Μια ακόμη ιστορία ανάμεσα στις πολλές. Μια μητέρα δυο μικρών παιδιών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού, που πήρε την απόφαση εδώ και λίγο καιρό να χωρίσει.
Με λένε Τζίνα και η ιστορία μου μπορεί να ακουστεί κοινότυπη, ίσως όμως αφυπνίσει και κάποιες συνειδήσεις που στο όνομα της της «ελληνικής οικογένειας» του καθωσπρεπισμού, του «τι θα πει ο κόσμος» εθελοτυφλούν και κρατούν γάμους για χρόνια «στη φορμόλη».
Θεωρώ πως το ιδανικότερο είναι, όταν πλέον ο βίος μέσα στο σπίτι γίνεται αβίωτος, οι γονείς, αν όχι και οι δυο από κοινού, έστω ο ένας, πρέπει να παίρνει την απόφαση να φύγει. Οικονομικοί λόγοι, πολύ σημαντικοί στις μέρες μας, θεωρούνται τροχοπέδη προς αυτή την απόφαση. Μακροχόνια ωστόσο, τα ωφέλη είναι πολλαπλάσια για τα παιδιά αλλά και για τους ίδιους τους πρώην συζύγους. Η ανακούφιση, η αποχή από περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας (λεκτική, ψυχολογική, ή -ακόμη χειρότερα-σωματική) συνάμα με το συναίσθημα της θλίψης είναι ένα πρώτο στάδιο που όλα τα χωρισμένα ζευγάρια και τα παιδιά τους, λίγο ως πολύ, θα περάσουν. Αυτό που πρωτεύει είναι η καλή ψυχική υγεία των παιδιών, η αίσθηση πως χωρίζοντας οι γονείς τους δεν χάνει τον έναν από τους δυο, η όσο το δυνατό καλή συνεργασία μεταξύ των συζύγων, παρά τα όποια εμπόδια ή τρικλοποδιές μπορεί ο ένας να βάλει στον άλλον, ειδικά στον πρώτο καιρό του χωρισμού όπου επικρατεί ο θυμός και η οργή.
Δεν έχει και τόση σημασία ποιος «την έκανε» πρώτος. Σημασία έχει πως κανένα ζευγάρι δεν παντρεύτηκε για να χωρίσει, και για να φτάσει σε αυτό το σημείο προφανώς ευθύνονται και οι δυο, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο. Όταν η «συνεργασία» του γάμου τελειώνει, καλό θα είναι οι γονείς να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους πως για το υπόλοιπο της ζωής τους θα συνεχίσουν να παραμένουν γονείς, και θα πρέπει, έστω και αναγκαστικά, να προσπαθούν, όχι να γίνουν φίλοι, αλλά συνεργάτες.
Για να μπορέσουν να μεγαλώσουν υγιή και ευτυχισμένα παιδιά, παιδιά μιας άλλης μορφής οικογένειας που όσο περνά ο καιρός αυξάνεται ο αριθμός της και στην Ελλάδα, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών που τίποτα δεν υστερούν, παρά τα στερεότυπα που ακόμη υπάρχουν, από εκείνα των πυρηνικών οικογενειών. Τουναντίον, έχουν πολλά να διδάξουν σε παιδιά «δύσκολων οικογενειών» που πολλές φορές στην προσευχή τους εύχονται να χωρίσουν οι γονείς τους για να βρούνε τα ίδια την ηρεμία και την ισορροπία τους.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Τι να πω κι εγώ... δεν είμαι χωρισμένη αλλά σχεδόν ΟΛΕΣ οι φίλες μου είναι!!! τραγικό... το πρόβλημα έχω διαπιστώσει ξεκινάει όταν ο λόγος που παντρεύεσαι είναι γιατί ή έτυχε, ή ήσουν σε ηλικία γάμου και από παντού άκουγες ''άντε και στα δικά σου΄'', ή παντρεύτηκε η κολλητή και ένοιωσες μόνη, ή δεν έχω δουλειά κάτσε να βρω ένα κορόιδο... σπάνια παντρεύεσαι γιατί δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς τον άλλο... γιατί αν έχεις νοιώσει αυτό το συναίσθημα ΔΕΝ ΧΩΡΙΖΕΙΣ.... αν έχεις αγαπήσει κάποιον δεν τον ΞΕΑΓΑΠΑΣ πώς θα γίνει δηλαδή.... αγαπάς την παρουσία του, τα παιδιά του, τη μυρωδιά του.. και κάνεις τα πάντα για να κρατήσεις την οικογένειά σου... όχι δεν είναι αλήθεια ότι κάνεις τα πάντα όταν έχεις 3 παιδιά ή 2 ή και 1 ακόμα και λες θα χωρίσω.... γιατί το λες εσύ φίλη μου δεν το λέει αυτός για να μην έχεις επιλογή!!!! η επιλογή σου είναι από την στιγμή που έχεις τρια παιδιά και είναι τα παιδιά σου που με τόσο αγάπη έφερες στο κόσμο να κάνεις τα ΠΑΝΤΑ μα τα ΠΑΝΤΑ για να κρατήσεις αυτή την οικογένεια ζωντανή.... μείνε κι εσύ ζωντανή όπως έμεινε και η μητέρα σου για να σε μεγαλώσει, βρες ενδιαφέροντα, εξέλιξε τον εαυτό σου, άσε την γκρίνια και τη μιζέρια, διάβασε, και αγάπησε πάλι ΠΡΩΤΑ τον εαυτό σου και μετά τον σύντροφό σου όπως τότε που σου χάριζε αυτά τα παιδιά, ζήτα βοήθεια από έναν ψυχολόγο, έναν οικογενειακό σύμβουλο, μια αδελφή ή φίλη πραγματική, κάνε τα ΠΑΝΤΑ. Οι άντρες είναι σαν τα παιδιά μας νομίζουν ότι έχουν μεγαλώσει αλλά κατά βάθος είναι κι αυτοί παιδιά θέλουν καθοδήγηση από μόνοι τους δεν κάνουν τίποτα, όταν εσύ εξελιχθείς θα σε ακολουθήσει. Άσε τους εγωισμούς του στυλ θα κάνω κι εγώ τώρα τη ζωή μου, θα ζήσω, και την καραμέλα αν είμαι εγώ καλά θα είναι και τα παιδιά μου και δες λίγο στο μέλλον όταν κλείσει η πόρτα σου και έχεις μείνει σπίτι με τα παιδιά σου χωρίς τον πατέρα τους, δες αυτή η θλίψη στα μάτια τους και το ανεπλήρωτο κενό που θα σε μαχαιρώνει πάντα στη καρδιά όταν δεν θα μπορείς να γυρίσεις το χρόνο πίσω να τα κάνεις όλα αλλιώς.... Δεν είναι λοιπόν η ζωή σου, είναι η ζωή τους που έχει μεγαλύτερη σημασία και εκτός αν ο λόγος που χωρίζεις είναι η βία, δεν υπάρχει δεν αντέχω, αντέχεις όπως άντεξες τη γέννα, απλώς δεν το ξέρεις ακόμα....
Ζω με έναν σύζυγο που αδιαφορεί πλήρως και για μένα και για το παιδι. Ο μόνιμος λόγος των τσακωμών μας είναι το γιατί δεν θέλει να ασχοληθεί μαζί του. Θεωρεί ότι επειδή αυτός δουλεύει κι εγώ όχι πρέπει να μην κάνει τίποτα άλλο. Το παιδί επανηλλημένα προσπαθεί να του τραβήξει την προσοχή, αυτός αδιαφορεί και στο τέλος αρχιζει ο μικρος να κάνει ζημιες για να τον προσέξει. Η αντίδραση του είναι απο φωνές μέχρι και χειρότερα. Για να το πάει κάπου (χριστούγεννα και πάσχα) πρέπει να προσπαθώ και να παρακαλάω δυο εβδομάδες. Κι ούτε απο οικονομικής πλευράς καλύπτει τις ανάγκες του παιδιου ή τις δικές μου. Δεν μπορώ καν να συζητ'ησω μαζί του. Η που αδιαφορεί για ότι λέω, ή που φωνάζει και τσιρίζει, γεγονός με αρνητικές επιπτώσεις στο παιδι. Ως απάντηση σε αυτούς που αναφέρουν παραπάνω ότι πρέπει να κάνεις παμπολες προσπάθειες να σωσεις το γάμο σου θέτω το ερώτημα: ένας τέτοιος πατέρας τι προσφέρει στο παιδί του; Την χαρά να τον απορρίπτει καθημερινά; Καλύτερα δεν θα ήταν χωρίς αυτόν;
σαν παιδι θυμαμαι και γω να παρακαλαω την μητερα μου να χωρισει χαλια κατασταση συμφωνω σε αυτα που γραφει το αρθρο
Ζω και γω το δικό μου δράμα. Στα πρόθυρα του χωρισμού με τρία μικρα παιδιά. Ο σύζυγος διακοσμητικό στοιχείο του σπιτιού. Φωνες, τσακωμοι, βρισιες και όλα αυτά μπροστα στα ματάκια τους. Και εγώ με πατημένη στο χώμα αυτοπεποιθηση και αξιοπρέπεια να πρέπει να βρω τη δύναμη να αντέξω τις δυσκολίες που έρχονται: τα διαβάσματα, τις τρέλες, τις εφηβείες, τις αντιδράσεις αλλά και όλη την χαρά της μητρότητας που ΘΕΛΩ να ζήσω χωρίς τη μαύρη παρουσία ενός ξένου μέσα στο σπίτι. Οι άνθρωποι αλλάζουν κορίτσια μου, ωραία όλα στην αρχή και πιο μετά, αλλά η κρίση μας έχει μασήσει όλους και κατατρώει και τις σχέσεις. Και που θα ξεσπάσουμε; Στα παιδιά μας με νεύρα, οι πιο δειλοί σε μία ερωμένη που θα τους φέρει τον παράδεισο, κατά τα άλλα η ζωή συνεχίζεται. Όχι, δεν δέχομαι άλλη σαπίλα στις σχέσεις. Θελω να είμαι καλά για αυτά τα πλάσματα και να τους προσφέρω καλοσύνη και όχι σκηνές από θρίλερ. Λέω ναι στη λύση του γάμου όταν η παραμονή του σε αυτόν είναι ένας αργός θάνατος.
Επειδή στη δουλειά μου βλέπω τόσο ανθρώπους μεγαλωμένους από δύσκολους γονείς που είχαν δύσκολους γάμους, όσο και παντρεμένους ανθρώπους ταλαιπωρημένους που δεν έχουν χωρίσει λόγω παιδιών έχω καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα θα τα ονομάσω προσωπικά, όπως είναι άλλωστε πάντα οι γνώμες των ανθρώπων. α) Το μοντέλο της σχέσης των γονιών επηρεάζει το παιδί και τις σχέσεις που κάνει. Δηλαδή τα παιδιά που μεγαλώνουν από γονείς που ζουν συμβατικά μεταξύ τους είναι πολύ πιθανό πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα που θα έχουν να αναπτύξουν και τα ίδια προβληματικές σχέσεις. β) Το μοντέλο ζωής και συμπεριφοράς του γονιού επηρεάζει το μοντέλο συμπεριφοράς των παιδιών. Δηλαδή η στάση μένω σε έναν γάμο για τα παιδιά μου επειδή έχω υποχρέωση να τους παρέχω οικογένεια, δημιουργεί στα παιδιά ενοχή, επειδή ο γονιός δεν είναι ευτυχισμένος για τον ίδιο. Αλλά μέσα σε μία οικογένεια που η σχέση του ζευγαριού είναι δυσλειτουργική