Τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν σημάδια πρώιμης εγκεφαλικής ανάπτυξης, ιδίως σε περιοχές που σχετίζονται με τη γλώσσα, τα αισθήματα και την αντίληψη.
Ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικούς μαγνητικούς τομογράφους που δεν επηρεάζουν τα μωρά για να εξετάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε ένα δείγμα παιδιών ηλικίας κάτω των 4 ετών. Ως την ηλικία των 2, τα μωρά που θήλαζαν αποκλειστικά για τουλάχιστον τρεις μήνες παρουσίασαν αυξημένη ανάπτυξη σε σύγκριση με παιδιά που τρέφονταν αποκλειστικά με ξένο γάλα ή με ένα συνδυασμό ξένου και μητρικού γάλακτος.
Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που ισχυρίζεται πως ο θηλασμός βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών. Μελέτες συμπεριφοράς έχουν συνδέσει παλαιότερα το θηλασμό με καλύτερα γνωστικά αποτελέσματα σε μεγαλύτερους εφήβους και ενήλικες.
Αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη απεικόνισης που εξετάζει τις διαφορές στον εγκέφαλο πολύ μικρών και υγιών παιδιών που σχετίζονται με το θηλασμό, λέει ο Sean Deoni, βοηθός καθηγητής μηχανικής στο Brown University.
«Θέλαμε να δούμε πόσο νωρίς εμφανίζονται αυτές οι αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Έχουμε αποδείξει πως προκύπτουν σχεδόν από την αρχή».
Ο Deoni διευθύνει το εργαστήριο Προχωρημένης Βρεφικής Απεικόνισης στο Brown. Για την έρευνά του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό NeuroImage, αυτός και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν σιωπηλούς μαγνητικούς τομογράφους που λάμβαναν εικόνες από τους εγκεφάλους των μωρών όσο αυτά κοιμούνταν.
Η τεχνική της μαγνητικής τομογραφίας εξετάζει τη μικροδομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, τον ιστό που περιέχει μεγάλες νευρικές ίνες και βοηθά τα διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.
Πιο συγκεκριμένα, η τεχνική αυτή αναζητά ποσότητες μυελίνης, μίας λιπαρής ουσίας που μονώνει τις νευρικές ίνες και επιταχύνει τα ηλεκτρικά σήματα καθώς αυτά κινούνται μέσα στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές εξέτασαν 133 μωρά ηλικίας από 10 μηνών έως και τεσσάρων ετών. Όλα τα μωρά είχαν γεννηθεί μετά από φυσιολογική κύηση και όλα προέρχονταν από οικογένειες με παρόμοια κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Τα μωρά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: εκείνα των οποίων οι μητέρες ανέφεραν πως θηλάζουν αποκλειστικά για τουλάχιστον τρεις μήνες, εκείνα που τρέφονταν με ένα συνδυασμό μητρικού και ξένου γάλακτος και εκείνα που τρέφονταν αποκλειστικά με ξένο γάλα. Οι ερευνητές συνέκριναν τα μεγαλύτερα με τα μικρότερα παιδιά για να καταγράψουν την πορεία ανάπτυξης της λευκής ουσίας σε κάθε ομάδα.
Η ομάδα που θήλαζε αποκλειστικά είχε την ταχύτερη ανάπτυξη μυελίνης στη λευκή ουσία από τις τρεις ομάδες, με την αύξηση στον όγκο της λευκής ουσίας να γίνεται πιο ουσιαστική ως την ηλικία των 2. Η ομάδα που τρεφόταν με συνδυασμό μητρικού και ξένου γάλακτος είχε περισσότερη ανάπτυξη από την ομάδα που τρεφόταν αποκλειστικά με ξένο γάλα, αλλά λιγότερη από την ομάδα που θήλαζε αποκλειστικά.
