Διαβάζοντας καθημερινά μέσα από το eimaimama άρθρα σχετικά με το θηλασμό, τις καισαρικές (κατεπιλογήν της εγκύου, του γιατρού ή επειδή το επέβαλλαν οι περιστάσεις), τον εμβολιασμό κτλ. μου έρχεται στο μυαλό συνέχεια η ιστορία της γιαγιούλας μου, που θέλω πολύ να μοιραστώ μαζί σας και να αφήσω τα όποια συμπεράσματα σε εσάς ανάλογα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, την ιδιοσυγκρασία και τα βιώματα που έχει η κάθε μία ξεχωριστά.
Η γιαγιούλα μου λοιπόν γεννήθηκε πριν από 99 χρόνια (δυστυχώς έφυγε από κοντά μας πριν από 4 χρόνια) σε ένα χωριό της Σπάρτης. Δυναμικός άνθρωπος χωρίς καμία ακαδημαϊκή μόρφωση (ούτε μία μέρα δεν είχε πάει σχολείο), με κοινωνική μόρφωση όμως και τρόπους που πολλοί θα ζήλευαν και πολλές μανούλες θα επιθυμούσαν να έχουν τα παιδιά τους.
Όταν η γιαγιά παντρεύτηκε τον παππού, σχετικά γρήγορα έμεινε έγκυος στο πρώτο της παιδί, το οποίο γέννησε όπως όλες οι γυναίκες τότε, στο σπίτι της με τη μαμή. Πολύ γρήγορα (πριν καλά – καλά σαραντήσει) έμεινε έγκυος στο δεύτερο παιδάκι της. Ο καιρός περνούσε και στον 8ο μήνα καθώς έμπαινε στην κουζίνα της, μια γάτα που είχε μπει κρυφά και έτρωγε από το νεροχύτη έτρεξε να φύγει, πάτησε στα πιάτα τα οποία και έσπασε. Η γιαγιούλα μου τρόμαξε τόσο που της έσπασαν τα νερά, πολύ νωρίς όμως για να γεννήσει.
Τρεις μέρες ήταν στο κρεβάτι προσπαθώντας να γεννήσει – να βγάλει το μωρό από μέσα της, με τη μαμή να κάνει ό,τι μπορεί. Αλλά τι να κάνει και αυτή; Μήπως ήξερε και τίποτα παραπάνω; Φυσικά, το παιδί μετά από 3 μέρες βγήκε νεκρό -«Ολόκληρο παλικάρι«, έλεγε η γιαγιά μου κάθε φορά που μου διηγιόταν την εμπειρία αυτή. Το σώμα της όμως μη γνωρίζοντας την απώλεια κατέβασε γάλα το οποίο έθρεψε το πρώτο της παιδάκι που είχε γίνει θρεφτάρι – σύμφωνα με τη γιαγιά!
Δεν πέρασε πολύς καιρός τσουπ κι άλλη εγκυμοσύνη για τη γιαγιά μου. Χωρίς βιταμίνες φυσικά τι να σου κάνει πια και αυτός ο οργανισμός που ήταν ήδη ταλαιπωρημένος από 2 εγκυμοσύνες και όλη μέρα στα χωράφια, γεννήθηκε η μανούλα μου, ένα καχεκτικό μωρό, αδύναμο που όλο έκλαιγε και όλο ήθελε στήθος. Το στήθος όμως που να κατεβάσει γάλα;
Από 3 μηνών ξεκίνησε τροφές, που ξέρετε τι ήταν; Κανονικό φαγητό το οποίο μασούσε η μάνα και έδινε μετά στο παιδί…
Μετά από αυτήν την εγκυμοσύνη η γιαγιά μου 32 χρονών τότε, έχασε όλα της τα δόντια και έβαλε μασέλα (μη με ρώτησε πως, ούτε εγώ ξέρω στην Ελλάδα του 1945 πώς ο παππούς κατάφερε και βρήκε οδοντοτεχνίτη).
Τέλος, μετά από 3 χρόνια και έχοντας χάσει άλλο ένα παιδάκι «χρονιάρικο», όπως έλεγε, γεννήθηκε η θεία μου. Εκείνο το μωρό δεν ξέρω από ποια «αρρώστια» το έχασε. Έτσι έλεγαν τότε, «αρρώστια» και τα συμπεριελάμβανε όλα, αρρώστα, κρύωμα, πάθηση.
Η θεία μου που ήταν και το τελευταίο της παιδί γεννήθηκε χωρίς να την ταλαιπωρήσει, μεγάλο παιδί και υγιές.
Σκεπτόμενη τα παραπάνω αναλογίζομαι, αν η γιαγιά μου ζούσε όσο ήμουν έγκυος στο μωρό μου, θα γελούσε μέχρι δακρύων, αν της έλεγα ότι σκέφτομαι να γεννήσω στο σπίτι, ότι έχω δεύτερες σκέψεις για την επισκληρίδιο, ότι προβληματίζομαι για το «ξένο» γάλα και ότι κάνω έρευνα σχετικά με τον εμβολιασμό.
Όταν θα έπαιρνε ανάσα από τα γέλια, θα μου έλεγε «Γ Ι Α Τ Ι σκέφτεσαι να γεννήσεις σπίτι, όταν υπάρχει το αποστειρωμένο νοσοκομείο με το εξειδικευμένο προσωπικό και τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ που μπορούν να βοηθήσουν εσένα και το παιδί σου, αν κάτι δεν πάει καλά;;;«
Θα της ήταν αδιανόητη η επιθυμία μου να «αισθανθώ» τους πόνους της γέννας (τελικά επέλεξα την επισκληρίο, ευτυχώς), όταν έχω την επιλογή να μην το κάνω, θα με περνούσε για τρελή που στενοχωριέμαι γιατί τα πράγματα δεν πήγαν όπως ονειρευόμουν με το θηλασμό και αναγκάστηκα να δώσω «ξένο» γάλα στο παιδί μου. Θα γούρλωνε τα μάτια και θα μου έλεγε «ΤΑΪΣΕΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΜΕ ΓΑΛΑ – Ε Ι Χ Ε Σ ΝΑ ΤΟ ΤΑΪΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΣΑΙ;;;; για εμάς τότε, η εναλλακτική ήταν κάποια γειτόνισσα που είχε γεννήσει και είχε γάλα αρκετό ή κάποια γαϊδούρα να της πάρουμε το γάλα»«
Τέλος, σκέφτομαι πως θα με φασκέλωνε αν της έλεγα τις δεύτερες σκέψεις που είχα (δεν έχω πια) για τον εμβολιασμό. Εκείνοι θα παρακαλούσαν για να εμβολιαστούν τα παιδάκια τους, εξάλλου είχαν χαθεί τόσα πολλά από αρρώστιες που ευτυχώς έχουν εξαλειφθεί εξαιτίας του εμβολιασμού.
Η γιαγιά μου έφυγε το 2009 και πήγε να συναντήσει τα παιδάκια της, τα αγγελάκια της όπως έλεγε (φοβερό πως δεν το ξεπέρασε ποτέ και πώς να το ξεπεράσει άλλωστε, κομμάτι της ήταν και τα δύο) και εμένα με δίδαξε να μην αφορίζω ανθρώπους και μεθόδους, αλλά να ζυγίζω τα πράγματα εξερευνώντας όλες τις παραμέτρους.
