Η Φιφίνα και τα νοθευμένα φαγητά: Πόσο εμπιστεύστε τα τρόφιμα που καταναλώνετε;
15/11/2011
Ο παππούς της Αθηνάς, ο Αρχέλαος, σχεδίασε πριν πολλά πολλά χρόνια τη Φιφίνα και την Ψιψίνα που είναι και οι… πρωταγωνίστριες στο λογότυπο του eimaimama!
Ανακαλύψαμε με τον Μάνο ένα φάκελο γεμάτα με τα comic strips της Φιφίνας που είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό Πάνθεον τη δεκαετία του ’70 και συγκινημένοι διαπιστώσαμε ότι είναι ακόμα… επίκαιρα όσο δεν πάει!
Έτσι, θα σας παρουσιάζουμε μια στις τόσες μια από τις περιπέτειες της Φιφίνας, της Ψιψίνας και των φίλων τους και ίσως έτσι προκύπτει και ένα θέμα προς συζήτηση (δείτε παρακάτω)
Με αφορμή την απόγνωση της Ψιψίνας λοιπόν…
Πόσο ανησυχείτε για τα τρόφιμα που αγοράζετε;
Ελέγχετε τα συστατικά στις συσκευασίες;
Υπάρχουν κάποια προιόντα που αποφεύγετε να αγοράσετε;;
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Στο σπίτι αγοράζουμε Ελληνικά προϊόντα. Αν και μερικές φορές είναι εύκολο να μπερδευτείς, μιας και Ελληνικές εταιρίες, έχουν ξένο περιεχόμενο. Πρέπει ΠΑΝΤΑ να διαβάζουμε την ετικέτα όχι μόνο για την ημερομηνία λήξης, αλλά και για τη προέλευση του περιεχομένου.
Λαχανικά από την λαίκη, από συγκεκριμένους πωλητές και συγκεκριμένες περιοχές. Αυγά ευτυχώς έχει ο άντρας μου δύο θείους στην Ανάβυσσο με κοτούλες και μας προμηθεύουν.
Έχουμε από καιρό σταματήσει να αγοράζουμε μπισκότα, γλυκά, πίτες, πίτσες κπλ απ' έξω. Τα φτιάχνουμε όλα στο σπίτι, απασχολούνται τα παιδιά, είναι πολύ χαρούμενα να ανακατεύονται με αλεύρια, ζάχαρες και ένα σωρό άλλα υλικά. Και φυσικά νιώθω τόσο όμορφα όταν ο γιος μου μου λέει: "Μαμά, θέλω από τα δικά σου μπισκότα να μου βάλεις για δεκατιανό"!!!
Προσπαθούμε να μην αγοράζουμε τροφές που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία. Όσο πιο κοντά μπορούμε στη πρώτη ύλη και όσο γίνεται πιο ακατέργαστη.
Το κρέας είναι ένα θέμα, αφού δεν έχουμε κάποιον σε επαρχία να μας προμηθεύει, αλλά έχουμε ένα σταθερό κρεοπωλείο που ψωνίζουμε πολλά χρόνια, εκεί ψωνίζει και ο πατέρας μου, ψώνιζε και παππούς μου.
Δυστυχώς στη γειτονιά μας δεν έχουν μείνει μικρά μαγαζάκια, έχουν κλείσει όλα. Οπότε ψωνίζουμε από τα μεγάλα καταστήματα πώλησης αγαθών.
Όπως είπε και η Μαρία παραπάνω, ελπίζω να μην φτάσουμε σε μια εποχή που θα υπάρχει άφθονη τροφή, αλλά μην μπορούμε να τη καταναλώσουμε.
Κι εμείς όπως η Μαρία παραπάνω αγοράζουμε ως επι το πλείστον βιολογικά προϊόντα, παρόλο που η τιμή τους καμιά φορά είναι αν μη τι άλλο τσιμπημένη. Προτιμώ να κάνω εκπτώσεις σε κάτι άλλο, παρά στη διατροφή. Ξεκινήσαμε ν΄αγοράζουμε βιολογικά απο τη γέννηση της μεγαλύτερης κόρης μου το 2003 και συνεχίζουμε ως τώρα. Αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα τυποποιημένα τρόφιμα -αν και δεν είμαι των άκρων γενικά να τα απαγορεύω, γιατί πιστεύω πως λειτουργεί αντίθετα. Νομίζω πως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής τα "διατροφικά σκουπίδια", είναι αποδεκτά, αρκεί να μην είναι καθημερινά.
Στη μικρή μου που είναι 11 μηνών δεν έχω δώσει τροφές του εμπορίου με εξαίρεση το παιδικό γιαουρτάκι στο οποίο έχω ενδώσει κάποιες φορές :-) Γενικά προσέχω τα Ε και τα υδρογονωμένα λίπη, καθώς και την πολύ ζάχαρη, τα πολλά συντηρητικά ή το αλάτι. Ολα με μέτρο και συνειδητά. Οι καλές διατροφικές συνήθειες καλλιεργούνται πιστεύω απο πολύ νωρίς, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να σκεφτεί κανείς το τι τρώει.
Συμφωνώ και πολύ καλά κάνεις με τα βιολογικά. Απλώς αναρωτιέμαι: όλα αυτά που μας πουλούν ως βιολογικά, είναι πράγματι έτσι ή τα ακριβοπληρώνουμε με την ελπίδα ότι είναι, ενώ στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν και πολύ από τα κανονικά φρούτα και λαχανικά; Με προβληματίζει αρκετά αυτό, γιατί ειδικά στις μεγάλες πόλεις είναι δύσκολο να γνωρίζεις την προέλευση των προϊόντων που αγοράζεις. Οπότε, απλά ελπίζεις και προσπαθείς να αγοράσεις ο,τι σου φαίνεται καλύτερο...
Απο μικρη οταν πηγαιναμε σουπερμαρκετ, παιζαμε το παιχνιδι της ετικετας. Δηλαδη, οτι συσκευασμενο παιρναμε διαβαζαμε τι εχει, απο που ειναι, ποσα γρ, ποτε ληγει κλπ. μας το ειχε μαθει ο πατερας μας και το βρισκαμε διασκεδαστικο! ετσι επιλεγαμε ελληνικα προιοντα.
τοτε το ψιλοκοροιδευα.λιγο οτι τρωει κολληματα που επιμενει μονο ελληνικα προιοντα, μονο απο παραγωγους, κλπ.
τωρα, μαμα πλεον, και ζωντας σε χωριο, λαχανικα (οσα δεν καλλιεργουμε) τα αγοραζουμε απο τοπικους παραγωγους ή παραγωγους του νομου. το ιδιο και τα φρουτα. παντα εποχης, πχ οχι μηλο το καλοκαρι, ουτε ντοματα τον δεκεμβρη. στα κρεατα απο κτηνοτροφους μοσχαρι ή απο κρεοπωλη που μας ξερει και τον ξερουμε. κοτοπουλα, αυγα, αρνι εχουμε δικα μας. γαλα απο τοπικη γαλακτοβιομηχανια. τυρι απο κοντινο τυροκομειο.ψαρια απο συγκεκριμενο ψαρα. ζυμαρικα ελληνικα, οσο δυνατον ντοπια. γενικα τιποτα μη ελληνικης παραγωγης, α,και στους χυμους μονο ελληνικης παραγωγςη. Προσοχη: οχι ελληνικης εμφιαλωσης αλλα ελληνικης παραγωγης.
γενικα, οταν βλεπω πολλα συστατικα στην ετικετα το αποφευγω. αλλα οπως διαβασες, συνηθως σουπερμαρκετ πηγαινουμε για καθαριστικα, χαρτικα αντε και καμια λιχουδια.
ειδικα τωρα με τα παιδια, ακομη πιο πολυ αποφευγω τα επεξεργασμενα τροφιμα.
Πιστεύω ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ψωνίζουμε από τα μαγαζιά της γειτονιάς(μανάβη,κρεοπώλη)κι όχι από τα μεγάλα super market οπου όλοι ξέρουμε ότι γίνεται χαμός!!!!Εμείς τουλάχιστον που ζούμε στην επαρχία νομίζω πως είμαστε σε καλυτερη διατροφική μοίρα από ολους όσους μενουν σε μεγάλες πόλεις ,γιατι και το αυγουλάκι το φρεσκο έχουμε και τα λαχανικά από τον κήπο μας έχουμε....
Πάντως θέλει ιδιαίτερη ποροσοχή στα ψώνια που κάνουμε!!
Το 70% της διατροφής μας προέρχεται από βιολογικά προιόντα. Ξεκίνησε αυτή η ανησυχία μου από τότε που έκανα παιδί φυσικά. Αρχικά αγόραζα βιολογικά φρούτα, μετά επεκτάθηκα σε ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά από τον κήπο μας και πουλερικά επίσης από τον κήπο. Μόνο να αγοράσω μια αγελάδα έμεινε!! Απέκλεισα από την διατροφή μου τον σολωμό και τον τόνο γιατί δεν είναι και λίγα αυτά που ακόγονται.
Δε θυμάμαι ποιος αλλά κάποιος της εκκλησίας έλεγε. "θα έρθει μια μέρα που θα τα έχετε όλα και δε θα μπορείτε να φάτε τίποτα". Δεν είχε και άδικο...
Σχετικά με τα υδρογονωμένα λιπαρά, μερικώς και μη, καθώς και το σιρόπι γλυκόζης δεν έχει κανείς παρά να κοιτάξει τί γίνεται στην αντιπέρα όχθη [Αμερική]. Έρευνες, κυρίως πρόσφατες, καταδυκνείουν πως η "πανδημία" παχυσαρκίας και διαβήτη, ακόμα και σε νεαρά άτομα ή και σε παιδιά, οφείλεται σε ακριβώς αυτές τις ουσίες που - κυριολεκτικά- υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα πια. Ο λόγος; Είναι πάρα πολύ φθηνές. Τώρα που τα ζωνάρια έχουν σφίξει και οι κυβερνήσεις κοιτούν καλύτερα τα έξοδα περίθαλψης, ξε-φιμώνονται οι ομάδες που φώναζαν χρόνια τώρα για το κακό που γίνεται σε γενιές ολόκληρες.
Προσοχή λοιπόν, διαβάζουμε τις ετικέτες προσεκτικά για αυτά τα συστατικά. Θα εκπλαγείτε πόσο συνήθη είναι.
Σχετικά με τα "Ε", είναι γνωστή η ιστορία και πολύ μεγάλη. Μ΄ένα ψάξιμο στο google θα βρεις πάμπολλες πληροφορίες.
Όσο για τα προϊόντα light, το μπέρδεμα δεν είναι εμφανές, αλλά υπάρχει. Light σε τί; Σε θερμίδες; Σε λιπαρά; Σε τί είδους λιπαρά; Τί γίνεται με τα υπόλοιπα συστατικά;
Όσες θυμούνται την καμπάνια για τη χρήση μαργαρίνης στη θέση του βουτύρου, σήμερα ίσως αναρωτιούνται γιατί το βούτυρο επανέρχεται δυναμικά κρατώντας λάβαρο τα καλά λιπαρά του;
Θυμάστε μήπως την καμπάνια για τη χρήση σπορέλαιων αντί ελαιόλαδου;
Είναι τόσα πολλά τα παραδείγματα παραπληροφορημένης και κατευθυνόμενης πληροφόρησης που δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να τελειώσω...
