Επειδή αισθάνεστε ενοχές, δεν σημαίνει πως είστε ένοχη. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβει μία εργαζόμενη μαμά.
Αν γνωρίζετε πως το να επιστρέψετε στη δουλειά αφού γεννήσετε είναι η καλύτερη απόφαση για σας και την οικογένειά σας, να είστε σίγουρη πως έχετε κάνει την επιλογή σας. Ακόμη όμως και οι μαμάδες που είναι σίγουρες για την επιλογή τους αυτή να επιστρέψουν στη δουλειά αφού γεννήσουν αντιμετωπίζουν τις ενοχές που νιώθει μια εργαζόμενη μαμά. Αν έρχεστε αντιμέτωπη με τις ενοχές της εργαζόμενης μαμάς, ορίστε 5 συμβουλές που θα σας κάνουν να διαχειριστείτε την κατάσταση και να καταπολεμήσετε το άγχος αυτό.
Αν δεν καλύπτονται οι δικές σας ανάγκες δεν θα μπορέσετε να καλύψετε τις ανάγκες όσων σας χρειάζονται. Βάλτε το ξυπνητήρι σας να χτυπήσει 30 λεπτά νωρίτερα από όλους τους άλλους στο σπίτι ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε ένα πρωινό μπάνιο και ένα ποτήρι καφέ με την ησυχία σας. Προγραμματίστε χρόνο για σας κάθε μέρα, βδομάδα και μήνα, είτε είναι να πάρετε έναν καφέ από το αγαπημένο σας μέρος, να βγείτε για δείπνο με μια φίλη, να κάνετε πεντικιούρ ή να διαβάσετε ένα αγαπημένο βιβλίο.
Γνωρίζοντας πως τα παιδιά σας είναι σε καλά χέρια όσο εσείς βρίσκεστε στη δουλειά, θα σας δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε να είστε παραγωγική όσο βρίσκεστε μακριά από το σπίτι. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ή δεν μπορούν οι γονείς και τα πεθερικά να βοηθήσουν με το να κρατήσουν τα παιδιά, αφιερώστε χρόνο στο να γνωρίσετε τον άνθρωπο που θα φροντίσει τα παιδιά σας και αναπτύξτε μία σχέση μαζί του.
Αναθέστε καθήκοντα και σε άλλους όταν μπορείτε. Ίσως δεν μπορείτε να προσλάβετε μία οικονόμο πλήρους απασχόλησης, μπορείτε όμως να δώσετε κάποια χρήματα σε έναν άνθρωπο να σας βοηθά με το σιδέρωμα μία φορά τη βδομάδα. Σκεφτείτε ποιες εργασίες μπορείτε να αναθέσετε σε άλλους ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο στη μέρα σας για την οικογένειά σας.
Ελάτε σε επαφή με ανθρώπους, μέρη και πράγματα στο μέρος όπου μένετε και μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή σας. Κάντε τα ψώνια του σουπερμάρκετ από το τηλέφωνο ή το ίντερνετ, αφού τα παιδιά έχουν πάει για ύπνο και ζητήστε να σας τα φέρουν στο σπίτι. Επιλέξτε ένα στεγνοκαθαριστήριο που κάνει παραλαβές και παραδόσεις κατ’ οίκον. Όσο λιγότερο χρόνο ξοδεύετε σε τέτοιες εργασίες, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχετε να αφιερώσετε στην οικογένειά σας.
Δεν μπορείτε να είστε τα πάντα για όλους. Μόλις καταλάβετε πού βρίσκονται τα όριά σας, θα μπορέσετε πιο εύκολα να διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας. Ίσως δεν μπορείτε να είστε εσείς αυτή που βοηθά εθελοντικά τον τοπικό σύλλογο κάθε βδομάδα, αλλά να μπορείτε να ετοιμάσετε ένα φαγητό ή να τους βοηθήσετε με κάποιον άλλο τρόπο.
Η αλήθεια είναι πως όλες οι μαμάδες, εργαζόμενες και μη, θα αισθανθούν σε κάποια φάση τις ενοχές της μητρότητας. Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο! Το κλειδί στο να διαχειριστείτε αυτό το άγχος είναι να αξιολογήσετε τις επιλογές σας με βάση το τι είναι καλύτερο για την οικογένειά σας.
πηγή: momtastic.com
Λοιπόν όλα αυτά που λέει το άρθρο τα έχω κάνει. Κατ΄αρχήν ο σύζυγός μου είναι άψογος πατέρας! Όταν λείπω και είναι εκείνος με το παιδί, είναι σαν να είμαι εγώ (και αυτό δεν είναι σύνηθες στην Ελληνική οικογένεια..μάλλον είσαι σπάνιο!). Του έχω 1000%% εμπιστοσύνη όταν μένει με το παιδί από τότε που ήταν βρέφος. Όλες τις δουλειές του σπιτιού τις κάνουμε μαζί, οπότε γίνονται γρηγορότερα, αποτελεσματικότερα και δεν κουραζόμαστε τόσο. Μοιράζουμε τον χρόνο για να έχουμε και οι δύο χρόνο με τον εαυτό μας. Και είμαστε πολύ ΟΚ μεταξύ μας. Έπειτα, η κοπέλα που έμεινε με το παιδί στο σπίτι ήταν δώρο εξ'ουρανού. Σαν δεύτερη μητέρα στο παιδί. Και το κυριότερο ότι το παιδί είναι μια χαρά μαζί της. Καλύτερα δεν γίνεται. Παρόλο που πριν γυρίσω δουλειά είχα πάρα πολύ άγχος, τώρα είμαι απολύτως ήσυχη όταν φεύγω γιατί ότι όλα είναι μια χαρά. Θέλω να πω ότι γενικά είμαστε αρκετά ισορροπημένοι σαν οικογένεια, ως προς τα πρακτικά μας θέματα, κι έτσι και για μένα είναι πιο εύκολη η κατάσταση. Όμως το Σάββατο το πρωί, ήρθε το μωρό μου και με αγκάλιασε και μου είπε: "Μανουλίτσα μου όταν πηγαίνεις στη δουλειά σου, το αρκουδάκι κλαίει!" (το αρκουδάκι με το οποίο κοιμόμαστε/ξυπνάμε/τρώμε/παίζουμε/κάνουμε τα πάντα μαζί, γνωστό και ως μεταβατικό αντικείμενο)! Πνίγηκα στις τύψεις. Μίσησα (πάλι) τη δουλειά μου. Πες μου, αυτό πως το πολεμάς?