Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του καλοκαιριού και πολλοί γονείς έχουν ήδη ξεκινήσει με τα θαλασσινά μπάνια και τις ατελείωτες δραστηριότητες στην άμμο παρέα με τα μικρά τους. Βέβαια αρκετοί γονείς προτιμούν τις διακοπές στο χωριό ή στέλνουν τα παιδιά τους στους «παππούδες», ώστε να απολαύσουν το ελεύθερο παιχνίδι, την ξεγνοιασιά και τον καθαρό αέρα. Πάντως όποια και να είναι η απάντηση στην κλασσική ερώτηση του θέρους «βουνό ή θάλασσα», δύο είναι οι κοινοί παρονομαστές: διασκέδαση και ήλιος.
Μην αφήνετε να σας ξεγελάει η βραδινή δροσούλα και το υψόμετρο, η ηλιοφάνεια το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα έντονη και εξίσου βλαβερή σε όλες τις περιοχές. Γι’ αυτό το λόγο σας παραθέτω μερικές βασικές αρχές ηλιοπροστασίας για τα παιδιά.
Καταρχήν όλα τα παιδιά μέχρι 2 ετών πρέπει να αποφεύγουν την απευθείας έκθεση στον ήλιο, κυρίως στις ώρες με την εντονότερη ακτινοβολία, δηλαδή μεταξύ 10 π.μ έως 4 μ.μ. Αυτές τις ώρες είναι προτιμότερο να βρισκονται σε κλειστό χώρο, γιατί ακόμη και κάτω από τη σκιά εκτίθενται αρκετά στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία ανακλάται σε διάφορες κατευθύνσεις.
Επιπλέον στα βρέφη έως 1 έτους να αποφεύγεται η χρήση αντιηλιακών σκευασμάτων, γιατί δεν είναι γνωστές οι επιδράσεις από την απορρόφηση των χημικών συστατικών του αντιηλιακού στο ευαίσθητο βρεφικό δέρμα. Όταν επιλέγετε αντιηλιακή προστασία να προτιμάτε σκευάσματα με φυσικά φίλτρα, τα οποία δεν απορροφώνται από το δέρμα και ανακλούν με φυσικό τρόπο την ακτινοβολία.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικτά σκευάσματα (δηλαδή με φυσικά και χημικά φίλτρα) από τις ειδικές παιδιατρικές σειρές που υπάρχουν στα φαρμακεία. Πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τον δείκτη προστασίας (SPF Sun Protection Factor άνω του 30) καθώς και το φάσμα προστασίας να περιλαμβάνει εξίσου την UVA και UVB ακτινοβολία.
Πολύ σημαντική είναι η ποσότητα του εφαρμοζόμενου αντιηλιακού, η οποία πρέπει να είναι αρκετή ώστε να έχουμε επαρκή προστασία. Διεθνώς έχει επικρατήσει η ποσότητα των 2 mg ανά τετραγωνικό εκατοστό της επιφάνειας του σώματος. Φυσικά στην πράξη είναι δύσκολο τηρήσουμε τη σωστή αναλογία. Ένας εύκολος τρόπος για τη σωστή εφαρμογή είναι η «μέθοδος της παλάμης». Υπολογίστε περίπου μισή παλάμη για το πρόσωπο και το λαιμό (μην ξεχνάτε τα αυτιά!), 1-2 παλάμες για τον κορμό, 1 παλάμη για τα άνω άκρα και 1-2 παλάμες για τα κάτω άκρα. Σε μικρότερα παιδιά υπολογίστε την ποσότητα βάσει του μεγέθους της παλάμης του παιδιού (χωρίς την περιοχή των δακτύλων).
Πολύ σημαντική είναι επίσης η συχνότητα εφαρμογής του αντιηλιακού σκευάσματος. Σε συνθήκες συνεχούς και άμεσης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία πρέπει η ανανέωση του αντιηλιακού να γίνεται αυστηρά ανά 2 ώρες! Το χρονικό διάστημα αυτό μειώνεται σε συνθήκες έντονης εφίδρωσης, ενώ μπορεί να παραταθεί σε 3 ώρες όταν το άτομο βρίσκεται υπό σκιάν. Μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα είναι απαραίτητη η ανανέωση του αντιηλιακού μας. Μην παραπλανηθείτε από σκευάσματα που υπόσχονται αδιάβροχη προστασία, τα περισσότερα χάνουν το 50% της δράσης τους μετά από 30 με 40 λεπτά στο νερό.
