Σήμερα η Καθημερινή δημοσίευσε την ακόλουθη είδηση:
«Δύο βρέφη τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στην Ξάνθη. Το ΙΧ αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με δεύτερο αυτοκίνητο. Τα βρέφη μεταφέρθηκαν με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, στο όχημα στο οποίο επέβαιναν τα δύο βρέφη, δεν είχαν τοποθετηθεί παιδικά καθίσματα. Tην προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης«
MΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ με όσους γονείς γνωρίζετε, τα 15 αυτά σημεία που ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ!!!
2. Δεν είναι πιο ασφαλές να κρατώ το μωρό στην αγκαλιά μου;
Οι κατηγορίες των παιδικών καθισμάτων αναφέρονται στα κιλά του παιδιού. Οι βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:
· Κατηγορία 0 κιλά 0-10 σύσταση ηλικίας από τη γέννηση έως 6-9 μηνών
· Κατηγορία 0+ κιλά 0-13 σύσταση ηλικίας από τη γέννηση έως 12-15 μηνών
· Κατηγορία 1 κιλά 9-18 σύσταση ηλικία από περίπου 9 μηνών έως περίπου 4 ετών
· Κατηγορία 2-3 κιλά 15-36 σύσταση ηλικίας από περίπου 4 ετών έως περίπου 12 ετών
4. Πότε πρέπει να αλλάξω κατηγορία καθίσματος;
Η σύσταση είναι να αλλάζουμε κάθισμα όταν το παιδί έχει εξαντλήσει το όριο κιλών της προηγούμενης κατηγορίας. Μια άλλη παράμετρος που θα μας οδηγήσει σε αλλαγή κατηγορίας καθίσματος είναι το εάν το κεφάλι του παιδιού ξεπερνά την πλάτη του παιδικού καθίσματος. Εάν το κεφάλι του μωρού αρχίζει να ξεπερνά την πλάτη του καθίσματος πρέπει από την κατηγορία 0/0+ να περάσουμε στην κατηγορία 1. Από την κατηγορία 1, εάν το ύψος των αυτιών πλησιάζει το όριο της πλάτης του καθίσματος, πρέπει να περάσουμε στην κατηγορία 2-3.
Πολλοί γονείς νομίζουν ότι το παιδικό κάθισμα είναι αναγκαίο μέχρι μια μικρή ηλικία 5-6 ετών. ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Όλα τα συστήματα παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν προστασία σε επιβάτες με ύψος από τουλάχιστον 135 εκ και πάνω. Τα παιδιά με ύψος κάτω από 135 εκ που είναι απλά δεμένα με τη ζώνη του αυτοκινήτου, έχουν ελλιπή προστασία και είναι εκτεθειμένα σε πολύ μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος. Οι πιο συχνοί θάνατοι ή τραυματισμοί σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλονται σε χτυπήματα στο κεφάλι (ανυπαρξία πλευρικής προστασίας) και στην κοιλιακή χώρα (η ζώνη πιέζει τα εσωτερικά όργανα στην κοιλιά επειδή είναι πολύ ψηλά για το παιδί).
Με βάση τον ΚΟΚ, η χρήση παιδικού καθίσματος στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική μέχρι 12 ετών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία η χρήση παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική μέχρι το ύψος των 135 εκ. Στη Γερμανία μέχρι το ύψος των 150 εκ.
6. Για πόσο πρέπει το παιδί μου να κοιτάει ανάποδα στη φορά κίνησης του αυτοκινήτου; Ποιο είναι το Σκανδιναβικό μοντέλο;
Η χρήση καθισμάτων που είναι στραμμένα ανάποδα στη φορά κίνησης του αυτοκινήτου ΕΙΝΑΙ η πιο ασφαλής. Το παιδί είναι ασφαλέστερο να παραμένει αντεστραμμένο μέχρι τα όρια βάρους του καθίσματος. Όλα τα βρεφικά καθίσματα της κατηγορίας 0/0+ (0-13 κιλά) τοποθετούνται υποχρεωτικά ανάποδα. Στη Σκανδιναβία, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών παραμένει ανάποδα μέχρι 4 ετών, στην υπόλοιπη Ευρώπη μέχρι 9-12 μηνών, ενώ στις ΗΠΑ μέχρι 12-15 μηνών.
Το Σκανδιναβικό μοντέλο αναφέρεται στην παρατεταμένη χρήση ανάποδων καθισμάτων μέχρι 4 ετών, κάτι που εκεί συμβαίνει εδώ και 45 χρόνια. Έρευνα μεγάλης Σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας έδειξε ότι σε σύνολο 13.000 ατυχημάτων με εμπλεκόμενα 800 παιδιά από 0-4 ετών, οι σοβαροί τραυματισμοί σε παιδιά που ήταν σε ανάποδα καθίσματα ήταν 8%, ενώ σε παιδιά που ήταν σε καθίσματα που κοιτούσαν μπροστά 40%. Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι κάθε χρόνο στις πρώτες θέσεις της λίστας σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών σε τροχαία ατυχήματα.
7. Ποιο είναι το πιο ασφαλές κάθισμα;
Το πιο ασφαλές κάθισμα είναι αυτό που ταιριάζει σωστά στο αυτοκίνητό σας, που έχει τοποθετηθεί σύμφωνα με το εγχειρίδιο του κατασκευαστή και το παιδί σας ταιριάζει σε αυτό.
8. Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσω ένα μεταχειρισμένο κάθισμα;
Εάν δεν είστε απολύτως βέβαιοι ότι το κάθισμα δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε ατύχημα μην το χρησιμοποιήσετε. Κάθισμα που μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται ασφαλές, μπορεί να κρύβει επικίνδυνη φθορά στις ζώνες, στο εσωτερικό ή στα πλαστικά μέρη από κάποιο ατύχημα.
9. Εάν εμπλακώ σε κάποιο ατύχημα με το παιδί στο παιδικό κάθισμα, μπορώ να συνεχίσω να το χρησιμοποιώ;
Η γενική σύσταση είναι ΟΧΙ. Εάν εξαιρέσουμε μικροσυγκρούσεις με ταχύτητα παρκαρίσματος, ατυχήματα με ταχύτητα πάνω από 10χλμ/ώρα, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε ένα παιδικό κάθισμα.
10. Το παιδί μου αρνείται να μπει στο κάθισμα ή προσπαθεί να βγάλει τις ζώνες του. Τί να κάνω;
Το παιδί σας πρέπει να μάθει να κάθεται πάντα στο παιδικό κάθισμα και να έχει τις ζώνες δεμένες σωστά και σφιχτά. Χρησιμοποιήστε το δικό σας παράδειγμα με τη χρήση της ζώνης. Αρνηθείτε να ξεκινήσετε το όχημα εάν δεν έχουν όλοι δεθεί σωστά. Σε περίπτωση που το παιδί σας βγάλει τη ζώνη εν κινήσει, προσπαθήστε να σταματήσετε το συντομότερο δυνατό και εξηγήστε τους κινδύνους που συνεπάγεται μια τέτοια κατάσταση.
Τα παιδιά λειτουργούν σα “σφουγγάρια” από πολύ μικρή ηλικία και επηρεάζονται πολύ από τη συμπεριφορά των γονέων. Η υποδειγματική και πειθαρχημένη συμπεριφορά των γονέων στο αυτοκίνητο αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά.
11. Πόση ώρα επιτρέπεται να μείνει ένα μωρό σε βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου;
Όλα τα βρεφικά καθίσματα (κατηγορία 0-13 κιλών) έχουν πλάτη με κάποια κλίση (περίπου 45°). Ο βασικός τους προορισμός είναι η ασφαλής μεταφορά του μωρού στο αυτοκίνητο και αυτή η κλίση σε συνδυασμό με την υποχρεωτική ανάποδη τοποθέτηση προσφέρει τη μέγιστη προστασία για το μωρό μέσα στο αυτοκίνητο. Η γενική σύσταση είναι το μωρό να μη μένει πάνω από 2 ώρες σε μια συγκεκριμένη στάση όπως σε ένα τέτοιο κάθισμα υπό κλίση. Η ανάπτυξη των κινησιακών δυανατοτήτων απαιτεί την εναλλαγή θέσεων ή το ξάπλωμα σε οριζόντια θέση.
12. Μπορώ να τοποθετήσω ένα παιδικό κάθισμα στη θέση του συνοδηγού , ενώ το αυτοκίνητό μου έχει αερόσακκο;
Εάν το παιδικό κάθισμα είναι στραμμένο ανάποδα, επιτρέπεται η τοποθέτησή του στη θέση του συνοδηγού, ΜΟΝΟΝ όταν ο αερόσακκος του συνοδηγού είναι απενεργοποιημένος. Για την απενεργοποίηση του αερόσακκου απευθυνθείτε στο εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή του αυτοκινήτου.
Εάν το παιδικό κάθισμα είναι στραμμένο να κοιτά μπροστά, επιτρέπεται μεν η τοποθέτησή του στη θέση του συνοδηγού, αλλά γενικώς δε συνιστάται. Εάν χρησιμοποιηθεί εκεί, σας συμβουλεύουμε να πάτε το κάθισμα του συνοδηγού όσο πιο πίσω γίνεται, ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για τον αερόσακκο.
13. Ποια είναι η καλύτερη θέση στο αυτοκίνητο για να τοποθετήσω το παιδικό κάθισμα;
Η απάντηση δεν είναι απλή γιατί εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους. Θεωρητικά, η μεσαία θέση του πίσω καθίσματος είναι η πιο ασφαλής με την έννοια ότι αυτό το σημείο έχει τη μεγαλύτερη απόσταση από κάθε πλευρά του αυοκινήτου, άρα και τις μικρότερες πιθανότητες τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης. Δεν έχουν όμως όλα τα αυτοκίνητα ζώνη 3 σημείων εκεί (απαραίτητη για την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος) ή υποδοχείς ISOfix (απαραίτητοι για τοποθέτηση βάσης ISOfix). Μεταξύ των 2 πίσω θέσεων, συνιστάται ελαφρά περισσότερο αυτή πίσω από το συνοδηγό. Οι συγκρούσεις από τη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου είναι κατά τι λιγότερες από εκείνες στην αριστερή.
14. Τί είναι το ISOfix;
Το σύστημα ISOfix είναι ένα διεθνές πρότυπο για τα σημεία υποδοχής παιδικών καθισμάτων στην καμπίνα των επιβατών. Υποδοχείς ISOfix είναι τα μεταλλικά σημεία που βρίσκονται στη σχισμή ανάμεσα στην πλάτη και το κάθισμα, συνήθως στις δύο πίσω θέσεις του αυτοκινήτου. Τα περισσότερα αυτοκίνητα από το 2006 και μετά διαθέτουν στο στάνταρ εξοπλισμό υποδοχείς ISOfix, επίσης όμως και κάποια παλιότερα μοντέλα.
Σε αυτούς τους υποδοχείς “κουμπώνουν” οι ειδικοί βραχίονες της βάσης του ειδικού παιδικού καθίσματος συμβατού με το ISOfix και με ειδικές πράσινες ενδείξεις, μας δείχνουν ότι το κάθισμα έχει τοποθετηθεί σωστά.
Το συγκεκριμένο σύστημα έχει αναπτυχθεί, διότι έρευνες έχουν δείξει ότι το ποσοστό εσφαλμένης χρήσης του παιδικού καθίσματος ξεπερνά το 70%.
15. Πώς μπορώ να ξέρω εάν το αυτοκίνητο μου διαθέτει υποδοχείς ISOfix;
Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή ή απευθυνθείτε σε κάποιο αντιπρόσωπο του κατασκευαστή αναφέροντας το μοντέλο και το έτος κατασκευής του αυτοκινήτου σας.
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
[…] πηγή: eimaimama.gr […]
Ωραιο το άρθρο μόνο ενα λάθος ΤΡΑΓΙΚΟ έχετε κανει: ποτε μα ποτε ο αερόσακος ενεργοποιημένος!!! Μόνο στα παιδια που ειναι πάνω απο 140 εκ και πάνω ψηλά!!!! Ο αερόσακος μπορει να αποβεί μοιραίος αν ανοίξει για τα παιδάκια ανεξάρτητα τη θεςη του καθιςματος!! Την ΠΡΟΣΟΧΗ σας παρακαλώ. Πηγή : http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Trafikregler/I-fordonet/Sa-skyddar-du-barnen---regler-och-tips/
Χαχα να σας πω το μυστικό της επιτυχίας μου? Ο γιος μου ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ότι υπάρχει δυνατότητα να μπει στο αυτοκίνητο χωρίς να δεθεί στο κάθισμα! Δεν του δόθηκε ΠΟΤΕ η ευκαιρία να το καταλάβει! Με το που ανοίξει η πόρτα τσουπ δέσιμο στο καρεκλάκι. 18 μηνών ακόμη κοιτάει πίσω, για όσο περισσότερο γίνεται.
Γεια σας, ήθελα να ρωτήσω στις πίσω θέσεις οι αερόσακοι πρέπει να απενεργοποιούνται?
ηθελα σημερα να στείλω ενα αντιστοιχο κείμενο για τα παιδικά καθισματα και ΌΧΙ ΜΟΝΟ. αλλα και για το μηχανη και παιδί.. προχτες ενα παιδάκι στην κρήτη πηγε στο νοσοκομειο διοτι ο πατερας του το ειχε πάνω στην μηχανη χωρις κράνος και τράκαρε.. βλέπω παιδια συνεχως πάνω σε μηχανες!! κάτι αδιανοητο για μένα! δηλαδη ρε γονεις βάλτε πρώτα πάνω απο σας τα παιδια σας .πανω απο τα νευρα απο τα χρηματα πάνω απο ολα.. εχω ακουσει απιστευτα ηλιθιες δικιολογιες δεν εχω χρηματα να αγοράσω (ΔΑΝΕΙΣΟΥ!! κοψε απο κάτι και παρε καθισμα) δεν εχω αυτοκίνητο μονο μηχανη (ΠΟΥΛΑ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ) στα ταξι τι κάνουμε (ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΑΞΙ Ή ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟ ΜΠΟΥΣΤΕΡ) στο λεωφορειο? (μην παιρνεις μαζι σου το παιδι αν γίνεται) και πόσα ακομα/.. και για να μην παρεξηγηθω ειμαι μια μανα ανεργη και ο αντρας μου που περιμένουμε και δευτερο μωρο αλλα το πρώτο πραγμα που φροντισα να μαζεψω λεφτά ήταν για το κάθισμα (αν δεν ειχα υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ που χαριζουν) η μικρή μου κορη οποτε την βάζω στο κάθισμα κλαιει.. και πολυ!! αλλά αυτο δεν μας πτοεί και ας μας σπανε τα νευρα! εχουμε φορτηγάκι με καροτσα παλιο οποιος ξερει απο τέτοια αυτοκίνητα ξερει πως δεν εχουν καθολου χωρο στην καμπινα και ομως ο αντρας μου εβγαλε τα καθισματα μας και προσαρμοσε με πατεντα το καθισμα τοσο που το παιδι να ειναι ασφαλες!! για αυτο οσες λετε δεν εχω , κλαίει κλπ να ξερετε πως απλά δεν ειναι τιποτα αλλο απο δικαιολογιες.. ΞΥΠΝΗΣΤΕ γιατι το κακο θελει μονο μια στιγμη για να γίνει
Τα παιδια πρεπει παντα να ειναι δεμενα στα καρεκλακια τους αλλα ακομη και ετσι ποτε μονα στο αυτοκινητο. ΜΙα μερα που πηγα στο νηπιαγωγειο το μικρο μου, ηταν μια μαμα που ελεγε στη δασκαλα για το φουρνο μικροκυματων που χρησιμοποιουν στο σχολειο για να ζεστανουν τα φαγητα και το κακο που κανει και οτι στο δικο τους σπιτι δεν εχουν φ.μ. κτλ κτλ και ειχε αφησει το αλλο παιδακι της κλειδωμενο στο αυτοκινητο στο πισω καθισμα ορθιο αλλα και παρκαρισμενο το μισο στη μεση του δρομου!!! Μου ηρθε να τη βρισω που εκανε κηρυγμα οτι ολες οι υπολοιπες μαμαδες δεν νοιαζομαστε για τα παιδια μας και αυτη χτυαγε ο συναγερμος απο το αυτοκινητο της γιατι ειχε μεσα το παιδι και απλα συνεχιζε το κηρυγμα.
Τα παιδια ως τεσσάρων περιπου ετων ΠΡΕΠΕΙ να καθονται αναποδα. Γιατι το κεφαλι τους ειναι δυσανάλογα πιο μεγαλο απο το σωμα τους. Σε περίπτωση ατυχηματος εστω και με 50 χιλιόμετρα θα παθει σοβαρη ζημια ο σβερκος. Αν ψαξετε στο YouTube εχει πολλα crash test και βιντεακια σχετικα. Ναι το σωμα θα ειναι ασφαλες αλλα το κεφαλακι θα τρανταχτει προς τα μπροστα με υπερβολική δυναμη. Οποιος ενδιαφερεται για το παιδι του ας το ψαξει. Στην Ελλάδα δεν έχει τετοια καθισματα πρέπει να τα παραγγειλετε απο το εξωτερικο απο το ιντερνετ. Επίσης το παιδι δεν κανει να καθετε σε αεροσακο εως οτου εχει καποιο υψος το οποιο δεν θυμαμαι τωρα
υπάρχει κ στην ελλάδα!εγω το πηρα απο το λητω στην πειραιως.
Είναι κάποιες μέρες που εντονότερα προβληματίζομαι με το θέμα, γιατί ενώ συνεχώς υπάρχει ενημέρωση για την ασφάλεια στο αυτοκίνητο (αρα κ όχι δικαιολογία άγνοιας) βλέπω όλο κ συχνότερα παιδιά χύμα στα αυτοκίνητα, μωρά στα χέρια κ στα μηχανάκια... Προχθές σε μια μινι διαδρομή με το αμάξι συναντήσαμε 4 τέτοια παραδείγματα... Μα αλήθεια πόσα παιδιά κινδυνεύουν;;;; Το τραγικότερο μαμά οδηγός + άλλη μια συνοδηγός + κοριτσάκι γύρω στα 6 χύμα στο πίσω κάθισμα να κοιτάζει από το πίσω τζάμι (αυτό του πορτ μπαγκαζ) έτοιμο να κοιμηθεί. Το κοιτούσαμε με τον άντρα μου κ σοκαριστήκαμε καθώς την ώρα που έκλειναν τα ματάκια κ έπεφτε το κεφαλάκι , κόβει η μαμα το αντίθετο ρεύμα να περάσει απέναντι... καταλαβαίνετε πως πετάχτηκε το παιδί...κ δεν υπήρξε καν τρακάρισμα!!! Σχολιάζω επίσης ότι το αμάξι ήταν πολυτελές κ συνεπώς δεν υπάρχει δικαιολογία για τα έξοδα... άσε που στην αγορά υπάρχουν κ αρκετά οικονομικά καθίσματα προσβάσιμα σε όλους...
το χειροτερο που εχω ακουσει απο μια φιλη μου ειναι ΘΑ ΜΟΥ ΠΙΑΣΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑ!!!!!!εχει τρια μικρα παιδια και ποτε δεν τα δενει!!!!!!!!