Έτσι όταν έμεινα έγκυος πάντα είχα στο πίσω μέρους του μυαλού μου την καισαρική (και δε θα με πείραζε καθόλου να γεννούσα με αυτόν τον τρόπο), έδωσα ξένο γάλα, όταν πια είχα παλέψει – όσο εγώ θεωρούσα αρκετά για αποκλειστικό θηλασμό (ακόμα όμως παλεύω με τις τύψεις, αλλά τις νικώ), όσο για τον εμβολιασμό δεν πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας και εξολόθρευσης του ανθρωπίνου είδους, αλλά εγώ προσωπικά ως μάνα του Κωνσταντίνου πιστεύω πως κάνω το καλύτερο για το παιδί μου και το εμβολιάζω. Εξάλλου η κάθε μάνα κάνει το καλύτερο για τα παιδιά της, όποιο θεωρεί Εκείνη ότι είναι αυτό.
Εύχομαι σε όλες τις μανούλες υγιή και ευτυχισμένα παιδιά και σε όλες τις μανούλες to be τελειόμηνες εγκυμοσύνες και υγιή μωρά!
Γιαγιούλα μου σ’ αγαπώ και μου λείπεις πολύ!
μαμά Φωτεινή
[divider]
Έχεις μια απορία, μια ερώτηση, μια ιστορία;
Μπορείς να τη στείλεις στο eimaimama@gmail.com
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Εχεις απολυτο δικιο σε ολα,και ηταν πολυ ωραιο κειμενο..... Αλλα δυστηχως ακομα και σημερα που εχουμε τοσα μεσα,παιδακια πεθαινουν,ειτε μεσα στη κοιλια της μαμας τους,ειτε πριν σαραντησουν.....απλα το ποσοστο ειναι μικροτερο γιατι και μεις σημερα δεν κανουμε 6 ή 8 ή 12 παιδια.....κανουμε 2 το πολυ 3.....ε ποσα να σου πεθανουν?Αν διαβασεις ιστοριες εδω στο site θα δεις οτι ειναι πολλες οι μαμαδες που εχασαν το 2ο παιδακι τους-οπως ειμαι και γω μια απ'αυτες στις 36 εβδομαδες-και εμειναν με ενα, αλλα και πολλες που εχασαν το πρωτο....ισως και το δευτερο στη σειρα.Οταν εγραψα εγω την ιστορια μου απωλειας,επαθα πλακα με το ποσες γυναικες εχουν χασει τα μωρα τους.....και οταν πηγαινω στο νεκροταφειο στο αγορακι μου,που ειναι στο "παιδικο τμημα",εκει απλα παθαινεις σοκ με το ποσα πολλα ειναι τα ταφακια,και ποσα πολλα γεμιζουν μεσα σε 2-3μερες.....Δυστηχως καποια πραγματα δεν μπορεις να τα αλλαξεις,ετσι θα γινουν....Σιγουρα καποια τα προλαβαινουμε αλλα και παλι.....Και φυσικα ειμαι υπερ και της καισαρικη,και του νοσοκομειου,και του ξενου γαλακτος αν δεν εχεις ή δεν μπορεις να θηλασεις....Βγηκαμε ολες να κρινουμε και να κατακρινουμε τα παντα και ολα αυτα που καποια δεν εκανε με τον δικο μας τροπο.Ας γινουμε πανω απ'ολα μανες η μια για την αλλη,και μην ασχοληστε με το πως γεννησε η καθε μια ή αν θηλασε.....
