Μέχρι την εισαγωγή στερεών (κάπου ανάμεσα στους 5-6 μήνες, αν και κάποια μωρά ξεκινούν ακόμα νωρίτερα), το μωρό σου πρέπει να πίνει μόνο γάλα, είτε μητρικό, είτε βρεφικό σε σκόνη.
Ακόμα και μετά την εισαγωγή στερεών όμως, υπάρχουν τροφές που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες:
Το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρια του κλωστηριδίου Clostridium botulinum, το οποίο προκαλεί την ασθένεια αλλαντίαση σε βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του παιδιού.
Μέχρι να κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του, το μωρό σου δεν μπορεί να χωνέψει την πρωτεϊνη του αγελαδινού γάλακτος και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταστραφούν τα νεφρά του.
Μεγάλη προσοχή σε:
via babycenter.com
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Υπάρχουν και μερικές ακόμη τροφές που πρέπει να αποφεύγονται μέχρι να γίνει το παιδί ενός έτους. - Λαχανικά όπως σπανάκι, ρόκα, μαρούλι. - Μη παστεριωμένο γάλα. - Αλάτι. - Ζάχαρη. - Ξηρούς καρπούς (έστω και αλεσμένους). - Παντζάρια. Ξέρω μερικές θα μου πείτε τα ξέρατε αυτά, αλλά δεν είναι κάποιες μανούλες δεν τα γνωρίζουν.
Αν και η πηγή πρέπει να είναι FDA, American Dietetic Association, ή Nutrition Through the Life Cycle (και όχι το σιτε που παραθέτει το οποιο με τη σειρά του έκανε καποιο απλό copy paste), θα ήθελα απλά να πω πως όσα αναφέρονται ειναι αληθή και μαλιστα οι πιο προσφατες οδηγιες που εχουν δοθει. Μη σας φαινονται καθολου υπερβολικα. Ειναι ακιβως αυτο το οποιο θα πρεπει να κανετε. Το μέλι καλό είναι να αποφεύγεται για τον παραπάνω λογο. Επισης, το αγελαδινό γάλα δεν προσφέρεται πριν τους 12 μήνες διότι είναι φτωχό σε Σιδηρο και παράλληλα η απορρόφηση Φωσφόρου και Ασβεστιου ειναι πολυ χαμηλη σε συγκριση με το μητρικό γάλα ή καποια φορμουλα. Η μεταβαση απο το μητρικό γάλα στο αγελαδινο (το οποιο θα πρεπει να ειναι ΠΛΗΡΕΣ), θα πρεπει να γινεται σταδιακα παντα (2 cups/μέρα, θα μπορούσε να είναι τυρι ή γιαούρτι επισης) και ΑΦΟΥ το μωρό καταναλώνει ηδη ενα εύρως τροφών (θελουμε ποικιλια). Επισης, το αγελαδινό γάλα θα πρέπει να προσφέρεται στα γεύματα τα οποια το μωρό καταναώνει τις περισσότερες θερμίδες, βιταμίνες και μέταλλα. Σχετικα με το γάλα σογιας, δεν υπάρχει καμια επιστημονική βάση στο οτι εχει να προσφερει κατι παραπανω απο το αγελαδινο. Ακομα και σε φορμουλα (αντι για μητρικο γαλα), το γάλα απο σογια δεν προτιμαται (μπορει να προκαλεσει και κολικο). Σχετικά με τις υπολιπες επικινδυνες τροφες, είναι σωστα τα οσα αναφερονται, απλα αυτα ισχυουν για τουσ 8-12 μήνες οπου πλέον μπορουμε να δωσουμε στο μωρο διαφορα σιτηρα οπως ψωμι, μακαρονια, κρακερς, ρυζι. Επίσης σε αυτη τη φαση μπορουμε να εισαγουμε κρεας (στεγνο), και φασολια (για πρωτεϊνη).
Καλησπέρα, έκανα την βλακεία κ έδωσα στη μικρή μου μέλι, έβρασα νερό για να της κάνω χαμομηλάκι και έβαλα μισή κουταλιά μέσα στο χαμομήλι για να γλυκάνει. Δεν το ήξερα και διαβάζοντας τώρα αυτό το άρθρο έχω τρομοκρατηθεί! Η μικρή μου γίνεται 1 έτους σε λίγες μέρες… είναι ανυσηχητικό?
οι ξηροί καρποί εκτός από αλλεργίες είναι επικίνδυνοι και για πνιγμό. στο φιλικό μας περιβάλλον πριν πολλά χρόνια έτσι χάθηκε ένα παιδάκι 2 χρονών. έφαγε ένα φουντούκι αμάσητο και οταν κοιμήθηκε του ήρθε εμετος και τελικα.... ...
Το μόνο που θα καταφέρετε δίνοντας στο παιδί σας μέλι είναι να το συνηθίσετε να τα θέλει όλα να γλυκοφέρνουν προκειμένου να τα τρώει. Δεν προσφέρει τίποτα πέρα απο το οτι είναι ζωική πρωτεΐνη (καθώς φτιάχνεται στο στομάχι της μέλισσας και όταν τελειώσει η διαδικασία η μέλισσα το βγάζει απο το στόμα) και ακολουθεί διαδικασία μεταβολισμού όπως κάθε ζωική πρωτεΐνη. Δείτε περισσότερα σ'αυτό το άρθρο μου Ο επανασχεδιασμός του ανθρώπου... όπου μεταξύ των άλλων στοιχείων, αυτών που βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια, παραπέμπω και σε μελέτες διεθνούς κύρους. Υπάρχουν υπέροχες φυτικές τροφές να δώσετε στα παιδιά σας όταν παρέλθει η περίοδος όπου απαιτείται γάλα. Δε χρειάζεται να τα δηλητιριάζετε.