Είναι τρομερά δύσκολο να γνωρίζεις σήμερα τί ακριβώς τρως. Μπορεί να απολαμβάνεις το μαρουλάκι βιολογικής καλλιέργειας, αλλά πόσο σίγουρη είσαι ότι στο παραδίπλα κτήμα δεν καλλιεργούνται GMOs ή ότι τα υπόγεια ύδατα στην περιοχή καλλιέργειας είναι σε καλή κατάσταση;
Γι΄αυτό λέω ότι όσοι/όσες γνωρίζουν από που κρατάει η σκούφια του τρόφιμου που προτιμούν, κρατούν στα χέρια τους θησαυρό..
Έχω πιάσει τον εαυτό μου να νιώθει ότι μπαίνει σε ναρκοθετημένη περιοχή κάθε φορά που πάω super market. Λόγω προσωπικού "κολλήματος" και επαγγελματικής κατεύθυνσης, ο πόλεμος που μαίνεται στα ράφια των super μού είναι τόσο εμφανής που το μόνο που δεν μου συμβαίνει όταν γυρίζω απ΄τα ψώνια είναι το γνωστό "κεφάτη". Είμαι απλά ουδέτερη. Χαλιναγωγώ παρορμήσεις τύπου "θέλω ΟΛΕΣ τις νέες σοκολάτες ΤΩΡΑ" ή "δεν είναι πολύ ωραίο αυτό το packaging" κτλ κτλ και μέχρι σήμερα τηρώ ευλαβικά τη ΛΙΣΤΑ. Δεν είναι εύκολο, είναι κομματάκι ξενέρωτο, αλλά εν τέλει καλύτερα ουδέτερος συναισθηματικά απέναντι στα τρικ του marketing παρά υποτελής.
Δεν αγοράζω προϊόντα:
- light [μεγάλη ιστορία με πολλές διατροφικές προεκτάσεις].
- με υδρογονωμένα και μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά
- με σιρόπι γλυκόζης
- τεχνητές αρωματικές και γλυκαντικές ουσίες
- Ε
Αγοράζω από:
- τη λαϊκή της γειτονιάς μου και από συγκεκριμένους παραγωγούς που έμαθα να εμπιστεύομαι [βασικά, η μητέρα μου τους εμπιστεύεται που είναι ψείρας σε θέματα διατροφής]
- μικρά μαγαζάκια που πουλούν της Παναγιάς τα μάτια. Δεν θα τα ονοματίσω γιατί θα είναι διαφήμιση, αλλά σε αυτές τις μικρές γωνιές έχω ανακαλύψει τις πιο εξαιρετικές γεύσεις ελληνικών ποικιλιών. Είναι πιο ακριβά, σίγουρα, αλλά όταν δοκιμάσετε φακές Εγκλουβής θα αναθεωρήσετε τα περί κόστους.
- από τοπικούς παραγωγούς στα ταξίδια μας στην Ελλάδα. Τώρα που λεφτά δεν έχουμε για να ταξιδεύουμε, δίνω παραγγελίες σε φίλους. χοχοοχοχο
Όσοι έχουν την τύχη και την ευτυχία να προμηθεύονται προϊόντα που ξέρουν ΠΩΣ και ΠΟΥ καλλιεργούνται, έχουν θησαυρό στα χέρια τους.
Εμείς ευτυχώς είμαστε ευλογημένοι να έχουμε έναν παππού στο χωριό ο οποίος φροντίζει και μας προμηθεύει με κάθε είδους λαχανικό (έτσι τρώμε μόνο ότι είναι εποχής), λάδι, κρέας κοτόπουλου και κουνελιού και κρασί... Επίσης ο μπαμπάς μας ψαρεύει και το ψαράκι μας είναι πάντα επιλεγμένο και φρέσκο!
Έτσι τα ψώνια μας είναι αφενός λίγα αφετέρου πολύ προσεγμένα όσον αφορά την ποιότητά τους! Ανησυχώ για τον τόπο προέλευσης, τις συνθήκες επεξεργασίας και συσκευασίας απίστευτα πια! Δεν μπορώ να διαννοηθώ να φάμε κάτι που δεν θα είναι "καθαρό"...
Παλιότερα όμως που δεν γνώριζα τον άντρα μου και την οικογένειά του, ομολογώ ότι έτρωγα ότι βλακεία υπήρχε στον κόσμο, χωρίς καν να με νοιάζει!
Στο σπίτι αγοράζουμε Ελληνικά προϊόντα. Αν και μερικές φορές είναι εύκολο να μπερδευτείς, μιας και Ελληνικές εταιρίες, έχουν ξένο περιεχόμενο. Πρέπει ΠΑΝΤΑ να διαβάζουμε την ετικέτα όχι μόνο για την ημερομηνία λήξης, αλλά και για τη προέλευση του περιεχομένου. Λαχανικά από την λαίκη, από συγκεκριμένους πωλητές και συγκεκριμένες περιοχές. Αυγά ευτυχώς έχει ο άντρας μου δύο θείους στην Ανάβυσσο με κοτούλες και μας προμηθεύουν. Έχουμε από καιρό σταματήσει να αγοράζουμε μπισκότα, γλυκά, πίτες, πίτσες κπλ απ' έξω. Τα φτιάχνουμε όλα στο σπίτι, απασχολούνται τα παιδιά, είναι πολύ χαρούμενα να ανακατεύονται με αλεύρια, ζάχαρες και ένα σωρό άλλα υλικά. Και φυσικά νιώθω τόσο όμορφα όταν ο γιος μου μου λέει: "Μαμά, θέλω από τα δικά σου μπισκότα να μου βάλεις για δεκατιανό"!!! Προσπαθούμε να μην αγοράζουμε τροφές που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία. Όσο πιο κοντά μπορούμε στη πρώτη ύλη και όσο γίνεται πιο ακατέργαστη. Το κρέας είναι ένα θέμα, αφού δεν έχουμε κάποιον σε επαρχία να μας προμηθεύει, αλλά έχουμε ένα σταθερό κρεοπωλείο που ψωνίζουμε πολλά χρόνια, εκεί ψωνίζει και ο πατέρας μου, ψώνιζε και παππούς μου. Δυστυχώς στη γειτονιά μας δεν έχουν μείνει μικρά μαγαζάκια, έχουν κλείσει όλα. Οπότε ψωνίζουμε από τα μεγάλα καταστήματα πώλησης αγαθών. Όπως είπε και η Μαρία παραπάνω, ελπίζω να μην φτάσουμε σε μια εποχή που θα υπάρχει άφθονη τροφή, αλλά μην μπορούμε να τη καταναλώσουμε.
δηλαδη καλα που εχουμε ενα μπαξεδακι και εκτος απο οικονομια τρωμε και υγειηνα... οτι μπορουμε κανουμε για το καλο τον παιδιων μας...
Κι εμείς όπως η Μαρία παραπάνω αγοράζουμε ως επι το πλείστον βιολογικά προϊόντα, παρόλο που η τιμή τους καμιά φορά είναι αν μη τι άλλο τσιμπημένη. Προτιμώ να κάνω εκπτώσεις σε κάτι άλλο, παρά στη διατροφή. Ξεκινήσαμε ν΄αγοράζουμε βιολογικά απο τη γέννηση της μεγαλύτερης κόρης μου το 2003 και συνεχίζουμε ως τώρα. Αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα τυποποιημένα τρόφιμα -αν και δεν είμαι των άκρων γενικά να τα απαγορεύω, γιατί πιστεύω πως λειτουργεί αντίθετα. Νομίζω πως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής τα "διατροφικά σκουπίδια", είναι αποδεκτά, αρκεί να μην είναι καθημερινά. Στη μικρή μου που είναι 11 μηνών δεν έχω δώσει τροφές του εμπορίου με εξαίρεση το παιδικό γιαουρτάκι στο οποίο έχω ενδώσει κάποιες φορές :-) Γενικά προσέχω τα Ε και τα υδρογονωμένα λίπη, καθώς και την πολύ ζάχαρη, τα πολλά συντηρητικά ή το αλάτι. Ολα με μέτρο και συνειδητά. Οι καλές διατροφικές συνήθειες καλλιεργούνται πιστεύω απο πολύ νωρίς, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να σκεφτεί κανείς το τι τρώει.
Συμφωνώ και πολύ καλά κάνεις με τα βιολογικά. Απλώς αναρωτιέμαι: όλα αυτά που μας πουλούν ως βιολογικά, είναι πράγματι έτσι ή τα ακριβοπληρώνουμε με την ελπίδα ότι είναι, ενώ στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν και πολύ από τα κανονικά φρούτα και λαχανικά; Με προβληματίζει αρκετά αυτό, γιατί ειδικά στις μεγάλες πόλεις είναι δύσκολο να γνωρίζεις την προέλευση των προϊόντων που αγοράζεις. Οπότε, απλά ελπίζεις και προσπαθείς να αγοράσεις ο,τι σου φαίνεται καλύτερο...
Απο μικρη οταν πηγαιναμε σουπερμαρκετ, παιζαμε το παιχνιδι της ετικετας. Δηλαδη, οτι συσκευασμενο παιρναμε διαβαζαμε τι εχει, απο που ειναι, ποσα γρ, ποτε ληγει κλπ. μας το ειχε μαθει ο πατερας μας και το βρισκαμε διασκεδαστικο! ετσι επιλεγαμε ελληνικα προιοντα. τοτε το ψιλοκοροιδευα.λιγο οτι τρωει κολληματα που επιμενει μονο ελληνικα προιοντα, μονο απο παραγωγους, κλπ. τωρα, μαμα πλεον, και ζωντας σε χωριο, λαχανικα (οσα δεν καλλιεργουμε) τα αγοραζουμε απο τοπικους παραγωγους ή παραγωγους του νομου. το ιδιο και τα φρουτα. παντα εποχης, πχ οχι μηλο το καλοκαρι, ουτε ντοματα τον δεκεμβρη. στα κρεατα απο κτηνοτροφους μοσχαρι ή απο κρεοπωλη που μας ξερει και τον ξερουμε. κοτοπουλα, αυγα, αρνι εχουμε δικα μας. γαλα απο τοπικη γαλακτοβιομηχανια. τυρι απο κοντινο τυροκομειο.ψαρια απο συγκεκριμενο ψαρα. ζυμαρικα ελληνικα, οσο δυνατον ντοπια. γενικα τιποτα μη ελληνικης παραγωγης, α,και στους χυμους μονο ελληνικης παραγωγςη. Προσοχη: οχι ελληνικης εμφιαλωσης αλλα ελληνικης παραγωγης. γενικα, οταν βλεπω πολλα συστατικα στην ετικετα το αποφευγω. αλλα οπως διαβασες, συνηθως σουπερμαρκετ πηγαινουμε για καθαριστικα, χαρτικα αντε και καμια λιχουδια. ειδικα τωρα με τα παιδια, ακομη πιο πολυ αποφευγω τα επεξεργασμενα τροφιμα.
προσεχω οσο μπορω!νοθεια πολυ μεγαλο θεμα!:(
Πιστεύω ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ψωνίζουμε από τα μαγαζιά της γειτονιάς(μανάβη,κρεοπώλη)κι όχι από τα μεγάλα super market οπου όλοι ξέρουμε ότι γίνεται χαμός!!!!Εμείς τουλάχιστον που ζούμε στην επαρχία νομίζω πως είμαστε σε καλυτερη διατροφική μοίρα από ολους όσους μενουν σε μεγάλες πόλεις ,γιατι και το αυγουλάκι το φρεσκο έχουμε και τα λαχανικά από τον κήπο μας έχουμε.... Πάντως θέλει ιδιαίτερη ποροσοχή στα ψώνια που κάνουμε!!
