Μια ευχή μου για το 2012 είναι να πειστούν ΟΛΟΙ οι Έλληνες γονείς ότι η ασφάλεια των παιδιών τους στο αυτοκίνητο δεν είναι ούτε περιττό έξοδο, ούτε κάτι που χωράει σε «Έλα μωρέ και εμείς που δεν είχαμε κάθισμα, τι πάθαμε».
Δεν θα σας γράψω πολλά, απλά θα σας παραπέμψω σε παλιότερα άρθρα και σελίδες όπου μπορείτε να λύσετε όλες σας τις απορίες.
Θα σας πω μόνο 1-2 πράγματα…
– Οι ζώνες του αυτοκινήτου είναι σχεδιασμένες για να προστατεύουν σε περίπτωση σύγκρουσης άτομα ύψους άνω των 135 εκατοστών. Οποιοσδήποτε κάτω από 1 μέτρο και 35 εκατοστά ΠΡΕΠΕΙ να κάθεται σε ειδικό κάθισμα που να ταιριάζει στην ηλικία και στο ύψος του. Άρα… τα καθίσματα δεν αφορούν μόνο τα βρέφη, όπως πολλοί Έλληνες γονείς λανθασμένα πιστεύουν. Στην Ελλάδα ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας η χρήση παιδικού καθίσματος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
– Σχετικά με τα καθίσματα που κοιτούν προς τα πίσω… Έχω βάλει στο άρθρο φωτογραφίες της κόρης μου, Αθηνάς, 22 μηνών σήμερα, στο κάθισμά της που κοιτάει προς τα πίσω. Η Αθηνά θα κάθεται έτσι μέχρι να γίνει τουλάχιστον τριών ετών. Οι φωτογραφίες δείχνουν πως υπάρχει ακόμα άπλετος χώρος για τα πόδια της (και είναι και αρκετά ψηλή για την ηλικία της).
Για τους γονείς που ανησυχούν μήπως το παιδί δυσανασχετεί που θα κοιτάει πίσω, το μόνο που έχω να πω είναι πως παιδί που από τη γέννησή του κοιτάει πίσω, δύσκολα θα δυσανασχετήσει, γιατί πολύ απλά έχει… συνηθίσει. Εμείς κάνουμε συνέχεια τη διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη και αντίστροφα και φωνή Αθηνάς δεν ακούμε (κλαψιάρικη εννοώ, χεχε).
Για όσους ανησυχούν που δεν μπορούν να δουν το παιδί, αν το κάθισμά του κοιτάζει προς τα πίσω, έχω να πω… Πάρτε αυτό τον καθρέφτη: BeSafe καθρέφτης αυτοκινήτου Θα σας διώξει κάθε άγχος!
– Να θυμάστε πως ακόμα και το φτηνότερο κάθισμα που έχει περάσει από ελέγχους είναι καλύτερο από το τίποτα. Και κάτι ακόμα: η μαγική αγκαλιά της μαμάς δεν είναι αρκετή για να σώσει το μωρό σε περίπτωση σύγκρουσης. Το αντίθετο: το μωρό μπορεί να λειτουργήσει ως αερόσακος της μαμάς.
Μερικά sites και links που αξίζει να επισκεφτείτε:
Εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο
Προσοχή στην τοποθέτηση καθισμάτων που κοιτούν προς τα πίσω
Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις σε 15 συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με τα παιδικά καθίσματα, όπως δημοσιεύτηκαν στο blog “Ανάποδα παιδικά καθίσματα“. Θα σας λύσουν κάθε απορία.
MΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ με όσους γονείς γνωρίζετε, τα 15 αυτά σημεία που ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ!!!
1. Γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσω παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο;
Τα τροχαία ατυχήματα είναι η Νο1 αιτία θανάτου για παιδιά από 1 έως 14 ετών. Πολλά σοβαρά τραυματισμένα παιδιά καταλήγουν στο νοσοκομείο από τροχαία ατυχήματα. Οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι στο κεφάλι και τον αυχένα. Κάποιοι τραυματισμοί οδηγούν σε αναπηρία.
Τα παιδικά καθίσματα, όταν είναι σωστά τοποθετημένα, μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού.
2. Δεν είναι πιο ασφαλές να κρατώ το μωρό στην αγκαλιά μου;
ΟΧΙ. Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται στην καμπίνα των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος μπορούν να είναι εκατοντάδες κιλά ή και παραπάνω. Κανένας γονέας δε θα μπορέσει να συγκρατήσει το παιδί του, ακόμα και σε ατύχημα με μικρή ταχύτητα. Είναι εγκληματικό, έστω και για την παραμικρή απόσταση, γονέας να κρατά το παιδί στην αγκαλιά του
3. Πώς μπορώ να καταλάβω ποιο κάθισμα είναι κατάλληλο για το παιδί μου;
Οι κατηγορίες των παιδικών καθισμάτων αναφέρονται στα κιλά του παιδιού. Οι βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:
Κατηγορία 0 κιλά 0-10 σύσταση ηλικίας από τη γέννηση έως 6-9 μηνών
Κατηγορία 0+ κιλά 0-13 σύσταση ηλικίας από τη γέννηση έως 12-15 μηνών
Κατηγορία 1 κιλά 9-18 σύσταση ηλικία από περίπου 9 μηνών έως περίπου 4 ετών
Κατηγορία 2-3 κιλά 15-36 σύσταση ηλικίας από περίπου 4 ετών έως περίπου 12 ετών
4. Πότε πρέπει να αλλάξω κατηγορία καθίσματος;
Η σύσταση είναι να αλλάζουμε κάθισμα όταν το παιδί έχει εξαντλήσει το όριο κιλών της προηγούμενης κατηγορίας. Μια άλλη παράμετρος που θα μας οδηγήσει σε αλλαγή κατηγορίας καθίσματος είναι το εάν το κεφάλι του παιδιού ξεπερνά την πλάτη του παιδικού καθίσματος. Εάν το κεφάλι του μωρού αρχίζει να ξεπερνά την πλάτη του καθίσματος πρέπει από την κατηγορία 0/0+ να περάσουμε στην κατηγορία 1. Από την κατηγορία 1, εάν το ύψος των αυτιών πλησιάζει το όριο της πλάτης του καθίσματος, πρέπει να περάσουμε στην κατηγορία 2-3.
5. Μέχρι ποια ηλικία πρέπει το παιδί μου να κάθεται σε παιδικό κάθισμα;
Πολλοί γονείς νομίζουν ότι το παιδικό κάθισμα είναι αναγκαίο μέχρι μια μικρή ηλικία 5-6 ετών. ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Όλα τα συστήματα παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν προστασία σε επιβάτες με ύψος από τουλάχιστον 135 εκ και πάνω. Τα παιδιά με ύψος κάτω από 135 εκ που είναι απλά δεμένα με τη ζώνη του αυτοκινήτου, έχουν ελλιπή προστασία και είναι εκτεθειμένα σε πολύ μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος. Οι πιο συχνοί θάνατοι ή τραυματισμοί σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλονται σε χτυπήματα στο κεφάλι (ανυπαρξία πλευρικής προστασίας) και στην κοιλιακή χώρα (η ζώνη πιέζει τα εσωτερικά όργανα στην κοιλιά επειδή είναι πολύ ψηλά για το παιδί).
Με βάση τον ΚΟΚ, η χρήση παιδικού καθίσματος στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική μέχρι 12 ετών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία η χρήση παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική μέχρι το ύψος των 135 εκ. Στη Γερμανία μέχρι το ύψος των 150 εκ.
6. Για πόσο πρέπει το παιδί μου να κοιτάει ανάποδα στη φορά κίνησης του αυτοκινήτου; Ποιο είναι το Σκανδιναβικό μοντέλο;
Η χρήση καθισμάτων που είναι στραμμένα ανάποδα στη φορά κίνησης του αυτοκινήτου ΕΙΝΑΙ η πιο ασφαλής. Το παιδί είναι ασφαλέστερο να παραμένει αντεστραμμένο μέχρι τα όρια βάρους του καθίσματος. Όλα τα βρεφικά καθίσματα της κατηγορίας 0/0+ (0-13 κιλά) τοποθετούνται υποχρεωτικά ανάποδα. Στη Σκανδιναβία, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών παραμένει ανάποδα μέχρι 4 ετών, στην υπόλοιπη Ευρώπη μέχρι 9-12 μηνών, ενώ στις ΗΠΑ μέχρι 12-15 μηνών.
Το Σκανδιναβικό μοντέλο αναφέρεται στην παρατεταμένη χρήση ανάποδων καθισμάτων μέχρι 4 ετών, κάτι που εκεί συμβαίνει εδώ και 45 χρόνια. Έρευνα μεγάλης Σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας έδειξε ότι σε σύνολο 13.000 ατυχημάτων με εμπλεκόμενα 800 παιδιά από 0-4 ετών, οι σοβαροί τραυματισμοί σε παιδιά που ήταν σε ανάποδα καθίσματα ήταν 8%, ενώ σε παιδιά που ήταν σε καθίσματα που κοιτούσαν μπροστά 40%. Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι κάθε χρόνο στις πρώτες θέσεις της λίστας σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών σε τροχαία ατυχήματα.
7. Ποιο είναι το πιο ασφαλές κάθισμα;
Το πιο ασφαλές κάθισμα είναι αυτό που ταιριάζει σωστά στο αυτοκίνητό σας, που έχει τοποθετηθεί σύμφωνα με το εγχειρίδιο του κατασκευαστή και το παιδί σας ταιριάζει σε αυτό.
8. Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσω ένα μεταχειρισμένο κάθισμα;
Εάν δεν είστε απολύτως βέβαιοι ότι το κάθισμα δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε ατύχημα μην το χρησιμοποιήσετε. Κάθισμα που μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται ασφαλές, μπορεί να κρύβει επικίνδυνη φθορά στις ζώνες, στο εσωτερικό ή στα πλαστικά μέρη από κάποιο ατύχημα.
9. Εάν εμπλακώ σε κάποιο ατύχημα με το παιδί στο παιδικό κάθισμα, μπορώ να συνεχίσω να το χρησιμοποιώ;
Η γενική σύσταση είναι ΟΧΙ. Εάν εξαιρέσουμε μικροσυγκρούσεις με ταχύτητα παρκαρίσματος, ατυχήματα με ταχύτητα πάνω από 10χλμ/ώρα, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε ένα παιδικό κάθισμα.
10. Το παιδί μου αρνείται να μπει στο κάθισμα ή προσπαθεί να βγάλει τις ζώνες του. Τί να κάνω;
Το παιδί σας πρέπει να μάθει να κάθεται πάντα στο παιδικό κάθισμα και να έχει τις ζώνες δεμένες σωστά και σφιχτά. Χρησιμοποιήστε το δικό σας παράδειγμα με τη χρήση της ζώνης. Αρνηθείτε να ξεκινήσετε το όχημα εάν δεν έχουν όλοι δεθεί σωστά. Σε περίπτωση που το παιδί σας βγάλει τη ζώνη εν κινήσει, προσπαθήστε να σταματήσετε το συντομότερο δυνατό και εξηγήστε τους κινδύνους που συνεπάγεται μια τέτοια κατάσταση.
Τα παιδιά λειτουργούν σα “σφουγγάρια” από πολύ μικρή ηλικία και επηρεάζονται πολύ από τη συμπεριφορά των γονέων. Η υποδειγματική και πειθαρχημένη συμπεριφορά των γονέων στο αυτοκίνητο αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά.
11. Πόση ώρα επιτρέπεται να μείνει ένα μωρό σε βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου;
Όλα τα βρεφικά καθίσματα (κατηγορία 0-13 κιλών) έχουν πλάτη με κάποια κλίση (περίπου 45°). Ο βασικός τους προορισμός είναι η ασφαλής μεταφορά του μωρού στο αυτοκίνητο και αυτή η κλίση σε συνδυασμό με την υποχρεωτική ανάποδη τοποθέτηση προσφέρει τη μέγιστη προστασία για το μωρό μέσα στο αυτοκίνητο. Η γενική σύσταση είναι το μωρό να μη μένει πάνω από 2 ώρες σε μια συγκεκριμένη στάση όπως σε ένα τέτοιο κάθισμα υπό κλίση. Η ανάπτυξη των κινησιακών δυανατοτήτων απαιτεί την εναλλαγή θέσεων ή το ξάπλωμα σε οριζόντια θέση.
12. Μπορώ να τοποθετήσω ένα παιδικό κάθισμα στη θέση του συνοδηγού, ενώ το αυτοκίνητό μου έχει αερόσακκο;
Εάν το παιδικό κάθισμα είναι στραμμένο ανάποδα, επιτρέπεται η τοποθέτησή του στη θέση του συνοδηγού, ΜΟΝΟΝ όταν ο αερόσακκος του συνοδηγού είναι απενεργοποιημένος. Για την απενεργοποίηση του αερόσακκου απευθυνθείτε στο εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή του αυτοκινήτου.
Εάν το παιδικό κάθισμα είναι στραμμένο να κοιτά μπροστά, επιτρέπεται μεν η τοποθέτησή του στη θέση του συνοδηγού, αλλά γενικώς δε συνιστάται. Εάν χρησιμοποιηθεί εκεί, σας συμβουλεύουμε να πάτε το κάθισμα του συνοδηγού όσο πιο πίσω γίνεται, ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για τον αερόσακκο.
13. Ποια είναι η καλύτερη θέση στο αυτοκίνητο για να τοποθετήσω το παιδικό κάθισμα;
Η απάντηση δεν είναι απλή γιατί εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους. Θεωρητικά, η μεσαία θέση του πίσω καθίσματος είναι η πιο ασφαλής με την έννοια ότι αυτό το σημείο έχει τη μεγαλύτερη απόσταση από κάθε πλευρά του αυοκινήτου, άρα και τις μικρότερες πιθανότητες τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης. Δεν έχουν όμως όλα τα αυτοκίνητα ζώνη 3 σημείων εκεί (απαραίτητη για την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος) ή υποδοχείς ISOfix (απαραίτητοι για τοποθέτηση βάσης ISOfix).
Μεταξύ των 2 πίσω θέσεων, συνιστάται ελαφρά περισσότερο αυτή πίσω από το συνοδηγό. Οι συγκρούσεις από τη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου είναι κατά τι λιγότερες από εκείνες στην αριστερή.
Σχετικά με τη θέση του συνοδηγού υπάρχει αρκετή σύγχυση. Σε διάφορες ιστοσελίδες και μπλογκς αναφέρεται ότι δεν πρέπει να τοποθετούνται παιδικά καθίσματα στο κάθισμα του συνοδηγού. Αυτό δεν είναι σωστό, τουλάχιστον για τα καθίσματα της κατηγορίας 0/0+ (0-13 κιλά). Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, τα τελευταία χρόνια, έχουν θωρακίσει πολύ το μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου, αφού οι μετωπικές συγκρούσεις είναι οι πιο συχνές. Η απόφαση τοποθέτησης ή μη βρεφικού καθίσματος στη θέση του συνοδηγού, εξαρτάται περισσότερο από τις συνήθειες χρήσης του αυτοκινήτου. Μία μητέρα η οποία χρησιμοποιεί πολύ συχνά το αυτοκίνητο μόνη της, με το νεογέννητο μωρό της, θα μπορούσε να έχει το βρεφικό κάθισμα στη θέση του συνοδηγού και να έχει καλύτερο έλεγχο του παιδιού και άρα καλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου (πάντα υπό τον όρο ότι έχει απενεργοποιήσει τον αερόσακκο). Αντίθετα, εάν η χρήση του αυτοκινήτου είναι πιο συχνή από όλη την οικογένεια, είναι πιο βολικό τα μωρά να είναι πίσω και να ελέγχονται από ειδικούς αμβλυγωνικούς καθρέπτες.
Συμπερασματικά: οι πίσω θέσεις, θεωρούνται γενικά ιδανικότερες για την τοποθέτηση παιδικών καθισμάτων. Ειδικές όμως συνθήκες (μαμά μόνη με βρέφος) μπορεί να μας οδηγήσουν στην επιλογή της θέσης του συνοδηγού.
14. Τί είναι το ISOfix;
Το σύστημα ISOfix είναι ένα διεθνές πρότυπο για τα σημεία υποδοχής παιδικών καθισμάτων στην καμπίνα των επιβατών. Υποδοχείς ISOfix είναι τα μεταλλικά σημεία που βρίσκονται στη σχισμή ανάμεσα στην πλάτη και το κάθισμα, συνήθως στις δύο πίσω θέσεις του αυτοκινήτου. Τα περισσότερα αυτοκίνητα από το 2006 και μετά διαθέτουν στο στάνταρ εξοπλισμό υποδοχείς ISOfix, επίσης όμως και κάποια παλιότερα μοντέλα.
