Λατρεύω την πατάτα σε κάθε της μορφή και η κόρη μου «τσακίζει» τα πατατάκια όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. Είπα λοιπόν να φτιάξω σπιτικά. Εύκολο. Αμ δέ.
Στην πρώτη απόπειρα αποδείχθηκε ότι δεν έπρεπε να βάλω ελαιόλαδο. μου πήγαν όλα στον πάτο, κόλλησαν και…. δεν.
Για την δεύτερη απόπειρα ακολούθησα συνταγή στο pinterest όπου τα αραδιάζεις σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και ψήνεις στο μικροκυμάτων. Καλά βγήκαν, αλλα ποοοοοοολύ χρονοβόρα διαδικασία για να φτιάξεις ένα μικρό μπώλ.
Μέχρι που κάποια μέρα, κάπου άκουσα το απόλυτο λέει κόλπο για να πετύχουμε τα τραγανά πατατάκια όπως του εμπορίου. Απο τα πολλά που έχω διαβάσει εν τω μεταξύ ξέχασα και που το άκουσα, οπότε όποιου του θυμίσει κάτι ας μου πει για να δώσω credits!
Το κόλπο: (κρατηθείτε) μούλιασμα μισή ώρα σε νερό με παγάκια. θυμάμαι που έβαλα τα γέλια όταν το επιχειρούσα και ήμουν σίγουρη οτι θα αποτύχει για άλλη μια φορά. Ε, λοιπόν χάρη σε αυτό το κόλπο φτιάχνω πλέον τα καλύτερα πατατάκια ever!
Το μόνο απαραίτητο της υπόθεσης (εκτός του πάγου) είναι να έχετε μαντολίνο. Το εργαλείο αυτό που κόβει σε χρόνο dt σε λεπτές φέτες τα λαχανικά. Μόνο αυτό θα τα κόψει στο ιδανικό πάχος και φυσικά θα σας γλιτώσει απο πολύ χρόνο.
Διαλέξτε μέτριες προς το μικρό πατάτες. Εμένα μου αρέσει να τις τηγανίζω, αφού τις καθαρίσω καλά, με την φλούδα.
Βήμα 2: βάλτε τα πατατάκια σε μπώλ, γεμίστε με νερό και παγάκια. Το πάν είναι να βρίσκονται σε παγωμένο νερό για τουλάχιστον μισή ώρα.
Βάλτε σε κατσαρόλα ή κατσαρολάκι (εάν φτιάχνετε λίγα) τουλάχιστον 3-4 δάχτυλα ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο (μπορείτε και συνδιασμό το ξέρατε αυτό;). Αφήστε το λάδι να κάψει καλά πριν τα ρίξετε μέσα.
Βγάλτε τα πατατάκια απο το νερό και αραδιάστε τα σε χαρτί κουζίνας και με άλλο χαρτί ταμποναρετέ τα ελαφρώς πριν τα ρίξετε στο καυτό λάδι (αλλιώς θα «πετάξει»).
Προσοχή, όλα αυτά πρέπει να γίνουν σχετικά γρήγορα και απαλά γιατι τα πατατάκια πρέπει να παραμείνουν παγωμένα πριν μπουν στο λάδι.
Και τώρα το καλύτερο: με αυτήν την μέθοδο απλά τα πετάτε μές το λάδι και τέλος. Ακόμη κι αν είναι πάρα πολλά, αν το ένα είναι πάνω στο άλλο, με ελαιόλαδο ή χωρίς ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ! Θα πετύχουν. Αφήστε τα να πάρουν χρώμα και μην τα πολυανακατεύετε για να μην τα λιώσετε. 2-3 φορές είναι αρκετές. Έτοιμα!
Οι φωτογραφίες δικές μου! Περιμένω εντυπώσεις!
Ναυσικά
—–
Η Ναυσικά είναι η μαμά της Μελίνας!
Στο blog της Peekaboo δοκιμάζει και προτείνει προιόντα για παιδιά,
ενώ φτιάχνει υπέροχες κορδέλες και χειροποίητα αξεσουάρ που θα βρείτε στο bellaandco.etsy.com
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Εγώ κάνω ένα κόλπο ακόμα πιο απλό που μου έχει πει μια φίλη και γίνονται τέλεια. Αντί για νερό με πάγο και μετά σκούπισμα κάνω το εξής: τις κόβω στο μαντολίνο και μετά τις βάζω σε μια πολυμπαγκ σακούλα και στην κατάψυξη για κάνα μισάωρο. Βάζω το λάδι να κάψει και τις ρίχνω παγωμένες.
