Σε κάθε οικογενειακή γιορτή που πλησιάζει, αρχίζω να ψάχνω μανιωδώς τι γλυκό θα φτιάξω. Μπορώ πλέον να καταλαβαίνω ποια συνταγή από αυτές που βρήσκω πρόκειται για σίγουρη αποτυχία και ποιά πολλά υποσχόμενη. Μόλις είδα λοιπόν πριν από ένα μήνα αυτή τη συνταγή για ένα Fudgy Cookies & Cream Cake από την Cookbook Queen είπα ότι θα το φτιάξω για τα γενεθλιά μου. Αρκετά με την εισαγωγή. Ας μπούμε στο ψητό.
Για αρχή να πώ ότι είναι ένα μετρίου βαθμού δυσκολίας γλυκό. Δεν το λές και πάναπλο. Εάν ακολουθήσετε όμως πιστά την συνταγή και τα tips που ακολούθησα κι εγώ τότε εχω να σας πώ ότι το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Η τούρτα που θα βγεί είναι τόσο γευστική όσο φαίνεται στις φωτογραφίες! Πρόκειται για ένα κέηκ με υπέροχη σοκολατένια γεύση, μια ελαφριά γέμιση σαντιγί και επικάλυψη Fudge σοκολάτας (μια βουτυρόκρεμα δηλαδή). Η γέμιση ταιριάζει άψογα με το κεηκ και έτσι δεν έχετε ένα «πολύ γλυκό» και βαρύ αποτέλεσμα που είναι δύσκολο να φαγωθεί. Ξεκινάμε λοιπόν:
2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
1-3/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα Dutch process κακάο (αυτό ζητάει η συνταγή. Πρόκειται για ένα πιο σκούρο κακάο με διαφορετική επεξεργασία από το natural κακάο. Το αντικατέστησα με κακάο Γιώτης με 100% περιεκτικότητα σε κακάο)
1-1/2 κουτ. τσαγιού baking powder
1-1/2 κουτ. τσαγιού baking soda
1 κουτ. τσαγιού αλάτι
2 αυγά
1 κούπα γάλα
1/2 κούπα ηλιέλαιο
2 κουτ. τσαγιού εκχύλισμα βανίλιας (καλύτερο αποτέλεσμα από τα βανιλάκια.Προτιμήστε το αν το βρίσκετε)
1 κούπα βραστό νερό
Προσοχή: με τα υλικά αυτά η συνταγή λέει ότι βγάζει 2 βάσεις τις οποίες στη συνέχεια κόβουμε στη μέση για να πάρουμε 4 στρώσεις κεηκ. ΑΜ ΔΕ! Έχω καταλήξει μετά από πολλές ξενες συνταγές ότι μάλλον έχουν μεγάλη διαφορά τα αλεύρια μας (ή τα baking powder μας τελοσπάντων) με τα αλεύρια του εξωτερικού. Καμία μα καμία συνταγή που λέει ότι το κεηκ θα φουσκώσει και θα βγάλει 2 στρώσεις δεν μου έχει βγάλει 2. Ποτέ. Έτσι και τώρα.
Εάν λοιπόν θέλετε 4 στρώσεις κεηκ στην τούρτα σας, βάλτε επι 2 τα παραπάνω υλικά σε 4 ταψάκια 20-22εκ.
2 κούπες κρέμα γάλακτος με 35% και πάνω λιπαρά ή αν βρείτε whipping cream ακόμη καλύτερα, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΡΥΑ
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
15 Oreo cookies λιωμένα στο multi (όχι τελείως σκόνη)
1 κουτ. τσαγιού εκχύλισμα βανίλιας
Εγώ εκανα και εδώ διπλή τη δόση για να έχω μπόλικη (άξιζε τον κόπο)
2 sticks βούτυρο (lurpak ή ένα 250γρ), σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα από το κακάο που χρησιμοποιήσαμε παραπάνω
3 κούπες ζάχαρη άχνη
1 κουτ. τσαγιού εκχύλισμα βανίλιας
4 κουτ.σούπας ζεστό νερό
Δεν χρειάστηκε να κάνω διπλή δόση για την επικάλυψη. Έφτασε μια χαρά.
Ξεκινήστε φτιάχνοντας τις βάσεις της τούρτας σας (το κεηκ δηλαδή) μία μέρα πρίν. Είναι πολύ βασικό αφού κρυώσουν και έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου να τις βάλετε στο ψυγείο, το ιδανικότερο, ολοβραδίς. Βοηθάει το κεηκ να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη υγρασία, βελτιώνει τη γεύση και κάνει ευκολότερο το να τα κόψετε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε τα ταψάκια και τα αφήνετε στην άκρη.
Στο μπώλ του μίξερ σας ανακατέψτε το αλευρι, το μπείκιν, τη σόδα, το κακάο και το αλάτι.
Προσθέστε τα αυγά, το γάλα το λάδι και τη βανίλια. Χτυπήστε για 2’ σε μέτρια ταχύτητα.
Ρίξτε το βραστό νερό και ανακατέψτε με την σπάτουλα μέχρι να ενωθεί στο μίγμα.
Ρίξτε στα ταψάκια και ψήστε για περίπου 30-35΄. Δεν χρειάζεται παραπάνω.
Βγάλτε τα από το φούρνο, αφήστε τα 5’ να κρυώσουν στα ταψάκια και μετά βγάλτε από τα ταψάκια και αφήστε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Αφού κρυώσουν ΤΕΛΕΙΩΣ, τυλίξτε τα με μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο για τη νύχτα.
Την επόμενη είστε ετοιμες να «ισιώσετε» τα παντεσπάνια σας (κόψτε το πάνω φουσκωμένο μέρος μέχρι να έχετε μια ίσια επιφάνεια)
Tip: μη σας αγχώνει το «ίσιωμα» το μυστικό είναι ένα μεγάλο μαχαίρι με δοντάκια (μη βλέπετε το δικό μου παραέχει δοντάκια αλλα την κάνει τη δουλειά του), σταθερός αγκώνας και όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις με το μαχαίρι.
Εγώ όπως βλέπετε βρήκα Whipping cream. Η διαφορά είναι ότι είναι αρκετά παχύρευστη με πλούσια γεύση και κάνει πιο εύκολο το χτύπημα σε σαντιγί. Εάν δεν βρίσκετε Heavy Cream ή whipping cream πάρτε μια παχύρευστη κρέμα γάλακτος.
Βάλτε για 5’ στην κατάψυξη το μπώλ του μίξερ και το ανακατευτήρι του. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ (στο 2) ρίχνοντας τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια. Θα σας πάρει αρκετή ώρα να γίνει σαντιγί αλλα γίνεται καλύτερη η υφή της όταν χτυπιέται στο χαμηλό. Υπομονή.
Η γέμιση είναι έτοιμη όταν πήξει τόσο ώστε να μένει πάνω στο αναδευτήρι και να σχηματίζει και «κορυφές» προσοχή μην την παραχτυπήσετε. Δεν θέλετε μια πολύ σφιχτή σαντιγί γιατι θα σας δυσκολέψει στο άλλειμα.
Ρίξτε τα Oreos στη σαντιγί και ανακατέψτε απαλά να ενωθούν με μια σπάτουλα.
Ήρθε η ώρα για τη…συναρμολόγηση! Ρίξτε γενναίες κουταλιές γέμισης στο κέντρο του κέηκ και απλώστε προς τα έξω με σπάτουλα
Αφού ολοκληρώσετε και τα 4 στρώματα βάλτε το γλυκό στην κατάψυξη. Ναι καλά ακούσατε. Για τουλάχιστον μία ωρίτσα. Θα στερεοποιηθεί η γέμιση και θα κάνει την επικάλυψη ακόμη πιο έυκολη στη συνέχεια. Θα με θυμηθείτε.
Ετοιμάστε την επικάλυψη σοκολάτας.
Χτυπήστε το βούτυρο με την βανίλια μέχρι να αφρατέψει σε μέτρια ταχύτητα.
ΧΑΜΗΛΩΣΤΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ και ρίξτε σιγά σιγά την ζάχαρη άχνη και το κακάο μέχρι να ενωθούν απλά στο μίγμα.
Σταματήστε.
Ρίξτε τις 4 κουταλιές ζεστό νερό και χτυπήστε για 2’ σε υψηλή ταχύτητα. Έτοιμο!
Άλλη μια τέχνη που δεν χρειάζεται πανικό. Το μυστικό: μια σπάτουλα αν έχετε θα βοηθήσει πολύ. Απλώστε γενναίες δόσεις, καλύψτε ατέλειες και «ισιώστε»
Στολίστε την τούρτα σας όπως επιθυμείτε. Παρτε ιδέες από τις προτάσεις μας εδώ και αφήστε την φαντασία σας να μιλήσει! Εγώ την στόλισα με καρδούλες από γκλίτερ. Ταράααμμ!
[divider]
Η Ναυσικά είναι η μαμά της Μελίνας!