Σε αυτούς τους υποδοχείς “κουμπώνουν” οι ειδικοί βραχίονες της βάσης του ειδικού παιδικού καθίσματος συμβατού με το ISOfix και με ειδικές πράσινες ενδείξεις, μας δείχνουν ότι το κάθισμα έχει τοποθετηθεί σωστά.
Το συγκεκριμένο σύστημα έχει αναπτυχθεί, διότι έρευνες έχουν δείξει ότι το ποσοστό εσφαλμένης χρήσης του παιδικού καθίσματος ξεπερνά το 70%.
15. Πώς μπορώ να ξέρω εάν το αυτοκίνητο μου διαθέτει υποδοχείς ISOfix;
Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή ή απευθυνθείτε σε κάποιο αντιπρόσωπο του κατασκευαστή αναφέροντας το μοντέλο και το έτος κατασκευής του αυτοκινήτου σας.
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Μέχρι δώδεκα, πολύ δεν είναι? υπάρχουν παιδιά που στα εννιά τους είναι πανύψηλα και πλήρως ανεπτυγμένα...μάλλον εννοεί κατά περίπτωση, ε?
Παρήγγειλα χθες το isofix Combi και ένα κάλυμμα για το καλοκαίρι. Είδα διαφορά στην ποιότητα του υφάσματος από χρώμα σε χρώμα, το χρώμα μαύρο 25 είχε ένα μεγάλο μέρος του καθίσματος σαν λεπτό βελουτέ, που φάνηκε στον άντρα μου πιο απαλό και φιλικό, ενώ εγώ θα διάλεγα κάτι λίγο πιο στιλπνό. Μη ρωτάτε, καταλήξαμε στην επιλογή του άντρα μου (ας έχει κι αυτός μια ικανοποίηση, όλα εγώ τα διαλέγω). Αυτό που με προβληματίζει είναι η ανάκληση, φοβάμαι μην κρεμάει μπροστά το κεφαλάκι του μικρού όταν κοιμάται. Λύσατε αυτό το θέμα με κάποιο επιπλέον μαξιλαράκι;
Ολίβια θέλω να σε ρωτήσω κάτι.Επειδή σκέφτομαι να το πάρω αυτό το καθισματάκι και για να μην κάνω καποιο λάθος μήπως μπορείς να μου πείς ποιο μοντέλο είναι χωρις isofix γιατι το αυτοκινητο μας δεν έχει και αν υπαρχει καθισμα αυτης της εταιρειας που κοιταει προς τα πισω χωρις isofix γιατι καπου διαβασα πως δεν υπαρχει.Δηλαδη το μοντελο χωρις isofix κοιταει μονο μπροστα..
Υπάρχει το μοντέλο και χωρίς Isofix, είναι το BeSafe izi Combi X3 Αυτό: http://bit.ly/L2a68a
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΑ ΜΠΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ.... ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΟΥ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΤΗΝΟ.ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΦΙΣΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΘΙΣΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ 12 ΕΤΩΝ....ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ,ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ,ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΚΙ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ .ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ 319 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΑΜΕ 230 ΕΥΡΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ...ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΜΕ ...ΠΑΝΩ ΑΠΌΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ . ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ
Το πρώτο μου κάθισμα ηταν ένα από αυτά που πήγαινε πακέτο με καρότσι, πορτ μπεμπέ κτλ... Το χρησιμοποίησα για τους 9 πρώτους μήνες. από εκεί και μέτα πήρα μέσω ίντερνετ από την Ιταλία, της Chicco ένα για ηλικία από 1 χρονών περίπου μέχρι 14 χρονών. Προσμαρμόζεται σε 3 διαφορετικές θέσεις με ζώνες και στο τέλος γίνεται απλό κάθισμα που ανασηκώνει το παιδί. Βέβαια πάει πάντα με το ύψος η ρύθμιση και όχι με την ηλικία ή τα κιλά. Η τιμή του ήταν περίπου στα 200Ε ενώ η αντίστοιχη στην Ελλάδα ήταν γύρω στα 350Ε. Δεν το μετάνιωσα ποτέ. Τι να μετανιώσω την ασφάλεια του μωρού? άσε που έχω πάψει πλέον να απαντάω σε σχόλια του τύπου, η τάδε το πηγαίνει Θεσσαλονίκη Κατερίνη έχοντας το μωρό στην αγκαλιά της, μόνο εσύ είσαι υστερική που δεν το πας πουθενά χωρίς το κάθισμα. Τέλος πάντων. Ας είμαι υστερική με το παιδάκι μου, ελπίζω, στη ζωή
Στην εποχή μας, 500 € μπορεί να είναι το μοναδικό εισόδημα μιας οικογένειας. Δεν είναι απαραίτητο να διαφημίζουμε πάντα τα πιο φιρμάτα και ακριβά κομμάτια της αγοράς. Υπάρχουν και καθίσματα αυτοκινήτου σε πιο προσιτές τιμές που παρέχουν ασφάλεια και άνεση στα παιδάκια μας. Γιατί να κάνουμε κάποιους ανθρώπους να αισθάνονται άσχημα, όταν δεν μπορούν να αγοράσουν κάτι φιρμάτο;
Εγώ τα έκανα όλα αυτά; Πού ακριβώς; Εγώ βλέπω πως έγραψα: "- Να θυμάστε πως ακόμα και το φτηνότερο κάθισμα που έχει περάσει από ελέγχους είναι καλύτερο από το τίποτα. Και κάτι ακόμα: η μαγική αγκαλιά της μαμάς δεν είναι αρκετή για να σώσει το μωρό σε περίπτωση σύγκρουσης. Το αντίθετο: το μωρό μπορεί να λειτουργήσει ως αερόσακος της μαμάς. " Λάθος κάνω;
Μπράβο Ολίβια!Πολύ καλό άρθρο.Λυπάμαι που το λέω αλλά όντως πάρα πολύ έλληνες γονείς έχουν τα παιδιά λυμένα στα πίσω καθίσματα και λίγοι (ευτυχως) στα μπροστινά!!!!Δεν μπορώ να περιγράψω τι παθαίνω όταν βλέπω αυτά τα πράγματα και νομίζουν κιόλας ότι είναι μάγκες! ¨οντως κάποια καθίσματα είναι ακριβά αλλά όπως λες και συ, ακόμα και το πιο φθηνό είναι καλύτερο απο το τίποτα! Ας αλλάξουν μυαλά κάποιοι γονείς.
Τέλειο κείμενο πάνω που έψαχνα ν' αλλάξουμε καθισματάκι και να περάσουμε στην κατηγορία 1. Όμως πρέπει να σημειωθεί το εξής κατά τη γνώμη μου. Ανατρέχοντας στα προιόντα be safe, μου πετάχτηκαν τα μάτια έξω από τις τιμές. ΟΚ, για την ασφάλεια του παιδιού τα σκάμε, αλλά μία περιουσία???????? Γιατί να κάνει γύρω στα 500 - 600 ευρώ όλο το σύστημα αυτό? Μήπως είναι η απόλυτη εκμετάλλευση αυτό από τη μεριά των εταιριών? Δεν ξέρω, λέω....
Οι τιμές για το ανάποδο κάθισμα BeSafe izi Combi είναι 400 και 450 Ευρώ (χωρίς και με isofix αντίστοιχα) Όπως όλα τα προιόντα σ' αυτό τον πλανήτη, έτσι και τα καθίσματα αυτοκινήτου (πόσο μάλλον αυτά!!) δεν μπορούν να έχουν την ίδια τιμή. Διαφορετική ποιότητα, διαφορετικές μελέτες, διαφορετικά υλικά.
η αλήθεια είναι πως ορισμένα καλά καθισματάκια έιναι πανάκριβα...μια λύση είναι να ζητήσετε απο φίλους και συγγενείς όταν με το καλό γεννήσετε, να σας δώσουν χρήματα για το καθισματάκι...ή έστω να κάνεται μια λιστα γέννας σε κάποιο κατάστημα που πουλάει καθισματάκια...είναι πολύ πιο χρήσιμο απο 30 μπλε ζιπουνάκια και 50 ροζ κορμάκια!!! Σε ταξί ΠΟΤΕ δεν μπήκα με το μωρό για αυτό το λόγο...προτιμό το αστικό λεωφορείο όπου την έχω στο καρότσι δεμενη και το καρότσι κοιτάει ανάποδα με φρένα και εμένα διπλα!!! το χειρότερο είναι μωρά και παιδάκια σε μηχανές 3 κάβαλο και χωρίς κράνος...ΕΛΕΟΣ...και εκεί αναρρωτιέμαι...που τα δινει η ''φυση'' τα παιδια????
