Προσέχετε τι λέτε όταν είστε δίπλα σε μια έγκυο. Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει στην κοιλιά της μαμάς του, μπορεί να ακούσει ήχους από τον έξω κόσμο και να τους καταλάβει αρκετά καλά, ώστε να έχει αναμνήσεις τους μετά τη γέννηση, όπως αποκαλύπτει μία νέα έρευνα.
Μπορεί να μοιάζει αβάσιμο ότι τα έμβρυα μπορούν να ακούσουν την ομιλία μέσα στη μήτρα, αλλά τα μέρη του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τον ήχο ενεργοποιούνται το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και ο ήχος μεταφέρεται σχετικά καλά μέσα από την κοιλιά της μαμάς τους.
«Αν βάλεις το χέρι σου πάνω από το στόμα σου και μιλήσεις, τότε πετυχαίνεις πολύ καλά την κατάσταση στην οποία είναι το έμβρυο«, λέει ο Eino Partanen από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. «Μπορείς να ακούσεις το ρυθμό της ομιλίας, της μουσικής κτλ«
Μια έρευνα του 1988 είχε δείξει ότι τα νεογέννητα αναγνωρίζουν τους τίτλους αρχής της αγαπημένης τηλεοπτικής σειράς της μαμάς τους. Πιο πρόσφατες έρευνες επέκτειναν την ιδέα της εμβρυακής εκμάθησης, καθώς έδειξαν ότι τα νεογέννητα ήδη αισθάνονταν οικεία με τους ήχους της μητρικής γλώσσας των γονιών τους. Όμως όλες αυτές οι μελέτες βασίζονταν στη συμπεριφορά των μωρών, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.
Ο Partanen και η ομάδα του αποφάσισαν αντίθετα να «εξοπλίσουν» τα μωρά με ηλεκτρόδια για να εντοπίσουν στον εγκέφαλό τους τις αναμνήσεις τους από τη μήτρα. «Μόλις μάθουμε ένα νέο ήχο, αν επαναληφθεί πολλές φορές, φτιάχνουμε μια ανάμνησή του, η οποία ενεργοποιείται κάθε φορά που ακούμε τον ήχο«, εξηγεί. Η ανάμνηση αυτή επιταχύνει την αναγνώριση των ήχων στη μητρική γλώσσα του παιδιού και μπορεί να εντοπιστεί ως μία σειρά εγκεφαλικών κυμάτων, ακόμα και σε ένα μωρό που κοιμάται.
Η ομάδα έδωσε σε εγκύους μία ηχογράφηση για να την παίζουν αρκετές φορές κάθε βδομάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης. Η ηχογράφηση περιλάμβανε και τη λέξη «tatata» να επαναλαμβάνεται πολλές φορές διάσπαρτα με τη μουσική. Κάποιες φορές η ενδιάμεση συλλαβή άλλαζε με διαφορετικό φωνήεν ή διαφορετική τονικότητα. Μέχρι να γεννηθούν τα μωρά, είχαν ακούσει το «tatata» περισσότερες από 25.000 φορές. Όταν ελέχθηκαν μετά τη γέννα, ο εγκέφαλος αυτών των μωρών αναγνώριζε τη λέξη και τις διαφορετικές εκδοχές της, ενώ τα μωρά που δεν άνηκαν στο ίδιο γκρουπ έρευνας δεν την αναγνώριζαν.
Η αντίδραση των μωρών τα οποία άκουγαν πιο συχνά την ηχογράφηση ήταν εντονότερη, ενώ έδειχαν να εντοπίζουν και τις διάφορες αλλαγές στις συλλαβές, όπως η διάρκεια τους.
Οι ερευνητές είναι πια σχεδόν βέβαιοι ότι η εκμάθηση της γλώσσας ξεκινά από τη μήτρα.
Παρ’ ολ’ αυτά το γεγονός ότι τα μωρά μπορούν να μάθουν ενώ είναι ακόμα στην κοιλιά, δεν σημαίνει ότι το να τους παίζεις μουσική ή ηχογραφήσεις βοηθά ουσιαστικά το παιδί. Μάλιστα τονίζουν ότι το να παίζεις δυνατή μουσική μέσω ηχείων στην κοιλιά σου μπορεί μάλιστα να είναι επικίνδυνο, καθώς μπορεί να υπερδιεργεθεί το αυτί και ο εγκέφαλος που αναπτύσεται. Ο υπερβολικός θόρυβος μπορεί να επηρεάσει το ακουστικό του σύστημα και να ενοχλήσει τους κύκλους ύπνου του μωρού.
πηγή: news.sciencemag.org
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο