Η μαμά Δανάη μας έστειλε τη συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο γλυκό, πολύ δημοφιλές στην Αγγλία, όπου μένει! Το apple crumble! Μιαμ!
Μας έγραψε:
Mε λένε Δανάη και έχω κι εγώ μια κορούλα 20 μηνών. Διαβάζω μέτα μανίας το eimaimama εδώ και καιρό.
Διάβαζα τελευταια τα posts για τη βρωμη και σκεφτήκα να σας στειλω μία πολύ αγγλική συνταγη (μιας και μένουμε Αγγλία και η κορουλα μου είναι μισή Αγγλιδα) για το apple crumble, ένα νοστιμότατο γλυκό που σίγουρα θα αρεσει και παιδάκια, μανούλες και μπαμπαδες. Ο δικός μας ο μπαμπας τo λατρευει κι έτσι είχα μάθει να το φταίχνω πολύ πριν γίνω μαμά!
Υλικα
Για τη γεμιση
450γρ πρασινα μηλα
50γρ ζαχαρη (μαυρη κατα προτιμηση)
Λίγη κανελα
Για το crumble:
150γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ βρωμη
(μπορουμε να βάλουμε και μόνο αλευρι, αλλα νόμιζω ότι η βρώμη το κάνει πιο νόστιμο)
175γρ ζαχαρη
200γρ βουτυρο κομενο σε κυβακια (απο το ψυγείο)
Κανέλα
Παρασκευή:
1. Σε ένα πυρεξ βάζουμε τα μήλα (καθαρισμένα και κομμένα σε κύβακια περίπου 1εκ)
2. Τα πασπαλίζουμε με την ζαχαρη και την κανέλα και τα αφήνουμε στην άκρη να βγάλουν λίγο ζουμι όσην ώρα ετοιμάζουμε το crumble
3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 oC
4. Ανακατεύουμε το αλευρι με την ζαχαρη (και την κανελα) σε ένα μπωλ.
5. Σιγα σιγα προσθέτουμε το βουτυρο τρίβοντας το μέσα στο αλέυρι για να φτιαξουμε το crumble (τριματα). Εδώ θέλει προσοχή γιατι πρέπει να δουλεψουμε το βούτυρο αρκετά έτσι ώστε να γίνουν μικρά τα τριματα, αλλά όχι υπερβολικά πολύ για να μην αρχισει να λιώνει.
6. Ρίχνουμε τη ζύμη του crumble πάνω απο τα φρούτα έτσι ώστε να σκεπαστεί όλο το ταψί και το βάζουμε στο φούρνο για 40-45 λέπτα μεχρι που να ροδισει το crumble και να τα φρουτα να κάνουν μπουρμπουλήθρες!
Το apple-crumble σερβιρεται συνηθως ζεστο, είτε με κρέμα custard (νομίζω ότι και η κρεμα Γιωτη θα κανει την ίδια δουλειά) είτε με παγωτο βανίλια.
Είναι παντως νοστιμότατο και σκετο (και κρύο!!)
Σημείωση: Αντι για μήλα μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε ή και να προσθέσουμε και άλλα φρουτα όπως βατόμουρα, αχλάδι, μπανάνα (παρόλο που ο Αγγλός μπαμπάς μας διαφωνεί καθετα στην χρήση μπανανας, εγω πιστευω ότι είναι πολυ καλή παραλλαγή)
Συνταγη για custard
Υλικα
570μλ γαλα
55μλ κρέμα γαλακτος
1 βανίλια
4 κρόκοι αυγών
30γρ ζάχαρη
2 κουταλακια του γλυκού κορν φλαουερ
Παρασκευή
1. Ζεσταίνουμε (χωρίς να βράσουν) το γάλα και την κρέμα σε χαμηλή φωτιά.