κανείς δεν είναι ευτυχισμένος ούτε τα παιδιά. Τα παιδιά αναπτύσσουν θυμό και ενοχή καθόλου καλά εφόδια για τις δικές τους επιλογές και για την προσωπική τους ανάπτυξη. γ) Πιστεύω πως όταν ένα ζευγάρι έχει προβλήματα σχέσης έχει πρώτα χρέος στον εαυτό του να προσπαθήσει να τα λύσει και κατόπιν απέναντι στα παιδιά. Καθώς πρώτο χρέος ενός ανθρώπου ή ζεύγους είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιής και ευτυχισμένος. Το χρέος για τα παιδιά έρχεται αμέσως μετά, υγιείς και ευτυχισμένοι γονείς μεγαλώνουν υγιή και ευτυχισμένα παιδιά. Θλιμμένοι, θυμωμένοι και καταπιεσμένοι γονείς μεγαλώνουν αποπροσανατολισμένα παιδιά. Μακάρι να ήταν πάντα εύκολο να λυθούν τα προβλήματα των γάμων ή των σχέσεων αλλά η κλινική μου εμπειρία μου λέει ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα είτε γιατί ο ένας εκ των δύο ή και οι δύο δεν θέλουν είτε γιατί ο ένας εκ των δύο ή και οι δύο έχει σοβαρά προσωπικά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη σχέση. Σε αυτές τις περιπτώσεις πιστεύω ότι τα παιδιά μετά από το διαζύγιο μεγαλώνουν καλύτερα όταν τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο γονιών ή φυσικά και οι δύο έχουν την ωριμότητα να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους ισορροπημένοι και υγιείς.
Συμφωνω απολυτα, δεν θα μπορουσα να το θεσω καλυτερα, γιατι ειμαι ακριβως στην ιδια κατασταση, 3 χρονια σε διασταση με την καλυτερη οσο το δυνατον συνεργασια και συμφιλιωση με τον πρωην συζυγο για το καλο του παιδιου, αυτο δεν συμαινει πως ειναι παντα τοσο ευκολο αλλα αξιζει τον κοπο για την ψυχικη υγεια ολης της οικογενειας αυτη η προσπαθεια..
Καλημέρα... Μετά από 18 χρόνια γάμου και 3 παιδιά, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στις πρώτες υπογραφές του διαζυγίου... Και μην ακούσω σχόλια του τύπου "πρέπει να προσπαθήσεις κι άλλο για τα παιδιά" και τέτοια... Για να φτάσει κάποια μάνα να αποφασίσει για διαζύγιο σημαίνει ότι έκανε όλες τις δυνατές προσπάθειες πρώτα... Και τελικά τί είναι καλύτερο για τα παιδιά? Ποιος θα το κρίνει αυτό? Όταν κάθε φορά που ξεκινάει καποιος καβγάς αυτά προσπαθούν να κάνουν ότι χαζομάρα τους έρχετε για να ασχοληθούμε εκείνη την ώρα με κάτι άλλο... όταν η 16χρονη κόρη μου λέει: δεν χωρίζετε επιτέλους να ησυχάσουμε λίγο εδώ μέσα? Κανείς δεν φτάνει στο διαζύγιο όταν έχει παιδιά "ελαφρα την καρδία" είναι τόσα πολλά που περνούν από το μυαλό μου... όμως τελικά καταλήγω πάντα στο ίδιο ... για να είμαι καλή μάνα πρέπει να είμαι μια ήρεμη μάνα και με υπομονή και αγάπη... πώς τα κάνεις αυτά όταν μόλις βλέπεις τον άλλο σου έρχεται να τον πνίξεις? Δεν γίνεται... είμαι 38 χρονών και πρέπει να βρω το δρόμο μου, την ηρεμία μου και να προσπαθήσω να σταθώ στα πόδια μου... Μόνο τότε θα μπορέσω να είμαι το στήριγμα που χρειάζονται τα παιδιά μου.. Και δεν μπορώ να ακούω τόσο εύκολα να κατακρίνουν τους χωρισμένους... Κάποιος λόγος θα υπάρχει βρε παιδιά!!
vickie όταν διάβασα αυτά που έγραψες ήταν ειλικρινά σαν να τα έγραψα εγώ.Τέτοια ομοιότητα?????!!!???!!! Καλό κουράγιο σε όλες τις μανούλες που τραβάνε αυτό το δυσκολο δρόμο!
καλησπέρα!Μια μεγάλη συζήτηση&οι γνώμες αρκετές!Οι γονείς μου έχουν χωρίσει,εγώ είμαι μια νέα γυναίκα&νέα μαμά!Σαφώς πιστεύω όταν υπάρχει βία πρέπει να φεύγει η κάθε μια από εμάς για την αξιοπρέπεια μας&τον σεβασμό στον ευατό μας&για να διδάξουμε την αξιοπρέπεια στα παιδιά μας.Απο εκεί&πέρα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν,να διορθωθούν αρκεί να υπάρχει ουσιαστική προσπάθεια,που ίσως να πάρει μεγάλο διάστημα.Ξερετε τι γίνεται;Οταν το παιδί μεγαλώσει&μπορέσει να καταλάβει το τότε πρόβλημα που είχαν οι γονείς του τότε πιθανόν να αναρωτηθεί ή&να σας,μας πει<<για αυτό χωρίσατε&πέρασα αυτά που πέρασα&στερήθηκα τους γονείς μου μαζί,την αγκαλιά τους,τα κυριακάτικα τραπέζια.Για αυτό έγινα βαλίτσα κάθε 2σαβ,κο;<<Τότε τι θα απαντήσουμε;Ακόμα&αν η σχέση τελιώσει δεν ξέρω αν θα πρέπει να μείνεις εκεί&να προσπαθήσεις να δουλέψεις πια με τον μπαμπα για το καλήτερο του παιδιού.Βεβαια τα περισσότερα παιδιά μεγάλωσαμε γρήγορα,μάθαμε&ψηθήκαμε.αλλά η παιδικότητα;εκανε φτερα!!! Δεν ξέρω.αλλα αν με ρωτάτε.Εγώ είμαι περήφανη που η μαμά μου πήρε τη απόφαση να χωρίσει&πιθανόν μας πρόλαβε να μην δούμε δύσκολες καταστάσεις.Μπορεί να ήταν δύσκολα αλλά μέσα απο αυτό γίναμε&οι τρεις μας καλήτεροι άνθρωποι,μάθαμε να εκτμάμε&να ξεπερνάμε τις όποιες δυσκολίες. Μέσα απο εκείνη έμαθα να προσπάθώ πάντα για το καλήτερο&να είμαι αξιοπρεπής&να μην φοβηθώ αν.......κάτι πάει στραβά.Ηταν δυναμική&τα κατάφερε.Δεν κατάφερε όμως παρά τις προσπάθειες της να έχω κοντά τον μπαμπά μου,να είναι εκεί όχι στα δύσκολα αλλά στην καθημερινότητα,στο τραπέζι....&αυτό όσο&να μεγαλώσω πάντα θα το σκέφτομαι.Είναι εξαιρετικοί άνθρωποι αλλα δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους&εμείς τα παιδιά περάσαμε τα πιο δύσκολα.Μετα έγιναν εύκολα αλλά τα δύσκολα δεν ξεχνιούνται&δεν ξέρω προσπερνιούνται..... Μακάρι τα ζευγάρια να μην φτάνουν στο διαζύγιο όταν υπάρχουν παιδιά.Είναι παιδιά,αθώα,καθαρά&όταν τα φέραμε στην ζωή,δεν τα ρωτήσαμε,κάναμε έρωτα με τον άνθρωπο που αγαπούσαμε&πάντα θα αγαπάμε&αν χωρίσουμε πάλι δε θα τα ρωτήσουμε απλά θα το ανακοινώσουμε :(
Συμφωνω με 1866 και επισης, αυτο το κανενας δεν παντρευτηκε για να χωρισει νομιζω ειναι τελειως ακυρο! Το μεγαλυτερο ποσοστο αυτων που χωριζουν αντιμετωπιζαν προβληματα ηδη πριν καν παντρευτουν, ή απλα παντρευτηκαν χωρις να γνωριζονται... υπαρχουν βεβαια κ περιπτωσεις που τα πραγματα αλλαζουν στην πορεια... Οπως κ να εχει, σιγουρα τα παιδια δε φταινε τπτ, και καλο ειναι παρα να ζουν ασχημες καταστασεις, καλυτερα να χωριζουν ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ οι γονεις τους..
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αν όχι σε όλες, όταν παντρεύεται κάποιος το τελευταίο που έχει στο μυαλό του είναι το διαζύγιο. Για χίλιους δυο λόγους παντρεύεσαι και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Όταν έχεις παιδιά η απόφαση να πάρεις διαζύγιο είναι πολύ μα πάρα πολύ δύσκολη, Τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ καλύτερα όταν οι γονείς τους έχουν μια συνειδητά καλή σχέση μεταξύ τους, για χάρη των παιδιών, και έχουν αφήσει πίσω τις προσωπικές διαφορές που τους χώρισαν.
Άρα λες πως όλοι παντρεύτηκαν έχοντας στο νου τους να χωρίσουν;;;;
εγω συμφωνω μαζι σου....εχω παρει αποφαση να χωρισω εδω και καιρο...ο αντρας μου δεν θελει με τιποτα για το παιδι....δεν θελω αλλο δεν αντεχω θελω τη ζωη μου πισω...χωρις φυσικα να αφησω το παιδι μου...να κανω οτι θελω ρε παιδι μου απαγορευευεται??????τι παει να πει αυτο ???οτι ειμαι ιεροδουλη????γιατι πλεον οποια γυναικα θελει να κανει τη ζωη της...απο πισω τη σερνουνε ενα καρο λογια....τελος παντων ισως ειναι λιγο ασχετα αυτα που λεω...αλλα εχω αγανακτηση με το να λενε...προσπαθησε προσπαθησε....εσεις τι λετε με την πρωτη ευκαιρια "να την κανεις" φυσικα κ προσπαθεις μεχρι να πεις τελος!!!!!!
μου άρεσε πολύ αυτό με την υπόσχεση Ισαβέλλα..μπράβο σου...ωραία τοποθέτηση για την έννοια του γάμου..
Συμφωνώ...ταμάλα με 1866!! Το διαζύγιο στις μέρες μας έχει γίνει τόσο συνηθισμένο,που στο γάμο σου αν κάποιος πει "διασκέδασέ το,μια φορά παντρεύεσαι!" σπεύδει να το διορθώσει με κάτι σαν "τουλάχιστον,μια φορά τον ίδιο άνθρωπο!" (το άκουσα στο γάμο μου πολλάκις κι έφριξα). Κατα τη γνώμη μου,το πρόβλημα ξεκινάει απο το οτι 1)οι περισσότεροι δεν ξέρουν γιατί παντρεύονται τον Χ άνθρωπο και 2)έχουν μια πλασματική εικόνα για το γάμο,περιμένοντάς τον να είναι μια ζωή σαν τις διαφημίσεις. Σίγουρα,καταστάσεις που έχουν να κάνουν με πχ βία,πρέπει να τερματίζονται.Πρέπει όμως να καταλάβουμε οτι γάμος σημαίνει υπόσχεση,υπόσχεση οτι είσαι στα καλά και τα άσχημα,υπόσχεση οτι θα μείνεις εκεί ακόμα κι όταν ο έρωτας ενδεχομένως περάσει. Σαν παιδί χωρισμένων παιδιών,που μεγάλωσε με πατριούς και μητριές,κι έφαγε κι όλα τα κόμπλεξ τους στη μάπα,σας λέω οτι αξίζει να κάνουμε 77 προσπάθειες να μην χαλάσει το σπίτι.'Ολα φτιάχνονται-αρκεί να το θες!
Οχι, διαφωνω καθετα μαζι σου. Δε φτιαχνονται ολα αρκει να το θες. Πολλες φορες, το ραγισμα ειναι πολυ βαθυ για να ξανακολλησει. Εκει, πρεπει απλα να κανουμε το καλυτερο για τα παιδια μας και οπως ειπε η κοπελα στο κειμενο, να ειμαστε οι καλυτεροι γονεις χωριστα. Δεν ειναι ολα ασπρα-μαυρα.
