Tο νεογέννητο επικοινωνεί με τη γλώσσα του σώματος, με τη βλεμματική επαφή, με το χαμόγελο.Το μωρό έχει γεννηθεί με την ικανότητα να δέχεται γλωσσικά μηνύματα και την ανάγκη να αλληλεπιδρά με τους άλλους. Ήδη από την κοιλιά της μητέρας του αναγνωρίζει τη φωνή της και κινείται στο ρυθμό της ομιλίας της. Από την πρώτη ακόμη βδομάδα μετά τη γέννησή του, το μωρό επικοινωνεί και οι γονείς του μπορούν να ενθαρρύνουν τη διαδικασία της επικοινωνίας μέσα από τις εμπειρίες της καθημερινής ζωής.
Στην πράξη λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας;
Ας πάρουμε για παράδειγμα τη στιγμή που αλλάζετε το μωρό σας:
Κοιτάτε το παιδί σας και έτσι αυτό μπορεί να εγκαθιδρύσει οπτική επαφή μαζί σας. Το ακούτε όταν κλαίει, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι χαρούμενο και ανταποκρίνεστε με λόγια παρηγοριάς, με μελωδίες και τραγούδια. Με τον τρόπο αυτό διασκεδάζετε με το μωρό σας, παίζετε μαζί του καθώς του εξηγείτε αυτό πουκάνετε με απλά λόγια. Έτσι το παιδί σας, θα μεγαλώνει καταλαβαίνοντας καλύτερα τον κόσμο που το περιβάλλει και νιώθοντας ότι η επικοινωνία είναι διασκεδαστική και επιβραβεύει.
Να δημιουργήσετε τις βάσεις που θα επιτρέψουν στις γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού σας να αναπτυχθούν, θα σήμαινε:
* Να ακούτε και να απαντάτε στο παιδί σας όταν αυτό εκφράζεται είτε με λέξεις, είτε με ήχους, είτε με τη γλώσσα του σώματός τουs
* Να δίνετε στο παιδί σας χρόνο για να απαντήσει. Θυμηθείτε ότι τα μικρότερα παιδιά αντιδρούν πιο αργά από τους υπόλοιπους.
* Να προσπαθείτε να ερμηνεύετε τα μηνύματα του παιδιού σας. Αυτό είναι προτιμότερο από το να προσποιείστε ότι το καταλάβατε.
* Να χρησιμοποιείτε σύντομες φράσεις και απλές λέξεις.
* Να μοιράζεστε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας.
* Να παίζετε παιχνίδια που επιτρέπουν να ακολουθείταιδιαδοχική σειρά, όπως το «κουκου τσα» ή το κύλισμα μιας μπάλας.
* Να τραγουδάτε παιδικά και άλλα τραγούδια. Υπάρχουν\ πολλές ευκαιρίες για να τραγουδάτε με το παιδί σας από τις πρώτες του ακόμη στιγμές. Η μουσική προκαλεί πολύ βαθιά αλληλεπίδραση δημιουργώντας ησυχία και άνεση στο περιβάλλον, απαλύνει το άγχος, την ένταση και τον πόνο.
Επιπλέον βοηθά το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες λόγου και συντονισμό κινήσεων.
ΑΚΟΥΤΕ ΜΙΛΑΤΕ ΑΚΟΥΤΕ
Στο τέλος του πρώτου χρόνου το παιδί σας θα απαντάει στο άκουσμα του ονόματός του, θα καταλαβαίνει μερικές λέξεις και απλές φράσεις. Θα εκφράζεται χρησιμοποιώντας ήχους, χειρονομίες και κάποιες μεμονωμένες λέξεις.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ : ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ
Πηγή: www.iator.gr, www.logopedists.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο