Έχοντας αλλάξει άπειρες πάνες εδώ στο eimaimama, ερχόμαστε σήμερα να δώσουμε μερικές συμβουλές για τις μελλουσες μανούλες. Ειδικά για αυτές που θα έρθουν για πρώτη φορά αντιμέτωπες με το αλλάζω-το-λιγότερο-έξι-πάνες-κάθε-μέρα.
Η πρώτη ερώτηση των περισσότερων είναι «Χρειάζομαι απαραίτητα έπιπλο αλλαξιέρα;»
Η γρήγορη απάντηση είναι «Όχι».
Ως αλλαξιέρα μπορεί να εξυπηρετήσει μια ραφιέρα που ήδη έχετε, ένα μεγάλο τραπέζι ή ένας πάγκος. Και στο κρεβάτι μπορείτε να αλλάζετε φυσικά το μωρό σας, όμως καλό θα ήταν να το αλλάζετε κάπου με αρκετό ύψος ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε και να κατοπονείτε τη μέση σας. Γιατί θα αλλάξετε τόση πάνα που αργά ή γρήγορα σε ένα σκύψιμο πάνω απο το κρεβάτι, έναν πόνο θα τον νιώσετε.
Αν λοιπόν έχετε ήδη χώρο ανεκμετάλλευτο, go for it. Επενδύστε σε ένα μαλακό στρωματάκι αλλαξιέρας για να ακουμπάτε το μωρό σας στα μαλακά και οργανώστε τα πάντα γύρω από αυτό.
Αν πάλι δεν έχετε χώρο να αξιοποιήσετε, αλλά ταυτόχρονα θα θέλατε λίγο περισσότερο αποθηκευτικό χώρο στο δωμάτιο του παιδιού, μπορείτε να αποκτήσετε ένα έπιπλο «αλλαξιέρα». Υπάρχουν άπειρα σχέδια στην αγορά, τα περισσότερα είναι στην ουσία συρταριέρες (ποτέ δεν είναι αρκετά τα συρτάρια όταν έχεις παιδί) με το πάνω μέρος τους διαμορφωμένο έτσι ώστε να μπορεί να ξαπλώνει το παιδί. Προσέξτε μία λεπτομέρεια: κάποιες αλλαξιέρες απαιτούν να αλλάζεις το παιδί από το πλάι, ενώ άλλες από μπροστά. Επιλέξτε τον τύπο που θα σας βολέψει περισσότερο.
Ok, αποφασίσαμε τι θα χρησιμοποιήσουμε ως χώρο «αλλαγής». Τι άλλο χρειαζόμαστε;
Χρειαζόμαστε… πάνες! Γνώμη μας: έχετε αρκετές πάνες κοντά στο σημείο που αλλάζετε το μωρό για να μην χρειάζεται να τρέχετε κάθε τρεις και λίγο να φέρνετε από τη συσκευασία. Όταν βλέπετε πως κοντεύει να τελειώσει η στίβα, τσουπ, προσθέστε και άλλες.
Μωρομάντηλα! Ok, ευκολάκι και αυτό. Μικρό χρήσιμο τιπ: αν έχετε νέα συσκευασία, ανοίξτε την ΠΡΙΝ χρειαστεί να την χρησιμοποιήσετε. Το πρώτο άνοιγμα απαιτεί λίγη δύναμη και δεν θέλετε να το κάνετε κρατώντας τα πόδια του μωρού σηκωμένα, ενώ ταυτόχρονα στριφογυρνά σαν σκουληκάκι πάνω από την ευωδιαστή πάνα με το αξιαγάπητο περιεχόμενο.
Παιχνιδάκια. Έχετε εκεί γύρω μερικά χρωματιστά παιχνιδάκια ή μασητικά για να απασχολείται το νινί όσο το αλλάζετε. Μην χαίρεστε βέβαια, αργα ή γρήγορα έρχεται ο καιρός που δεν απασχολείται με τίποτα και κάνει την αλλαγή πάνας περιπέτεια στο δρόμο με τα κακούνια.
Καθαρά ρούχα σχετικά μακριά από το σημείο αλλαγής. Τοποθετήστε τα σε συρτάρι ή κάπου παραδίπλα, τόσο ώστε να είναι αρκετά κοντά για να τα πιάσετε με το ένα χέρι, αλλά και αρκετά μακριά ώστε να μην τα αρπάξει το μπομπιράκι με τα χέρια του και τα ακουμπήσει μέσα στην ανοιχτή, λερωμένη πάνα (ναι, έχει συμβεί πολλές φορές, μη γελάτε)
Σελτεδάκια (αυτά τα υφάσματα που από κάτω είναι αδιάβροχα). Ξέρετε, τα μωρά έχουν ένα χούι: καμιά φορά την ώρα της αλλαγής πάνας θυμούνται ότι θέλουν και άλλα τσίσα. Ή κακά. Μπορείτε να αποφύγετε να λερώσετε τα πάντα με αυτό το θαυματουργό κομμάτι υφάσματος με αδιάβροχο κάτω μέρος. Βέβαια αν έχετε επιλέξει ένα στρωματάκι αλλαγής αδιάβροχο, το καθάρισμα μετά είναι ευκολότερο. Αλλά ένας «σελτές» καλό είναι να υπάρχει.
Δοχείο απορριμάτων. Κάποιες μαμάδες βολεύονται με το να έχουν ένα καλαθάκι απορριμάτων δίπλα στην αλλαξιέρα για να πετούν εκεί τις αποδείξεις του κακοτσισο-ποιού εγκλήματος. Επειδή βέβαια η μυρωδιά δεν παλεύεται, άλλες τα πετούν κάπου πιο μακριά να μην τα πιάνει ανθρώπου μύτη. Υπάρχουν και ειδικοί κάδοι για πάνες, αλλά είναι όσο να πεις ένα έξοδο παραπάνω.
Έξτρα αξεσουάρ. Η αλλαξιέρα είναι το μέρος που ντύνεις το μωρό μετά το μπάνιο, πριν τη βόλτα, όταν λερωθεί. Οπότε γύρω από αυτήν μπορείς να στήσεις όλα όσα θα σου χρειαστούν. Καθαρές πετσέτες, λαδάκι για μασάζ, ψαλιδάκι για τα νύχια. Μπορείς να έχεις ακόμα και ένα καλαθάκι για τα άπλυτα του μωρού.
– Δεν αφήνουμε ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ το μωρό μόνο του πάνω στην αλλαξιέρα. Τα μωρά μεγαλώνουν με την ταχύτητα του φωτός και από τη μια μέρα στην άλλη το μικρό που δεν μπορούσε καλά καλά το κεφάλι του να σηκώσει, βρίσκει δύναμη και γυρνά και πέφτει από ένα ύψος που για το μπόι του είναι επικίνδυνο. Για αυτό φροντίζουμε να έχουμε όλα τα απαραίτητα γύρω από τον τόπο αλλαγής για να μην χρειαστεί να κουνήσουμε ρούπι κατά τη διάρκεια της απολαυστικής διαδικασίας.
– Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε συχνά το χώρο της αλλαγής. Οι ειδικοί συστήνουν κάθε μέρα, αλλά ναι, ναι, ποιος προλαβαίνει. Κάντε το όσο συχνότερα μπορείτε.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Το δωμάτιο που έγινε παιδικό το χρησιμοποιούσαμε ως τότε για γραφείο, υπήρχε μέσα ένα μεγάλο γραφείο για τον υπολογιστή με κάποια ξεχωριστά ραφάκια για τα ηχεία και το πληκτρολόγιο. Αυτό το γραφείο έγινε η αλλαξιέρα μας με ένα μικρό φουσκωτό στρωματάκι αλλαξιέρας που τοποθετήθηκε στο μεγάλο του ράφι και μικρά καλαθάκια με τα καλλυντικά που βάλαμε στα γύρω ραφάκια. Στο ντουλάπι που προοριζόταν για το κουτί του υπολογιστή μπήκαν τα έξτρα πακέτα πάνες. Είναι πολύ γερή κατασκευή και αντέχει μεγάλο βάρος και η μεγάλη του επιφάνεια χωρούσε πολύ άνετα την μικρή. Ακριβώς δίπλα βάλαμε μια συρταριέρα με τα εσώρουχα και τις κάλτσες και έτσι ήταν όλα δίπλα μας. Βέβαια αναγκαστήκαμε να δώσουμε τον υπολογιστη, αλλά τον αντικαταστήσαμε με έναν φορητό και έτσι όλα καλά!
Και εμεις ως αλλαξιέρα χρησιμοποιουμε το πλυντηριο ρουχων στο μπανιο!! ειναι απιστευτα βολικο διοτι ειναι διπλα στη βρυση, η πετσετες της ειναι κρεμασμενες διπλα και απο πανω υπαρχει ενα ντουλαπακι με ραφια στο οποιο εχω τοποθετησει ενα καλαθακι με τις πανες και τα απαραιτητα καλληντικα!! Εχω βολευτει απιστευτα διοτι ειναι χωρος ξεκουραστος χωρις να χρειαζεται να σκιβω και να ποναει η μεση μου και το κυριοτερο ειναι ανεξοδος!!
Τη μέρα που φέραμε το μωρό στο σπίτι ήρθε μαζί μας και η μαία μας για να μας βοηθήσει στην πρώτη εγκατάσταση. Είχαμε μόνο ένα λεπτό στρώμα αλλαξιέρας κι αυτό δανεικό. Θεωρούσαμε ότι θα αλλάζαμε το μωρό στο κρεβάτι, πράγμα που από μακριά φαινόταν άθλια ιδέα για τη μέση μας. Ήμαστε τόσο ανίδεοι, που εκ των υστέρων απορώ πώς δε μας έβαλε τις φωνές, αλλά απλώς ξεκίνησε με τη φράση "όταν αλλάζετε το μωρό, πρέπει όλα να είναι κοντά σας". Την επόμενη μέρα υιοθετήσαμε κι εμείς (όπως και η Σοφία) μια κάπως ασυνήθιστη λύση. Ένα παχύ στρώμα αλλαξιέρας με υπερηψωμένες πλευρές τοποθετήθηκε πάνω στο πλυντήριο στο μπάνιο. Επενδύθηκε με πετσετέ σεντονάκι αλλαξιέρας (πήρα 2-3 σε διάφορα χρώματα). Ακριβώς δίπλα και πάνω από το καλοριφέρ μπήκε ένα μακρόστενο αδιάβροχο καλαθάκι με χώρους (να 'ναι καλά το amazon). Μέσα του οργανώθηκαν οι πάνες, τα μωρομάντηλα (αν και σπάνια τα χρησιμοποιούσαμε), τα καλλυντικά και 2 εσώρουχα ανάγκης. Από την άλλη πλευρά μπήκε το ειδικό καλαθάκι για τις χρησιμοποιημένες πάνες (καταλάβαμε την αξία του όταν 1,5 χρόνο αργότερα πήγαμε διακοπές και έπρεπε να πετάμε τις πάνες στο καλαθάκι του μπάνιου του ξενοδοχείου - έστω και κλεισμένες καλά μέσα σε αρωματικές σακουλίτσες η μυρωδιά ήταν αφόρητη). Σε απόσταση αναπνοής δίπλα στο νεροχύτη μπήκε το κρεμαστράκι για την πετσετούλα που στεγνώνει το μωρό μετά την αλλαγή και πίσω από την πόρτα δίπλα στα δικά μας μπουρνούζια η μπουρνουζοπετσέτα του μωρού. Όλα ήταν σε απόσταση χεριού, είχαν μια σταθερή θέση, το παιδί δε χρειαζόταν να μετακινείται γυμνό από το δωμάτιο στο μπάνιο και τούμπαλιν, ακόμα και οι πάνες το χειμώνα ήταν ζεστές, διότι βρίσκονταν κοντά στο καλοριφέρ!
Νομίζω ότι ένα τέτοιο άρθρο είναι πολύ βοηθητικό για τις άπειρες μητέρες. Θα ήθελα να προσθέσω μια εναλλακτική για όσους έχουν πρόβλημα χώρου. Εμάς το σπίτι μας είναι μικρό, η κούνια βρίσκεται στο δωμάτιό μας και χώρος για αλλαξιέρα δεν υπάρχει ούτε για αστείο. Οπότε έπρεπε να βρούμε ένα μέρος να δημιουργήσουμε την αλλαξιέρα. Αρχικά λέγαμε για το κρεβάτι μας, όμως μετά σκεφτήκαμε καλύτερο... τον πάγκο της κουζίνας. Πήρα μια μονή κουβέρτα φλις, την δίπλωσα στο μέγεθος μαξιλαριού και την έβαλα μέσα σε μαξιλαροθήκη. Από πάνω έβαλα σελτεδάκι στο ίδιο μέγεθος. Τοποθέτησα την 'αλλαξιέρα' μας στον πάγκο δίπλα στο νεροχύτη και ήταν ότι καλύτερο. Τα μάτια της κουζίνας ήταν κοντά, αλλά δεν άλλαζα ποτέ το μωρό όταν μαγείρευα και για λίγη ώρα μετά μέχρι να κρυώσουν. Εννοείται ότι δεν άφηνα κατσαρόλες, κτλ. εκεί. Αντίθετα στο μεγαλύτερο μέρος της μέρας τα μάτια είχαν πάνω το κουτί με τα καλλυντικά, τις πάνες και ένα κουτί χαρτομάντηλα. Όταν χρειαζόταν να μαγειρέψω ή να κάνω κάποια δουλειά, απλά μάζευα την κουβερτούλα και τα πράγματα σε 10 δευτερόλεπτα. Το άλλαγμα του παιδιού έγινε πανεύκολο: ψηλή βρύση, βαθύς νεροχύτης (και πάντα καθαρός φυσικά) και ένα πετσετάκι κρεμασμένο στον τοίχο για να σκουπίζω το μωρό αφού πλυθεί. Στα συν ότι στον απέναντι τοίχο είχαμε το κλιματιστικό, οπότε ειδικά μετά το μπάνιο ήμουν σίγουρη οτι το μωράκι μου δεν κρυώνει. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε βρει καλύτερη λύση δεδομένων των συνθηκών.