Θυμηθείτε να εφαρμόσετε το αντιηλιακό σας σε όλο το σώμα από το σπίτι, πριν ντυθείτε, 20 με 30 λεπτά πριν την εξόρμησή σας στη θάλασσα, ώστε να απορροφηθεί σωστά και ομοιόμορφα. Όταν χρησιμοποιείται αντιηλιακό σε μορφή spray, φροντίστε να είναι επαρκής η ποσότητα.
Στα πλαίσια της σωστής ηλιοπροστασίας θα πρέπει να εντάξουμε και την σωστή ένδυση. Μία ιδανική λύση για την επιπλέον προστασία του ευαίσθητου παιδικού δέρματος αποτελούν τα πολυσυζητημένα αντιηλιακά υφάσματα και ρούχα για παιδιά με υψηλό δείκτη UPF (Ultraviolet Protection Factor), μία τάση που ξεκίνησε από την Αυστραλία και βρίσκει διαρκώς νέους υποστηρικτές ανά την υφήλιο. Όσον αφορά τα κοινά υφάσματα, θα πρέπει να επιλέγουμε άνετα ρούχα, με πυκνή πλέξη και σκούρο χρώμα, τα οποία απορροφούν μεγάλο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας σε σχέση με τα ανοιχτόχρωμα (με εξαίρεση τα κίτρινα ρούχα), προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη προστασία. Προτιμήστε υφάσματα από βιολογικό βαμβάκι, με τη δυνατόν μικρότερη χημική επεξεργασία.
Μην ξεχνάτε το καπέλο, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει μεγάλο γείσο (πάνω από 6 εκατοστά) σε όλη τη διάμετρό του ώστε να προστατεύει επαρκώς το πρόσωπο, τα αυτιά και τον αυχένα. Μην επιλέγετε καπέλα τύπου baseball, προτιμήστε τα καπέλα των λεγεωναρίων που προστατεύουν επιπλέον την περιοχή του αυχένα.
Τέλος πολύ σημαντική είναι και η προστασία των οφθαλμών. Ενημερωθείτε από τον οπτικό σας και προσέξτε τα γυαλιά που θα επιλέξετε να διαθέτουν πιστοποίηση CE καθώς και την ένδειξη UV400.
Μετά την έκθεση στον ήλιο, φροντίστε να ενυδατώνετε το ταλαιπωρημένο δέρμα με μία ενυδατική-μαλακτική λοσιόν. Πολύ καλή ενυδάτωση προσφέρουν τα σκευάσματα που περιέχουν ουρία σε μικρό ποσοστό (5%).
Τώρα πια είστε έτοιμοι να χαρείτε άφοβα το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι μαζί με τα παιδιά σας στο βουνό ή στη θάλασσα!
Kαλή διασκέδαση!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Εξαιρετικό άρθρο!! Τον Ιούνιο του 2012 ανακάλυψα μια περίεργη μπλε ελιτσα ναι καλα διαβάσατε μπλε στο ύψος της φαβοριτας, όταν πήγα σε γνωστό δερματολογο για τέτοιας φύσης ελιές μου ζήτησε να την αφαιρέσουμε επιτόπου και να την στείλουμε για βιοψια το συντομότερο όπως και έγινε. Έκανα χαρτογράφηση φωτογράφισε ότι ελιές είχα για να της βλέπει κάθε χρόνο αν αλλάζουν σχήμα ή χρωμα. Ευχαριστω τον Θεό που εμφανίστηκε σε σημείο που το είδα έγκαιρα γιατι αν ήταν πλάτη δεν θα του έδινα ιδιαίτερη σημασία μέχρι να αρχίσει να με ενοχλει. Το θέμα ειναι ότι αυτο εμφανίστηκε απο ότι μου είπε και ο γιατρός απο υπερβολική έκθεση στον ήλιο σε παιδική ηλικία, και η αλήθεια ειναι ότι ως έφηβη είχα καεί πολλές φορές στον ήλιο είτε παίζοντας ρακετες- βόλεϊ κλπ αλλά δεν ήταν κάτι που με απασχολούσε εκείνη την περίοδο το βασικό ήταν να περνάω καλα.... ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟ. Τώρα βάζω αντηλιακό ακόμη και όταν πάω για δουλεια μια φορά στέκεται τυχερός στην ζωή σου!!! Στον γιο μου του βάζω ακόμη και στις κούνιες να πάμε υπερβολική ή όχι ο καμενος απο τον χυλο φυσάει και το γιαούρτι.