Το 70% της διατροφής μας προέρχεται από βιολογικά προιόντα. Ξεκίνησε αυτή η ανησυχία μου από τότε που έκανα παιδί φυσικά. Αρχικά αγόραζα βιολογικά φρούτα, μετά επεκτάθηκα σε ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά από τον κήπο μας και πουλερικά επίσης από τον κήπο. Μόνο να αγοράσω μια αγελάδα έμεινε!! Απέκλεισα από την διατροφή μου τον σολωμό και τον τόνο γιατί δεν είναι και λίγα αυτά που ακόγονται. Δε θυμάμαι ποιος αλλά κάποιος της εκκλησίας έλεγε. "θα έρθει μια μέρα που θα τα έχετε όλα και δε θα μπορείτε να φάτε τίποτα". Δεν είχε και άδικο...
Σχετικά με τα υδρογονωμένα λιπαρά, μερικώς και μη, καθώς και το σιρόπι γλυκόζης δεν έχει κανείς παρά να κοιτάξει τί γίνεται στην αντιπέρα όχθη [Αμερική]. Έρευνες, κυρίως πρόσφατες, καταδυκνείουν πως η "πανδημία" παχυσαρκίας και διαβήτη, ακόμα και σε νεαρά άτομα ή και σε παιδιά, οφείλεται σε ακριβώς αυτές τις ουσίες που - κυριολεκτικά- υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα πια. Ο λόγος; Είναι πάρα πολύ φθηνές. Τώρα που τα ζωνάρια έχουν σφίξει και οι κυβερνήσεις κοιτούν καλύτερα τα έξοδα περίθαλψης, ξε-φιμώνονται οι ομάδες που φώναζαν χρόνια τώρα για το κακό που γίνεται σε γενιές ολόκληρες. Προσοχή λοιπόν, διαβάζουμε τις ετικέτες προσεκτικά για αυτά τα συστατικά. Θα εκπλαγείτε πόσο συνήθη είναι. Σχετικά με τα "Ε", είναι γνωστή η ιστορία και πολύ μεγάλη. Μ΄ένα ψάξιμο στο google θα βρεις πάμπολλες πληροφορίες. Όσο για τα προϊόντα light, το μπέρδεμα δεν είναι εμφανές, αλλά υπάρχει. Light σε τί; Σε θερμίδες; Σε λιπαρά; Σε τί είδους λιπαρά; Τί γίνεται με τα υπόλοιπα συστατικά; Όσες θυμούνται την καμπάνια για τη χρήση μαργαρίνης στη θέση του βουτύρου, σήμερα ίσως αναρωτιούνται γιατί το βούτυρο επανέρχεται δυναμικά κρατώντας λάβαρο τα καλά λιπαρά του; Θυμάστε μήπως την καμπάνια για τη χρήση σπορέλαιων αντί ελαιόλαδου; Είναι τόσα πολλά τα παραδείγματα παραπληροφορημένης και κατευθυνόμενης πληροφόρησης που δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να τελειώσω... Είναι τρομερά δύσκολο να γνωρίζεις σήμερα τί ακριβώς τρως. Μπορεί να απολαμβάνεις το μαρουλάκι βιολογικής καλλιέργειας, αλλά πόσο σίγουρη είσαι ότι στο παραδίπλα κτήμα δεν καλλιεργούνται GMOs ή ότι τα υπόγεια ύδατα στην περιοχή καλλιέργειας είναι σε καλή κατάσταση; Γι΄αυτό λέω ότι όσοι/όσες γνωρίζουν από που κρατάει η σκούφια του τρόφιμου που προτιμούν, κρατούν στα χέρια τους θησαυρό..
Έχω πιάσει τον εαυτό μου να νιώθει ότι μπαίνει σε ναρκοθετημένη περιοχή κάθε φορά που πάω super market. Λόγω προσωπικού "κολλήματος" και επαγγελματικής κατεύθυνσης, ο πόλεμος που μαίνεται στα ράφια των super μού είναι τόσο εμφανής που το μόνο που δεν μου συμβαίνει όταν γυρίζω απ΄τα ψώνια είναι το γνωστό "κεφάτη". Είμαι απλά ουδέτερη. Χαλιναγωγώ παρορμήσεις τύπου "θέλω ΟΛΕΣ τις νέες σοκολάτες ΤΩΡΑ" ή "δεν είναι πολύ ωραίο αυτό το packaging" κτλ κτλ και μέχρι σήμερα τηρώ ευλαβικά τη ΛΙΣΤΑ. Δεν είναι εύκολο, είναι κομματάκι ξενέρωτο, αλλά εν τέλει καλύτερα ουδέτερος συναισθηματικά απέναντι στα τρικ του marketing παρά υποτελής. Δεν αγοράζω προϊόντα: - light [μεγάλη ιστορία με πολλές διατροφικές προεκτάσεις]. - με υδρογονωμένα και μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά - με σιρόπι γλυκόζης - τεχνητές αρωματικές και γλυκαντικές ουσίες - Ε Αγοράζω από: - τη λαϊκή της γειτονιάς μου και από συγκεκριμένους παραγωγούς που έμαθα να εμπιστεύομαι [βασικά, η μητέρα μου τους εμπιστεύεται που είναι ψείρας σε θέματα διατροφής] - μικρά μαγαζάκια που πουλούν της Παναγιάς τα μάτια. Δεν θα τα ονοματίσω γιατί θα είναι διαφήμιση, αλλά σε αυτές τις μικρές γωνιές έχω ανακαλύψει τις πιο εξαιρετικές γεύσεις ελληνικών ποικιλιών. Είναι πιο ακριβά, σίγουρα, αλλά όταν δοκιμάσετε φακές Εγκλουβής θα αναθεωρήσετε τα περί κόστους. - από τοπικούς παραγωγούς στα ταξίδια μας στην Ελλάδα. Τώρα που λεφτά δεν έχουμε για να ταξιδεύουμε, δίνω παραγγελίες σε φίλους. χοχοοχοχο Όσοι έχουν την τύχη και την ευτυχία να προμηθεύονται προϊόντα που ξέρουν ΠΩΣ και ΠΟΥ καλλιεργούνται, έχουν θησαυρό στα χέρια τους.
τι επαγγελεσαι εαν επιτρεπεται??? εαν θες εξηγησε μου με λιγα λογια για την καθε κατηγορια που απορριπτεις!!!!
Εμείς ευτυχώς είμαστε ευλογημένοι να έχουμε έναν παππού στο χωριό ο οποίος φροντίζει και μας προμηθεύει με κάθε είδους λαχανικό (έτσι τρώμε μόνο ότι είναι εποχής), λάδι, κρέας κοτόπουλου και κουνελιού και κρασί... Επίσης ο μπαμπάς μας ψαρεύει και το ψαράκι μας είναι πάντα επιλεγμένο και φρέσκο! Έτσι τα ψώνια μας είναι αφενός λίγα αφετέρου πολύ προσεγμένα όσον αφορά την ποιότητά τους! Ανησυχώ για τον τόπο προέλευσης, τις συνθήκες επεξεργασίας και συσκευασίας απίστευτα πια! Δεν μπορώ να διαννοηθώ να φάμε κάτι που δεν θα είναι "καθαρό"... Παλιότερα όμως που δεν γνώριζα τον άντρα μου και την οικογένειά του, ομολογώ ότι έτρωγα ότι βλακεία υπήρχε στον κόσμο, χωρίς καν να με νοιάζει!
εγω κοιταω αν εχει πολλα Ε στα συστατικα.δε ξερω τι αλλο να κοιταξω η αληθεια ειναι.σαμπως ολλα αυτα που γραφουν ξερουμε και τι ειναι?