Για να μεταφέρεις με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο, δεν αρκεί μόνο να αγοράσεις το κατάλληλο για την ηλικία του κάθισμα. Πρέπει να το εγκαταστήσεις σωστά στο αυτοκίνητο, αλλά και να δέσεις σωστά το παιδί με τις ζώνες του. Μην σας φαίνεται αυτονόητο. Η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών κάνει δυστυχώς κάποιο λάθος σε ένα από αυτά τα δύο. Ή και στα δύο.
Το συνηθέστερο λάθος είναι να δένεις μεν το παιδί, αλλά να το δένεις… χαλαρά. ΜΗΝ το κάνετε. Οι ζώνες πρέπει να εφαρμόζουν ΣΦΙΧΤΑ πάνω στο παιδί, ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης να καταφέρουν να κρατήσουν το βάρος του και να μην τρανταχτεί το σώμα προς τα μπροστά.
Ειδικά τώρα το χειμώνα, πρέπει να προσέχουμε και το θέμα των μπουφάν. Τα περισσότερα μπουφάν είναι ενισχυμένα ή/και φουσκωτά. Έτσι, δένοντας το παιδί στο κάθισμα αυτοκινήτου ΜΕ το μπουφάν, δεν το δένεις τόσο σφιχτά όσο θα έπρεπε, μιας και τα περισσότερα μπουφάν έχουν μέσα τους εγκλωβισμένο αέρα. Σε περίπτωση κρούσης, λοιπόν, καθώς το σώμα του παιδιού κινείται προς τα εμπρός, ο αέρας φεύγει από το μπουφάν και οι ιμάντες είναι πια πολύ χαλαροί για να συγκρατήσουν το σωματάκι όπως θα έπρεπε.
Για να καταλάβετε τι εννοούμε, κάντο το παρακάτω τεστ:
– Δέστε το παιδί σας στο κάθισμα ενώ φοράει το μπουφάν
– Στη συνέχεια λύστε τις ζώνες ΧΩΡΙΣ να τις χαλαρώσετε
– Βγάλτε το παιδί από το κάθισμα, βγάλτε το μπουφάν και ξαναβάλτε το στο κάθισμα
– Δέστε τις ζώνες, χωρίς να τις αυξομειώσετε. Κατά πάσα πιθανότητα θα παρατηρήσετε ότι οι ζώνες δένουν πολύ χαλαρά πάνω στο σώμα του. Αυτό το κενό (μεγαλύτερο από δύο δάχτυλα) δείχνει ότι το μπουφάν είναι ακατάλληλο για να φοριέται στο αυτοκίνητο. Αν πάλι οι ζώνες εξακολουθούν να κάθονται σωστά πάνω στο σώμα του παιδιού, τότε το μπουφάν «περνάει το τεστ» και μπορεί να φορεθεί κατά τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο. Κακά τα ψέματα όμως… τα περισσότερα μπουφάν είναι τόσο ενισχυμένα που καλό θα ήταν να μην τα φορούν τα παιδιά όσο είναι δεμένα στο κάθισμα.
Δείτε τις παρακάτω εικόνες για να καταλάβετε τι εννοούμε:
Ωραία τα εξηγεί και αυτή η μαμά:
Tι κάνουμε λοιπόν; Είτε ανάβουμε τη θέρμανση (άλλωστε δεν ζούμε και στην Αλάσκα -ευτυχώς!), είτε σκεπάζουμε το παιδί με ένα κουβερτάκι, είτε -αν το παιδί είναι μεγαλύτερο- του φοράμε το μπουφάν ανάποδα, αφού πρώτα το δέσουμε στο κάθισμα. Ότι και αν χρησιμοποιήσετε, σιγουρευτείτε ότι δεν μπαίνει κάτω από τις ζώνες ή πίσω από την πλάτη του παιδιού!
Υπάρχουν επίσης υφάσματα, όπως το φλις, που ζεσταίνουν το σώμα, χωρίς να δίνουν τόσο «ψεύτικο» όγκο. Δοκιμάστε τα, τεστάρετε και επιλέξτε!
Και φυσικά… μοιραστείτε την πληροφορία και με άλλους γονείς!
Better safe, than sorry!
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Πέρσι που το διάβασα η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι ωραίο στη θεωρία, στην πράξη δύσκολο. Μου φάνηκε και λίγο υπερβολικό με την έννοια ότι για 5 λεπτά απόσταση θα κανουμε όλη αυτή τη διαδιακασία του βάλε-βγάλε μπουφάν και αυτά να φωνάζουν. Και να συμβεί κάτι στα 5 λεπτά, δεμένα θα είναι και τι μπορεί να γίνει με 50 km/h. Ωστόσο, είπα να το δοκιμάσω 1- 2 φορές. Στην αρχή μου φαινόταν απίστευτα δύσκολο ειδικά το πρωί που βιαζιόμασταν και αυτά δεν ήθελαν να τους βγάζω το μπουφάν. Τώρα το κάνω χωρίς να το καταλαβαίνω και το βγάζουν και μόνα τους πολλές φορές με το που μπαίνουν στο αυτοκίνητο. Στη διαδρομή τα σκεπάζω με το μπουφάν και όταν βγαίνουμε το ξαναβάζουν. Μπορεί να χάνω 1-2 λεπτά αλλά δεν είναι καθόλου κουραστική αυτή η διαδικασία και από τα 2 λεπτά που μπορεί να αργήσεις δε χάνεται κι ο κόσμος. Ευχαριστώ πολύ για αυτή την τόσο χρήσιμη πληροφορία. Να το δοκιμάσετε και θα δείτε ότι μετά την πρώτη βδομάδα που το κάνεις αρχίζει να γίνεται τόσο μηχανικά αυτή η διαδικασία που ούτε που τη σκέφτεσαι.
δεν ειναι μονο ο "ψευτικος ογκος" ειναι και οτι τα περισσοτερα μπουφαν -κυριως τα πουπουλα,γλυστρανε!!
υπαρχει και ενας ακομα λογος λιγοτερο σοβαρος: καθονται τα καημενα στο καθισματακι με το μπουφαν ...εχουν αλλη θερμοκρασια μεσα στο αυτοκινητο (οπως και να το κανεις) και μετα τα βγαζουμε εξω ...αλλη θερμοκρασια!!!! ο παιδιατρος μου ειχε πει και στο καροτσι να ειναι το μωρο οταν μπαινεις σε ενα καταστημα για παραδειγμα να βγαζεις το μπουφαν του παιδιου γιατι η αλλαγη θερμοκρασιας απο μεσα εξω θα το αρρωστησει...εκτος απο τις ιωσεις φυσικα...!!! το ιδιο συβμαινει και με το καθισμα του αυτοκινητου!