Η ώρα είμαι 10:00 μμ και το μωράκι μου κοιμάται ήδη ένα δύωρο και θα κοιμάται 8 ώρες ακόμα!
Και που είναι το σημαντικό;
Απλά… μέχρι πριν μία εβδομάδα δεν το έκανε. Κάθε βράδυ, ενώ κοιμόταν αρκετά εύκολα μετά το μπανάκι του, ύστερα από λίγη ώρα (και συνήθως με το που ξάπλωνα εγώ να κοιμηθώ, λες και το μυριζόταν), τσουπ δώστου τσιρίδες! Με το που πήγαινα κοντά του και του έδινα την πιπίλα-τάπα γύρναγε πλευρό και συνέχιζε τον ύπνο του. Μετά από 1 ώρα ή τρία τέταρτα, 2 ώρες αν ήμουν τυχερή, πάλι τα ίδια.
Μέχρι που ύστερα από μια εξαντλητική εβδομάδα στο γραφείο, με αυστηρά deadlines και ακόμα πιο λίγες ώρες ύπνου, όταν πια σε διάστημα 6 ωρών με ξύπνησε 8 φορές για πιπίλα, αποφάσισα να το ψάξω στο internet. Ό,τι κ αν έβαζα στη μηχανή αναζήτησης έπεφτα πάνω σε δύο αντικρουόμενες μεθόδους και αφού τη μία την είχα δοκιμάσει (no tears method), αποφάσισα να ακολουθήσω δειλά δειλά τη δεύτερη (cry it out method).
Το είχα ψάξει και στο παρελθόν, όχι τόσο διεξοδικά βέβαια, αλλά είχα αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να αφήσω με τίποτα το μωρό μου να κλαίει με τις ώρες και εγώ να μην κάνω τίποτα. Ύστερα διάβασα και σχόλια για το βιβλίο που αναλύει τη μέθοδο (Κοιμήσου παιδί μου) και ενισχύθηκε η άρνησή μου για αυτόν τον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στο παιδί… Μέχρι που τα πράγματα (ή μάλλον η έλλειψη ύπνου) με οδήγησε πάλι εκεί.
Λέω στον εαυτό μου, θα αγοράσω το βιβλίο, εξάλλου είναι αρκετά οικονομικό (10€) και αν δε μου κάνει, δε θα ακολουθήσω τη μέθοδο. Αν μου ταιριάζει θα την εφαρμόσω με το δικό μου τρόπο, εξάλλου δεν είναι ιατρική συνταγή να πρέπει να ακολουθηθεί κατά γράμμα.
Πήρα λοιπόν το βιβλίο, το διάβασα -για να έχω και δική μου γνώμη και όχι 10άδων άλλων μέσα από διάφορες κριτικές και blogs fora κτλ- και έμεινα έκπληκτη. Πράγματι η μέθοδος έχει δύσκολους τρόπους εκμάθησης της συνήθειας του ύπνου, όμως για να φτάσει το παιδί σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να έχουν γίνει αλλεπάλληλα λάθη από την πλευρά των γονιών στο θέμα του ύπνου.
Μιλώντας πάντα από τη δική μου εμπειρία με τον Κωνσταντίνο μου, διαβάζοντας το βιβλίο, κατάλαβα ότι αυτά που πρότεινε να κάνει ένας γονιός από την πρώτη μέρα με το νεογέννητο στο σπίτι, τα έκανα από ένστικτο (βοήθησε και η ενημέρωση από το internet), δηλ. πάντα κοίμιζα το μωρό κατά τη διάρκεια της ημέρας με τα παντζούρια ανοιχτά, ώστε να αρχίσει να αντιλαμβάνεται την ημέρα από τη νύχτα και πάντα όταν η ώρα πήγαινε 9 (ήταν καλοκαίρι γι’ αυτό 9 και όχι 8) τον έπαιρνα στο δωμάτιο και δεν βγαίναμε από εκεί και ας αργούσε να κοιμηθεί.
Στις αρχές μπορεί να έκανε και 3 – 4 ώρες για να καταφέρει να κοιμηθεί για βράδυ, δλδ 3 ώρες και να ξυπνήσει για γάλα. Σταδιακά ο χρόνος αυτός μειώθηκε και πια κοιμάται στο 5λεπτο!!!