Είναι εξοργιστικό.δυστυχως δεν καταλαβαίνουν ότι μπορεί να συμβεί κάτι τραγικό ακομα κ σε πολύ μικρή απόσταση.οταν εργαζομουνα στην επαρχεία ήθελα να τους σπάσω τα μούτρα όταν ερχόντουσαν στα επείγοντα κ έκλαιγαν.μετα μπορεί να είναι αργα......αν τους στερήσουμε μερικές ψυχαγωγικές βόλτες επειδή δεν εβαλαν τη ζώνη τους θα μάθουν είναι σιγουρο
Τα παιδάκια μου είναι 9 χρονών. Δίδυμα. 27 κιλά η Γεωργία και 30 ο Γιάννης. Από πάντα στο αυτοκίνητο τους είχα δεμένους στα καθισματάκια τους.Μεγαλώνοντας αλλάζαμε και κατηγορία.Οι περισσότεροι συγγενείς μας έλεγαν υπερβολικούς και ότι τώρα που τα παιδιά μεγάλωσαν είναι γελοίο να είναι στα καθισματάκια. Πριν 5 μήνες όπως γυρίζαμε από το σχολείο, σταμάτησα 2 λεπτά σε μια θεία μου στο δίπλα χωριό να της δώσω κάτι. Μπαίνοντας στο αμάξι δεν έβαλα την ζώνη μου γιατί είμασταν 700 μέτρα απόσταση από το σπίτι σε επαρχιακή οδό που δεν έχει μεγάλη κίνηση. "Για 700 μέτρα..." σκέφτηκα. 300 μέτρα πιο κάτω και ενώ είχα σταματήσει γιατί πέρναγε άλλο όχημα, έπεσε πάνω μας ένα αγροτικό με 60 χλμ/ώρα και μάλιστα ούτε που πάτησε φρένο, με αποτέλεσμα να πέσει επάνω μας 2 φορές..... Ευτυχώς τα παιδιά,έχουνε συνηθήσει από μικρά και τώρα που μεγαλώσανε δένουν μόνα τους τη ζώνη τους πάνω στα καθισματάκια. Εκτός από το τρόμαγμα που πήρανε, τρανταχτήκαν ελαφρώς και πήγαν μέχρι τα επείγοντα για προληπτικό έλεγχο. Εγώ έπαθα θλάση στον αυχένα, θλάση στην μέση και αιμάτωμα κοντά στην σπονδυλική μου στήλη. Έμεινα 3 μέρες ακινησία στο νοσοκομείο και ένα μήνα στο σπίτι. Ακόμα και σήμερα πονάω και πρέπει να ξανακάνω μαγνητική να ελέγξουμε αν έχει απορροφηθεί το αιμάτωμα. Μία φορά στη ζωή μου δεν είχα βάλει ζώνη και τότε συνέβηκε το κακό. Ευτυχώς που τα παιδιά είναι μαθημένα με τη ζώνη, γιατί η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που δεν θέλω να σκέφτομαι τί μπορεί να είχαν πάθει.... ΠΑΝΤΑ ΜΑ ΠΑΝΤΑ ζώνες τα παιδιά. Και μην ακούω δικαιολογίες ότι δεν κάθονται. Τα παιδιά όπως τα μάθεις είναι. Και εμένα στα 2 με 3 μου αντιδράσανε και λύνανε τη ζώνη αλλά ακινητοποιούσα το όχημα και αν δεν την βάζαμε πάλι, το αμάξι δεν πήγαινε πουθενά! Μάθετε στα παιδιά οδική ασφάλεια γιατί στους δρόμους τριγυρνάνε πολλοί τρελοί και κακοί οδηγοί!
Καλησπερα μανουλες!!! Το πιο ΤΡΑΓΙΚΟ που εχω να θυμαμαι, γιατι απλα δεν μπορω να το ξεχασω, ειναι μια απολυτως ΑΝΕΥΘΥΝΗ μανα... Οδηγει η μανταμ ενα Porshe Cayenne, (ναι, σαν αυτα που ειχαν και στο χωριο της!!!) και εχει εκει μεσα δυο παιδακια... Το ενα, ΒΡΕΦΟΣ, στην αγκαλια της, στο τιμονι και το δευτερο, πρεπει να ηταν περιπου 3-4 χρονων, να κρεμεται απο τη μεση και πανω εξω απο την ανοιχτη ηλιοροφη του jeep!!!!! Δεν μπορω να καταλαβω γιατι ορισμενους ανθρωπους τους αφηνουν και κυκλοφορουν ελευθεροι... Βρε κοριτσια, με την ευκαιρια, θελω να σας ρωτησω κατι, μηπως και μπορειτε να με βοηθησετε. Εχω ενα μπομπιρακι 2 χρονων, που καποιες φορες, ζοριζεται απο ΄δω, παλευει απο ΄κει και τελικα βγαζει τα χερακια του απο τις ζωνες, οσο σφιχτα και να τις δεσω.... Καπου εχει παρει το ματι μου, ενα εξαρτημα, που κραταει τις 2 ζωνες κοντα μεταξυ τους. Ειναι σαν μεγαλος συνδετηρας, αν δεν κανω λαθος... Μηπως γνωριζει καποια μανουλα απο που μπορω να το προμηθευτω?
Νομίζω ότι το είδα στο Λητώ, είναι της BeSafe και μετάνοιωσα που δεν το πήρα, όντως ανοίγουν οι ζώνες. http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://www.besafe.com/var/besafe/storage/images/produkter/besafe-tilbehoer/tilbehoer-bilbarnestoler/alt-tilbehoer/beltesamler/15228-1-nor-NO/belt-collector_lightbox.jpg&imgrefurl=http://www.besafe.com/en/Car-seat-Products/Toddlers-car-seat-0-18-kg/iZi-Kid-X3&h=800&w=800&sz=146&tbnid=fwYLylNoL8UJYM:&tbnh=90&tbnw=90&zoom=1&usg=__u_TdhU1uK3__4jVVjst2v0ob0Vk=&docid=ToUkgBWCrbnTPM&sa=X&ei=Ru20UZn4KoTKPcmEgcAE&ved=0CF4Q9QEwBQ&dur=49
Εγώ πάλι δεν θα ξεχάσω μια ολοκληρη οικογένεια πάνω σε παπάκι. Ένα παιδάκι πάνω στο ρεζερβουάρ, ο μπαμπάς οδηγός και η μαμά συνοδηγός με ένα βρέφος αγκαλιά. Αυτός ο μπαμπάς πέρασε 2 κοκκινα φανάρια( τουλάχιστον τόσα είδα εγώ)! Αυτό συνέβει εάν θυμάμαι καλά πριν από περίπου 4 χρόνια. Ελπίζω όλοι τους να είναι καλά!!!!
Καλά το χειρότερο όλων πρεπει να το εχω δει εγω! είδα σε μηχανακι εναν αντρα να οδηγει φορωντας κρανος και πισω του ενα κοριτσακι γυρω στα 7, χωρις κρανος φυσικά, να εχει γυρει προς τα πισω το σωμα του, να ακουμπαει το κεφαλακι του πανω στο κιβωτιο που εχουν πισω ορισμενα μηχανακια και να κοιμαται!!!
