650 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (4,5 κούπες)
40γρ νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια ξηρή
1/2 κούπα γάλα χλιαρό
1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ ξύσμα μανταρινιού
1/2 κ.γ αλάτι
1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος λιωμένο
4 αυγά
3/4 της κούπας ζάχαρη+1 κ.γ γεμάτο επιπλέον
1 κρόκο αυγού+2 κ.σ γάλα για το άλειμμα
Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, το 1 κουταλάκι ζάχαρη,την μαγιά και ανακατεύουμε καλά
Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές απο το αλεύρι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν
Προσθέτουμε τα ξύσματα και ανακατεύουμε
Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, αφού το έχουμε ανακατέψει με το αλάτι, και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας θα κολλάει
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και αρχίζουμε να διπλώνουμε την ζύμη ξανά και ξανά μέχρι να απορροφηθεί εντελώς
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο
Πατάμε την ζύμη με τις γροθιές μας να κάτσει και παίρνουμε τα 3/4 τα οποία τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι 26-28εκ αφού πρώτα έχουμε βάλει ένα κομμάτι λαδόκολλα
Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε ένα σταυρό που τον τοποθετούμε στο κέντρο του Χτιστόψωμου και ότι άλλα σχέδια θέλουμε. Στη μέση του σταυρού βάζουμε ένα καρύδι
Αφήνουμε το ψωμί να διπλασιαστεί σε όγκο, το αλείφουμε με τον κρόκο και το γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά.
Ενδιάμεσα αν δούμε ότι παίρνει πολύ χρώμα η επιφάνεια το σκεπάζουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα
[divider]
Η Όλγα Μπενοπούλου είναι μαμά! Τα δίδυμα «ταλιμπανάκια» της είναι ο Νικόλας και ο Χρήστος!
Σπούδασε γραφιστική αλλα το πάθος της ήταν και είναι η μαγειρική.
Καταναλώνει αμέτρητες ώρες στην κουζίνα ετοιμάζοντας αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια διατηρεί τον δικό της ιντερνετικό τσελεμεντέ, το Olga’s Cuisine!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Μάλλον ξεχάσατε να αναφέρετε την πηγή της συνταγής... : https://www.cretangastronomy.gr/2012/12/xristopsomo/