Όταν γεννιέται ένα μωρό, οι γιατροί συνήθως σπεύδουν να τοποθετήσουν τον σφιγκτήρα στον ομφάλιο λώρο μέσα στο πρώτο λεπτό μετά τη γέννα. Μία νέα έρευνα όμως έρχεται να προσθέσει άλλο ένα αποδεικτικό στοιχείο που υποδεικνύει πως υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία – και ελάχιστος κίνδυνος – στο να καθυστερήσει η περίδεση του ομφάλιου λώρου.
Στα μωρά όπου καθυστέρησε η απολίνωση του λώρου, τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης ύστερα από μία και δύο μέρες μετά τη γέννα φάνηκαν να είναι υψηλότερα από ότι στα μωρά που οι λώροι τους περιδέθηκαν μέσα σε ένα λεπτό από τη γέννησή τους, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο διαδίκτυο στο επιστημονικό περιοδικό The Cochrane Library.
Επιπλέον, η καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου συνέβαλε στο να μειωθεί η πιθανότητα το μωρό να εμφανίσει έλλειψη σιδήρου τρεις έως έξι μήνες μετά τη γέννα, καθώς και αύξησε το βάρος του μωρού.
Ενώ η απολίνωση του λώρου ένα λεπτό μετά τη γέννα συχνά θεωρούνταν πως μείωνε τον αιμορραγίας για τη μητέρα, η νέα έρευνα, η οποία εξέτασε δεδομένα από 15 δοκιμές που συμπεριλάμβαναν 3911 γυναίκες και τα μωρά τους, αποκάλυψε πως δεν υπήρχε διαφορά στο επίπεδο του κινδύνου απώλειας αίματος και αιμορραγίας και στα επίπεδα αιμοσφαιρίνης για τη μητέρα.
«Με βάση ολοένα και περισσότερες ενδείξεις που έρχονται στο φως και δείχνουν πως η καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου αυξάνει την πρώιμη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης και σιδήρου στα νεογνά, φαίνεται πως θα ήταν δικαιολογημένη μια λιγότερο αυστηρή προσέγγιση στην καθυστέρηση της απολίνωσης του ομφάλιου λώρου», ανέφερε στον τύπο η Philippa Middleton, μία από τις ερευνήτριες.
Η Eileen Hutton, διευθύντρια στο πρόγραμμα μαιευτικής του McMaster University, η οποία έχει δημοσιεύσει μία μελέτη επάνω στην απολίνωση του λώρου, ανέφερε πως η σημασία αυτής της έρευνας είναι «τεράστια».
«Στερούμε στα μωρά 30 έως 40 τοις εκατό από το αίμα τους κατά τη γέννα – κι αυτό απλά επειδή έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε μία πρακτική που είναι λανθασμένη», δήλωσε η Dr. Hutton στο New York Times.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την αποκοπή του ομφάλιου λώρου ένα έως τρία λεπτά μετά τη γέννηση.
Η Jennifer Blake, διευθύνουσα σύμβουλος της Εταιρείας Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Καναδά (SOGC), δήλωσε στα The Globe και Mail νωρίτερα φέτος πως υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που θα πρέπει κανείς να εξετάσει όταν πρόκειται να αποφασίσει αν θα αποκόψει νωρίς τον λώρο ή θα περιμένει περισσότερο από το συνηθισμένο για να το κάνει.
Όπως ανέφερε η Wency Leung της The Globe, οι κατευθυντήριες γραμμές του SOGC δηλώνουν πως στην περίπτωση τελειόμηνων εμβρύων, «θα πρέπει να σταθμίζεται ο πιθανός κίνδυνος εμφάνισης ίκτερου στο νεογνό με τα φυσιολογικά οφέλη των υψηλότερων ποσοστών αιμοσφαιρίνης και σιδήρου έως και τον έκτο μήνα της ζωής τους που είναι αποτέλεσμα της καθυστερημένης απολίνωσης».
Η νέα έρευνα αποκάλυψε πως η καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου οδήγησε πράγματι σε αύξηση δύο τοις εκατό τα νεογέννητα να εμφανίσουν ίκτερο, κάτι που αντιμετωπίζεται με φωτοθεραπεία.
Παρά το γεγονός ότι αυξάνονται διαρκώς τα στοιχεία που αποδεικνύουν τα οφέλη της καθυστερημένης απολίνωσης, η πρακτική της άμεσης αποκοπής του λώρου είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην ιατρική κοινότητα που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί να ακολουθείται, ανέφερε στους The New York Times ο Dr. Jeffrey Ecker, πρόεδρος της επιτροπής μαιευτικών πρακτικών στο Αμερικάνικο Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας.
Αυτή η νέα μελέτη όμως, αναφέρει, θα πρέπει να αλλάξει τη γνώμη τους.
«Είναι ένα πειστικό συμπέρασμα», λέει ο Dr. Ecker. «Δύσκολα θα έλεγε κανείς πως η καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου, μιας και συνοδεύεται από την καλύτερη συγκέντρωση σιδήρου και αιμοσφαιρίνης, δεν αποτελεί καλή πρακτική».
πηγή: theglobeandmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο