της ψυχολόγου Ειρήνης Χατζηαναγνώστου
Τα οικονομικά προβλήματα από μόνα τους αποτελούν ήδη μια μεγάλη πηγή άγχους για όλους τους ανθρώπους. Πόσο μάλλον για εκείνους που είναι γονείς. Τα παιδιά έχουν ανάγκες, ζητάνε πράγματα –ίσως περιττά για εσάς, αλλά αναγκαία για εκείνα- ρωτάνε γιατί δεν βγαίνετε πια έξω για φαγητό τόσο συχνά ή γιατί δεν τους αγοράζετε πια τόσα ρούχα ή παιχνίδια όσα λίγο καιρό πριν. Ίσως κάποιοι από εσάς να έρχεστε σε δύσκολη θέση. Να μην ξέρετε τι να τους απαντήσετε. Να ψάχνετε συνεχώς δικαιολογίες. Να τους λέτε ψέματα, θεωρώντας ότι εκείνα δεν αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά, ενώ ταυτόχρονα το άγχος είναι διάχυτο παντού στο σπίτι σας. Το να αντιλαμβάνονται πως κάτι συμβαίνει, χωρίς να ξέρουν όμως τι συγκεκριμένα, τους δημιουργεί μεγαλύτερο φόβο και άγχος.
Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν;
Αρχικά, θα πρέπει να προσέξετε οι συζητήσεις που κάνετε μπροστά στα παιδιά να είναι συγκεκριμένες και απλές, όχι με άγχος. Θα πρέπει να εξηγήσετε με κουβέντες που αρμόζουν στην ηλικία του κάθε παιδιού, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικογένεια, χωρίς φυσικά να φέρνετε την καταστροφή. Αυτό δεν βοηθά κανέναν. Ούτε εσάς, ούτε το παιδί σας.
Επίσης, δεν θα πρέπει να μιλάτε με πιθανότητες, όπως π.χ. «Ίσως η μαμά χάσει τη δουλειά της». Αυτό θα αποτελέσει μια επίπονη διαδικασία για το παιδί σας. Ωστόσο αν αυτή η πιθανότητα γίνει πραγματικότητα, τότε εξηγήστε του τις αλλαγές που θα φέρει αυτό, μιλώντας του με αισιοδοξία και θετικές λέξεις. Εξηγήστε του με λεπτομέρειες τι πρόκειται να συμβεί, καθώς το άγνωστο και η αβεβαιότητα προκαλούνε άγχος και ανασφάλεια. Δώστε του την ευκαιρία να σας κάνει ερωτήσεις και απαντήστε με ειλικρίνεια σε κάθε του απορία.
Καλό θα ήταν να αποφεύγετε μπροστά στα παιδιά σας τις οικονομικές συζητήσεις, καθώς δεν αντιλαμβάνονται τι είναι όλα αυτά για τα οποία εσείς μιλάτε με τόσο θυμό και αναστάτωση.
Καθησυχάστε τα πως ότι κι αν συμβεί, εσείς θα είστε πάντα δίπλα τους και θα μπορείτε να τα φροντίσετε. Έχουν ανάγκη να νιώσουν αυτή την ασφάλεια από εσάς.
Βασική προϋπόθεση όμως όλων αυτών είναι, εσείς γονείς, να παραμείνετε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι. Αν πρώτα δεν φροντίσετε τον εαυτό σας, πως θα μπορέσετε να φροντίσετε τα παιδιά σας και να τους περάσετε αισιόδοξα μηνύματα; Ούτε τα παιδιά θέλουν να βλέπουν εσάς καταβεβλημένους από το άγχος και την ανασφάλεια, αλλά ούτε κι εσείς να βλέπετε θλιμμένα και φοβισμένα τα πρόσωπα των παιδιών σας.
Νιώστε σίγουροι και έπειτα επιβεβαιώστε και τα παιδιά σας πως ότι κι αν συμβεί θα καταφέρετε να προσαρμοστείτε στις αλλαγές.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Πολύ σωστά!Συμφωνώ απόλυτα!Τα παιδιά δεν είναι χαζά, μικρά είναι...πρέπει να ξέρουν τι γίνεται στο σπίτι τους αλλά όχι υπερβολές και όχι να τα φορτώνουμε με το δικό μας άγχος. Εξάλλου είναι τόσο αγχωλυτικά από μόνα τους που νομίζω ότι όλοι μας όταν βλέπουμε τις φατσούλες τους τα ξεχνάμε όλα.