«Το μωρό μου είναι ήσυχο μόνο όταν είναι στην αγκαλιά. Μόλις το αφήσω κάτω αρχίζει να κλαίει»
«Κοιμάται καλά μόνο όταν είναι στο στήθος μου. Δεν θέλει καθόλου να την αφήνω στο κρεβατάκι της»
«Κλαίει αμέσως μόλις τον αφήσουμε κάτω»
Αν έπαιρνα ένα ευρώ κάθε φορά που άκουγα αυτές τις φράσεις, σήμερα θα ήμουν πολύ πλούσια! Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ότι δεν πιάνουμε το νόημα, οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουμε, γιατί τόσα πολλά μωρά χρειάζονται την αγκαλιά για να ηρεμήσουν κι αυτό που με εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο είναι ότι πραγματικά ξοδεύουμε τόση πολύ ενέργεια και χρόνο για να καταφέρουμε να αφήσουμε τα μωρά μας από την αγκαλιά. Όμως, εκτός από ενέργεια και χρόνο, ξοδεύουμε πολύ περισσότερα σε χρήμα. Η βιομηχανία του «μην παίρνεις το παιδί αγκαλιά» κοστίζει πολλά εκατομμύρια: κούνιες, κρεβατάκια, καλαθούνες, λίκνα, παιχνίδια… και η λίστα δεν έχει τέλος. Την πρώτη φορά που έγινα μαμά πρέπει να παραδεχτώ ότι αγόρασα πολλά πράγματα απ’ αυτή τη λίστα και δεν ντρέπομαι να παραδεχτώ τώρα ότι ειλικρινά δεν μου είχε περάσει απ’ το μυαλό ότι ίσως η απάντηση είναι να ΜΗΝ αφήνω το μωρό μου κάτω και σίγουρα δεν σκέφτηκα σε τι μπορεί να χρησιμεύουν όλα αυτά τα πράγματα. Μου πήρε αρκετό χρόνο για να καταλάβω και να δω τον κόσμο με τα μάτια του μωρού.
Για να καταλάβουμε τα νεογέννητα μωρά μας είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση τους, να φανταστούμε τον κόσμο τους – αλλά ποιόν κόσμο; Τον κόσμο που γνωρίζουν και που έχουν περάσει τους τελευταίους 9 μήνες, ή τον κόσμο που βρίσκονται τώρα, δηλαδή τον δικό μας κόσμο; Για να καταλάβουμε πλήρως θα πρέπει να κατανοήσουμε την τεράστια αλλαγή που έχει γίνει στον κόσμο τους. Κάποια μωρά βιώνουν εύκολα τη μετάβαση από τη μήτρα στον έξω κόσμο, κάποια άλλα λιγότερο εύκολα και είναι αυτά τα δεύτερα, «τα δύσκολα μωρά», από τα οποία μαθαίνουμε τόσα πολλά.
«Η γέννα ξαφνικά διαταράσσει την ισορροπία και την οργάνωση. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα ζωής, το μωρό προσπαθεί να επανακτήσει αυτή την αίσθηση της ισορροπίας και της οργάνωσης και να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από τη μήτρα. Η γέννα και η προσαρμογή του μωρού στην εξωμήτρια ζωή, αναδεικνύουν το ταμπεραμέντο του κάθε μωρού, αφού για πρώτη φορά θα πρέπει να βρει τον τρόπο να κάνει γνωστές τις ανάγκες του. Είναι υποχρεωμένο να δράσει, να «συμπεριφερθεί». Εάν πεινάει, κρυώνει ή φοβάται, κλαίει. Πρέπει να κάνει προσπάθεια για να πάρει αυτό που χρειάζεται από το περιβάλλον του. Εάν οι ανάγκες του είναι απλές και μπορεί να τις ικανοποιήσει εύκολα, χαρακτηρίζεται «εύκολο μωρό». Εάν δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, χαρακτηρίζεται «δύσκολο μωρό» – Dr. William Sears
Ας κάνουμε λοιπόν μια γρήγορη σύγκριση σ’ αυτούς τους δύο διαφορετικούς κόσμους:
Αρκετά διαφορετικά ε; Η μεγαλύτερη διαφορά όμως είναι το γεγονός ότι στη μήτρα, ο κόσμος του μωρού ήταν αμετάβλητος, κάθε μέρα ήταν ίδια με την προηγούμενη, τα ερεθίσματα που δεχόταν ήταν λίγο-πολύ τα ίδια. Όμως τώρα που γεννήθηκε, κάθε μέρα είναι διαφορετική!
Η έννοια του «τέταρτου τρίμηνου» μας βοηθάει να καταλάβουμε την μετάβαση που πρέπει να κάνει κάθε νεογέννητο μωρό, κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του στον έξω κόσμο, και αν το καταλάβουμε θα βρούμε πολλούς τρόπους για να το βοηθήσουμε – όμως για μένα το πιο σημαντικό πράγμα σ’ αυτό το τέταρτο τρίμηνο είναι η κατανόηση και η ενσυναίσθηση από τους γονείς, που αν υπάρχει όλα κυλούν πιο ήρεμα και φυσικά.
Παρακάτω θα βρείτε κάποια τεχνάσματα για να ηρεμήσετε το μωρό σας, τα οποία δουλεύουν αρκετά καλά στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως να θυμάστε πάντα ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και αν δεν το ξέρετε ήδη, σύντομα θα μάθετε τι αρέσει περισσότερο στο δικό σας μωρό κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, αυτό που είναι «ειδικό» για το δικό σας μωρό.
Κίνηση
Η μήτρα μας είναι ένας χώρος που συνεχώς κινείται και τα μωρά λατρεύουν την κίνηση. Στην μήτρα μας το μωρό κινούνταν με κάθε δική μας κίνηση. Μόλις γεννηθούν όμως, πολύ συχνά θέλουμε να τα αφήσουμε κάτω, τελείως ακίνητα. Φανταστείτε όμως πώς μπορεί να αισθάνεται το μωρό. Μπορείτε να χορέψετε, να το κουνήσετε από τη μια πλευρά στην άλλη, να περπατήσετε γρήγορα μαζί του ή να το πάτε μια βόλτα με το αυτοκίνητο.
Επαφή δέρμα με δέρμα
Το καλύτερο ηρεμιστικό! Για το μωρό, η επαφή με το ζεστό, φυσικά αρωματισμένο δέρμα σας, είναι ο παράδεισος. Το βοηθάει να σταθεροποιήσει τη θερμοκρασία του, τους χτύπους της καρδιάς του και τις ορμόνες του στρες και κινητοποιεί την έκκριση ωκυτοκίνης – της ορμόνης της αγάπης – και στους δυο σας. Κάντε μπάνιο μαζί του, πάρτε το γυμνή στην αγκαλιά σας και κοιμηθείτε μαζί του. Όλες αυτές είναι εξαιρετικές εμπειρίες τόσο για το μωρό σας όσο και για σας.
Κοιμηθείτε μαζί
Κοιμηθείτε στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό σας και ο ύπνος όλης της οικογένειας είναι εξασφαλισμένος. Τα μωρά είναι γενικά πολύ πιο ήρεμα και κοιμούνται περισσότερο όταν κοιμούνται μαζί μας στο κρεβάτι μας, ωστόσο αυτό το θέμα είναι ακόμα ταμπού παρόλο που το 60% των γονιών κοιμούνται κάποια στιγμή μαζί με τα παιδιά τους. Παρόλο που είναι αδιαμφισβήτητα το πιο ωραίο ηρεμιστικό, αν ακολουθήσετε αυτή την πρακτική είναι σημαντικό να τηρήσετε ορισμένους κανόνες:
• Κοιμηθείτε με το μωρό σας ΜΟΝΟ σε κρεβάτι, ποτέ σε καναπέ ή πολυθρόνα και βεβαιωθείτε ότι το στρώμα είναι αρκετά σταθερό και ότι το μωρό είναι μακριά από μαξιλάρια, κουβέρτες, παπλώματα, κλπ. Επίσης βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιό σας δεν είναι πολύ ζεστό.
• Σιγουρευτείτε ότι το μωρό δεν μπορεί να παγιδευτεί σε κενό ανάμεσα στο στρώμα και στο κρεβάτι, ή ανάμεσα στο κρεβάτι και τον τοίχο.
• Μην καπνίζετε.
• Μην πίνετε.
• Μην παίρνετε υπνωτικά ή ναρκωτικά φάρμακα.
Φάσκιωμα
Φανταστείτε πόσο στριμωγμένο ήταν το μωρό στην μήτρα σας στο τέλος της εγκυμοσύνης – και μετά φανταστείτε πόσο παράξενη μπορεί να είναι η αίσθηση όλου αυτού του χώρου ξαφνικά γύρω του. Φυσικά, το πιο καλό που μπορείτε να κάνετε είναι να έχετε το μωρό τυλιγμένο με τα χέρια σας, στην αγκαλιά σας, αλλά όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, το επόμενο καλύτερο είναι το ελαφρύ φάσκιωμα. Το φάσκιωμα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τελευταία, ωστόσο κι εδώ υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε:
• Ποτέ μη τυλίγετε το κεφάλι του μωρού ή το πρόσωπό του
• Μη φασκιώνετε το μωρό όταν είναι άρρωστο ή έχει πυρετό
• Τυλίξτε το μωρό με κάποιο λεπτό ύφασμα που επιτρέπει την είσοδο του αέρα.
• Φασκιώνετε το μωρό μόνο μέχρι την ηλικία που μπορεί να γυρίζει μόνο του.
• Βάζετε πάντα το μωρό για ύπνο ανάσκελα.
• Μη το τυλίγετε σφιχτά. Τα πόδια του θα πρέπει να είναι ελεύθερα μέσα στο ύφασμα.
• Και τέλος, αρχίστε να φασκιώνετε το μωρό σας όσο το δυνατόν πιο σύντομα από τη γέννησή του. Μη φασκιώνετε ένα μωρό 3 μηνών εάν δεν το έχετε φασκιώσει ποτέ ως τώρα.
Babywearing
Το να φοράμε το μωρό μας είναι ο καλύτερο τρόπος για να είναι ήσυχο κι ευτυχισμένο. Αυτή η μέθοδος αυξάνει το χρόνο που το μωρό βρίσκεται σε «ήρεμη εγρήγορση», κατά τον οποίο μαθαίνουν περισσότερο για τον κόσμο γύρω τους. Για όσο καιρό το μωρό μας βρίσκεται στη μήτρα μας, περνά το 100% του χρόνου του σε άμεση επαφή μαζί μας. Όμως, από τη στιγμή που γεννιούνται το ποσοστό αυτό πέφτει στο 40%! Το να φοράμε το μωρό μας σημαίνει επίσης ότι τα χέρια μας είναι ελεύθερα!
Διαλέξτε το sling σας προσεκτικά. Ένα καλό sling θα πρέπει να είναι εύκολο στη χρήση του και να υποστηρίζει σωστά τόσο τη δική σας πλάτη, όσο και του μωρού σας, ενώ δεν θα πρέπει να ασκεί πίεση στα ισχία του μωρού. Τα νεογέννητα θα πρέπει πάντα να βλέπουν προς τα εσάς, με τα πόδια στη στάση «του βάτραχου» και όχι κρεμασμένα όπως βλέπουμε στους απλούς μάρσιπους του εμπορίου.
Είναι συνηθισμένο τα μωρά να κλαίνε μόλις τα βάλετε στο sling. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους αρέσει, σημαίνει απλώς ότι πρέπει να κινηθείτε αμέσως μόλις το βάλετε μέσα! Όπως και με το φάσκιωμα, το babywearing έχει γίνει πολύ δημοφιλές τελευταία και υπάρχουν κάποιες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήστε οπωσδήποτε αν το εφαρμόσετε:
• Το μωρό πρέπει να είναι σφιχτά δεμένο επάνω σας μέσα στο sling..
• Να έχετε συνεχώς οπτική επαφή με το μωρό σας.
• Να είναι αρκετά κοντά σας ώστε να μπορείτε να το φιλήσετε.
• Να μην ακουμπάει το σαγόνι του μωρού στο στήθος του.
• Να στηρίζεται καλά η πλάτη του μωρού.
Ήχοι
Τα μωρά αγαπούν τους ήχους, αλλά όχι τους ήχους που νομίζουμε. Για πολλά μωρά ο ήχος της ηλεκτρικής σκούπας είναι πολύ πιο κατευναστικός από ένα νανούρισμα. Το ίδιο και ο ήχος από το πιστολάκι, το πλυντήριο ή τον απορροφητήρα.
Τάισμα
Αν το μωρό σας πεινάει τίποτα δεν μπορεί να το ηρεμήσει, οπότε δώστε προσοχή στα σημάδια της πείνας του. Το τάισμα είναι προτιμότερο να γίνεται όποτε θέλει το μωρό και όχι σύμφωνα με το ρολόι. Θυμηθείτε επίσης ότι το μωρό σας μπορεί να μην πεινάει πάντα πολύ, μπορεί να θέλει να φάει λίγο κάποιες φορές ή να θηλάσει μόνο για ευχαρίστηση. Το πιπίλισμα είναι για τα μωρά το απόλυτο εργαλείο χαλάρωσης. Βοηθάει τα κόκκαλα του κρανίου του να πάρουν τη σωστή τους θέση, καθώς επίσης τους παρέχει άνεση και ασφάλεια.
Μπάνιο
Η μήτρα μας ήταν ένα υγρό και ζεστό μέρος. Ο έξω κόσμος είναι ξηρός και κρύος. Κάποιες φορές ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ακόμα καλύτερα αν η μαμά ή ο μπαμπάς μπούνε στην μπανιέρα μαζί με το μωρό.
Βόλτα
Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, τα μωρά σταματούν το κλάμα αμέσως μόλις βγουν στον καθαρό αέρα. Δεν είμαι σίγουρη αν αυτό γίνεται λόγω της κίνησης, ή λόγω της αλλαγής του αέρα, όμως ξέρω ότι δουλεύει σχεδόν πάντα.
—
Η Βίκυ Φαρδογιάννη είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και εργάζεται στο χώρο του θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια.
Θα την βρείτε στο thilasmos.com
και στη Facebook σελίδα “Thilasmos – Θηλασμός“
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Και για τα δίδυμα;;;;;; Όταν είσαι μόνη;;; Κοιμόμαστε πολύ συχνά μαζί όμως προσεύχομαι να είχα κι άλλα ζευγάρια χέρια για να τα έχω το ίδιο κοντά μου. Τα παίρνω άπειρες ώρες αγκαλιά και όλοι με κράζουν, αλλά δεν είναι το ίδιο με ένα παιδάκι. Έχω διαβάσει πάρα πολύ και προσπαθώ να τα κάνω όλα αλλά μερικές φορές είναι ακατόρθωτο... και τότε θλίβομαι. :-( Ευτυχώς ο μπαμπάς μας ενστερνίζεται τα ίδια και όποτε δε δουλεύει κάνουμε τα ίδια. Όμως πάλι. Υπάρχουν συμβουλές και για δίδυμα;;;
Συμφωνώ με όλα όσα αναφέρεις στο υπέροχο άρθρο σου!!! Προσπαθώ να τα εφαρμόζω όσο περισσότερο μπορώ στο γιο μου που είναι 47 ημερών!!! Απλά κάποιες μέρες η κούραση και η αϋπνία είναι τόσο έντονες που με κάνουν να στενοχωριέμαι, να εύχομαι να κοιμηθεί και λίγο μόνος του, να κάτσει λίγη ώρα μόνος μακριά από την αγκαλιά μου και να νιώθω ότι δεν τον ευχαριστιέμαι όσο θα ήθελα!!! Εύχομαι κάτι τέτοιες στιγμές να με έκανε ο Θεός super woman και να μη χρειάζομαι ύπνο ή να μην αισθάνομαι κούραση και άγχος!!!
.Συγχαρητήρια Βίκυ! Όλα όσα νιώθω! Πολύ θα ήθελα να είχα ανακαλύψει to sling όταν ήταν τα παιδιά μου μωρά! Για κάποια από τα υπόλοιπα, με οδήγησε η φύση, για κάποια άλλα γελάστηκα! Παρ'όλα αυτά θεωρώ ότι άκουσα σε μεγάλο ποσοστό τη φύση. Πονάω όταν βλέπω μωράκια και παιδάκια σε ορδές κανόνων που εκμηδενίζουν την σωματική επαφή. Τα βλέπω δυστυχισμένα και νευρόσπαστα,και τους γονείς ακόμα πιο νευρικούς.
Ε, ΜΑ ΠΙΑ, ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΗΞΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΩ ΑΓΚΑΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΚΟΜΑΘΑΙΝΕΙ, ΕΝΩ ΕΓΩ ΤΟΝ ΘΕΛΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΑΣΟΥΝ ΠΙΑ!!!! ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!
Eυχαριστούμε Βίκυ για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές! Εγώ ως άπειρη μανούλα έψαχνα απεγνωσμένα τρόπους να ηρεμήσω το μωράκι μου και τυχαία ανακάλυψα στο διαδίκτυο το babywearing!! Από τότε μας έγινε εθισμός και σε μένα και στον άνδρα μου! Το μωρό μας ήταν ήρεμο και ευδιάθετο και δεν υπάρχει ωραιότερη αίσθηση από μία ανασούλα στο λαιμό σου... Το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Μεγάλη προσοχή όμως στο είδος του μάρσιπου!!
Πολύ όμορφα τα λες και σύμφωνω κι εγώ εν μέρει. Έχω ένα αγορακι 15,5 μηνών, το οποίο όποτε με βλέπει θέλει να το πάρω αγκαλιά. Εάν μπορούσε να είναι όλη μέρα σκαρφαλωμένος πάνω μου, θα ήταν η καλύτερή του. Προσπάθησα κι εγώ για κάποιο διάστημα να του προσφέρω την αγκαλιά μου όποτε το ζητούσε, θεωρώντας πως εφόσον αυτό έχει ανάγκη το μωρό, αυτό θα του προσφέρω. Μέχρι πότε όμως; Δεν λέω πως δεν θέλω να παίρνω αγκαλιά το παιδάκι μου, ίσα-ίσα, είναι πλέον όμως κουραστικό! Έχει μεγαλώσει και βαρύνει πολύ, άσε δε που ούτε στην αγκαλιά κάθεται ήσυχα! Δεν ξέρω τι είναι πια σωστό να κάνω και μία υποκύπτω στα χεράκια μου σηκώνει ψηλά για να τον πάρω στην αγκαλιά μου και την άλλη αρνούμαι και προσπαθώ να τον "ξεγελάσω" προτείνοντάς του να κάνουμε κάτι άλλο, πάντα βέβαια μαζί. Τελικά τι είναι καλύτερο για το παιδί;
παρα οτι ειναι το δευτερο παιδακι μου εχω πολες-πολες αποριες,μπορω να πω οτι με καλυψατε σε πολες απο αυτες και με βοιθησαν πολυ! ευχαριστω ελπηζω να εχουμε πολες τετιες ευκεριες
Σ' ευχαριστώ για το υπέροχο κείμενο... Κυρίως γιατί μου επιβεβαίωσες ότι δεν έκανα λάθος όταν δεν στέρησα την αγκαλιά της κόρης μου όταν ήταν μωρό για να μη κακομάθει... «Είναι μωρό» σκεφτόμουν «αν είναι να κακομάθει ας κακομάθει με έχει τόσο ανάγκη τώρα και νιώθω τόσο όμορφα όταν την έχω στην αγκαλιά μου!» Γιατί μου έδιωξες τις τύψεις που είχα όταν σαν μωρό την έβαζα και κοιμόταν δίπλα μου στο κρεβάτι σε αντίθεση με αυτά που μου έλεγαν οι περισσότεροι για το κακό που μπορώ να της κάνω (ναι είναι επικίνδυνο αν δεν προσέξεις όλα τα παραπάνω που έχεις γράψει... ήμουν πολύ προσεκτική όμως!) και πως φυσικά θα την κακομάθω και δεν θα ξεκολλάει μετά! Μανούλες δεν κόλλησε με αυτό το μωρό μου!!! Κοιμάται από 9 μηνών μόνη της στο δωμάτιο της και τώρα είναι 2 ετών! (Φυσικά δεν την είχα 9 μήνες μαζί μου στο κρεβάτι… στις αρχές μόνο για 2-3 μήνες μετά την έβαζα στην κούνια της δίπλα μου…) Και ναι κοιμόταν και απάνω μου! Ατελείωτα μεσημέρια κοιμόταν ξαπλωμένη απάνω μου και εγώ δεν κουνιόμουν καθόλου και απολάμβανα την στιγμή! Έπαιρνα και έναν υπνάκο βέβαια!:) Την έπαιρνα και χορεύαμε μαζί! Ω ναι αυτό το έκανα συνέχεια!!! Βέβαια είναι και πολλά απ’ τα παραπάνω που δεν έκανα πχ το τάισμα ήταν αυστηρώς στις ώρες που μου είχαν πει… Η βόλτα δεν ήξερα ότι μπορεί να τους κάνει τόσο καλό ή το μπάνιο παρέα με τους γονείς κ.α Σ’ ευχαριστώ και για αυτά. Θέλω να πιστεύω πώς θα αξιωθώ να αποκτήσω και ένα δεύτερο μωρό και θα τα έχω υπόψη μου για τότε! Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις Βίκυ σε σένα και σε όλες τις μανούλες!!!:)
Συμφωνώ απολύτως με όλα και εφαρμόζω σχεδόν τις ίδιες τακτικές με το μωρό μου. Το θέμα της αγκαλιάς είναι το σπουδαιότερο γιατί θεωρώ πως ένα μωρό που το αγκαλιάζουν και "φωλιάζει" στην αγκαλιά της μαμάς του νιώθει ασφάλεια, σιγουριά και αναπτύσσει αυτοπεποίθηση.
πολύ ωραίο κείμενο...