Αγαπητή Ιωάννα, σαν δερματολόγος προσπάθησα να συνοψίσω κάποιες γενικές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την ηλιοπροστασία για τα παιδιά. Ουσιαστικά τα ίδια ισχύουν και για τους ενήλικες σε γενικές γραμμές. Όσον αφορά τη χρήση αντιηλιακού θα πρέπει να χρησιμοποιείται καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας που έχει ηλιοφάνεια στις περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Συγκεκριμένα, οι δερματολογικές εταιρείες ανά την υφήλιο συστήνουν τη χρήση αντιηλιακού όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι, γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ικανή να βλάψει το δέρμα μας ακόμη και τις μέρες με συννεφιά. Σαν μητέρα ξέρω πόσο δύσκολο είναι να περιορίσεις ένα παιδί να χαρεί τη θάλασσα και το παιχνίδι στην άμμο. Για να τα προφυλάξουμε όσο γίνεται καλύτερα θα πρέπει να επιλέγουμε τις ώρες που θα βρίσκονται σε άμεση έκθεση στον ήλιο, δηλ. μέχρι τις 11 π.μ. και μετά τις 4 μ.μ. Όσον αφορά την ένδυση, εγώ προσωπικά μαζί με όλα τα "συμπράγκαλα" της παραλίας έχω πάντα μαζί μου 3 μακό μπλουζάκια από βιολογικό βαμβάκι τα οποία τα εναλλάσσω όταν βρέχονται, ώστε να μπορεί να χαρεί το παιχνίδι στην άμμο, χωρίς πολλές γκρίνιες και να προστατεύεται παράλληλα. Τα βρέφη δεν πρέπει να εκτίθενται ΑΜΕΣΑ στον ήλιο, κυρίως τις επικίνδυνες ώρες. Μετά την ηλικία των 6 μηνών μπορούν να κάνουν το μπανάκι τους στη θάλασσα, για λίγο, τις απογευματινές ώρες που η θάλασσα είναι πιο ζεστή. Φυσικά ούτε οι βόλτες απαγορεύονται, αρκεί να είναι στο καροτσάκι με σκίαστρο και με καπέλο.
Σούπερ συμβουλές και έχω απορίες. Το αντηλιακό είναι απολύτως απαραίτητο ακόμα και τις "μη επικίνδυνες" ώρες? Δηλαδή στις 6 ή στις 7 το απόγευμα είναι απαραίτητη η εφαρμογή αντηλιακού, με τον τρόπο που αναφέρατε, όταν είμαστε στην παραλία ή γενικότερα στον ήλιο (και μάλιστα με δείκτη SPF50)? Τι κάνουμε με ένα νήπιο που του αρέσει να μπαινοβγαίνει στη θάλασσα παίζοντας με κουβαδάκια το οποίο αρνείται να φορέσει καπέλο για πολλή ώρα και αρνείται να καθίσει κάτω από ομπρέλα (λογικό γιατί προτιμάει να παίξει)? Μια λύση (που εγώ αυτή εφαρμόζω) είναι να πηγαίνουμε στην παραλία μόνο μετά τις 5 το απόγευμα. Μια άλλη λύση είναι αυτά τα περίπου ολόσωμα μαγιό (με κοντό μανίκι και κοντό παντελόνι) από αντηλιακό ύφασμα αλλά εγώ βλέπω δύο βασικά προβλήματα με αυτά: όταν κάνει ζέστη δεν υποφέρονται και όταν φυσάει (αν είναι βρεγμένο που λογικά θα είναι) το παιδί κινδυνεύει να κρυώσει. Το ίδιο ισχύει και με το βαμβακερό φανελάκι. Όσο για τα μωρά ενός έτους και μικρότερα, όπως κατάλαβα καλό είναι να μην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο. Άρα πως θα κάνουν μπάνιο στη θάλασσα? Σας ζάλισα? Συγνώμη και ευχαριστώ.
Σούπερ συμβουλές!