Ας επανέλθω όμως στο βιβλίο, το οποίο αναφέρει τι πρέπει να κάνουν οι γονείς από την πρώτη μέρα σιγά σιγά, ώστε το μωρό να αποκτήσει σωστές συνήθειες ύπνου και να μη χρειαστεί να εφαρμοσθεί ποτέ η μέθοδος. Πολλοί γονείς όμως κάνουν τα πάντα για να κοιμηθεί το μικρό τους (περισσότερες λεπτομέρειες καλύτερα να τις πουν οι ειδικοί) με αποτέλεσμα μετά από 8 μήνες, ένα χρόνο ή και παραπάνω το παιδί να κλαίει τη νύχτα, να ζητά το κρεβάτι των γονιών και άλλα πολλά.
Υπάρχει η νέα τάση το co sleeping (που εμένα προσωπικά με βρίσκει εντελώς αντίθετη για διάφορους λόγους) που σύμφωνα με έρευνες βοηθάει τα μωρά να αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια και να εξελιχθούν σε ανεξάρτητοι ενήλικες… στη δική μου περίπτωση ούτε το μωρό μου ηρέμησε, καθώς πάλι γκρίνιαζε όλο το βράδυ για πιπίλα (μόνο που όταν το είχα στο κρεβάτι γλύτωνα από το πέρα δώθε), ούτε εμένα βοήθησε καθώς το πρωί σηκωνόμουν από το κρεβάτι σαν τελικό σίγμα!
Και για να μη μακρυγορώ από την πρώτη βραδιά αποφάσισα να την εφαρμόσω και βλέπουμε, λέω, αν δεν αντέξω το κλάμμα του σταματάω, ήμουν όμως αποφασισμένη εξάλλου ο διακοπτόμενος ύπνος ούτε στο μωρό κάνει καλό!
Τον βάζω λοιπόν στην κούνια του, ενώ ήδη είχε κοιμηθεί με το μπιμπερό στο στόμα και μετά από 3 ωρίτσες, όταν πάω εγώ να κλείσω τα ματάκια μου αρχίζει την τριρίδα.
Έπρεπε σύμφωνα με το βιβλίο να περιμένω 1 λεπτό πριν πάω να τον χαϊδέψω. Με το που πέρασε 1 λεπτό πήγα στο δωμάτιό του, τον χάιδεψα, του έβαλα την πιπίλα, ηρέμησε και έφυγα, δεν πρόλαβα να ξαπλώσω πάλι τα ίδια. Κανονικά θα έτρεχα κοντά του να του βάλω πάλι την τάπα εεεε πιπίλα ήθελα να πω, η μέθοδος όμως λέει «3 λεπτά αναμονής«, οπότε κοιτάζοντας το ρολόι περίμενα και ως εκ θαύματος ούτε μισό λεπτό μετά ησυχία…
Ωχ, λέω, έπιασε.
Από τότε 5 μέρες τώρα ακολουθώ τη μέθοδο και έχω κοιμηθεί συνεχόμενες ώρες χωρίς διακοπή και πήγαινε-έλα με μισάνοιχτο μάτι! Το περισσότερο που έχει κλάψει ο μικρός είναι 5 λεπτά συνεχόμενα, δεν έχει αισθανθεί ούτε εγκατάλειψη, ούτε ανασφάλεια και αυτό το καταλαβαίνω γιατί πια μέσα στη μέρα κάθεται και μόνος του να παίξει χωρίς να απαιτεί τη φυσική μου παρουσία. Έμαθε δλδ ότι μπορεί να μείνει και μόνος του και να αποκοιμηθεί, να παίξει, να χαλαρώσει γιατί η μανούλα είναι πάντα εκεί, όταν τη χρειάζεται πραγματικά.
Στη διάρκεια της ημέρας έφτιαξε πολύ το πρόγραμμα ύπνου – φαγητού (η γιαγιά μας τα χαλάει λίγο – καθώς θέλει να του λέει το νανούρισμά του και να τον κανακεύει, αλλά αυτή είναι η δουλειά της οπότε κάνω και λίγο πίσω) και το μωρό είναι πια πιο ευδιάθετο και χαμογελαστό και σίγουρα παίρνει την ξεκούραση που του χρειάζεται.
Εν κατακλειδι θεωρώ και συμβουλεύω τις νέες και μέλλουσες μανούλες να διαβάσουν το συγκεκριμένο βιβλίο και να εφαρμόσουν καθημερινές συνήθειες ύπνου, ώστε να μη χρειαστεί ποτέ να αφήσουν το παιδάκι τους να κλάψει, ώστε να μάθει να αποκοιμιέται μόνο του, βέβαια αν χρειάζεται και αυτό σκεφτείτε ότι πρόκειται το πολύ για μία εβδομάδα και μετά όλοι θα είναι πιο ξεκούραστοι και χαρούμενοι.
Και για να κλείσω και να προλάβω αυτούς που θα πουν ότι προτρέπω τις μανούλες να αγνοούν το κλάμμα των παιδιών τους, θα απαντήσω: διαβάστε πρώτα προσεκτικά το βιβλίο (ολόκληρο) και μετά εκφέρετε άποψη, εξάλλου καλύτερα λίγο κλάμμα για λίγες μέρες παρά να μην μπορώ να ανταποκριθώ στις ανάγκες του παιδιού μου την ημέρα καθώς θα είμαι «πτώμα» από το συνεχόμενο και εξαντλητικό ξενύχτι (8 μηνών)!
Αυτά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, γιατί πραγματικά αυτό το βιβλίο ήταν για μένα το φως στο όχι και τόσο μακρυνό ή σκοτεινό τούνελ…
μαμά Φωτεινή
Θα ξεκινήσω όπως ξεκίνησα το χθεσινό μου κείμενο: η ώρα είναι 9 και ο μικρός μου κοιμάται ήδη 1 ώρα κ θα κοιμάται τουλάχιστον άλλες 9-10 συνεχόμενες ώρες!
Όταν έγραφα εχθές αυτό το κείμενο πραγματικά δεν περίμενα ότι θα έχει τέτοια απήχηση. Ο λόγος που ήθελα να μεταφέρω αυτή μου την εμπειρία με το μικρό μου σίγουρα δεν ήταν για να με κρίνουν κ επικρίνουν άλλες μανούλες. Σε κάποιο βαθμό το περίμενα, αλλά η σφοδρότητα ορισμένων σχολίων και η ευκολία με την οποία καταλήγουν μερικοί σε συμπεράσματα, πραγματικά με εξέπληξε, λες και είναι μέσα στο σπίτι μου, ξέρουν εμένα, το παιδί μου, την οικογένειά μου… όλα αυτά διαβάζοντας μόνο ένα κείμενο;
Ο μόνος λόγος που έγραψα αυτό το κείμενο ήταν και είναι για να διαβαστεί από νέες – φρέσκιες μανούλες και μέλλουσες μανούλες (ανοιχτόμυαλες κατά προτίμηση) που ενδιαφέρονται να ακούσουν τη γνώμη και εμπειρίες από άλλες μητέρες, ώστε σε συνδυασμό με εκτενή έρευνα, διάβασμα βιβλίων, αναζήτηση στο internet ή τελοσπάντων, όπως προτιμά ο καθένας, να διαμορφώσουν ΔΙΚΗ τους άποψη πάνω στο θέμα «ύπνος». Δε ζήτησα τη γνώμη κανενός στο πώς θα μεγαλώσω το παιδί ΜΟΥ κ σίγουρα είμαι η τέλεια μαμά για το δικό μου το παιδί, όπως τέλειες μανούλες για τα παιδιά σας είστε όλες σας είτε συμφωνείτε μαζί μου στο θέμα του ύπνου είτε όχι!
Ναι είμαι η τέλεια μαμά για το παιδί μου γιατί πεθαίνω γι’ αυτό, το βάζω πάνω από όλους και από όλα (όπως κάνετε όλες σας, πιστεύω), του δίνω άπλετη αγάπη, τρυφερότητα και προσοχή και γιατί με ξεκάθαρο και «ανοιχτό» μυαλό ακούω τις γνώμες όλων, ειδικών και μη, κρατάω ό,τι ταιριάζει στο παιδί μου, στην οικογένειά μου και φυσικά στην προσωπικότητά μου και απορρίπτω τα υπόλοιπα! Εγώ έτσι πιστεύω ότι πρέπει να κάνει κάθε γονιός και άνθρωπος γενικότερα σε όλες τις πτυχές της ζωή του.
Συνεπώς ευχαριστώ όλες σας που μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε το κείμενό μου, ευχαριστώ όλες εκείνες που έγραψαν την ΑΠΟΨΗ τους εμπεριστατωμένα, με επιχειρηματολογία είτε συμφωνούσαν μαζί μου είτε όχι, ευχαριστώ ακόμα περισσότερο εκείνες που παρέθεσαν links από επιστημονικές έρευνες, γιατί ο σκοπός μου ήταν αυτός ακριβώς: η πολύπλευρη ενημέρωση για ανοιχτόμυαλους ανθρώπους.
Όσο για εκείνους που απλώς κατέκριναν τον τρόπο μου και την ικανότητά μου ως μάνα απλά τους αγνοώ γιατί προκατειλημμένοι άνθρωποι με στενόμυαλες αντιλήψεις και παρωπίδες απλά δε μου ταιριάζουν! Διάβασα όλα τα σχόλια με προσοχή, και φράσεις του τύπου «ήδη του βαλες πιπίλα-τάπα, τωρα ελεγχόμενο κλάμα», «o εαυτός σου πάνω απ όλα “κακομοιρα μανουλιτσα”» «Kοιμησου τωρα λοιπόν και κράτα αντοχές για την εφηβεία που σε περιμενει» απλώς δε με αγγίζουν γιατί ξέρω πολύ καλά ότι έκανα το καλύτερο για το δικό μου παιδί, αφού, όταν άρχισε να πιπιλάει το δάχτυλό του έδωσα μάχη να μάθει την πιπίλα και όχι να συνηθίσει το δάχτυλο κάτι που όλες ξέρουμε κόβεται πολύ δύσκολα ως συνήθεια, προκαλεί παραμόρφωση της γνάθου και των δοντιών και φυσικά αποδυναμώνεται ο χόνδρος του δακτύλου.
Επίσης θεώρησα καλύτερο να μάθει την πιπίλα και όχι να κόψω στον 1 μήνα το θηλασμό, αφού ήθελε να πιπιλάει 1-2 ώρες το στήθος μου, για να κοιμηθεί και αυτό μου πλήγωνε τη θηλή γεγονός που έκανε το μαγικό, κατά τα άλλα θηλασμό, επώδυνο! Και για να μη βιαστείτε πάλι να πείτε, τον άφηνα στο στήθος, αφού τελείωνε το γεύμα του να παίξει, να με αισθανεί, αλλά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όσο δηλαδή δε θα προκαλούσε και σε εμένα δυσφορία, στην «κακομοίρα μανουλίτσα». Τελικά ναι θήλασε όσο ήθελε μέχρι 7 1/2 μηνών που αδιαθέτησα κ μετά εκείνος από μόνος του δεν ήθελε στήθος, αλλά με έσπρωχνε, ίσως να μειώθηκε η παραγωγή γάλακτος, ίσως να άλλαξε η γεύση του… Και ναι περιμένω την εφηβία του και όχι μόνο, περιμένω τα παιδικά του χρόνια, το σχολείο του και γενικά περιμένω να τον ζω κάθε μέρα, να ρουφάω τη χαρά που μου δίνει απλόχερα κ ναι περιμένω ΜΟΝΟ από αυτόν την κριτική αν είμαι και θα είμαι καλή μάνα. ΜΟΝΟ αυτός θα με κρίνει αν ήμουν δίπλα του όσο κ όπως με ήθελε και με είχε ανάγκη, όταν θα είναι ενήλικος πια, γεμάτος εμπειρίες ελπίζω ελεύθερος στο πνεύμα, με ανοιχτό μυαλό και ανεμπόδιστη σκέψη από μικρότητες, ταμπού κ κόμπλεξ!
Τέλος μη βιάζεστε να βγάζετε το συμπέρασμα, ότι αφού το co sleeping ταιριάζει σε εσάς ταιριάζει σε όλες τις οικογένειες, εγώ προτιμώ το παιδί μου να είναι ασφαλές στην κούνια του μιας και ο άντρας μου κοιμάται βαριά κ κλωτσάει στον ύπνο του, ακόμα να είναι ασφαλής εκείνος, αφού είναι τεχνικός (ανεβαίνει σε σκάλες – σκαλωσιές κτλ) με κυλιόμενο ωράριο κ βραδινά οπότε επιβάλλεται να είναι ξεκούραστος στη δουλειά του προς αποφυγήν σοβαρών ατυχημάτων.