Στο blog της Peekaboo δοκιμάζει και προτείνει προιόντα για παιδιά,
ενώ φτιάχνει υπέροχες κορδέλες και χειροποίητα αξεσουάρ που θα βρείτε στο bellaandco.etsy.com
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Έφτιαξα το παντεσπάνι χωρίς την κούπα νερό. Το εψησα σε φόρμα που ανοίγει φούσκωσε καί το έκοψα σε 4 στρώσεις. Ήταν γευστικό με την γέμιση. Δεν το καλυψα με βούτυρο κρέμα αλλά σκέτη κουβερτουρα λιωμένη.
Διευκρίνιση και ερώτηση: την ζάχαρη για τα παντεσπάνια την ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα στερεά υλικά ή με τα αυγά; Στην περιγραφή δεν λέει πουθενά για ζάχαρη ενώ υπάρχη στα υλικά..
να ρωτησω κατι? εγω θελω να κανω την συνταγη αλλα για μικροτερα φορμακια.10-11 εκατοστα.θελω να κανω ατομικες τουρτιτσες,το παντεσπανι διπλη δοση να το κανω? ή παραπανω?
ερωτηση: γιατι ποτε δεν καταφερνω να μου βγουν πολυ σφιχτες τετοιες κρεμες??? τι μπορει να κανω λαθος? καποιες φορες μου "κοβει" στο τελος και αλλες απλα μου "νερουλιαζει" καπως προς το τελος.....
Τη συνταγή για το κεικ τη φτιάχνω πολύ συχνά από τότε που την ανακάλυψα στο ίντερνετ και όλοι ξετρελαίνονται και δεν πιστεύουν το πόσο σοκολατένιο βγαίνει, ενώ έχει μόνο κακάο. Μη φοβηθείτε από το πόσο νερουλό βγαίνει το μίγμα, έτσι πρέπει να είναι!! Έφυγα να το κάνω τούρτα τώρα!!!!
Ελπίζω την διπλάσια ποσότητα μίγματος να την μοίρασες σε 4 φόρμες κεηκ και όχι 2.....ε?
Ήταν πάρα πολύ ρευστό εβαλα λίγο στη πρώτη φόρμα και χύθηκε έξω!! σνιφ σνιφ.. Η κρέμα όμως ήταν όνειρο!!!!! Αν και τελικά έφτιαξα άλλο παντεσπάνι ήταν μεγάλη επιτυχία.. Μου φάνηκε λίγο περιέργο τόσα πολλά υγρά σε ένα κεικ μήπως δεν έπρεπε να βάλω 1 κούπα ηλιέλαιο 2 κούπες βραστό νερό και 2 κούπες γάλα;;;; :-/
Τι στο καλό έγινε; Εκανα όλα τα βήματα για τα παντεσπάνια βήμα βήμα και μου βγήκε πολυ ρευστό το μείγμα. Με αποτέλεσμα να το βάλω στις φόρμες που έχουν αποσπώμενο πάτο και να χυθεί όλο έξω :( Έβαλα διπλάσιες ποσότητες :(
Μια απορία μόνο....τα ταψάκια πόσο μεγάλα?
τα έτοιμα ταψάκια Sanitas που πήρα ήταν των 20εκ
Μωλις πριν λιγο την τελειωσα εβαλα και απο πανω σπασμενα Oreo για ντεκορ και λιγα σπασμενα αμυγδαλα-τυφλα να χουν τα ετοιμα- δοκιμασα λιγο απο την ακρη-μην την χαλασουμε κιολας- και απο γευση τα σπαει! Ελπιζω ν αρεσει αυριο στο Κυριακατικο μου τραπεζι! Δεν με δυσκολεψε καθολου σαν συνταγη και μ αρεσε που εβαλες και φωτο απ ολη την διαδικασια! Περιμενουμε και γι αλλες τετοιες συνταγες!
Εγώ που τις τούρτες τις ψιλοβαριέμαι στο φτιάξιμο, αυτήν εδώ θες η περιγραφή, θες οι φωτογραφίες, θες τα υλικά που έχει και μου ταιριάζουν με έβαλε στην πρίζα! Ναυσικά συγχαρητήρια για την αναλυτική και λεπτομερής περιγραφή σου! Θα το τολμήσω μέσα στις γιορτές.
Τέλεια ιδέα! Και έψαχνα να βρω τι τούρτα θα φτιάξω για τα γενέθλια του Θάνου αυτή την εβδομάδα ! Σ΄ευχαριστώ πολύ Ναυσικά!
καλή επιτυχία! περιμένουμε φωτο ε;
Μια μικρή διευκρίνηση για την επικάλυψη: Τι ειναι τα sticks βουτυρου? Τα αντικαθιστούμε με 250 γρ.lurpak? Ευχαριστω!