Διαφωνώ κάθετα! ΟΧΙ. Δεν φτιάχονται όλα αν το θέλει ο ένας μόνο στο ζευγάρι και όχι και οι δύο. Και επιπλέον, είναι κάποια πράγματα που, πως να το κάνουμε, δεν περνάνε από το χέρι μας.
Ωραίο θέμα! Ωστόσο, η κουβέντα χωράει πολύ νερό (ας μου επιτραπεί η έκφραση) . Αναμφισβήτητα, πιο υγιές είναι για τα παιδιά να ζουν υπό την σκέπη και των 2 φυσικών γονέων παρά να ζουν με "συντρόφους" των γονέων , μητριές ή πατριούς αντίστοιχα.Ωστόσο, όταν οι γονείς γίνονται "ξένοι" πρέπει να μην ξεχνούν τον ρόλο τους ως γονέα. Ίσως, φανώ σκληρή αλλά μετά την απόκτηση παιδιού , δεν υπάρχει αυτό που λέμε "έχω τη ζωή μου και δε δίνω λογαριασμό σε κανένα". Το παιδί έχει ευθύνες και η ζωή του γονέα αλλάζει δραματικά ,το ίδιο πρέπει και οι επιλογές του ,αφού οι όποιες επιλογές τους έχουν άμεση επίδραση στο παιδί. Ο κάθε γονέας ξεχωριστά δεν είναι πια "ελεύθερος" να αποφασίζει για πάρτυ του αλλά πρέπει να έχει κατά νου πως η όποια απόφασή του, μπορεί να επηρεάσει δραματικά την ζωή και την ψυχοσύνθεση των παιδιών. Έχουν γίνει πολλά .Πάρα πολλά παρατράγουδα από λανθασμένες (εκ των υστέρων) αποφάσεις των γονιών ή και από τους "συντρόφους" ή συζύγους των γονέων, που έχουν με τις επιλογές και τις συμπεριφορές τους να δοκιμάσει άσχημα την ιδιοσυγκρασία των παιδιών και την ψυχική τους ισορροπία.Το όποιο πείραμα για να ξαναφτιάξει τη ζωή του ο γονέας έχει άμεση ,αμεσότατη επίδραση στα παιδιά. Η άποψή σας με την οποία και κλείνετε το άρθρο σας με βρίσκει κάθετα αντίθετη .Γράφετε χαρακτηριστικά πως τα : "παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών που τίποτα δεν υστερούν, παρά τα στερεότυπα που ακόμη υπάρχουν, από εκείνα των πυρηνικών οικογενειών."Επιτρέψτε μου να πω, πως λέτε "μεγάλη κουβέντα" και πως καλό θα ήταν να κρατηθούν ορισμένες επιφυλάξεις πάνω σε αυτή σας τη θέση γιατί τίποτε μα τίποτε δεν αντικαθιστά τον φυσικό γονέα του παιδιού,την αγάπη που έχουν οι γονείς για το "αίμα τους" και όσο καλός και αν είναι ο πατριός ή η μητριά ή ο σύντροφος .
Δεν είδα στο κείμενο κάπου να αναφέρεται η λέξη πατριός ή μητριά, ωστόσο και εγώ πιστεύω ακδράδαντα πως τα παιδιά των χωρισμένων πολιτισμένα γονιών όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα υπόλοιπα, τουναντίον πολλά είναι τα παιδιά οικογενειών που εύχονται να είχαν χωρίσει οι γονείς τους ή τους λένε τα ίδια να χωρίσουν. Μεγάλη κουβέντα, πολλές απόψεις, το σίγουρο είναι πως δεν μπορείς να μπεις στα παπούτσια του άλλου και να κρίνεις αβίαστα την κατάσταση που περνάει, ούτε φυσικά να ξέρεις τι τον οδήγησε σε τέτοιες αποφάσεις, παρά μόνο αν έχεις ήδη περάσει παρόμοια κατάσταση.