Εν κατακλείδι, το στρωματάκι του μωρού μου το επέλεξα ανάμεσα στα καλύτερα (καθότι αρχ/των εσωτερικών χώρων γνωρίζω πολύ καλά πιο είναι το καλύτερο κ πιο όχι) και δε θέλω να κοιμάται στο δικό μου στο οποίο κοιμόμαστε εμείς 8 χρόνια τώρα κ σίγουρα έχει φθαρεί, για να μην αναφέρω τα ακάραια που όλοι ξέρουμε πόσο αλλεργιογόνα είναι. Ναι, θέλω να κοιμάται στο ανατομικό του στρωματάκι, ώστε τώρα που αναπτύσσεται το κορμάκι του να χτίσει γερό σκελετό!
Δε δέχομαι την κριτική ΚΑΝΕΝΟΣ διάβασα προσεχτικά όπως προείπα, τα καλοπροαίρετα σχόλια όλων και με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή αυτών που ΔΕ συμφωνούν μαζί μου, σέβομαι την άποψη όλων ιδίως, όταν αυτή συνοδεύεται από εμπεριστατομένη επιχειρηματολογία. ΑΥΤΟΣ ήταν ο σκοπός του κειμένου μου, όποια μανούλα ή μέλλουσα μανούλα ενδιαφέρεται για το θέμα να διαβάσει διαφορετικές γνώμες, απόψεις κ εμπειρίες ανοιχτόμυαλων και καλοπροαίρετων ανθρώπων. Για τους υπόλοιπους απλά αδιαφορώ.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Συγχαρητήρια!!!! Ανέβασε το να το δουν και άλλες μαμάδες και να ακολουθήσουν. Πραγματικά τέτοιο θαύμα δεν κρύβεται... Σαν και εμάς που έχουν φτάσει τα παιδιά μας δύο χρόνον και δεν έχουμε κοιμηθεί ακόμα τρεις ώρες σερί;; και που θηλάζουμε ακόμα... Αυτό που το πας. Που κοιμούνται μαζί μας.... Τραγικές μητέρες που βάζουν πάνω από όλα την ψυχική υγεία τον παιδιών τους και όχι την δικιά τους ξεκούραση... Ευτυχώς που ανέβασες αυτό το άρθρο και μας άνοιξες τα μάτια.... Πέστε να με φάτε τώρα όλες όσες νιώθετε λίγες μάνες μέσα σας γτ κάνατε ότι η Κυρία και λέτε ψέματα στον εαυτό σας ότι το κάνατε για το καλό του παιδιού.......
Σε ότι αφορά την πιπίλα, η παιδίατρος μας μας είπε να την χρησιμοποιούμε στον ύπνο για να κοιμάται ήσυχα και να χαλαρώνει, διαφορετικά θα χρησιμοποιήσει το δάχτυλο της κάτι το οποίο δεν κόβεται εύκολα σε σχέση με την πιπίλα. Είμαι νέα μαμά, η μικρή είναι 3 μηνών. Η κάθε μαμά έχει το δικαίωμα να μεγαλώνει το παιδί της με όποιο τρόπο επιθυμεί χωρίς να είναι κατακριτέο από κανένα. Ξαφνικά αισθάνομαι αυτό το μικρό διάστημα που είμαι μαμά ότι υπάρχουν στρατόπεδα..οι μαμάδες που θηλάζουν, οι μαμάδες που δίνουν μπιμπερό (και πρέπει να τις κατακρίνουμε..), οι μαμάδες που δίνουν πιπίλα, οι μαμάδες που δεν δίνουν και άλλα πολλά. Προσωπικά κατάφερα να τη θηλάσω, έμεσσα με θήλαστρο.. Το δέσιμο με τη μικρή μου κάθε μέρα γίνεται και μεγαλύτερο! Σημασία έχει η επαφή με το παιδί, το χαμόγελο, η αγκαλιά, οι γλυκιές και ήρεμες κουβέντες και φυσικά η αγάπη που έχει το ζευγάρι μεταξύ του και όλο αυτό μεταδίδεται στο παιδί, απλόχερα...Η κάθε μητέρα μπορεί και επιβάλλεται να μεγαλώσει το παιδί της όπως εκείνη νομίζει, χωρίς να είναι κατακριτέο. Οι απόψεις είναι ωφέλιμες να ανταλλάσσονται και η κάθεμια να παίρνει ή να αφήνει ότι της ταιριάζει. Φωτεινή, κάτι τέτοιο προσπαθώ να κάνω και εγώ, στην αρχή μου ήταν δύσκολο και έτρεχα αμέσως. Τώρα, όμως περιμένω λιγάκι και κάποιες φορές κοιμάται μόνη της. Καλή επιτυχία σε όλες μας! :-)
Συμφωνώ μαζί σου Έλλη, όπως και με το σχόλιο της Nafsika παραπάνω... Πολλά μηνύματα για να τα διαβάσω όλα.. Μεγάλη κατακραυγή για το τίποτα η δική μου άποψη! Έχω ένα αγοράκι 3μιση χρονών και ένα κοριτσάκι 14 μηνών.. Είμαι της άποψης που αναφέρεις στο σχόλιο σου.. "Οι απόψεις είναι ωφέλιμες να ανταλλάσσονται και η κάθεμια να παίρνει ή να αφήνει ότι της ταιριάζει." Αυτό προσπαθώ να ακολουθήσω μεγαλώνοντας τα μεζεδάκια μου και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ! Απαντάω στο δικό σου μήνυμα με αφορμή την πιπίλα και το δάχτυλο... Ο γιος μου έβαλε δάχτυλο την μέρα που γεννήθηκε... Δεν προσπάθησα να του το κόψω. Του έβαζα πιπίλα και την έφτυνε... Όποτε σαν μαμά που πιπίλιζα μέχρι τα 8 μου!!!!!! τον άφησα έχοντας την ανάμνηση της δικής μου ευχαρίστησης.. Μόλις χρόνισε συνηδειτοποιήσαμε κάποια στιγμή ότι δεν έβαζε δάχτυλο!!! Χάρηκα γιατί το παιδί έβαλε δάχτυλο για όσο καιρό του χρειαζόταν απ ότι φαίνεται... Η μικρή μου έχει ερωτευτεί την πιπίλα... Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ξεχωριστό. Τα δικά μου δεν έχουν αγαπημένα κουκλάκια (ίσως γιατί δεν τους το έχω επιβάλει).. Μου λένε όλοι... Τυχερή ... Ήσυχα παιδία.. Κοιμούνται το βράδυ... Δεν φύτρωσαν τα παιδιά μου! 50-50 είναι αυτά... Και τα δύο από 3 μηνών κοιμούνται όλο το βράδυ! Το εύκολο θα ήταν να τα πάρω να τα κουνάω και να τους κάνω ομελέτα τον εγκέφαλο (συγνώμη για την έκφραση...) Αλλά αντί γιαυτό προσπάθησα... Όταν τα 3Π (πεινα-πονος-πανα) ήταν καλυμένα... τα έκανα μπάνιο ίδια ώρα κάθε βράδυ τους έδινα γάλα και μέσα σε μια βδομάδα όλα πήγαιναν ρολόι. Δεν τα κούνησα ποτέ υστερικά (το λίκνισμα φτάνει και περισευει ) δεν τα έκανα βόλτες με το καρότσι.. Τους μιλούσα.. Τα χαϊδευα..Ήμουν ήρεμη . Ναι έρχεται ο γιος μου τώρα 3μιση χρονών κάποια βράδυα να κοιμηθεί μαζί μας. Ίσως γιατι τα μικρά μου κάνουν πυρετούς με 40αρια τον πήρα κάποιες φορές που ο πυρετός δεν έπεφτε στο κρεβάτι. Δεν γίνεται όμως συνήθεια. Ναι τα έχω αφήσει να κλάψουν...Μην φανταστείς κάτι τρελό... Και το σημαντικότερο συμφωνώ με τον άντρα μου σε ότι αφορά τα παιδιά... Κάποιοι με έλεγαν "άκαρδη" .. Δεν ξέρω αν είμαι . Θα σου πω σε 15 χρόνια που θα έχουν μεγαλώσει. Εγώ ξέρω ότι η αυπνία φέρνει γκρίνια και κρίση στην οικογένεια! Όλοι τρομοκρατούν ... θα κάνεις παιδιά και θα κάνεις να κοιμηθεις 2 χρόνια κτλ κτλ..... Εγώ κοιμάμαι.. Αυτα κοιμούνται.. Δεν τα έχεω καταπιέση ποτέ! Αλλά παιδιά χωρίς όρια είναι δυστυχισμένα παιδιά. Να σου ζήσει η μικρή σου! Χαίρομαι όταν ακούω νέες μαμάδες να είναι ανοιχτές σε αυτά που ακούν. Εγώ έχω κάνει λάθη.. Μην κρίνεις για να μην κριθείς.. Αυτό μου έμαθαν τα παιδιά μου και κάθε μέρα προσπαθώ να γίνω καλύτερος άνθρωπος για αυτά. Γιατί τελικά αυτά είναι που δίνουν νόημα στην ζωή μας! Συγνώμη αν σε κούρασα. ΣΕυχαριστώ
Αγαπημένες....Ψυχολόγος ΔΕΝ είμαι αλλα πραγματικά το τί βγαίνει απο το κάθε σχόλιο της κάθε μιας εδω μέσα εξηγεί πολλά (μή σου πώ βγάζεις και βιβλίο). 232 σχόλια δεν τα διάβασα όλα μη συγχιστώ (είδα κάτι "στην πυρά" στο FB και κρανιώθηκα). Αρχικά να πώ οτι δεν μου χρειάστηκε καμμία μέθοδος ύπνου στο παιδί μου και κανένα βιβλίο -ευτυχώς- γιατι απλά εφάρμοζα απο νωρίς (εντελώς ακούσια. Νέα μανούλα ήμουν απλά μου βγήκε φυσικά) το να τηρώ μια ρουτίνα στον ύπνο του παιδιού, να επιμένω σε μερικά πράγματα και να μην υπερβάλλω στις αντιδράσεις μου οταν έκλαιγε το βράδυ πχ. Τώρα όμως έχω την καλύτερή μου φίλη να δοκιμάζει τη μέθοδο του βιβλίου και ζώ απο κοντά το τι θα πεί να έχεις "πρόβλημα" με το θέμα του ύπνου του παιδιού. Ας είμαστε λογικοί. Το μωρό δεν νομίζει οτι το αποχωρήστηκε η μαμά αν το αφήσεις 2 και 3 λεπτά να κλαίει. Επειδή όντως η μέθοδος του βιβλίου (που δεν είναι τίποτε άλλο απο την κοινή λογική, απλές πρακτικές) σε ορισμένα σημεία δεν είναι εφαρμόσιμη (π.χ. στο πρόγραμμα φαγητού του μωρού) δεν λέει κανείς οτι δεν μπορείς να το φέρεις στα μέτρα σου. Μπείτε για μια φορά στα παπούτσια του άλλου και σκεφτείτε οτι πολλές μαμάδες, είναι πιο αγχωτικές, κάπου χάνουν τον έλεγχο (ίσως και γιατι έχουν πολλά στο κεφάλι τους), πελαγώνουν και τους φαίνεται βουνό μετά, ή δεν έχουν το κουράγιο, να εφαρμόσουν μια απλή μέθοδο για να διορθωσουν το πρόβλημα του ύπνου. Το βιβλίο αυτό έρχεται να "βάλει ενα πρόγραμμα" να γίνει η προσπαθεια πιό συντονισμένη. Προσφέρει μια βοήθεια σε αυτές τις μαμάδες. Εγώ το καταλαβαίνω απόλυτα. Μου άρεσε πολύ το άρθρο της Φωτεινής. Καθόλου δογματικό και "to the point". Επίσης να πώ οτι κάθε μέθοδος, κάθε τι γενικά που είναι μέρος της διαπεδαγώγησης των παιδιών μας απαιτεί σύμπνια και απο τους ίδιους γονείς για να πετύχει. Όλες εσείς που λάβατε "κατσάδιασμα" απο τους συζύγους σας για την προσπάθεια να εφαρμόσετε κάτι που διαβάσατε, λυπάμαι που σας το λέω, αλλα κάποιος (το έτερον ήμισι εν προκειμένω) σας φόρτωσε τύψεις, σας κατηγόρησε ευθέως και ΔΕΝ σας έδωσε και καμμια λύση στο πρόβλημα. Σκεφτείτε το λίγο. Τέλος, να τονίσω κάτι για να γίνει κατανοητό, δέν είναι το moto κανενός βιβλίου "μην μάθετε το παιδί στην αγκαλιά" το θέμα είναι οτι ενα επαναλαμβανόμενο pattern (όπως το να σηκώνεις το παιδί κάθε φορά που κλαίει πάνω απο 30'' απο το κρεββάτι τη νύχτα) καταγράφεται στη μνήμη του και είναι φυσικό να επαναλαμβάνεται μετά απο το μωρό συχνά. Παίρνουμε τα μωρά και τα παιδιά μας αγκαλιά συνέχεια και όποτε το ζητούν. Προσέχουμε όμως πότε αυτό είναι αντανακλαστικό πλέον και μπορεί να επηρεάσει την συνέχεια του ύπνου του.
