γράφει ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δυναμικές εντός της οικογένειας αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα στον κινηματογράφο. Aνάμεσά τους, τη μερίδα του λέοντος ξεκάθαρα καταλαμβάνουν οι ταινίες που έχουν να κάνουν με το ρόλο της μητέρας και την καθοριστική συνεισφορά της στη δομή της οικογένειας. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αυτή την προτίμηση. Οι αναλύσεις των σχέσεων μητέρας-παιδιού είναι ανεξάντλητες και τους αφορούν όλους. Γι’ αυτό και στη συνέχεια θα γνωρίσουμε δέκα ξεχωριστές κινηματογραφικές μαμάδες, άλλες πιο παραδοσιακές και άλλες λίγο πιο ιδιαίτερες, που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όταν το παιδί τους τις χρειαστεί. Ακόμα κι αν χρειαστεί να παρακάμψουν κάποιους κανόνες.
Η Έριν Μπρόκοβιτς (Τζούλια Ρόμπερτς) στο «Erin Brockovich»
Μητέρα τριών παιδιών, χωρίς δουλειά και σύζυγο αλλά με αμέτρητο πάθος για την οικογένειά της και την υγεία των παιδιών της, η Έριν Μπρόκοβιτς τα βάζει με μια ολόκληρη πολυεθνική εταιρία, όταν υποπτεύεται ότι το νερό της πόλης της περιέχει επικίνδυνους μικροοργανισμούς για την υγεία. Η Τζούλια Ρόμπερτς, που κέρδισε το πολυπόθητο Όσκαρ για αυτή την ταινία, κατάφερε να δείξει πως τίποτα δεν μπορεί να νικήσει μια αποφασισμένη μητέρα, ακόμα κι αν όλα τα λεφτά του κόσμου επιχειρούν να την κάνουν να σιωπήσει!
H Ντόνα Καρμάικλ (Μέριλ Στριπ) στο «Mamma Mia!»
Κάπως τα μπέρδεψε τα πράγματα η Ντόνα. Η πολυτάραχη ζωή της δεν τη βοηθά να εξακριβώσει ποιος από τους τρεις υποψήφιους άντρες είναι όντως ο πατέρας της κόρης της. Κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο μπερδεμένα, η κόρη της Σόφι, ανακαλύπτει το ημερολόγιο της μητέρας της, όπου εκμυστηρεύεται εκείνη αυτό το γεγονός, και στέλνει προσκλήσεις και στους τρεις άνδρες για την ημέρα του γάμου της, ώστε να ανακαλύψει η ίδια τον πραγματικό της πατέρα. Τα καλά νέα; Όλο αυτό οδήγησε σε ένα από τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ του θεάτρου και του κινηματογράφου και σε δυο ώρες απόλυτης μουσικής ευτυχίας υπό τους ήχους των τραγουδιών των ABBA.
Η μητέρα του Μπάμπι στο «Bambi»
Μία από τις πρώτες αγαπημένες μητέρες της κινηματογραφικής ιστορίας ήταν η μητέρα του Μπάμπι. Και δεν ήταν καν άνθρωπος! Βλέπετε, ο Μπάμπι ήταν ένα μικρό ελάφι που προορίζονταν να γίνει ο Μεγάλος Πρίγκιπας του Δάσους. Η σχέση του με τη μητέρα του ήταν πολύ βαθιά και εκείνη ανέλαβε να του μάθει όλα όσα χρειάζεται για τις ηθικές αρχές αλλά και τους κινδύνους που παραφύλαγαν στο δάσος. Όταν στον πρώτο χειμώνα του Μπάμπι, ένας ελαφοκυνηγός σκότωσε την μητέρα του, δεν υπήρχε θεατής που δεν έκλαψε με την απώλεια του ανορθόδοξου πρωταγωνιστή. Η ίδια, όμως, παρέμεινε για πάντα στην καρδιά του, βοηθώντας τον με τις συμβουλές της να γίνει ο καλοκάγαθος κι ευγενικός πρίγκιπας που κάποτε θα θαύμαζαν όλοι.
Η Μαρία (Τζούλι Άντριους) στην «Μελωδία της Ευτυχίας»
Η Μαρία δεν είναι καν η πραγματική μητέρα των (επτά!) παιδιών του χήρου Λοχαγού Γκέοργκ Φον Τραπ στην Αυστρία του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Ξεκίνησε, όμως, ως σκανδαλιάρα ασκούμενη μοναχή, συνέχισε ως νταντά της οικογένειας Φον Τραπ και κατέληξε να σταθεί ως πραγματική μαμά στα παιδιά της οικογένειας, που ζούσαν τον πραγματικό τρόμο να τα περιβάλλει όσο μαίνονταν ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη σκηνή όπου, υπό τους ήχους της καταιγίδας και των κεραυνών, η Μαρία τραγουδά για τα αγαπημένα πράγματα των μικρών παιδιών; Όταν στο τέλος ο Λοχαγός την ερωτεύεται αναγνωρίζοντας την προσφορά της και την παντρεύεται, τούτη η ανορθόδοξη οικογένεια βρίσκει και πάλι την μητέρα της.
Η Σέλμπι (Τζούλια Ρόμπερτς) και η Εμ Λιν (Σάλι Φιλντ) στις «Ανθισμένες Μανόλιες»
Η Σάλι Φιλντ ίσως είναι η ηθοποιός που έχει παίξει περισσότερες φορές από κάθε άλλη το ρόλο της μητέρας. Εδώ, είναι η μητέρα της Σέλμπι, η οποίο πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, γεγονός που τη βάζει σε κίνδυνο, όταν αποφασίζει και η ίδια με τη σειρά της να κάνει ένα παιδί. Η σχέση των δύο γυναικών θα περάσει από πολλά στάδια: αντιπαράθεση, μόνιασμα, νέες συγκρούσεις, συμπαράσταση. Γιατί η απόφαση της Σέλμπι θα βάλει σε τρομερή δοκιμασία τον εαυτό της, όμως, η Εμ Λιν δεν πρόκειται να φύγει από το πλευρό της καμία στιγμή.
Η Μανουέλα (Σεσίλια Ροθ) στο «Όλα για την μητέρα μου»
Η Μανουέλα είναι μητέρα του Εστεμπάν και εργάζεται ως νοσοκόμα σε μια κλινική επιβλέποντας τη διαδικασία μεταμόσχευσης οργάνων. Όταν εκείνος σκοτώνεται κυνηγώντας την αγαπημένη του ηθοποιό μετά την παράσταση για ένα αυτόγραφο, η Μανουέλα θα συμφωνήσει να δωρηθεί η καρδιά του γιου της. Ακολουθώντας τη διαδρομή της καρδιάς, θα ανακαλύψει πως η ιδιότητα της μητέρας δεν ξεπερνιέται παρά την απώλεια και θα συναντήσει ένα πλήθος περίεργων χαρακτήρων, που θα ενισχύσουν το μητρικό της ένστικτο. Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ στα καλύτερα (και πιο συγκινητικά) του.
Η Κι (Κλερ-Χόουπ Ασιτέι) στα «Παιδιά των ανθρώπων»
Βρισκόμαστε στο έτος 2027 και έχει να σημειωθεί νέα γέννηση εδώ και 18 χρόνια. Κανείς δεν ξέρει τον ακριβή λόγο αλλά πολύ εικάζουν ότι έχει να κάνει με τη μόλυνση και την τρομοκρατία που βιώνουν οι άνθρωποι. Η ανθρωπότητα βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης όταν αποκαλύπτεται πως μια μαύρη γυναίκα είναι η πρώτη έγκυος ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια. Ο κόσμος θα την αντιμετωπίσει ως Μεσσία αλλά και ως απειλή, τρομάζοντας από τη «διαφορετικότητά» της, σε μία ταινία που ουσιαστικά ανάγει την ίδια την μητέρα σε ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνίας, ακόμα κι αν αυτή είναι ένα δυστοπικό, αυτοκαταστροφικό μέλλον.
Η Τζάκι Χάρισον (Σούζαν Σαράντον) στη «Ζωή σε δύο πράξεις»
Στη «ζωή σε δύο πράξεις» ο γάμος της Τζάκι έχει καταρρεύσει, αφήνοντας τα δύο της παιδιά ανάμεσα σε μια διαμάχη μεταξύ των δύο πρώην συζύγων. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν στο σπίτι μετακομίζει η νυν σύζυγος του πρώην άντρα της Τζάκι, Ιζαμπέλ, η οποία διαφέρει από την Τζάκι όσο η μέρα με τη νύχτα! Όταν, όμως, η Τζάκι ανακαλύψει ότι πάσχει από την επάρατο, θα συνειδητοποιήσει ότι η Ιζαμπέλ είναι η μόνη ευκαιρία που έχουν τα παιδιά της για να αποκτήσουν και πάλι μια μητέρα στη ζωή τους. Γιατί αυτό είναι για την Τζάκι το σημαντικότερο που δεν πρέπει να χάσουν τα παιδιά της.
Η Κριστίν Κόλινς (Αντζελίνα Τζολί) στην «Ανταλλαγή»
Βασισμένο στην απίστευτη πραγματική ιστορία της Κριστίν Κόλινς, το φιλμ παρακολουθεί την ιστορία μιας μητέρας, η οποία έχει χάσει το παιδί της. Κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συνέβη και οι αρχές υποστηρίζουν ότι εκείνο μπορεί απλά να το έσκασε. Όταν κάποια χρόνια μετά εμφανίζεται κάποιος που υποστηρίζει ότι είναι ο γιος της Κριστίν, η υπόθεση θεωρείται ότι έλαβε αίσιο τέλος. Η Κριστίν, όμως, είναι σίγουρη πως αυτό το παιδί δεν είναι ο γιος της και είναι αποφασισμένη όχι μόνο να το αποδείξει αλλά και να ανακαλύψει τι ακριβώς συνέβη σε εκείνον. Μια ιστορία που θα την φέρει αντιμέτωπη με ολόκληρη τη διεφθαρμένη κοινωνία του Λος Άντζελες της δεκαετίας του 1930.