Δυστυχώς έχω ακούσει πολλές φορές το "Ο μικρός κλαίει, δεν το θέλει το καθισματάκι, γιαυτό τον κρατάμε στα χέρια, αλλά δεν τρέχουμε προσέχουμε πάρα πολύ" και λυπάμαι το παιδάκι που αν κάτι συμβεί θα γίνει ο αερόσακος του μπαμπά ή της μαμάς... Επίσης ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να μας γίναι συνείδηση ότι τα πορτ μπεμπέ και οι καλαθούνες είναι ότι πιο ακατάλληλο για να βάλουμε το μωράκι μας στο αυτοκίνητο, όσο μικρό και αν ειναι το μωρό! Αν θέλετε δείτε και αυτό το βίντεο που δείχνει ένα crash test με πορτ μπεμπέ υποθετικά κατάλληλο για τη μεταφορά βρέφους... http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=L344S53qVzA
Ολιβια μας εσωσες....εγω τα βαζω παντα στα καρεκλακια αλλα τελευταια ο 3χρονος γιος μου ζηταει καμια φορα να κατσει μπροστα και η αληθεια ειναι οτι τον εχω βαλει για πολυ μικρες αποστάσεις. Του εδειξα το βιντεο ομως και βρηκα και αλλο βιντεο με ατυχημα και παιδια στα καρεκλακια και αμεσως ο καημενος μου ζητησε συγνωμη που καθισα στο μπροστινο και ειπε οτι δεν θα το ξανακανει!!!! χιχιχιχιχι...ευχαριστούμε..!!!
Εγώ τσάκώθηκα με τον ξάδερφο του άντρα μου γιατί παραπονιόταν οτι τον έγραψε η τροχαία επειδή δεν είχε δεμένο το 2,5 χρονών παιδάκι του. Επίσης η χειρότερη είναι η πεθερά μου που παίρνει τα ανήψια μου 4-5 χρονών (μενουν σε νησί)στο μηχανάκι παρακαλώ ,και μάλιστα την κρατάνε απο πίσω.Εγώ δεν επιτέπω φυσικά ούτε απο μακριά και βεβαίως είμαι κακιά.Χα χα !
Είδα πρόσφατα ξανθιά κυρία με ακριβό λευκό κάμπριο και ένα δίχρονο μωρό όρθιο ανάμεσα στα 2 καθίσματα... Τελικά ενημερωνόμαστε για ότι μας ενδιαφέρει και ικανοποιεί την εγωισμό μας και καμιά φορά δεν βλέπουμε πέρα από την μύτη μας. Εγώ αυτό το συμπέρασμα έβγαλα με αυτό το θέαμα. Μακάρι να μην την τρακάρουν και να μην τρακάρει ποτέ...
>Εγω στο λεω αν σε δω ποτε στο αυτοκινητο με παιδι αγκαλια θα κατεβω και θα ''σε μαλωσω'' Ενταξει? χωρις παρεξηγηση. Αλλα πραγματικα οταν ειδα εσενα σοκαριστηκα. Μετα απο 5 μηνες βεβαια αλλα τωρα ειδα και το βιντεακι.
>@μαρινα π.
Αγαπητή μου Μαρίνα, το έχω "ομολογήσει" εκατοντάδες φορές, όπως και στο κείμενο που είδες το βίντεο, ότι ήταν η μία και μοναδική φορά για την οποία δεν έχω συγχωρέσει τον εαυτό μου.
Το ίδιο έκανα π.χ. και εδώ
>Ειμαι παθιασμενη με την ασφάλεια του παδιου στο αυτοκινητο απο την στιγμή της γέννησης του. Διαβάζω ότι και έσυ είσαι της ίδιας άποψης αλλά αγαπήτη μου Ολίβια στο βιντεάκι που υπάρχει στο youtube με την μεταφορά της μικρής Αθηνάς απο το μαιευτήριο στο σπίτι δεν είναι τοποθετημένη στο καρεκλάκι της αλλά στην αγκαλιά σου. και πραγματικά μου έκανε εντύπωση το να δώ κάτι τέτοιο από εσένα. Ελπίζω να ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά αν και μισή ακόμα φορά αρκεί να γίνει το κακό.
>Mia diafhmish apo to eksoteriko- parola pou den einai sta Ellhnika, tha katalabete...
H mana leei pws den xreiazetai na desei to paidi, afou pane polu konta.....
http://www.youtube.com/watch?v=jXVD6mKg-rE
>Ο μικρός μου γιός δεν έχει κανένα πρόβλημα να καθεται στο καθισμά του.. Η ...καλή του μαμα το βαζει να κάθεται στο μπροστινο κάθισμα γιατί βαριέται να διαθέσει 3 δευτερόλεπτα να βάλει το παιδι στο καθισμά του.... και οχι μονο αυτό... μπροστά του κάθε φορά μου απαντά ... μα είναι ολόκληρο παιδι... (3 ετων νήπιο)... και να ήταν μόνο αυτό...
γαριδάκια, πατατάκια, καραμέλες, τσίχλες... αρέσουν στη μαμα.. (λεπτή σαν οδοντογλυφίδα) και δίνει και στο παιδί...
-από τότε που γεννήθηκε ο μπαμπάς το μεγάλωσε- χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς να αρρωστήσει, μια χαρά. (είχα την δυνατότητα).. μέχρι τον περασμένο Απρίλιο οπου η δουλεια μου αρχισε να είναι ατελείωτη μερικές ώρες ύπνο την ημέρα ΚΑΘΕ μερα...
Τότε αρχισαν τα μαθήματα κακής συμπεριφοράς*...
Α! τα είπα....αισθάνομαι καλύτερα...
*Ολα πίσω από κλειστές πόρτες ...ας γινόταν να σταματήσει το παραμύθι με τις καλές μαμάδες...
>ΛΑΘΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:
ΤΟ ΚΑΡΕΚΛΑΚΙ ΠΙΣΩ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ...........
ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΚΑΡΕΚΛΑΚΙ......ΤΟ ΚΑΡΕΚΛΑΚΙ Ή ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ Ή ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΝΟ ΑΝΑΠΟΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟΥΣ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ..
ΤΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΕ ΜΟΥ!ΛΙΝΑ
Συγγνώμη αλλά κάνεις λάθος. Αυτό ισχύει ανάλογα με τις προδιαγραφές του κάθε μοντέλου αυτοκινήτου. Και ναι, υπάρχουν και αυτοκίνητα που ως ασφαλείς θέσεις για το παιδικό κάθισμα έχουν και τις τρεις πίσω θέσεις, πχ μια απαραίτητη προυπόθεση για να συμβαίνει αυτό είναι να υπάρχει εκεί ζώνη τριών σημείων. Με συγχωρειτε για τον τόνο μου αλλά δεν μπορώ αυτο το απόλυτο μερικών μερικών που μπορεί να οδηγήσει άτομα που δεν κάνουν κανένα λάθος να έχουν τύψεις...
>Τα δικα μας παιδακια τα προστατευουμε. Για τα ξενα τι μπορούμε να κάνουμε; Από λογια σίγουρα δεν παιρνουν τέτοιοι γονεις.. Μπορούμε να κάνουμε καταγγελία κάπου??
>Αγαπητή Μαρία,
ξέρω το μοντέλο της πυραμίδας στο οποίο αναφέρεσαι ως μοντέλο κατανομής ρόλων στην ομάδα. Δεν το αμφισβητώ καθόλου, αλλα δεν είναι το μόνο και δεν ειναι αυτό που επιλέγω για τη δική μου ομάδα-οικογένεια.