«Διαπιστώνουμε πως η διαφορά (στην ανάπτυξη της λευκής ουσίας) είναι της τάξης του 20 με 30 τοις εκατό, συγκρίνοντας τα μωρά που θηλάζουν με αυτά που δε θηλάζουν», λέει ο Deoni. «Πιστεύω πως είναι εκπληκτικό το ότι μπορεί να υπάρξει τόση διαφορά τόσο νωρίς». Οι ερευνητές στη συνέχεια υποστήριξαν τα δεδομένα της απεικόνισής τους χρησιμοποιώντας ένα σύνολο από γνωστικά τεστ στα μεγαλύτερα παιδιά. Τα τεστ αυτά έδειξαν πως υπήρχαν αυξημένες γλωσσικές επιδόσεις, οπτική αντίληψη και επιδόσεις στον έλεγχος της κίνησης στα μωρά που θήλαζαν.
Η έρευνα εξέτασε επίσης τις επιπτώσεις της διάρκειας του θηλασμού. Οι ερευνητές συνέκριναν μωρά που θήλαζαν για περισσότερο από ένα χρόνο με άλλα που θήλαζαν λιγότερο από χρόνο και ανακάλυψαν σημαντικά πιο αυξημένη εγκεφαλική ανάπτυξη στα μωρά που είχαν θηλάσει περισσότερο – ιδίως σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κινητική λειτουργία.
«Νομίζω πως θα υποστήριζα ότι σε συνδυασμό με όλα τα άλλα στοιχεία, ο θηλασμός φαίνεται να είναι απόλυτα ωφέλιμος», αναφέρει ο Deoni.
Την έρευνα χρηματοδότησε το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας της Αμερικής.
πηγή: futurity.org
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Αν κρίνω απο τον δείκτη νοημοσύνης ορισμενων θηλαζουσων μαμαδων ( εκείνες που βριζονται και ξεκατινιαζονται και γελαει ολο το ιντερνετ μαζί τους ) φανταζομαι ποσο έξυπνα παιδια θα κανουν..... ;)
Κι εσείς το ίδιο κάνετε με αυτό το σχόλιο. Μάταιη η κριτική σας για μια πρακτική ξεκατινιάσματος που εφαρμόζετε κι εσείς η ίδια.. Ελπίζω τουλάχιστον να θηλάσατε...
Γιατι υπήρχε πουθενά η αμφιβολία οτι είναι ωφέλιμος ο θηλασμός? Αν δεν ήταν ωφέλιμος η φύση θα τον είχε καταργήσει. Συνήθως το θέμα δεν ειναι αν είναι ωφέλιμος ή οχι απο ότι εχω παρατηρήσει, αλλα το αν γίνεται ή δεν γίνεται για τους όποιους λόγους. Χρήσιμη η πληροφόρηση προς ενημέρωσή μας πιστέυω, αλλα το καταληκτικό συμπέρασμα μου φαίνεται κάπως αυτονόητο για να υλοποιηθεί αυτή η έρευνα με στόχο να το αποδείξει. Η αλήθεια είναι πως περισσότερη περιέργεια μου προκαλεί ο στόχος αυτής της έρευνας η οποία ασφαλώς θα έχει το κόστος της και απο κάπου θα προσδοκά ο χρηματοδότης της όφελος. Αλλιώς δεν βγάζει νόημα.
poso xairomai pou katafera na tin thilasw 14 mines!!!eimai pragmatika evlogimeni... pantws den kserw an einai kai sto paidi alla kai ston vrefonipiako pou tin pigainw apo 7 minwn (logw ergasias) apo tin arxi mou tonizane poso pio exypni apo ta ypoloipa paidia tis ilikias tis einai...twra einai 17 minwn kai akomi to psaxnei...
θηλάζω αποκλειστικά 13 μήνες τώρα και θέλουμε να συνεχίσουμε για πολύ ακόμα :) Χαίρομαι λοιπόν να διαβάζω για έρευνες που δείχνουν τόσο ευεργετικό το θηλασμό ακόμα και μετά το χρόνο γιατί με έχουν πρήξει με τον πόλεμο που μου κάνουν οι γύρω μου για να το κόψω επειδή "μεγάλωσε πια και δεν του προσφέρεις τίποτα"