2. Ανακατεύουμε τους κρόκους, την ζαχαρη, τη βανίλια και το κορν φλαουερ σε ένα μπώλ μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα
3. Ρίχνουμε το μίγμα του γαλακτος στο μίγμα του αυγου ανακατευόντας συνεχεια
4. Επιστρεφουμε την κρέμα στη φωτια, και συνεχίζουμε το ανακατεμα με μια ξύλινη κουταλα μεχρι να δεσει η κρέμα (δεν πρεπει να γινει πολυ πηχτή)
5. Σερβίρουμε αμέσως
Καλή επιτυχία!!
Η συνταγές είναι βασισμένες στις συνταγες του bbc.co.uk/food
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/applecrumble_2971
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/realpropercustard_65614
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Αν και παντρεμενη με Αυστριακο, δοκιμασα την αγγλικη σας συνταγη μαμαδες Δαναες -φοβερη συμπτωση!- και το εγχείρημα στέφτηκε με επιτυχια! Ιδιως δε την επομενη μερα ΚΡΥΑ, τοσο το apple crumble όσο και η κρέμα custard, ήταν μην σας πω και ΠΙΟ νοστιμα από ό,τι ζεστά..! Τα μωρα τρελαθηκαν!
Αγαπητη μαμα Δαναη. Ειμαι μια αλλη μαμα Δαναη επισης παντρεμενη με Αγγλο και εχουμε μια κορη και ενα γιο. Οταν διαβασα το αρθρο σου για την συνταγη του apple crumble που το φτιαχνω κι εγω αλλα με συνταγη της Delia Smith, ενιωσα σαν να υπαρχει ενα παραλληλο συμπαν!!!! Αν θες να γνωριστουμε καλυτερα στειλε μου ενα friend request στο facebook (αν εχεις λογαριασμο). Θα με βρεις ως Danae Satchel. Περιμενω απαντηση σου... Φιλικα μαμα Δαναη χχχ
Ευχαριστούμε...το έτρωγα και εγω συχνά στα 9 χρόνια που ήμουνα Αγγλία. Να σε ρωτήσω...έχεις κάποια καλή Αγγλική συνταγή για blueberry muffins....έχω βρεί μία για light blueberry muffins στο ίδιο site αλλά δεν μου πετυχαίνουν στο φούσκωμα. Ευχαριστώωωωωω Λ
Louisa, Tha psajo kai tha so po (alla tha tin dokimaso prota na do an einai kali)
Μπορούμε για βάση να κάνουμε ζύμη για τάρτα?
Θα το τολμήσω!!!!
Εψαχνα μια τέτοια συνταγή, αλλά νόμιζα ότι έχει και βάση με ζύμη. Στο σερβίρισμα δεν γίνεται κομμάτια;
Μόλις μπήκε στο φούρνο!!!!!!
bravo! telika dokimasa molis x8es tin sintagi ayti ka8ws ipodexomoun ton adelfo tou antra mou, arti afix8enta apto london. den xerw an itan apla eygenikos alla to sxolio tou itan oti etsi akrivws tin ftiaxnei k o chef tou sxoleiou sto opoio ergazetai. yiammy. se olous mas arese poli!eyge!
Μαμά Δανάη ουάου συνταγή!!!Λοιπόν τι μου θύμισες!!όταν έιχα πάει κάποτε Σκωτία είχα φάει αυτό το γλυκό σε ένα Sunday roast(νομίζω έτσι λεγόταν) σαν επιδόρπιο και μουχε μείνει αυτή η φοβερή μηλόπιτα ως η καλύτερη μηλόπιτα πουχω φάει ever!!!!!τώρα που βρήκα συνταγή έχει να γίνει της μηλόπιτας τώρα που χειμωνιάζει κιόλας για απογευματινό μαζί με ένα ζεστούλικο καπουτσινάκο!!!γιαμι γιαμι!!!!!εύγε mama!!!
Bravo mama Danai!!! Fainetai kai einai fadastiko! Oses den to exete dokimasei aksizei, believe me! Kali epitixia stin ektelesi!!! xxx