Ήθελα εχθές να φτιάξω μπισκότα τύπου cookies για την μικρή μου και σκέφτηκα πως είναι ευκαιρία να αρχίσω να χρησιμοποιώ την βρώμη που είχα αγοράσει λίγο καιρό πριν. Ψάχνοντας στο eimaimama και στο internet, κατέληξα με προσθαφαιρέσεις υλικών σε μια συνταγή νοστιμότατων μπισκοτακίων που λατρέψαμε οικογενειακώς!
Σημειώνω πως γενικά το παιδί μου και ο άντρας μου αντιπαθούν την βρώμη, όμως χθες τα κατάφερα να τους κάνω να το ξανασκεφτούν…γιούπιιιιιιι
Η διαδικασία πολύ απλή και ανάλογα με την «μεζούρα» που θα χρησιμοποιήσετε θα έχετε και τα ανάλογα τεμάχια. Εγώ είχα ένα ποτήρι νερού τύπου καφενείου και μου βγήκαν 45 περίπου μπισκότα.
Εσείς φυσικά μπορείτε να προσθέσετε ότι σας αρέσει, από κομμάτια σοκολάτας μέχρι ξηρούς καρπούς, σταφίδες και τα λοιπά. Εμείς βάλαμε ότι είχαμε γιατί είχαμε ήδη πάει για ψώνια και δεν το είχα προνοήσει εγκαίρως να προμηθευτώ με διάφορα καλούδια τέτοιου τύπου.
Υλικά
2 μέρη ελαιόλαδο
2 μέρη ζάχαρη καστανή (αν δεν έχετε βάλτε κανονική και μπορείτε να βάλετε και παραπάνω αν τα θέλετε πιο γλυκά)
2 μέρη χυμό πορτοκάλι + λίγο ξύσμα
4 μέρη αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μέρη νιφάδες βρώμης Quaker
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ Γιώτης
1 1/2 μέρος κακάο σκόνη
2 βανίλιες σκόνη
1 χούφτα δημητριακά που βάζουμε στο γάλα για πρωινό
Εκτέλεση
Τα έριξα όλα μέσα σε ένα τάπερ και τα ανακάτεψα καλά με ένα κουτάλι. Κατόπιν έστρωσα λαδόκολλα στο ταψί και με το ίδιο κουτάλι έβαζα λίγη από την ζύμη στο ταψί αφήνοντας απόσταση το ένα από το άλλο, γιατί απλώνει η ζύμη μέσα στον φούρνο και παίρνει το σχήμα των cookies.
Έψησα στον αέρα για 15-20 λεπτά, παρακολουθώντας τα ταυτόχρονα γιατί ήθελα να μείνουν μαλακά. Την τελευταία φουρνιά την άφησα λίγο παραπάνω (έσβησα τον φούρνο και άφησα μέσα το ταψί) για να έχω και λίγα τραγανά μπισκότα.
Εμάς μας άρεσαν πολύ!
Καλή επιτυχία σε όσες τα δοκιμάσετε.
σας φιλώ γλυκά στην μούρη
μαμά Σοφία
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
Δηλαδη και το κακάο ,1,5 φλιτζανι θα ναι αν μετρισω ολα τα υλικα με φλιτζανι?
το ''1 1/2 μέρος κακάο σκόνη'' είναι σωστό;;; ... δλδ 1,5 ποτήρια καφενίου κακάο σκόνη!!!
Η συνταγή σας είναι εξαιρετική!!! Μοσχομύρισε ο τόπος και όλοι ξετρελάθηκαν!!!! Σας ευχαριστώ πολύ!!!!!
Εξαιρετικά!! Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή τα έχω φτιάξει πολλές και όλοι έχουν ξετρελαθεί άσε που μοσχομυρίζει ο τόπος!!! Να είστε καλά!
πωπω... εχω δοκιμασει παρα πολλές συνταγες με βρώμη αλλά αυτή τα σπάει!!!!ξετρελάθηκα! αντικατέστησα το αλεύρι όλο με ολικής και επειδή δεν ειχα πολλά πορτοκάλια εβαλα 1 μερος πορτοκαλαδα και 1 νερο. επισης μου βγηκε 1,5 μερος λάδι αντί για 2. εβαλα και σταφιδες μαυρες. σου λέω τα σπάει!!!! πολλά μπράβο!!!
