Αααααχ, muffins, muffins! (προφέρονται: μά-φινς)!
Τα muffins είναι κάτι ανάμεσα σε ψωμάκι και κεκάκι, γίνονται ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ και μπορούν να είναι είτε γλυκά, είτε αλμυρά!
Πριν πάμε στη συνταγή, θέλω να σας ενημερώσω για μια πρόσφατη έρευνα που έδειξε πως το να τρώνε τα παιδιά με αλλεργία στο γάλα ψημένα γλυκά, όπως τα μάφινς (περιέχουν μικρή ποσότητα γάλακτος), τα βοηθάει σε βάθος χρόνου να ξεπεράσουν την αλλεργία τους γρηγορότερα απ’ ότι αν απέφευγαν εντελώς το γάλα. (Η αλλεργία στο γάλα δεν πρέπει να συγχέεται με τη δυσανεξία στη λακτόζη. Τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι πολλά, από φαγούρα στο κορμί μέχρι αναφυλακτικό σοκ)
Οι επιστήμονες της έρευνας είπαν πως αυτό δεν ισχύει για όλα τα αλλεργικά παιδιά (ένα μικρό ποσοστό δεν μπορεί να ανεχτεί ούτε τη μικρή ποσότητα γάλακτος σε ένα κέικ), όμως τα περισσότερα δεν χρειάζεται να στερούνται εξ ολοκλήρου το γάλα, αλλά να το καταναλώνουν μαγειρεμένο μέσα σε κέικς ή μάφινς.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: aboutkidshealth.ca
Αν το παιδί σας έχει αλλεργία στο γάλα, συζητήστε το με τον παιδίατρό σας πριν επιχειρήσετε το οτιδήποτε!
Πάμε και στη συνταγή…
Η συνταγή για τη ζύμη είναι η εξής:
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κούπα γάλα
1 αβγό (καλά χτυπημένο από πριν)
1/4 κούπας ελαιόλαδο
Αν θέλεις να φτιάξεις γλυκά muffins προσθέτεις:
3/4 κούπας (ή 1 κούπα) ζάχαρη
μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι
Βάζεις το αλεύρι, το μπέικιν (και τη ζάχαρη και το αλάτι, αν θέλεις να τα κάνεις γλυκά) σε ένα μπολ, ανοίγεις μια «λακούβα» στη μέση και προσθέτεις το αβγό, το λάδι και το γάλα. Ανακατεύεις όλα τα υλικά καλά καλά καλά (δεν χρειάζεται καν μίξερ),
Από εκεί και πέρα, αναλόγως με το αν τα θέλεις γλυκά ή αλμυρά, βάζεις ΟΤΙ θέλεις/ έχεις στην κουζίνα!
Για παράδειγμα:
Muffins με σοκολάτα και μπανάνα
Στο μείγμα προσθέτεις μερικές κουταλιές σκόνη κακάο, μία βανίλλια, τριμμένη κουβερτούρα και 2 λιωμένες μπανάνες
Αλμυρά muffins
Στο μείγμα προσθέτεις τριμένο τυρί(α), ζαμπόν γαλοπούλας σε κομματάκια, λουκάνικα, μπέικον, κουκουνάρι, μυρωδικά, ντομάτα, καλαμπόκι, πιπεριές, μανιτάρια (να συνεχίσω;;;)…
Όπως καταλάβατε μπορείτε να παίξετε μόνες σας με τη γεύση!
Γεμίστε τα φορμάκια* σας και ψήστε σε φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτάκια
(*σας προτείνω φόρμες σιλικόνης! Αν έχετε «χαρτάκια» για κεκάκια και muffins, χρησιμοποιήστε διπλό γιατί η ζύμη έχει την τάση να… απλώνει και να χύνεται)
Τα muffins διατηρούνται για αρκετές μέρες χωρίς να χάνουν τη γεύση τους!
Ωραίο σνακ και για τα παιδιά, αν παίξετε… υγιεινά (αλεύρι ολικής, καστανή ζάχαρη, λαχανικά κτλ)
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Καλημέρα Είμαι μαμά κοριτσιού με ισχυρή αλλεργία σε γάλα κι αυγά..Κι όντως αυτό που αναφέρεις είναι ακριβές. Βοηθάει η κατανάλωση ψημένου γάλακτος ( στην περίπτωσή μου και αυγού). Αλλά δε μπορεί να γίνει χωρίς ακριβείς μετρήσεις, προηγούμενα αλλεργικά τεστ αίματος και δερματικά, και οπωσδήποτε πρέπει να ακολουθηθεί πρωτόκολλο αύξησης ποσότητας. Δηλαδή να γίνει μέτρηση των ml και σταδιακή αύξησή τους( αρχικά για παράδειγμα 25ml αγελαδινό, το υπόλοιπο σόγιας, οπωσδήποτε ψήσιμο για 1 ώρα στους 180 τουλάχιστον με αντιστάσεις και κ μετά από 10 επαναλήψεις με επίβλεψη άνοδος στα 50 κ.ο.κ) Τα αναφέρω όλα αυτά επειδή από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί μια αλλεργία σε ένα παιδί μέχρι τη στιγμή που να γίνει αντιληπτό στη μαμά το πόσο σοβαρό είναι το επίπεδό της, το να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία που στηρίζεται σε ιατρικά δεδομένα μεν, αλλά είναι κατά περίπτωση εφαρμόσιμη μπορεί να αποβει ως και μοιραίο....
Για τα αλμυρά, πόση ποσότητα βάζουμε περίπου σε λαχανικά; για να μην πέσουν τα λαχανικά παραπάνω στην ζυμη
Ερωτηση: Μπορω να χρεισιμοποιησω τα φορμακια αλουμινιου μιας χρησης για να τα ψησω????
Βρε Ολίβια δεν μου ψήθηκαν καλά απο μέσα, ενώ απο πάνω ξεράθηκαν. Τα έψησα για 25-30 λεπτά στους 180 στον αέρα. Τι λες να έκανα λάθος??
Μαρία μήπως έβαλες παραπάνω ποσότητα ζύμης στα φορμάκια? Επίσης τα σκέπασες με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξουν?
Χμμμ... Εμένα μου αρκούν και 20 λεπτά για να γίνουν τζάμι! Σε ποια σχάρα τα έβαλες; Όταν λες δεν ψήθηκαν καλά από μέσα, τι εννοείς; Να ξέρεις ότι βγαίνουν αφράτα και μαλακά, σαν ψίχα ψωμιού!
@ MARIA isos kai na ftaiei o aeras pou xerathikan kai den psithikan... giati de dokimazeis na ta psiseis pano kato antistaseis? etsi psino ola ta keik kai ta muffins kai den eicha pote thema... kai o fournos prothermasmenos... echei simasia...
gia ta gluka ma sedwses idea mpanana kouvertoura, gia ta almura ti tha proteines px apo laxanika, kati na mporoun na fane k ta mikrakia mas
posa kommatia peripou vgainoune ?
Αμάν, πώς το ξέχασα;;; Υπολόγιζε 12-14!
mporoyme na ta kanoyme me nero anti gia gala logw alergias h den tha ginoyn?