γράφει ο Γιάννης Καφάτος
Έβλεπα στις ειδήσεις ένα ρεπορτάζ της συναδέλφου μου της Κλέλιας Κλουντζού, για τους αγρότες στη βόρειο Ελλάδα που δεν μπορούν να βρουν έλληνες να δουλέψουν στα χωράφια τώρα που υπάρχουν μεροκάματα για να μαζευτεί η σοδειά.
Αμέσως θυμήθηκα τον συχωρεμένο τον Κακαουνάκη, που ως απλός ρεπόρτερ, την εποχή που παρουσίαζε την εκπομπή “Κοινωνία ώρα Μέγκα”, στην οποία εργάζομαι κι εγώ, είχε πάει μια αποστολή στον Έβρο και κάπου εκεί είχε βρει καλλιεργητές σπαραγγιών που εκλιπαρούσαν να βρουν χέρια για τη συγκομιδή, αλλά φευ, έπρεπε να ανέβουν στη Βουλγαρία γιατί τα ελληνόπουλα δεν μπορούσαν να κουραστούν. Αντιθέτως είχαν μόνιμο στασίδι στις καφετέριες της περιοχής. Έμαθα, τότε, ότι το σπαράγγι είναι πολύ ντελικάτο στο μάζεμα κι αν δε μαζευτεί σωστά και στην ώρα του πάει, χάλασε. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί πλήρωναν καλά για να έχουν καλή σοδειά.
Και μετά θυμήθηκα τα ξαδέλφια μου και τα άλλα παιδιά στο Βαρθολομιό που πήγαιναμε τα καλοκαίρια. Τα πιο μεγάλα έκαναν μεροκάματα στο κολοκύθι, στη μελιτζάνα, στο τοματάκι κλπ για να έχουν χαρτζιλίκι και να μπορούν να αγοράζουν αυτά που ήθελαν. Τότε, στα τιμημένα 70’ς και 80΄ς ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι τα παιδιά στα χωριά θα κάνουν μεροκάματα στην εκάστοτε συγκομιδή.
Μετά… μετά οι κακοί και βρωμεροί Αλβανοί ήρθαν και μας πήραν τις δουλειές, που δεν ήθελε να κάνει κανείς! Και μετά κάποιοι που δεν μπορούσαν να κάνουν χειρωνακτικές δουλειές που πληρώνουν μετρητά απορούσαν γιατί οι παλιοαλβανοί είχαν τις τσέπες γεμάτες.
Κατάλαβες;
Και μην αρχίσουμε την κουβέντα για το σύνολο του μεταναστευτικού και το νόημα του νοήματος.
Στην ελληνική επαρχία πολλοί γονείς αναθρέφουν τεμπελόσκυλα. Οι αγρότες μας έμαθαν να είναι τεμπέληδες αφού κλέβοντας τις επιδοτήσεις με τις γνωστές μαϊμουδιές κι έτσι έμαθαν και τα παιδιά τους.
Σιγά που θα λερώσει τα χέρια του το παιδί του αγρότη που αντί να σπείρει παίρνει το αγροτικό του τζιπ και τρώει την επιδότηση της χρονιάς στα σκυλάδικα της εθνικής οδού!
…
Οι γονείς φταίνε, εμείς που μπαίνουμε στη λογική: ε, μωρέ παιδί είναι μην κουραστεί… και το χρυσώνουμε να κάθεται στο καφενείο και την καφετέρια!
Μη μου πείτε ότι δεν έχετε δει τέτοιες σκηνές – ακόμη και εντός Αθηνών!
Τώρα που οι δουλειές είναι λιγότερες και τα λεφτά ακόμη λιγότερα πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν και ότι πρέπει να μάθουν να δουλεύουν για να μπορούν να έχουν. Κι αυτό πρέπει να γίνει από τη μικρή τους ηλικία. Ακόμη και με μικρά “task” μέσα στο σπίτι. Τους αρέσει, τους κάνει να αισθάνονται υπεύθυνα, να μεγαλώνουν και να διεκδικούν!
Μη μεγαλώσουμε κι άλλες γενιές τεμπέληδων και ανεύθυνων ατόμων.
Δε μας παίρνει!!!
(είναι λίγο υπερβολικά αυτά; μπορεί, αλλά είπαμε, έτσι ξεκινάει μια καλή κουβέντα!)
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Μάλλον δεν είστε καθόλου ενημερωμένος! Αν αναφέρεστε σε "θνητούς" αγρότες θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι με μια επιδότηση 2.000-3.000 ευρώ δεν μπορεί κανένας να περάσει όλη τη χρονιά. Μάλλον αναφέρεστε στην κατηγορία των "αγροτών" που λαμβάνουν αρκετές χιλιάδες ευρώ επιδότηση και μπορούν να συντηρούν τα έξοδα των "τεμπέληδων" παιδιών τους με όλα αυτά τα λεφτά. Με μια "μικρή" διαφορά: αυτοί δεν είναι αγρότες, είναι επιχειρηματίες οπότε το άρθρο σας ξεκινά και αναλύει ουσιωδώς λανθασμένες έννοιες (αγρότης vs επιχειρηματίας)
Σήμερα σε εκπομπή πρωινή, βγήκε ένας κτηματίας από τη Μανωλάδα, με το ίδιο ακριβώς θέμα. Ότι δεν έρχονται οι Έλληνες να δουλέψουν στις φράουλες. Τον ρώτησαν πόσα λεφτά είναι το μεροκάματο και είπε 25€ μικτά (δηλ. περίπου 18 καθαρά). Του λένε τότε, ότι αν έρθει κάποιος από τον Πύργο ή την Πάτρα, που είναι σχετικά κοντά, θέλει 20€ βενζίνη την ημέρα. Κι εκείνος έλεγε ότι ΘΑ συνεννοηθούν οι κτηματίες με τους Δημάρχους για να βάλουν πούλμαν να μεταφέρουν τους εργάτες. Δηλαδή να πληρώνουν οι δημότες της Πάτρας και του Πύργου για να μαζευτούν οι φράουλες της Μανωλάδας... Δίκαιο... Και η απορία μου είναι: τα δικά του τα παιδιά πού δουλεύουν; Δεν είναι το κόμπλεξ που δεν στέλνει τους 25-30άρηδες στα χωράφια, είναι η αδικία... Δεν μπορεί να πληρώνεσαι μισθούς ΣΚΛΑΒΩΝ για να δουλέψεις στη χώρα σου, να σε λένε τεμπέλη που διεκδικείς καλύτερες συνθήκες (όχι να δουλέψεις σε γραφείο, αλλά καλύτερα λεφτά στη δουλειά στο χωράφι...), να ξέρεις ότι ο πατέρας σου στερήθηκε για να σε στείλει να σπουδάσεις, όσο άκυρο και αν είναι αυτό που σπούδασες (για μένα λίγο άκυρο είναι π.χ. Θεολόγος... άποψή μου) και να μη βρίσκεις δουλειά ούτε σερβιτόρος που κι εκεί θα πληρωθείς καλύτερα από το χωράφι. Για να μη παρεξηγηθώ, έχω κάνει ό,τι δουλειά νά' ναι, μέχρι να πιάσω μια δουλειά της προκοπής την οποία τώρα που έμεινα έγκυος, παίζει και να τη χάσω... Και ο σύζυγος είναι παιδί της εργατιάς και όχι του γραφείου, από επιλογή του. Επομένως, αν έμενα στην επαρχία και πείναγα, θα πήγαινα χωρίς συζήτηση, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΟΥΝ! ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ!!!
Α και μην πιστεύετε στα ρεπορτάζ και στους δημοσιογραφίσκους που κρύβουν Μανωλάδες, αλλά βγάζουν τον ατσαλάκωτο μεγαλοκτηματία να παραπονιέται που δεν "βρίσκει" Έλληνες γιατί οι Έλληνες είναι "τεμπέληδες". Πολύ πουλάει αυτό και κάνει και καλό εφέ!! Κρύβει τους ενόχους...αλλά θα έπρεπε να ντρέπονται κάποιοι και να μην αναμεταδίδουν απλά όσα τους είπαν...δημοσιογράφοι σου λέει μετά...μου πες σου πα..κι από έρευνα κολοκύθια!
Μαρία, λυπάμαι που ζω στην Αθήνα και όχι στην επαρχία για να τα ζω από πρώτο χέρι. Το γεγονός ότι κάποιοι μεγαλώνουν τεμπέληδες δεν αλλάζει το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κάποιοι ελληναράδες πρώτα με τους Αλβανούς και τώρα με όλες τις φυλές του ισραηλ εκμεταλλεύονται την ανάγκη τους και τους πληρώνουν ψίχουλα,και τους κάνουν το βίο αβίωτο. Είναι ένοχοι. Ενοχοι όμως είναι η τοπική κοινωνία που τα ανέχεται. όπως στη Μανωλάδα, και όχι μόνο με τους εργάτες. Έχετε δει τι γίνεται με τις ιερόδουλες ... Λυπάμαι αν το κείμενο μου δε σε κάλυψε. Χαίρομαι που το συζητάμε. Η γνώμη μου πάντως δεν αλλάζει: οι γονείς που δεν αφήνουν τα παιδιά τους να κάνουν τη δουλειά των "αλβανών" μεγαλώνουν τους κτηματίες που θα εκμεταλλέυονται κάθε ανθρώπινο ον άσχετα με τη γλώσσα μιλάει και τι θεό πιστεύει.
Δεν είναι τυχαίο που όσοι γράφουν τέτοια κείμενα δεν έχουν σχέση ούτε με την επαρχία, ούτε με αγροτικές δουλειές.. Ένας γνωστός τους δικαιολογήθηκε επειδή "αναγκάζεται" λέει να παίρνει Βούλγαρους.. Γιατί ο γνωστός δε λέει πόσα πληρώνει τους Βούλγαρους?...και γιατί ΔΕ ΘΕΛΕΙ να πάρει Έλληνες? Αμάν πια αυτή η παραφιλολογία με τους αγρότες και τους φραπέδες..όλοι είστε δουλευταράδες και όλοι οι άλλοι τεμπέληδες..συνεχίστε να λέτε αηδίες και θα είστε υπεύθυνοι για όλες τις Μανωλάδες δίπλα μας!!! Κάποιοι φιλάνε κατουρημένες ποδιές για μεροκάματα και δεν ξέρω που ζείτε εσείς, αλλά μην ακούτε τις δικαιολογίες του κάθε ηλιθίου που θέλει σκλάβους και όχι εργάτες!!
Το όνειρό μου ήταν να γίνω νηπιαγωγός...γιατί πίστευα πολύ σε αυτήν την ηλικία πολύ πριν γίνω μάνα. Ήθελα να μπω και στο δημόσιο, και να δουλέψω για ένα σχολείο, όπως αυτό που έζησα εγώ τη δεκαετία του 80, με εμπνευσμένους δασκάλους...ένα σχολείο μικρογραφία της κοινωνίας όπου όλα τα παιδιά θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και την ίδια προοπτική...και την ελπίδα...Υπηρετώ το δημόσιο σχολείο, μετά από πολύ διάβασμα και ξενύχτι για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ και έχω δουλέψει σε διάφορους νομούς της χώρας. Έχω γνωρίσει εμπνευσμένους συναδέλφους και ανθρώπους που αφιερώνουν απο τον προσωπικό τους χρόνο ακόμα και για να συνοδεύσουν το παιδί του βοσκού πατέρα στον γιατρό της κοντινότερης πόλης.Έχουμε μείνει χρόνια μακριά από τις οικογένειές μας στήνοντας τάξεις, βιβλιοθήκες, σχολές γονέων κ.α. εκεί όπου κανένας δε θα φανταζόταν... με άλλα λόγια το δημόσιο για κάποιους ήταν και παραμένει όνειρο...Όχι για τη μισθοδοσία φυσικά, ούτε τις συνθήκες, τις αναρρωτικές....αλλά για την ελπίδα. (ακόμα, ελπίζω να σταματήσουμε να πολεμάμε οι μεν τους δε κάποτε...)
όταν μιλάω για δημοσιους, βγάζω έξω δασκάλους και νηπιαγωγούς αλλά και όσους συναλλασσόνται με το κοινό. Αυτοί είναι οι κυματοθραύστες των παραπόνων της κακής μας συμπεριφοράς.