Και εγώ κάνω τσιπς στο σπίτι και τρελαίνονται οι μικρές μου (και εμείς οι μεγάλοι). Το μυστικό τους είναι να είναι πολύ λεπτά κομμένες οι φέτες, σχεδόν διάφανες. Σε αυτό θα βοηθήσει το εργαλείο που αναφέρει παραπάνω. Εγώ έχω ένα που έχει 5 θέσεις κοπής και χρησιμοποιώ την πιο λεπτή. Και μεγάλη να είναι η πατάτα, πάλι θα τα κόψει σε μικρά κομμάτια γιατί δεν προλαβαίνει να περάσει όλη η επιφάνεια της πατάτες γιατί κόβετε. Το άλλο μου μυστικό που το ανακάλυψα μετά από αρκετές δοκιμές (αν βιάζεστε κιόλας, γιατί τα μικρά μόλις τους πεις ότι θα κάνεις τσιπς, πριν ακόμα καθαρίσεις την πατάτα αρχίζουν να σε ρωτάνε αν είναι έτοιμα), τις βάζω σε σουρωτήρι με μεγάλες τρύπες και τις πλένω κάτω από τη βρύση ανακατεύοντας τις πολύ καλά. Το θέμα είναι να φύγει το άμυλο (ασπρίλα που βγάζουν). Εγώ χρησιμοποιώ φριτέζα με ελαιόλαδο, αλλά φαντάζομαι και στο τηγάνι παρόμοια θα γίνουν. Βάζω την φριτέζα στους 180oC και μόλις κάψει, τις πιάνω σχεδόν μια-μια και τις ρίχνω στο καλάθι. Μόλις ρίξω το καλάθι μέσω κρατάω χρονόμετρο για 4-5 λεπτά, όχι παραπάνω γιατί θα μαυρίσουν (αλλά αυτό εξαρτάται από το σκεύος που έχει καθεμια, πότε γύρω στα 3:30 λεπτά ρίξτε μια ματιά). Ρίχνω τόση ποσότητα όση να καλυφθούν όλες με το λάδι όταν πέσουν μέσα. Περίπου στα 2:30 λεπτά ανοίγω τη φριτέζα και με ένα κουτάλι τις ανακατεύω μέσα στο λάδι (χωρίς να σηκώσω το καλάθι) έτσι ώστε να ξεκολλήσουν ακόμα και αυτές που μπορεί να είχαν μείνει κολλημένες, γιατί αυτές που έχουν κολλήσει μεταξύ τους θα είναι σε εκείνο το σημείο μαλακές. Μόλις χρυσίσουν τις βγάζω και είναι τόσο τραγανές και λεπτές όπως στα σακουλάκια. Τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να τις βάλουν στο πιάτο τους, τις τρώνε από τη γαβάθα και φυσικά με τα χέρια, αφού δεν πιάνονται με το πιρούνι. Και για τις βραδιές μπροστά από την τηλεόραση (αφότου τα παιδιά έχουν κοιμηθεί) τις συνοδεύω και από μια σως με γιαούρτι-μαγιονέζα-κέτσαπ. Κόλαση!!! Καλή απόλαυση!!!!!!
Μια ερώτηση.. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φριτέζα; είμαι λίγο τεμπέλα =P
exw mia mikri aporia . Den kserw an tha sou fanei xazi i erwtisi mou alla tha tin pw. sto <> vazeis to mati na kapsei to ladi (7 - 8 - 9 ) ?????
Ιωάννα εγώ τηγανίζω πάντα στο 9 (το max δηλαδή) πρέπει να έχει κάψει το λάδι για να ρίξεις τις πατάτες. Τώρα μερικοί αφού τις ρίξουν το κατεβάζουν και συνεχίζουν στο 8. Εγώ συνεχίζω στο 9.
Μαμά Ναυσικά δεν έχω λόγια!!!! Μπραβο, μπράβο, μπράβο!!!! Δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν και τα καταβροχθίζουμεεεεε!!!! Αχ τον μπελά μας βρήκαμε, δε θα χωράμε απ τις πόρτες!!!! χαχαα
Σας καταλαβαίνω. Παθούσα με τα πατατάκια αυτά!!!αααχχχ!
θα δοκιμάσω οπωσδήποτε...!
Κάτι που να μην είναι τηγανιτό, με λιγότερο λάδι δηλαδή δεν παίζει???????????????
Κατερίνα το να τηγανίσεις σε ελαιόλαδο 1 φορά πατατάκια δεν είναι και τόσο κακό πια! Υπάρχει τρόπος να τα απλώσεις σε χαρτί κουζίνας (χωρίς λάδι) πάνω σε πιάτο και να τα ψήσεις στο φούρνο μικροκυμάτων αλλα παίρνει πολύυυυ χρόνο.
κανω το ιδιο κολπακι και οντως βγαινουν τραγανα!!δεν θυμαμαι κι εγω που το ειδα..νομιζω στην εκπομπη chef on air στον σκαι.
ΝΑιιιιιιιιιιιιιιι εκεί το είπανννν!!! (φλασιάαα) Μπράβο βρε Αλεξάνδρα!!
http://www.chefonair.gr/recipes.asp?id=942&c=3&s=10
Θα τα φτιάξουμε σίγουρα γιατί μπαμπάς και κόρη είναι fun στα πατατάκια!!
Ευχαριστούμε!!!Δυστυχώς είμαι φαν των τσιπς οπότε θα το δοκιμάσω και στην σπιτική εκδοχή!
Καλά, περιττό να σου πω πως ήδη μου τρέχουν τα σάλια!