Ρούλα το Lurpak π.χ. σε μερικά ψυγεία, βγάζει και sticks (συσκευασία δηλαδή) των 125γρ οπότε ναι, μπορείς να πάρεις απλά ενα των 250γρ
Μμμμ! Ευχαριστούμε Ναυσικά! Είναι η επόμενη τούρτα που θα φτιάξω! Εγώ την έκανα παρόμοια, αλλά αυτή η επικάλυψη βουτύρου μου τράβηξε την προσοχή και ανυπομονώ! Η τσαχπινιά με τα oreo ωραία! Θα το κάνω οπωσδήποτε! Η αντικατάσταση σαντυγής με κρέμα ζαχαροπλαστικής μας δίνει μια βαριά τούρτα, όχι πολύ αφράτη. Γευστικά είναι επίσης πολύ νόστιμη. Την έχω κάνει και με σαντιγί και με κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Καταπληκτική! Το κέικ είναι όσο ζουμερό φαίνεται στις φώτο και η κρέμα ελαφριά και νόστιμη! Την προτείνω ανεπιφύλακτα ακόμα και σε σχετικά αρχάριους (όπως εγώ;-)
αχ αλήθεια αρχαριούλα Ελένη σου βγήκε; ε τότε κατοχυρώθηκε!
η τουρτα φαινεται πολυ πολυ νοστιμη,μπραβο σχετικα με την κρεμα ζαχαροπλαστικης {σπιτικη} και σαντυγι..ταιριαζουν βεβαια σε συνδιασμο με τα μπισκοτα OREO ειναι θεμα υπαρχει συνταγη ζαχαροπλαστικης οπου βαζουν κρεμα γαλακτος =σαντυγι προσφατα εφτιαξα μια τουρτα με μπισκοτα σαβαγιαρ με κρεμα ζαχαροπλαστικης 2 στρωσεις και με επικαλυψη σαντυγι και αμυγδαλα=super τουλαχιστον για τους δικους μας ουρανισκους.. καλη μερα
Δεν φαίνεται και τόοοοσο δύσκολη αλλά σίγουρα φαίνεται απολαυστική!!! γιαμ!!!
όχι δεν είναι δύσκολη Ιωάννα. Αμα δεν είσαι τελείως άσχετος στη ζαχαροπλαστική... την έχεις!
Την σημειωσα να την δοκιμασω..φαινεται πολυ κατανοητη η διαδικασια!!!Μετα θα μπορουμε να την καλυψουμε με ζαχαροπαστα;;
φαντάζομαι πως δεν θα έχεις πρόβλημα να την καλύψεις με ζαχαρόπαστα Αλεξάνδρα
Ερώτηση: Βγαίνει καλό αν φτιάξω με κρέμα ζαχαροπλαστικής γιώτης αντί να φτιάξω μόνη μου τη σαντιγη;
Πωλίνα δεν έχω ιδέα...είναι τελείως διαφορετική γεύση. Σαφώς μπορεί να ταιριάζει αλλα γενικά δεν ξέρω πως θα είναι το αποτέλεσμα και δεν είμαι και Σεφ για να σε βοηθήσω!!:)
Καλησπέρα!!Σόρρυ που πετάγομαι άλλα Πωλίνα θα σου πρότεινα να φτιάξεις την τούρτα όπως την γράφει η Ναυσικά.Η σαντιγί με την κρέμα ζαχαροπλαστικής δεν έχουν καμιά σχέση και φοβάμαι ότι σε συνδιασμό με τα μπισκότα το αποτέλεσμα δεν θα ειναι καλό:
Συμφωνώ απολύτως! :)
A, Πωλίνα μια φορά που έκανα αυτή την αλλαγή σε συνταγή κατολίσθησε η τούρτα. Έφτεγαν και άλλα βέβαια, αλλά νομίζω πως είχε να κάνει και με την πυκνότητα (αν το λέω καλά) της σαντιγής. Η κρέμα ζαχαροπλαστικής δεν είναι γενικά πιο πηχτή από τη σαντιγή?
Δεν μπορώ πια με τα ορθογραφικά μου...έφταιγαν. συγνώμη
Ωραια φαινεται αλλα με αγχωσε ο τροπος γραφης του κειμενου και η διαδικασια................
υπάρχει και αγχωτικός τρόπος γραφής;;;;; wow! τι μαθαίνει κανείς!! όσο για τη διαδικασία μια κλασική διαδικασία κατασκευής τούρτας με layers είναι...
Ουαουυυυ!!!Μπράβο Ναυσικά,τέλεια η τούρτα!!! :)