Η κυρία Γουίσλι (Τζούλι Γουόλτερς) στα «Χάρι Πότερ»
Τέλος, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην κυρία Γουίσλι, τη μητέρα του Ρον, της Τζίνι και όλων των υπόλοιπων κοκκινομάλλικων παιδιών των Γουίσλι, που συμπεριφέρθηκε ως πραγματική μητέρα και στον ίδιο τον Χάρι, καλωσορίζοντάς τον στην οικογένειά της. Ικανή μαγείρισσα αλλά και άσσος στα μαγικά ξόρκια, σίγουρα δεν είναι η μαμά που θα αφήσει να πάθουν κακό τα παιδιά της. Ακόμα κι αν χρησιμοποιήσει μερικούς όχι και τόσο συνηθισμένους τρόπους για να το καταφέρει. Τη δύναμή της στη μάχη, μάλιστα, επισφράγισε η συμμετοχή της στο «Τάγμα του Φοίνικα» και ειδικότερα το μάθημα που έδωσε στη Μπελατρίξ Λεστρέιντζ. Κανείς δεν τα βάζει με τη μαμά Γουίσλι!
Δημήτρης Δημητρακόπουλος
Ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος είναι, όπως λέει και ο ίδιος, «κινηματογραφόφιλος από κούνια, αλλά όχι το μωρό της Ρόζμαρι». Διατηρεί το κινηματογραφικό blog The Frame Game, από όπου έχει γίνει γνωστός για τα αφιερώματά του (και το οποίο έχει και τη δική του ξεχωριστή σελίδα με κινηματογραφικά νέα στο facebook), ενώ γράφει παράλληλα κριτικές και για το έγκριτο κινηματογραφικό site freecinema.
_
Εσάς, ποια μαμά του κινηματογράφου σας έχει μείνει αξέχαστη;
"H ζωή σε 2 πράξεις" είναι πολύ συγκινητική ταινία. Να προσθέσω και άλλη μια πάλι με την αγαπημένη Σούζαν Σαράντον? Το "Lorenzo's oil" το είδα στην εφηβεία μου πρώτη φορά και θυμάμαι πόσο με άγγιξε ο αγώνας των γονιών για να θεραπεύσουν το παιδί τους που έπασχε από σπάνιο σύνδρομο. Είναι αληθινή ιστορία και όποια δεν την έχει δει, της την προτείνω ανεπιφύλακτα!
Κι εγώ λατρεύω τον κινηματογράφο και έχω δει όλες τις ταινίες,που μας δείχνεις.Οι αγαπημένες μου είναι οι 4 που αναφέρατε εσείς,κατά σύμπτωση. "Η ανταλλαγή", "Όλα για τη μητέρα μου", " Τα παιδιά των ανθρώπων" και " Η ζωή σε 2 πράξεις",μακράν η πιο αγαπημένη μου ταινία. Την έχω δει 1000 φορές.
Ολα για τη μητέρα μου και τα Παιδιά των ανθρώπων, ταινιάρες!όλα τα υπόλοιπα για μένα είναι αμερικανιές!
Εγώ έχω δει πολλές ταινίες και μου αρέσουν όλες αλά πιο πολύ Η Κριστίν Κόλινς (Αντζελίνα Τζολί) στην «Ανταλλαγή» Βασισμένο στην απίστευτη πραγματική ιστορία της Κριστίν Κόλινς, το φιλμ παρακολουθεί την ιστορία μιας μητέρας, η οποία έχει χάσει το παιδί της. Κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συνέβη και οι αρχές υποστηρίζουν ότι εκείνο μπορεί απλά να το έσκασε. Όταν κάποια χρόνια μετά εμφανίζεται κάποιος που υποστηρίζει ότι είναι ο γιος της Κριστίν, η υπόθεση θεωρείται ότι έλαβε αίσιο τέλος. Η Κριστίν, όμως, είναι σίγουρη πως αυτό το παιδί δεν είναι ο γιος της και είναι αποφασισμένη όχι μόνο να το αποδείξει αλλά και να ανακαλύψει τι ακριβώς συνέβη σε εκείνον.
Επειδή είμαι λάτρης του κινηματογράφου έχω δει τις εννιά από τις δέκα ταινίες και ήταν όλες εξαιρετικές. Για μένα η καλύτερη όλων είναι η " Ζωή σε δυο πράξεις" με τη Τζάκι Χάρισον.