Είμασταν κι εμείς στην ίδια θέση πριν απο λίγους μήνες προσπαθώντας να βρούμε κ´αθισμα αυτοκινήτου για τον Άγγελο.. Το ψάξαμε πολυ βλέποντας όλες τις κατηγορίες και τις τιμές αλλα στο τέλος καταλήξαμε στο be safe! Ο μικρός κάθεται πολυ άνετα και το πιο σημαντικό αισθανόμαστε ότι επενδύσαμε στην ασφάλεια του
Εχω ένα άγχος τι να κάνω όταν γεννήσω και θα πρέπει να πάρω το μωρό από το νοσοκομείο για το σπίτι. Αυτοκίνητο δεν διαθέτουμε και με το ταξί μάλλον θα πάμε... Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση? Καμιά ιδέα? Η απόσταση είναι κοντινή βέβαια αλλά στην πρώτη μου κόρη έτρεμα μέχρι να φτάσουμε... Τι κάνουμε όταν μετακινούμαστε με το ταξί και τα παιδιά μας μέσα?
Γεια σου Ρούλα! Η μοναδική φορά που μεταφέραμε την Αθηνά χωρίς κάθισμα ήταν η έξοδος από το μαιευτήριο και έχω ορκιστεί πως δεν θα το ξανακάνω... Υπάρχει κάποιος φίλος ή κάποιος συγγενείς που θα μπορούσε να σας δανείσει ένα καθισματάκι;
ME BΒΡΙΣΚΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΗ 100% ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΟΝΕΙς ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ . ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙς ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥς ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΗΘΕΙΑ, ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ " XYMA " MEΣΑ ΣΤΟ ΑΥΤ/ΤΟ ... ΤΡΑΓΙΚΟ . Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΔΥΣΑΝΑΣΧΕΤΕΙ ΠΟΤΕ , ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΗΡΑΜΕ ΠΟΤΕ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΥΤ/ΤΟ ,ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΡΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙς ΤΙς ΖΩΝΕς ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΦΥΣΙΚΑ . ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΟΥΜΕ .
μακαρι να το καταλαβουν ολοι!! 20 παιδια τον χρονο ειναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΙΚΟ!!! εοχυμε ακριβως το ιδιο καθισμα Ολιβ κ στο ιδιο χρωμα..αλλα επιδη εμεις ειμαστε αγορακια το εχουμε με καλυμα λευκο απο πανω που καθε εβδοαμαδα πλενουμε γιατι γινεται γκρι!! εμεις εχω να πω πως εχουμε μεγαλο θεμα με τον μικρο μας στο αυτοκινητο ειναι 24 μηνων κ απο βρεφος μες στο αμαξι ουρλιαζει..εχουμε δοκιμασει παρα πολλα κολπα αλλα δεν σταματαει οποτε πλεον βρηκαμε την λυση! εχουμε μαζι μας το λαπτοπ με περασμενες μεσα πολλες παιδικες ταινιες κ του το βαζουμε στην διαδρομη κ ουτε φωνη ουτε ακροαση ο μικρος!!
Πες τα βρε Ολίβια!!!! Ο γιος μου 25 μηνών κάθεται σε ανάποδο της BESAFE από 14 μηνών περίπου (τότε αλλάξαμε το πρώτο του κάθισμα γιατί δεν χωρούσε καλά) όλοι οι "ξερόλες" με είχαν φάει "δεν θα κάθεται","θα ζαλίζεται",δεν θα χωράνε τα πόδια του" και όλες αυτές τις βλακείες που ακούμε συνήθως, εγώ όμως το είχα ψάξει και είμουν ανένδοτη και καλά έκανα, όπως λες παιδί που έμαθε ανάποδα δεν καταλαβαίνει καμία διαφορά ,επίσης τα συγκεκριμένα καθίσματα είναι ψηλά και το παιδί βλέπει άνετα και χαζεύει έξω. Καμία γκρίνια και καμία δυσφορία. Το προτείνω ανεπιφύλακτα!!!! 0
Εμενα η κορη μου ειναι 15 μηνων και ακομα την εχω στο πρωτο καθισμα, το αβγο που λενε, που κοιταει αναποδα.. Κανω καλα??? Ακομα το κεφαλακι της δεν εχει ξεπερασει το υψος του, ουτε καν το εχει φτασει καλα καλα ακομα, αλλα ειναι θεμα χρονου (1-2 μηνες το πολυ) για μετα απο εκει δε ξερω τι θα κανω γιατι δεν εχω χρηματα να αγορασω αυτο το αναποδο που ειναι μεχρι τα 3-4.. Να κανω αλλη μια ερωτηση? Τα καθισματα 0-18 που μπαινουν αναποδα συμφωνα με τις οδηγιες απο 0-10 κιλα και μπροστα απο 9-18 κιλα μπορει να το κρατησει καποιος αναποδα για ολο το διαστημα που θα χρησιμοποιηθει (μεχρι τα 18 κιλα)? Αξιζει δηλαδη αν παρω ενα τετοιο για να το κρατησω αναποδα ή δεν κανει να μεινει γυρισμενο οποτε παλι θα ειναι σαν το απλο? Ακριβο ρε γαμωτο το αναποδο εαν και το ηθελα παρα πολυ για τη σωστοτερη ασφαλεια του παιδιου..
Άννα, όχι. Τα καθισματάκια που αναφέρεις πρέπει να χρησιμοποιούνται όπως αναγράφουν οι οδηγίες. Από κάποια κιλά, δηλαδή και μετά ΠΡΕΠΕΙ να γυρίζουν μπροστά, αλλιώς ακυρώνεται η οποιαδήποτε ασφάλεια.
Πόσο καλά κάνεις κ το θίγεις αυτό το θέμα!...οι περισσότεροι αγνοούν το καρεκλάκι ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες απο την Αθηνά...
Ενώνω τη φωνή σου με τη φωνή μου και τη φωνή πολλών άλλων για την ασφάλεια των παιδιών ΜΑΣ!!! Καλή χρονιά και καλή φώτιση σε όλους :) Η δική μου είναι 2.5 και με το ανάποδο έχει ακόμα πολύυυυυυυυυυυ χώρο μπροστά της :) Ο στόχος μας έχει πάει στα 4 χρόνια πλέον :D
καλά κάνεις κ τα λες συνέχεια αυτά!!!! Να φάω τα uggάκια σου, μωρέ Αθηνά!!!!
Αγαπητή Ολίβια, Καλή Χρονιά με υγεία και χαρά για τη "μικρή" σου οικογένεια (τους 3 σας) αλλά και για τη "μεγάλη" των Ελληνίδων Μαμάδων. Στην εξαιρετική ευχή σου που με βρίσκει 1000% σύμφωνο, θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμα: να βάλουμε σα στόχο ένα vision zero στην Ελλάδα. Μηδέν (Ο) παιδιά σοβαρά τραυματισμένα ή θύματα από τροχαία ατυχήματα το 2012! Ακούγεται πολύ αισιόδοξα αλλά δεν είναι ανέφικτο. Την τελευταία δεκαετία περίπου 20 παιδιά κατά μέσο όρο ανά έτος σκοτώνονται στους Ελληνικούς δρόμους. Πρόκειται για ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Μία από τις παραμέτρους είναι η σωστή χρήση παιδικού καθίσματος. Τα ποσοστά χρήσης στην Ελλάδα, παρότι σιγά σιγά βελτιώνονται, είναι ακόμα πολύ πίσω από τους μέσους όρους χρήσης των υπολοίπων ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών κρατών. Κυρίως οι γονείς δε χρησιμοποιούν κάθισμα στην κατηγορία 2-3 (15-36 κιλά ή 3,5-12 ετών). Ας δουν το παρακάτω βίντεο που προσομοιάζει μετωπική σύγκρουση με κούκλα 10 ετών. Το φαινόμενο του υποβρυχίου με τη χρήση μόνο της ζώνης μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες... http://www.youtube.com/watch?v=1yUl4dCK1GA Συνέχισε την εξαιρετική σου δουλειά της ενημέρωσης των γονέων και όπου μπορώ να φανώ χρήσιμος είμαι πάντα στη διάθεσή σου.