοιο βίαιο ψυχολογικά τροπο.
Συμφωνώ. Μου φαίνεται εντελώς παράλογο το όλο σκηνικό όπως περιγράφεται και μου δίνει την εντύπωση ότι "ακούμε" μόνο την μία πλευρά. Εμένα η καισαρική είναι που με σοκάρει. Τι είδαν οι κοινωνικές υπηρεσίες που έκαναν τέτοια κίνηση! Ασύλληπτο μου φαίνεται. Προβλέπει η Βρετανική νομοθεσία κάτι τέτοιο όντως?!!
παθαίνω πολύ συχνά κρίσεις πανικού και είμαι και έγκυος... Δεν μπορώ να διανοηθώ οτι θα έκαναν κάτι τέτοιο... Μήπως στην Αγγλία έχουν ελέγξει αν όλοι οι γονείς είναι συναισθηματικά υγιείς? Αν ισχυριστούν κάτι τέτοιο , ας μας εξηγήσουν τα υψηλά ποσοστό παιδοκτονιών από τους ίδιους τους γονείς , που υποτίθεται οτι είναι καλά
Mou fainetai tragiko na exoun koinwnikes yphresies tetoia dynamh. Epeidh h mana exei dipolikh diataraxh den shmainei oti den mporei na megalwsei to paidi ths. Paizoun sigoura polles leptomereies pou den kseroume gia na ftasoun se tetoia apofash na ths to paroun apo thn koilia, alla emena proswpika me tromazei na vlepw organwseis me tetoia dynamh apanw se enan an8rwpo.