Εγω πάντως ούτε εμπνευσμένους δασκάλους είχα, ούτε καν καλούς, στα τελη της δεκαετίας του 70 με αρχές δεκαετίας 80 που πήγα δημοτικό! Αντιθέτως. Ηταν μεγάλοι σε ηλικία, δημόσιοι υπάλληλοι του κερατά, άξεστοι και ακατάλληλοι να διδάσκουν μικρά παιδάκια! Και άλλαξα 4 δασκάλους από την 1η ως την 6η Δημοτικού, που πήγαινα σε κεντρικότατο σχολείο του Πειραιά! Δεν νομίζω οτι εκείνης της γενιάς οι δάσκαλοι ήταν εμπνευσμένοι. Ούτε καν εκείνης της γενιάς οι Ελληνες. Γι'αυτό καταντήσαμε έτσι!!!!!!
Οταν μεγαλώνουν με μπαμπά και μαμά δημόσιο υπάλληλο νομίζουν οτι η δουλειά ειναι μεχρι τις 12,οταν κανω γκουχ περνώ αναρρωτική,βγαίνω σε σύνταξη στα 35 μου και παω στο χωριό και περνώ και 2.000! Αυτά τα παιδιά ειναι στις καφετέριες! Οτι σπέρνεις θεριζεις!οι επόμενες γενιές θα κάνουν θαύματα! Ειμαι σίγουρη! Η γενια του δημοσίου και των αφισσοκολλητων τελείωσε!
Μη γενικεύεις, δεν είναι ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έτσι. Τουλαχιστον όχι πλέον. Οι μισθοί έχουν αποδεκατιστεί, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι(και οχι μόνο βέβαια) είναι αυτοί που βλέπουν το μνημόνιο στη τσέπη τους.Για τις αναρρωτικές θα συμφωνήσω αλλά όχι και για το φόρτο εργασίας που είναι αρκετός σε πάρα πολλές από τις υπηρεσίες.
ναι δεν είναι όλοι, ναι τώρα δεν μπορούν να τα παίρνουν από δέκα μεριές όπως τα έκαναν. σωστά λες δεν είναι σωστό να γενικεύουμε. όμως το προβλημα με τους δημοσίους υπαλλήλους δεν ήταν που τους έπαιρναν ήταν που δε δούλευαν (οκ, όχι κάποιοι, όλοι). Και ποιος φταίει γι'αυτό; Η μάνα και ο πατέρας που μπιρι-μπιρι "να σε χώσουμε στο δημόσιο ν' αράξεις και να εξασφαλιστείς" Δεν ξέρω κανέναν να ελεγε: να σε χώσουμε στο δημόσιο να δουλεψεις για να πας μπροστά κι εσύ και η πατρίδα που σε πληρώνει!
Μαζί σου, μακάρι να είναι έτσι! :)
Να αγιάσει το στόμα σου!
δεν θα συμφωνησω μαζι σας λυπαμαι πριν 3 χρονια δουλευε ο συζηγος σε τοπικη επιχηρηση στην νοτια κρητη εκλεισε δεν θα μπορουσαμε να επιβιωσουμε αν δεν ασχολουμασταν με τα αγροτικα απο ελιες μεχρι κηπους και αργοτερα ισως και αλλα δεν καθομαστε ειμαι γεννημενη το 85 αρα και εγω ανοικα στην γενια που χαρακτηριζουν πολλοι τεμπεληδες με τα αγροτικα δεν θα μπορουσαμε να ασχολοθουμε αν δεν ειχαμε πιασει αυτα απο τους γονεις μας να τα ξανακαλιεργησουμε γιατι οταν ηρθαμε στο χωριο του συζηγου και ζητουσαμε επιπλεον δουλεια σε αγροτικες εργασιες ολοι προτιμουσαν τους αλβανους γιατι ειμασταν λεει αργοσχολει και ας ειχαμε μαζεψει 1500 ριζες ελιες και ψαχναμε και αλλα τελικα βρηκαμε επιπλεον δουλεια πριν ενα χρονο γιατι μια θεια του πεθανε και η κορη της που ειναι στο εξωτερικο αντι να προσλαβει καποιο αλβανο βουλγαρο εμπιστευτηκε εμας οχι ομως και τα γεροντακια που ξερουν μονο να κατηγορουν. Η νεα γενια θελει και μπορει να δουλεψει το προβληξμα ειναι στην παλια γενια που προτιμα τους ξενους παρα τους ελληνες
Ζω σε χωριό κοσμοπολίτικου νησιού του ανατολικού Αιγαίου. Κοντά στο σπίτι μας έχει καντίνα-αναψυκτήριο με απίστευτη θέα. Κάποια στιγμή πήγε ο άντρας μου τη μικρή για πορτοκαλάδα. Η μια από τις κυρίες που δουλεύουν στο μαγαζί μας ξέρει καλά και έχει γιο 36 χρονών άνεργο,παντρεμένο με 2 παιδιά. Κυρία "Σούλα": - Βρε "Νίκο" αγόρι μου, εχύ που έχεις να κάνεις με υπολογιστές και μπαίνεις και σε άλλες επιχειρήσεις, ρώτησε μήπως υπάρχει κάποια δουλεά με τον γιο μου. Όλοι μέρα με τα κομπιούτερ ασχολείται, (facebook, τσόντες, torrent), ας βγάλει τουλάχιστον λεφτά από αυτό! Ή έστω να δουλέψει κάπου αλλού, οπουδήποτε, υπάλληλος! "Νίκος": - Κυρία "Σούλα" δυστυχώς είναι δύσκολα τα πράγματα. Να μιλήσω αλλά ακόμα και για σερβιτόρο δύσκ... Κυρία "Σούλα": - Ε όχι και να πάει για σερβιτόρος το αγόρι μου! Η απάντηση που ήθελε να της δώσει ήταν: "Λυπάμαι αλλά τις διευθυντικές θέσεις τις καλύψανε. Λίγο νωρίτερα αν μου το λέγατε κάτι θα κάναμε". Τελικά πρυτάνευσε η διπλωματία. Δυστυχώς αυτή είναι η πλειοψηφία της ελληνίδας μάνας, που έχει κάνει άχρηστα τα παιδιά της. (Τα ονόματα άλλξαν για ευνόητους λόγους)
H κ. Σούλα εργάστηκε σε όλη της ζωή στο αναψυκτήριο με δουλειά 20 ώρες τη μέρα και ορθοστασία να μετράει φραγκοδίφραγκα για να σπουδάσει το γιο της και να του εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί πρέπει τώρα να αποδεχθεί ότι όλοι της οι κόποι πήγαν χαμένοι επειδή τούτη η χώρα έμεινε άφραγκη λόγω των κυβερνήσεων των τελευταίων 40 χρόνων; Γιατί να παραδεχθεί ότι όλοι της οι κόποι πήγαν στα σκουπίδια; Έχεις σκεφθεί ποτέ ότι αν δεν πήγαινε κανείς για δουλειά με 200ευρώ το μήνα οι "καλοί" επιχειρηματίες θα σκέφτονταν να δίνουν κάτι παραπάνω; Έχεις σκεφτεί ότι αν όλοι πήγαιναν να δουλέψουν για 200 ευρώ το μήνα, σε λίγο ο μισθός θα κατέβαινε κι άλλο, κι άλλο... Λυπάμαι που οι απόψεις ορισμένων είναι της φιλοσοφίας "πήγαινε και κάνε όλες τις δουλειές με ότι λεφτά κι αν σου δίνουν, και μη μιλάς.." μας έφαγε αυτό το "μη μιλάς".... Γιατί να πρέπει να πω "ευχαριστώ" σε ένα μισθό των 200ευρώ όταν έχω οικογένεια και υποχρεώσεις;
Καμιά υπερβολή!!! Απόλυτο δίκιο!!! Οκ καλά τα πτυχία και οι γνώσεις για ''να μην περάσουν τα παιδιά τα ίδια με τους γονείς που ζορίστηκαν στα χωράφια'', αλλά να φτάνει ο άλλος 30 χρονών και να ζητά χαρτζιλίκι από το μπαμπά....
Πόσο μα πόσο συμφωνώ και το λέω κι εγω χρόνια τώρα!