Σοφία, λίγη βοήθεια, σε παρακαλώ. Απο γεύση βγήκαν πολύ καλά, αλλά σε μερικούς που δοκίμασαν τους φάνηκαν στουμπωτικά. Μου βγήκαν λίγο σαν μουστοκούλουρα. Και χτες δεν τους φαινόταν τόσο, αλλά σήμερα το κατάλαβα κι εγώ. Κι εσένα έτσι σου βγήκαν? Τα έψησα 10 λεπτά (7 από τη μία και 3 από την άλλη...τα γύρισα) στους 180, γιατί είχαν αρχίσει να αρπάζουν. Μήπως ήθελαν χαμηλότερη θερμοκρασία και περισσότερη ώρα? Από κάτω που ακουμπούν στο ταψί δε σου μαυρίζουν περίσσοτερο απ΄ό,τι από πάνω? Τι κάνεις γι΄αυτό? Ευχαριστώ.
χμμμμ εγώ τα έβαλα στον αέρα στους 180 αλλά ο δικό μου φούρνος δεν είναι πολύ δυνατός, παλιός γαρ! Μήπως να δοκίμαζες με πιο χαμηλή θερμοκρασία για πιο πολύ ώρα; Εμένα (και τα έκαναν και φίλες μου in real life) μας βγαίνουν σαν cookies. Δοκίμασέ το με πιο χαμηλή θερμοκρασία και δες το. :) Ότι άλλο θες εδώ είμαι :)
Ευχαριστώ Σοφία! Θα γίνει αύριο η δεύτερη προσπάθεια σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Επανέρχομαι γιατί βρήκα επιτέλους τι μου πήγαινε στραβά στο ψήσιμο. Το λέω μήπως υπάρχει και άλλη καινούρια με την κουζίνα που έχει αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα. Τα μπισκότα μου καίγονταν από έξω και μέσα δεν ψηνόντουσαν καλά γιατί τα έβαζα σε λάθος ταψί. Η κουζίνα μου είναι παλιά της μαμάς μου, και δεν την είχα εξερευνήσει από την αρχή. Πήγαινε πακέτο με δύο ταψάκια. Ένα χοντρούτσικο που ψήνουμε τις πίττες και ένα πιο ελαφρύ. Καθώς η μαμά μου, ήταν πάντα της υγειινής διατροφής, την είχα δει μόνο να ψήνει πίττες στο χοντρό ταψί και νόμιζα πως αυτό είναι το σωστό ταψί για το φούρνο. Το χοντρό ταψί , όμως, πυρώνει πολύ, οπότε τα κουλουράκια άρπαζαν γρήγορα από κάτω και αναγκαζόμουν να τα γυρίσω. Το αποτέλεσμα ήταν να μην ψήνονται καλά μέσα και απ΄έξω να ψήνονται πολύ γρήγορα και να αναγκάζομαι να τα βγάζω λίγο νωρίτερα από όσο χρειάζονταν. Με το ελαφρύ ταψί δε συμβαίνει αυτό και ψήνονται τέλεια.
Σοβαρα μιλας; πρωτη φορα το ακουω αυτο οτι εχουν διαφορά στο ψησιμο τα ταψια... Ευχαριστουμε για τη συμβουλη
Τα φτιάξαμε. Είναι πάρα πολύ νόστιμα και μαλακά σαν cookies. Την πειράξαμε λίγο τη συνταγή για να βγούν πιο διαβητικά (αντί για ζάχαρη λίγο μέλι και αλεύρι ολικής) και βγήκανε πάρα πολυ καλά. Ωμή που δοκίμασα τη ζύμη μου φάνηκε ότι θα βγούν χάλια, αλλά ψημένα είχαν τέλεια γευση. Σοφία, δίνε μας κι άλλα εύκολα.
Ευχαριστούμε για τη συνταγή! Θα τα φτιάξω αύριο! Μήπως θυμάσαι και τη θερμοκρασία του φούρνου;
Έλα! Κι εμείς τώρα θα τα φτιάξουμε. Πήραμε χτες τα υλικά. Από παρόμοια συνταγή που είχα κάνει παλιότερα (με λιγότερα υλικά και χωρίς αλεύρι) έλεγε ψησιμο στους 180 βαθμούς. Αλλά αν τα ψήσεις σε ταψί σήκωνέ τα και λίγο να δεις μην καούν από κάτω. Επειδή έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία το ταψί, μια φορά μου κάηκαν από κάτω. Σε πυρέξ δεν το έχω πάθει αυτό. Όμως, ήταν άλλη συνταγη. Της Σοφίας φαίνονται πιο νόστιμα.
Πολύ ωραία συνταγή, αλλά όταν λες "μέρη" εννοείς το ποτύρι νερού? πως αλλιώς μπορώ να υπολογίσω την ποσότητα?
Έγραψα μέρη γιατί η καθεμιά μας χρησιμοποιεί και κάτι άλλο για να μετρήσει :) Εννοώ πως με ότι π.χ. μετρήσεις το λάδι, με το ίδιο και το αλεύρι κτλ. Να χρησιμοποιήσεις δηλαδή το ίδιο σκεύος για όλα.
Σε ευχαριστώ πολύ!