…Πολλά τραγούδια λέμε – και γενικά όλα είναι εύκολα όταν τα κάνει κάποιος άλλος. Εκτός κι αν είναι (όλα) λάθος.
γράφει η Μανίνα Ζουμπουλάκη
Φίλη μου χωρίς παιδιά έλεγε ένα απόγευμα πόσο δεν ασχολούνται οι σημερινές μαμάδες με τα παιδάκια τους: δεν τους διαβάζουν παραμύθια, δεν τους παίζουν κουκλοθέατρο, δεν τους μαγειρεύουν ίσως ένα φαί της προκοπής. Τα στήνουν μπροστά στην τηλεόραση, έλεγε, και είναι ικανοποιημένες. Τα παρκάρουν. Δεν ασχολούνται, δεν τους μαθαίνουν πώς να αναπτύξουν την φαντασία τους. Δεν τους μαθαίνουν τίποτε.
Άρχισα να εξηγώ πόσο ξεθεωμένη είσαι ως μαμά με μικρά παιδάκια. Πόσο τσατάλια είναι τα νεύρα σου όταν τρώς συνέχεια στο πόδι, φέρνεις και παίρνεις ασταμάτητα νεράκια/χυμούς/γαλατάκια, καθαρίζεις φρουτάκια, πλένεις πιατάκια/ποτηράκια/μαχαιροπηρουνάκια, μετά καθαρίζεις χεράκια, κακάκια, μουτράκια, τσισάκια και χυμένα φαγάκια… ακόμα και το υποκοριστικό σε τσακίζει ώρες ώρες. Θέλεις να φωνάξεις «μάζεψε τα παλιο-μπισκότα σου από το πάτωμα!!» και όχι να πείς μαλακά «γιατί πουλάκι μου πατάς τα μπισκοτάκια σου;» Είσαι ξεθεωμένη επειδή βρίσκεσαι on call 24 ώρες το 24ωρο, ακόμα κι όταν «παρκάρεις» τα παιδάκια σου σε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο 4-5 ώρες την ημέρα – δεν σου φτάνουν αυτές οι ώρες να κοιμηθείς ΚΑΙ να κάνεις αποτρίχωση, πόσο μάλλον να πάς κάπου για πάρτη σου και να γυρίσεις (από κάπου), να πιείς ένα καφέ με κολλητή σου χαζεύοντας, να ολοκληρώσεις μια εργασία, να διαβάσεις ένα άρθρο, να γράψεις πέντε σελίδες….
Γιατί δεν είναι 4-5 ώρες, είναι μείον το πήγαινε-έλα (τα παιδιά στο σχολείο) και μείον το ντύσου-ξεντύσου, και μείον το τσίμπα-κάτι-από-μπακάλη-για-μαγείρεμα, και μείον το μαγείρεμα το ίδιο, και μείον να συμμαζέψεις λίγο το χάος ή να διπλώσεις πλυμένα ή να πλύνεις άπλυτα ή να κάνεις οτιδήποτε από τα ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ που κάνει κάθε μέρα η μέση μαμά. Τα οποία χιλιάδες πράγματα, χαλάνε μόλις τα φτιάξεις. Τα φαγητά καταναλώνονται, τα κέηκ επίσης, τα ρούχα λερώνονται, τα πιατικά δεν το συζητάμε, τα χαλιά γεμίζουν ψίχουλα σαν να μην τα σκούπισες ποτέ και τίποτα μέσα στο σπίτι δεν είναι «υπο έλεγχο», πόσο μάλλον τα παιδάκια σου, ή εσύ η ίδια η μαμά.
Που μετά, το απόγευμα…. Θα ήθελες να κάνεις κάτι «ουσιαστικό» με το παιδί σου αλλά είσαι ρετάλι. Άντε να το πάς σε καμιά παιδική χαρά, σε κανένα παιδότοπο, σε φιλικό σπίτι με άλλη τσαταλιασμένη μαμά, ή ….στην τελική, αν βρέχει ή δεν βρίσκεις τίποτα καλύτερο, το παρκάρεις μπροστά στην τηλεόραση να βλέπει μικυμάους. Το παθαίνω συχνά με τα δίδυμα – λέω «σήμερα θα τους μάθω την αλφαβήτα!» και έρχεται το σήμερα και απλώς κάθομαι μαζί τους να δούμε τον «Πινόκιο» τρώγοντας ποπ-κορν.
Μου αρέσει εδώ που τα λέμε: παρά τα διαλείμματα «μαμά θέλω νερό» και «μαμά θέλω κακά/τσίσα», η ώρα περνάει ευχάριστα, καθόμαστε αγκαλιά στον καναπέ και βλέπουμε ταινίες που τις ξέρω απ΄ έξω από τον μεγάλο μου γιό, από τότε που ήταν αυτός τεσσάρων δηλαδή. Θα ήθελα να έκανα κάτι πιο δημιουργικό αλλά για κάποιο λόγο ποτέ (σχεδόν) δεν είμαι σε θέση.
Και… βλέπω ότι οι φίλες που δεν έχουν παιδιά είναι πιο αντικειμενικές μαζί τους, πιο χρήσιμες – τα αντιμετωπίζουν (τα παιδιά) πιο αποτελεσματικά και σαν «project», σαν σχέδια ανάπτυξης, σαν οικοδομήματα. Το εκτιμώ, μάλιστα το κάνω πότε-πότε κι εγώ, αλλά μόνον πότε-πότε. Η δικαιολογία μου είναι ότι κανένας (ενήλικας) δεν αφηγείται με βαθύ παράπονο στον ψυχαναλυτή του πώς η μαμά του δεν του έμαθε την αλφαβήτα ή τους λογάριθμους όταν ήταν παιδί αλλά πώς δεν τον (ή την) έπαιρνε αγκαλιά στον καναπέ. Δεν του/της γαργαλούσε τα ποδαράκια ίσως. Και… επίσης, είναι πολύ εύκολο να κάνεις κριτική στην μαμαδοσύνη απ΄έξω. Και από μέσα ακόμα, στις μαμαδο-ικανότητες της διπλανής μαμάς. Που δεν ξέρεις τι τραβάει, σε τι φάση είναι, πώς βλέπει τον κόσμο ή, το κυριότερο, πόσες ώρες έχει κοιμηθεί τη νύχτα…
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Βαρέθηκα πια να ακούω δικαιολογίες από μαμάδες που δεν...Όλες δικαιούμαστε να έχουμε κ τις μέρες που απλά δε μπορούμε να τα κάνουμε όλα κ θα θυσιάσουμε τον ποιοτικό χρόνο με το παιδί μας,αλλά για κάποιες είναι ο κανόνας!Δε μιλάει μια βολεμένη να σας προλάβω,αλλά κάποια που είναι τόσο ζόρικα τα πράγματα που δεν έχω συναντήσει ούτε έναν άνθρωπο μέχρι στιγμής με τόσο ζόρικη καθημερινότητα -χωρίς καμία βοήθεια-σαν τη δίκη μου.Τον χρόνο που αφιερώνετε στο να γράφετε άρθρα κ να μιλάτε με τις ώρες στα τηλέφωνα παραπονούμενες για το ποσο κουραζεστε(που δεν το αμφισβητεί κανεις)κ δεν προλαβαίνετε να χαρείτε το παιδί σας,κλείστε τα ρημάδια tv,laptop,κινητα&ασυρματα κ χαρίστε του την προσοχή σας!!!Αυτα δε τα άστοχα παραδείγματα για την tv κ τις αγκαλιές vs να του μάθετε την Α-Β η την προπαίδεια είναι για γέλια!Ποιος είπε να του μάθετε κάτι;Ποιος είπε πως αν ασχοληθείς ουσιαστικά με το παιδί σου δε θα το παίρνεις αγκαλιά κ δε θα το γαργαλιςεις;Καταλαβαίνω την ανάγκη να χρύσωσε τα το χάπι στον εαυτό σας,ότι-Ναι αλλά το παίρνω αγκαλιά!Αυτο θέλει!Θέλει και αλλά κύριες μου!Η αγκαλιά από μόνη της δεν αρκεί!Οπως τσατίζεστε λοιπόν εςεις όταν ακούτε από γυναίκες χωρίς παιδιά τι θα έπρεπε να κάνετε,έτσι τσατίζομαι κι εγώ με κάτι τέτοια άρθρα κ όλες από κάτω στα σχόλια να χαϊδεύει τα αφτια η μια της άλλης για το ποσο δίκιο έχουν όλες!Σαν τον θηλασμό που όλες συμφωνούν ότι δεν είχαν γάλα κ τέλος!
Δεν βρήκα ούτε κουβέντα να αλλάξω ή να προσθέσω! Εύγε! Όσο για σένα Θοδωρή, αφού ακόμα αναρωτιέσαι γιατί, λυπάμαι δεν θα μάθεις ποτέ...
Σαν σύζυγος και πατερας συμφωνω με το αρθρο, αλλα. Μανουλες γιατι παντα την κουραση σας την πληρωνουμε εμεις?
Είστε εύκολος στόχος. Δεν φταίτε πάντα ή μόνο εσείς. Κανείς δεν φταίει. Η κούραση φταίει. Αν δεν τα πούμε στον σύζυγο σε ποιον θα τα πούμε;;; Κάντε υπομονή! Μπόρα είναι θα περάσει!
Α τη κουραση δε τη πληρωνετε εσεις εμεις τη πληρωνουμε ολοκληρη γιατι αν τη μοιραζομασταν θα ηταν πιο ελαφρια! Αλλα τι να λεμε τωρα, βαλε καλυτερα αυτο τα βιντεακια στο γιουτιουμπι να δεις κ μονος σου κατι πατεραδες που απλα λιτα κ απεριττα καταρριπτουν το μυθο των κλισε στερεοτυπων των φυλων κ των ρολων μαμα - μπαμπας, μη σε κουρασω βραδιατικο.
Κατατοπιστικότατο άρθρο!!! Αν βάλεις, μάλιστα, και τις εργαζόμενες μητέρες που όλο το μαγείρεμα-πλύσιμο-τακτοποίηση πρέπει να γίνει με τα παιδιά στο σπίτι... μειώνονται ακόμα περισσότερο οι ώρες!!!