Eνα θα πω, σε ολα η υπερβολη κανει κακο, μονο η ηπερβολη.... η αλλεργια και να σταθει κατι στο λαιμο ειναι αλλο θεμα κατι που μπορει να συμβει ανα πασα στιγμη και σε καθε ηλικια, λιγη περισσοτερη προσοχη ειδικα στα παιδια που δεν εχουν δοντακια και τωρα μαθαινουν να μασανε... καλο θα ηταν οι μανες να ξερανε λιγη πρωτη βοηθεια και να ξερουν πως να αντμετωπισουν αν συμβει ''πνιγμος'', και το μαλακο ψωμι μπορει να σταθει στο λαιμο, απλα προσεχουμε για να εχουμε!!
Μα ειναι αστειο...το αγελαδινο γαλα να ειναι επικυνδινο και το βρεφικο γαλα σε σκονη ρε παιδια που ειναι χημεια να ειναι καλυτερο;εγω για το μελι γνωριζω οτι τα μωρα κατω του ενος και οι ηλικιωμενοι δε κανει να το τρωνε γιατι εχει πολλες θρεπτικες ουσιες που δε μπορουν να τις δεχτει ο οργανισμος!
Το μέλι αν καταναλωθει σε μικρή ηλικία κάτω των 1,5 ετών έχει αποδειχθεί ότι ειναι υπεύθυνο για την δημιουργία βακτηριδιου που προκαλεί βρεφικη αλλαντιαση. Λεπτομέρειες εδώ http://melissokomos.gr/2009/12/06/μέλι-και-αλλαντίαση-στα-βρέφη/ Στην ηλικία των 2 ετών στο παιδι ενός φίλου βρήκαν αλλαντιαση γιατι εώς τότε δεν περπαταγε και ενώ γεννήθηκε φυσιολογικό μετά την ηλικία των 10 μηνών παρουσίασε νοητική καθυστέρηση με τα πολλά ανακάλυψαν ότι η γιαγια βουταγε κάθε βράδυ την πιπιλα του μωρού στο μέλι για να έχει όνειρα γλυκά.... Η αμάθεια ειναι ο χειρότερος εχθρός μας!!!!
Παναγιτσα μου! Τι μπορει να παθει κανεις! Τελικα οσο και να προσεχεις τα παιδια σου, δεν μπορεις να εισαι οποιαδηποτε στιγμη κοντα τους, και μπορει παντα κατι να συμβει!
Κάτι δεν κατάλαβα: όταν λέμε είναι επικίνδυνο το αγελαδινό γάλα εννοούμε το φρέσκο; γιατί η σκόνη από αγελαδινό δεν φτιάχνεται ή κάνω λάθος;
Μάλλον ναι, αν και δεν ξέρω σίγουρα γιατί τον δικό μου τον θηλάζω. Όταν υποτίθεται ότι θα σταματάγαμε τον θηλασμό και πήρα σόνη, είδα πως οι περισσότερες είναι χωρίς πρωτεϊνη. ίσως αυτή είναι η διαφορά με το φρέσκο.
Α μάλιστα, ευχαριστώ! Μάλλον αυτό θα είναι.
Λίγο υπερβολικά μου ακούγονται όλα αυτά!!!!! Και εμείς μεγαλώσαμε και τα παιδιά μας και είμαστε μια χαρά! Και ενοώ πως οι γονείς μας και κάποιοι "παλιότεροι" σαν εμένα γονείς δεν τα εφαρμόσαμε αυτά. Είναι τουλάχιστον υποκριτικά όταν τα μωρά εμβολιάζονται με "500" εμβόλια το πρώτο τρίμηνο, τρέφονται μόνο με συντηρητικά και ζουν σε ανθυγεινό περιβάλλον. Αρκεί να μην είναι αλλεργικό το παιδί. Με προσοχή δοκιμάζουμε τα πάντα! Και όσο αφορά τα κομματάκια τροφών και τα αλεσμένα η κάθε μάνα ξέρει το παιδί της τι μπορεί να καταπιεί και τι όχι.... π.χ. ο μικρός μου γιος από την ώρα που άρχισε τις στερεές τροφές "αναγούλιαζε" με τα αλεσμένα και τα "πατούσα" 'όλα τα φαγητά! Δεν είμαι αντίθετη σε όλα κυρίες μου και σας λέω καθαρά την προσωπική μου γνώμη. Είναι όμως η γνώμη μιας μάνας με δυο παλίκαρους 19 και 15 ετών.
Οι ξηροί καρποί είναι από τις επικίνδυνες τροφές γιατί προκαλούν αλλεργίες σε πολλά παιδάκια.. Αλλά το χειρότερο είναι το λουκουμι. Μπορεί να ακούγεται χαζό.. ποιος θα δώσει σε ένα μικρό παιδάκι λουκουμι. Ρωτήστε όμως και τις γιαγιάδες που τα προσέχουν αν γνωρίζουν ότι απαγορεύεται..
Το μέλι θέλει πολλή προσοχή..έχω ακούσει μαμάδες να βουτάνε τη θηλή του μπιμπερό στο μέλι για να φάει το μωρό..φαίνεται αθώα τροφή αλλά δεν είναι..