Δεν ξέρω αν εγω παρερμηνευσα τα λεγόμενά σου, αλλα φράσεις όπως "να παρουν τον ελεγχο του σπιτιού", "υποκύψετε", "το παιχνίδι το έχετε χάσει" με παραπέμπουν σε ανταγωνισμό γονέων παιδιών για την "εξουσία".
Ο Piajet στον οποίο αναφέρεσαι δε με βοηθά καθόλου. Ο Piajet λεει οτι το παιδί μου που είναι στο αισθησιοκινητικό σταδιο είναι φυσιολογικό να μην μπορεί να δει λογικά τα οφέλη της χρήσης παιδικού καθίσματος. Αν σκεφτώ δηλαδη σαν τον Piajet πρεπει να περιμένω να περασει ο καιρός να ερθει στο σταδιο αναπτυξης που θα μπορεί να το κάνει. Μέχρι τότε όμως;
Με τον Vygotsky τα πράγματα γίνονται καλύτερα αφού μου λέει οτι δεν χρειάζεται να περιμένω, αλλα μπορώ με τη δική μου ενήλικη παρέμβαση να δουλέψω στην ZPD του παιδιού μου για να το βοηθήσω. Αυτό είπα οτι κάνω εξάλλου.
Νομίζω με όλα αυτα βέβαια εχει πάει αλλού η κουβέντα. Εγώ το μόνο που ήθελα να πω με το αρχικό μου σχόλιο είναι οτι μου είναι πολύ πολύ δύσκολο να αφήνω το παιδί μου να κλαίει στο καθισματάκι, έστω κι αν ξέρω οτι ετσι το προστατεύω.
Ευτερπη Θεοδωρου
>Οδηγούσα και στο μπροστινό αυτοκίνητο μαρκας Smart το παιδί ήταν όρθιο στο (τύπου) port baggage που έχει το συγκεκριμένο αμάξι. Κι όλα αυτά γιατί..; Για να κάτσει αναπαυτικά η φίλη της "Μαμάς" στη θέση του συνοδηγού.. Η κατάντια σε όλο της το μεγαλείο. Και αν πας να μιλήσεις σε τέτοιους γονείς σου λένε και να κοιτάς τη δουλειά σου και να μην ασχολείσαι μαζί τους.
>Συμφωνώ με την φίλη Αννα παραπάνω κ έχω να προσθέσω ένα χειρότερο παράδειγμα ασυνείδητου γονιού.Σε φανάρι περιφεριακού δρόμου είδα έκπληκτη τον πατέρα να καπνιζει και να εχει αγκαλιά του το παιδί μπροστά στο τιμόνι....
>Αγαπητή Ευτέρπη,
ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις τη δυσανασχέτηση του μωρού σου σχετικά με το καρεκλάκι είναι ο πλέον κατάλληλος. Σαφέστατα, πρέπει οι γονείς να είναι σε θέση να προσαρμόζουν κάποια πράγματα σε σχέση με τις καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.
Ο όρος "πυραμίδα" που χρησιμοποίησα δεν είναι καθόλου τυχαίος αλλά οφείλω να σου διευκρινίσω, πως δεν είναι ένα παιχνίδι εξουσίας όπως κακώς το ερμήνευσες.
Η πυραμίδα είναι ένα μοντέλο κοινωνικοποίησης που χρησιμοποιείται στην συμβουλευτική / παιδαγωγική / κοινωνική ψυχολογία και αφορά την κατανομή ρόλων σε μία ομάδα.
Οι γονείς οφείλουν να βρίσκονται στην κορυφή της, όχι για να επιβάλλουν μοντέλα συμπεριφορών αλλά για να δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα υπάρχει η αλληλεπίδραση στην οποία αναφέρεσαι.
Μιας και ενδιαφέρεσαι, μπορείς να ψάξεις για τα stages of development που προτείνει ο J.Piaget, ο οποίος στην ουσία μιλάει για την αλληλεπίδραση κληρονομικότητας (!!!!) και περιβάλλοντος για τη γνωστική μάθηση του ατόμου.
Και σε σχέση με την (ίσως άκομψη λέξη) πυραμίδα, μπορείς να ψάξεις για την έννοια «ζώνη της επικείμενης ανάπτυξης» (Zone of Proximal Development, ZPD) του Vygotsky όπου ο εκπαιδευόμενος (το παιδί) κατακτά επίπεδα ανάπτυξης σε γνωστικές περιοχές.
Θα μου πεις, όλα αυτά θεωρητικούρες αλλά μιας και το θίξαμε...
φιλιά, Μαρία θ.
>Για τη δική μου λογική η σχέση γονιού και παιδιού δεν είναι ενα παιχνίδι εξουσίας, ουτε σκέφτομαι την οικογένεια μου σαν πυραμίδα. Δε νομίζω οτι τα παιδιά που αρνούνται να μπουν στο παιδικό καθισματάκι το κάνουν για να επιβληθούν, αλλα γιατι για αυτά η άνεση ή η αναγκη για αγκαλιά είναι μεγαλύτερη και δεν μπορούν τα ίδια να δουν μόνα τους το πλεονεκτημα της ασφαλειας που τους προσφέρουν. Ο Φοίβος που τωρα είναι 4 μηνών δυσανασχετεί στο καρεκλάκι του και πολλές φορες κλαίει ασταμάτητα, ενώ γενικά είναι ενα ήρεμο μωρό. Προσπαθούμε λοιπόν να αποφευγουμε τις μακρινες διαδρομές με το αυτοκίνητο, να εχουμε μαζί μας τα αγαπημένα του παιχνίδια και να ταξιδευουμε οταν είναι κάπως νυσταγμένος με την ελπίδα να κοιμηθεί στο δρόμο (μερικές φορές πιάνει). Ωστόσο κάποιες φορές τίποτα από αυτα δε λειτουργεί και κλαίει πολύ εντονα σε διαδρομές που δεν έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε. Δεν τον έχουμε σηκώσει μεχρι σήμερα σε καμια απο αυτες τις περιπτώσεις απο το κάθισμά του, αλλα δεν είναι καθόλου ευκολο για μας. Ελπίζουμε σιγά σιγα μεγαλώνοντας να συνηθίσει τις διαδρομές με το αυτοκίνητο.
Αλλα, επειδή για μας η σχέση μας με το παιδί μας δεν είναι μαι μονόδρομη "διαπαιδαγώγηση" αλλά μια αμφίδρομη "αλληλεπίδραση", ελπίζουμε σιγα σιγα να συνηθίσουμε και εμείς να κυκλοφορούμε λιγότερο με το αυτοκίνητο και να επιλέγουμε εναλλακτικούς -και συχνά πιο ασφαλείς για όλους-τρόπους μετακίνησης.
Ευτερπη Θεοδώρου
>Διάβασα προσεκτικά τα σχόλια των μητέρων και οφείλω να δώσω συγχαρητήρια για την ωριμότητα και τη συνείδηση με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα της ασφάλειας των παιδιών στο αυτοκίνητο.
Το βασικό πρόβλημα των γονέων είναι το πώς θα αντιμετωπίσουν την άρνηση των παιδιών τους να καθίσουν στο ειδικό καρεκλάκι.
Είναι σωστό οι μαμάδες να ΜΙΛΟΥΝ στα παιδάκια τους, όσο μικρά και να είναι αυτά. Να εξηγούν με ήρεμο και σταθερό τόνο φωνής για ποιο λόγο θα τα καθίσουν στο καρεκλάκι και γιατί θα πρέπει να παραμείνουν εκεί. Μπορεί να φαίνεται περίεργο να μιλάς σε ένα βρέφος αλλά να είστε σίγουροι ότι το παιδί αντιλαμβάνεται ενστικτωδώς τον τόνο, την υποτακτικότητα, την υπευθυνότητα και την αναγκαιότητα της μαμάς ή του μπαμπά του.
Αν το παιδάκι αρχίζει τη γκρίνια με κλάματα και υστερίες ΔΕΝ υποχωρούμε. Μπορούμε να του κρατήσουμε το πόδι ελαφρά, ή το χέρι, να συνεχίσουμε να του μιλάμε σε χαλαρό τόνο ή απλά να το αγνοήσουμε. Αν σας φαίνεται βαριά η λέξη αγνοώ για το παιδί σας, σκεφτείτε τις συνέπειες αν υποχωρήσετε στη γκρίνια του.
τι εννοώ:
το σπιτικό σας αποτελεί μια κοινωνική πυραμίδα. Στην κορυφή του βρίσκονται ισάξια ο μπαμπάς και η μαμά. ( γι αυτό πρέπει να συνεργάζονται στην ανατροφή των παιδιών και να έχουν κοινή γραμμή απέναντι στα παιδιά. πχ. αν η μαμά πει όχι στη σοκολάτα, πρέπει και ο μπαμπάς να πει όχι στη σοκολάτα ακόμα και αν το παιδάκι τον ενοχλεί τη στιγμή που βλέπει ποδόσφαιρο...)
Στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται τα παιδιά.
Σε καμία περίπτωση δε πρέπει να επιτρέψετε στα παιδιά να ανέβουν στην κορυφή της πυραμίδας, να πάρουν δηλαδή τον έλεγχο του σπιτιού.
Αν υποκύψετε σε γκρίνιες, θέλω, υστερίες, κροκοδείλια κλάματα, εύκολες ανταλλαγές του τύπου: καθαρίζεις το δωμάτιο, σου παίρνω κάτι από τα (παλιο)Τζάμπο... το παιχνίδι της διαπαιδαγώγησης το έχετε χάσει.
Αυτά, φιλικά πάντα.
Μαρία Θ.
>Δυστυχώς υπαρχουν πολλοι γονείς ζώα που δεν προκειται με τιποτα να το καταλάβουν και που θα συνεχισουν να χρησιμοποιούν τα μωρά τους ως αεροσακκους. Στην απεναντι πολυκατοικία εχουμε ενα ζευγάρι με μωρακι (τώρα εφτασε 20 μηνων) που έχουν μαγαζι στα Μέγαρα (μένουμε Κορυδαλλό) και παίρνουν μαζί καθε μερα το παιδι τους έχοντας το αγκαλια στη θεση του συνοδηγού. Στην αρχη που μιλάγαμε προσπαθησα να τους βάλω μυαλό, προσφέρθηκα να τους παρω και καθισματάκι αλλά όπως μου είπαν "είχαν 2 στο σπίτι" και μου ειπαν οτι δεν υπαρχει προβλημα γιατί πάνε απο Εθνικη οποτε δεν μπορει να τους πεταχτεί καποιος απο στοπ ή απο φανάρι και οτι οδηγουν πολυ προσεκτικά!!! Τώρα δεν μιλάμε πια γιατι τους έβρισα πολυ ασχημα.
Το θέμα ειναι οτι δεν καταφερα τίποτα. Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις?? Αισθάνομαι πολυ ασχημα που δεν έχω κάνει κάτι..
>δεν παμε ποτε πουθενα χωρις το καρεκλακι απο την μερα που γεννηθηκε.οι παπουδογιαγιαδες ομως ΔΕΝ το καταλαβαινουν καθολου και πρεπει αν τσακωνεσαι ΣΥΝΕΧΕΙΑ.εγω τους λεω αν παθει κατι το εγγονι σας πως θα ζησετε μετα????και μετα κααααπως μαζευονται.
>Καλημέρα! Κλαίει και δεν το βάζω στο καρεκλάκι; Κλαίει και δεν πάει στον παιδικό; Κλαίει και δεν κοιμάται στο δωμάτιό του; Συγχαρητήρια! Εκτός από το ότι καταφέρατε να σας ελέγξει πλήρως το παιδί σας και του δείξατε τι εξουσία μπορεί να ασκήσει με το κλάμα του, μπορείτε πλέον να είσαστε υπερήφανοι ως γονείς για τη μηδενική ασφάλεια που του παρέχετε... Ρένα
>Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τη δικιά μου. Μπορούσε να κλαίει ασταμάτητα για 45 ολόκληρα λεπτά μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας. Της πήρε 3-4 μήνες, αλλά τελικά συνήθισε και τώρα που είναι 8 μηνών χαζεύει τον κόσμο από το παράθυρο. Το αν θα μπει στο καρεκλάκι ή όχι δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Καλύτερα να κλαίει και να φωνάζει, παρά να συμβεί κάτι κακό.
>τη μικρή μας πάντα τη βάζαμε στο καρεκλάκι της. από τη μέρα που γεννήθηκε. και ευτυχώς ποτέ δεν είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα με φωνές.
το καλοκαίρι ήμασταν διακοπές στον Πόρο και φεύγοντας από την παραλία για να γυρίσουμε στο δωμάτιο (διαδρομή 2 λεπτών) βαρέθηκα να τη βάλω στο καρεκλάκι της (πρώτη φορά και τελευταία). σηκώθηκε από την αγκαλιά μου και πήδηξε μόνη της στο καρεκλάκι της. δεν ξέρετε τη χαρά πήρα.
από τα λίγα πράγματα που αγοράζουμε για τα μωράκια μας και αξίζουν τα λεφτά τους είναι τα καρεκλάκια αυτοκινήτου. όλα τα υπόλοιπα μπορούμε και να τα δανειστούμε ή να αγοράσουμε φθηνά.
σημείωση: το καρεκλάκι μας είναι BRITAX FIRST CLASS, ανήκει στην κατηγορία 0+ & 1 και κάνει για μωράκια από τη γέννηση έως 18 κιλά.
>To mikro stin arxi den ithele katholou to kathismataki. Meta to sunithise giati den eixe perithwria......Proxtes to prwi pou tin pigainame paidiatro, stin kentriki lewforo toy nisiou, mama-odigos eixe koritsaki 3 xronwn to polu orthio panw sto pisw kathisma kai ena agoraki stin ilikia tis Doukissas, sto mprostino kathisma demeno mono me ti zwni......
Prin apo ligo kairo, episi ston idio dromo, mia mama itan sunodigos sto mixanaki tou antra tis kai panw tis me marsipo, eixe ena mwraki to polu 4 minwn....
H aneuthunotita se olo tis to megaleio!!!!!!!!!!!!!!!!
>Ολίβια χαίρομαι πολύ που άνοιξες αυτό το θέμα γιατί είναι ένα θέμα για το οποίο φωνάζω εδώ και χρόνια. Αν θυμάσαι και σε σας έκανα παρατήρηση στα σχόλια όταν είδα το βίντεο μεταφοράς της Αθηνάς στο σπίτι και χάρηκα πολύ όταν είδα ότι το ανέφερες αργότερα ως λάθος. Δεν τα λες καθόλου ωμά, έτσι είναι τα παιδιά σκοτώνονται. Και κανείς γονιός δεν το θέλει αυτό οπότε δεν πρέπει να λέει ''δε βαριέσαι, κοντά θα πάω''. Κόντεψα να λιποθυμήσω όταν είδα γονιό να βάζει το 8μηνών (!!!!!!) παιδί του στο κάθισμα του συνοδηγού χωρίς ζώνη! Έτσι απλά το άφησε να κάθεται. Μόνο στις ρόδες του αυτοκινήτου δεν έπεσα για να μην ξεκινήσει... δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Το παιδάκι πήγε (ευτυχώς σώο) έτσι στο σπίτι του. Κανένας δε θέλει να πάθει κάτι το παιδί του για αυτό ας προσέχουμε λίγο παραπάνω τουλάχιστον ας εξαντλήσουμε τα περιθώρια σε σχέση με αυτά που μπορούμε εμείς να προβλέψουμε και μετά ας κάνουμε και τον σταυρό μας να είναι όλα τα παιδιά του κόσμου καλά.
>i mikri m to dehtike amesws k ka8otan san vasilisa sto 8rono tis..distihws gia mena k tin tromara p pira se mia poly mikri diadromi tin eiha afisei eley8eri k me tahytita strofis[peripou 20klm] kapoios me htypise sto plai...eytihws o 8eos evale to heraki tou k i mikri [5 etwn] apla metatopistike apo ti mia meria stin alli sto pisw ka8isma hwris na htypisei ka8olou....elpizw to sholio mou na dwsei to kalo paradeigma k opws ehei eidi proanafer8ei sto site PANTA ta pedakia mas na topo8etounte sto ka8isma asheta to poso mikri einai i diadromi i i tahitita,to atyhima einai prosfato synevei savato apogeyma,deytera eiha eidi antikatastisei to ka8isma me kainourgio proliptika,dn eihe pa8ei kati to allo apla eniw8a egw pio asfalis me tin skepsi pws to antikatestisa..NA DENESTE ME TIN ZWI!!!!!
>εγώ δεν ξεκινάω αν δεν δέσω το μωρό στο κάθισμα. δεν πάνε να λένε όλοι ότι είμαι υστερική.... (ναι το έχω ακούσει κ αυτό γιατί μια κοπέλα μου την είπε επειδή αυτή πήγαινε Θεσσαλονίκη Κατερίνη με το μωρό αγκαλιά, ενώ εγώ ούτε στο περίπτερο δεν πάω αν δεν είναι δεμένος...)
>Κι εμένα με δυσκόλεψε πολύ η μικρή...δεν το γούσταρε καθόλου το καρέκλι...πω πω..ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι στριγγλιές...όμως ήμουν-είμαι και θα είμαι ΑΠΟΛΥΤΗ...τελικά και με τα πολλά...συνήθισε ή μάλλον....το πήρε απόφαση...
με κάποια πράγματα απλά δεν παίζουμε....κ απο΄κει και πέρα...ο Θεός βοηθός φυσικά...
>Με τον Βαγγέλη δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα. Φορούσε πάντα τη ζώνη του καθίσματός του χωρίς να την πειράζει. ΜΕ την Αθηνά έχουμε βρει τον μπελά μας, αφού από την πρώτη στιγμή, τσίριζε, και έκλαιγε ασταμάτητα, (διαδρομή Αθήνα - Γαλαξείδι !!!!!) και ήθελε να βγάλει τη ζώνη. Δεν την αφήσαμε καθόλου, όταν έβγαζε τη ζώνη σταματουσαμε να την ξαναβάλουμε ..... Και φέτος το καλοκαίρι σε μια διαδρομή 45 λεπτών (Αθήνα -Νέα Μάκρη) κάθε 10 λεπτά την έβγαζε και εμείς την ξαναβάζαμε..... Τώρα τελευταία έχει αρχίσει να το παίρνει απόφαση αλλά για 4 περίπου χρόνια μας έπρηξε ..... (και την πρήξαμε κι εμείς ....)Μέχρι που αποφεύγαμε τα μεγάλα ταξίδια για αυτό το λόγο. Δεν αντέχαμε τις τσιρίδες και το σταμάτα - ξεκίνα για πάνω από 1-2 ώρες...
>ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ.ΑΚΟΜΑ Κ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 100 ΜΕΤΡΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑΚΙΑ ΤΟΥΣ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΓΙΟΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΤΥΧΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΣΕ ΔΙΠΛΑΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΤΟΥ ΦΩΝΑΖΕΙ"ΘΑ ΦΩΝΑΞΩ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ..."ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΜΕ...!!!ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΑ...Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΙΝΑΙ 6,5 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΙΝΗΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ Κ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΛΑ ΕΚΝΕΥΡΙΖΕΤΑΙ Κ ΚΛΑΙΕΙ...ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΑΘΕΙ Κ ΤΟ ΖΟΥΖΟΥΝΑΚΙ!!!1
>olivia esi ta pairneis kranio giati nomizw exeis eurwpaikes rizes(germania nomizw).edw sto elladistan den tha baloun mialo pote.polles files-gnwstes ntinoun ta paidia tous me burbery kai d&g alla to kareklaki einai apo ta jumbo giati apla "einai petamena lefta".Kai ta 2kareklakia pou pirame itan poli kala kai akriba kai mas koitousan oloi kai epemenan "kala re edwses tosa lefta???sta jumbo kanei toso".Distixws den iparxei auti i sinidisi.Kai xeiroteri eikona pou exw dei:eimai sto fanari kai dipla stamataei amaksi opou o mpampas kapnizei me kleista parathira kai i mama krataei to mwro agalia stin thesi tou sinodigou.ti na peis????