Εντάξει, έπαθα πλάκα με τον αριθμό των σχολίων!!!! Δεν το περίμενα ότι θα γινόταν τέτοιος χαμός, ειλικρινά! Στανταράκι θα είναι το πρώτο σε αναγνωσιμότητα για το Μάρτιο. Στο προκείμενο τώρα. Κατ' αρχήν να σου πω ότι δεν διάβασα τα προηγούμενα 231 σχόλια. Η άποψή μου είναι ότι ο ύπνος, ο συνεχής απρόσκοπτος ύπνος είναι σημαντικότατος για τα παιδιά και για τους γονείς, για όλη την οικογένεια γενικότερα. Είμαι τρελή φαν του θηλασμού (θηλάζω αποκλειστικά εδώ και 11 μήνες) αλλά καθόλου φαν του co-sleeping. Για την ακρίβεια το μισώ, το θεωρώ πραγματική αγγαρεία... Ο άντρας μου τον έμαθε να έρχεται στο κρεβάτι, εγώ από την πρώτη μέρα που γυρίσαμε από το μαιευτήριο τον είχα στο δωμάτιό του και με την ενδοεπικοινωνία τον άκουγα σαν να ήταν δίπλα μου. Από 2μισι μηνών κοιμόταν όλη νύχτα και εγώ ένιωθα η πιο ευτυχισμένη μανούλα του κόσμου. Μέχρι που άρχισαν τα δόντια... Να τα ξυπνήματα, να τα κλάματα, να τα ξενύχτια, πάει ο χορταστικός ολονύκτιος ύπνος, έγινε παρελθόν... Διάβασα το "κοιμήσου παιδί μου". Λέει πολλά σωστά πράγματα μέσα, αλλά λέει και κάποια λίγο παράλογα (πχ υπάρχει θηλάζον μωρό που δεν κοιμάται στο στήθος;;; Πόσο να το γαργαλήσεις ή να το φυσήξεις;;; Επίσης γίνεται ένα θηλάζον μωρό να τρώει κάθε 4 ώρες με ωράριο; Απλά δεν παίζει αυτό, υπονομεύει και το θηλασμό....) Με τα πολλά, αποφάσισα να το εφαρμόσω. Είχα ενημερώσει και το σύζυγο ότι θα εφάρμοζα μια μέθοδο από ένα βιβλίο και όλα καλά (έτσι νόμιζα). Κάνουμε μπάνιο, πίνουμε λίγο γάλα, και μετά ξεκινάει η ευχάριστη ώρα. Διαβάζουμε ένα παραμύθι με ζωάκια και μετά του δίνω το αρκουδάκι, την πιπίλα, τον βάζω στο κρεβάτι, τον φιλάω και φεύγω. Ο μικρός (11 μηνών) βάζει κάτι φωνές λες και τον σφάζεις. Εγώ περιμένω στο διάδρομο έξω από το δωμάτιο, με σχετική ψυχραιμία, να περάσει το λεπτό. Εκείνη την ώρα έρχεται ο άντρας μου από το σαλόνι, Τούρκος! "Τι πράγματα είναι αυτά; Γιατί αφήνεις το παιδί να κλαίει, είσαι με τα καλά σου;" "Μα, του λέω, εφαρμόζω αυτά που λέει το βιβλίο" Με τα πολλά παίρνω το παιδί αγκαλιά και ακούω κι έναν εξάψαλμο από το σύζυγο, απερίγραπτο... Έτσι το πρόβλημά μας παραμένει, συν έναν τρίκουβερτο καυγά που έριξα με το σύζυγο... Καλό, ε; Τώρα μελετώ το no-cry sleep solution και εύχομαι να βρω λύση γιατί το παραδέχομαι, είμαι κι εγώ μια αναίσθητη γαϊδάρα που βάζω τον ύπνο μου πάνω από το παιδί μου...
Μια ερώτηση μόνο να κανω: οι μανούλες που την έχουν ακούσει για τα καλά με τη μητρότητα και θέλουν το παιδι τους προέκταση του εαυτού τους, έτσι μεγάλωσαν κι αυτές; Με θηλασμό ως τα 3, co sleeping μεχρι τα 13 και με ντάντεμα μη τυχόν και πέσει μισό δάκρυ; Κι αν όχι, θεωρούν οτι έγιναν προβληματικές; Η νέα γενιά πάντως σίγουρα θα ειναι ευνουχισμένη και μαμόθρεφτη!