Αυτό το κείμενο όσες φορές και να το διαβάζω με αγγίζει τρομερά!! Η προγιαγιά μου που γεννήθηκε στην αρχή του αιώνα το 1910 νομίζω, γέννησε 12 παιδιά εκ των οποίων τα 6 έφυγαν σε βρεφική ή νηπιακή ηλικία λόγω έλλειψης, εμβολίων ιατρικής περίθαλψης κτλ Η γιαγιάμου προσβλήθηκε από ελονοσία όταν ήταν 3 ή 4 ετών και τη γλείτωσε στο παρατρίχα επειδή όπως μου λέει ο πατέρας της της έκανε σούπα με ένα κοτοπουλάκι κάθε μέρα και της είχε φτιάξει μια κούνια αιώρα να ξεκουράζεται από ένα σεντόνι κρεμασμένο από δυο ακρες στο ταβάνι. Στα 14της οι γονείς, πρόσφυγες Μικρασιάτες σε μια μικρή πόλη της Μακεδονίας της, για να ζήσει καλύτερη ζωή την έστειλαν σε μια θεία της στην Ελευσίνα η οποία δεν είχε παιδιά και τελικά δεν ήταν και πολύ καλη μαζί της... Μετά από χρόνια, η γιαγιά μου, μαμά της μαμάς μου, γύρω στο 70 έμεινε έγκυος στο τρίτο παιδί και έσπασαν τα νερά της στον 6ο μήνα, γέννησε μετά από δυο ημέρες ένα νεκρό αγοράκι. Κι έμεινε με τον πόνο όλη της τη ζωή. Όλα αυτά σήμερα δεν συμβαίνουν πιά ή αν συμβούν θα είναι σπάνιες περιπτώσεις. Γι αυτό ας τα σκεφτούμε όλα και ας εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε χωρίς να κρίνουμε τη μαμαδοσύνη μας και ας δείξουμε κατανόηση η μια προς την άλλη για να κάνουμε ευτυχισμένα και ισορροπημένα παιδιά.
Αχ φωτεινη μου μου θυμησες την γιαγιακαμου που τοσο μοιαζει με την δικια σου εμενα γεννησε 8παιδια και αλλα δυο αγγελουδια που δεν προλαβαν να γεννηθουν και την προσεχαν απο τον ουρανο!!!
Να εισαι καλα κοριτσι μου!!! Το κειμενο σου ειναι η φωνη της ΛΟΓΙΚΗΣ!!!! Μου θυμησες και την δικη μου γιαγια που γεννησε 7 παιδια αλλα της πεθαναν τα 2 νεογγενητα....
Επιτέλους!!! Πες τα βρε κοπέλα μου!!!! Θα μας πέσουν τα μαλλιά μ,ε αυτά που ακούμε!
Φωτεινη εχω διαβασει απειρα κειμενα σε αυτην αλλα και σε αλλες σελιδες και ενω μπηκα στον πειρασμο να σχολιασω καποια απο αυτα (συνηθως για να εκφρασω την διαφωνια μου)στο τελος ελεγα <>Το αρθρο σου ομως με αγγιξε τοοοσο πολυ που δεν μπορουσα να μην σου γραψω ποσο μα ποοσο συμφωνω με οσα γραφεις και ποσο ταυτιζομαι με την ιστορια σου ..ειναι λες και την εχω γραψει εγω....Ενα μεγαλο μπραβο λοιπον κι απο 'μενα!!!!!!!!!!!!!!
Το κείμενο παρουσιάζει ψευτοδιλήμματα τύπου ή γέννα με τη μαμη του 50 ή επισκληριδιος καισαρικη, ενώ πλέον μπορείς να επιλέξεις την φυσικη οδό με λιγοτερο ρίσκο από μια καισαρική... Η επισκληριδιος είναι μια μέθοδος που τώρα μαθαίνουμε τι παρενέργειες προκαλεί στα βρέφη κ τις μητέρες, οι περισσότερες γυναίκες και μωρά του παρελθόντος θα είχαν σωθεί με λίγο νερό κ σαπούνι, απολύμανση δηλαδή, κ όσο για το θηλασμό. .. δεν μπαίνω στη διαδικασία, είναι χιλιοειπομενα. ...
Καλα εσυ δεν εχεις καμια ελπιδα... αστο!
Μάλλον λάθος κατανόηση, το κείμενο μιλάει για ελευθερία επιλογών και για δυνατότητα παροχών και ιατρικής κάλυψης σε όλες τις περιπτώσεις τοκετού, από την πιο απλή ως κ την πιο περίπλοκη...Δεν προωθεί μια συγκεκριμένη άποψη. Τουλάχιστον έτσι το αισθάνομαι κι είμαι μαμά που γέννησα φυσιολογικά με επισκληρίδιο και θήλασα ένα εξάμηνο...
Τέλειο το άρθρο σου!!! Να είσαι πάντα καλά να θυμάσαι την γιαγιούλα σου!
Δεν σχολιαζω ποτε ιστοριες αν κ διαβαζω τις περισσοτερες... Το κειμενο σου ειναι απο τα πιο ουσιαστικα! Μπραβο στη γιαγια σου που αποτελεσε ενα τοσο φωτεινο παραδειγμα και μπραβο και σε σενα γιατι στο υπεροχο ταξιδι της μητροτητας δεν επελεξες να φορας παρωπιδες!
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! :)
Επιτελους φωτεινη.επιτελους.καθαρο μυαλο.καθαρη σκεψη.επιτελους γιατι βαρεθηκα στα μπλογκ κ στα φορουμ και σε καθε μεσο να κανουνε την τριχα-τριχιά.Οπω ςθα λεγε η δικη μου γιαγια.. Αντε μωρε. Μια λεξη:Εξελιξη.Απλα
Νομίζω ότι διάβασα το καλύτερο κείμενο εδώ πέρα. Περιεκτικό, ουσιαστικό, κατανοητό και με τεράστιο νόημα!!!! Εύγε....
φωτεινη thumbs up! συγκινηθηκα και συμφωνησα!
Από τα πιο ωραία κείμενα που έχω διαβάσει στο site αυτό...αληθινό, ουσιαστικό ακομπλεξάριστο. Μπράβο.
Ακριβώς το ίδιο σκεφτόμουνα...
Εσύ μιλάς σωστά. Συμφωνώ.
Ακριβώς αυτά μου λέει η γιαγιά μου! Αυτή πέρασε 6 εγκυμοσύνες αλλά μεγάλωσε μόνο 3 παιδιά ένα εκ των οποίων - ο πατέρας μου - έχασε πριν 2 χρόνια... Τα άλλα 2 τα έχασε στη γέννα και ένα απο βαριά μορφή Μεσογειακής Αναιμίας σε ηλικία 2 ετών. Όταν τις καλιγόμουν για το πόσες εξετάσεις χρειάστηκα στην εγκυμοσύνη, θεραπείες, μεταγγίσεις αίματος βάζει το σταυρό της και λέει "δόξα το Θεό να λες"...Αυτή δεν θήλασε τα παιδιά της γιατί ο μπαμπάς μου γεννήθηκε με Μεσογειακή Αναιμία.. δεν ήξεραν τότε.. και κάποιος της είπε πως τον αρρώστησε το γάλα της.. και έτσι δεν θήλασε τα άλλα της παιδιά που παραδόξως γεννήθηκαν υγιές..και μετανιώνει τώρα που δεν θήλασε για αυτό όποτε με βλέπει με ρωτάει "έχεις ακόμη γάλα; τρως καλά; κοίτα μην του κόψεις νωρίς το θηλασμό!!" και είμαστε ήδη 11 μηνών :)
απο τις πιο σωστες σκεψεις που εχω διαβασει!!μαρεσεις! καποιες φορες αυτα που διαβαζω απο καποιες κοπελες μου φερνουν στο μυαλο τα εξης: ειναι σαν να εχεις τη στιρελα και να επιμενεις να σιδερωνεις με το σιδερο των 100 κιλων που το γεμιζες με καρβουνο !! ειναι σαν να εχεις ψυγειο και να επιμενεις να τοποθετεις τα ψωνια σου σε ειδικους σκαμμενους χωρους με πολυ παγο αναμεσα για να διατηρουνται... ειναι σαν να εχεις τηλεφωνο και ιντερνετ και εσυ να στελνεις μηνυμα με γραμματα και επιστολες!! ειναι σαν να εχεις σερβιετες και εσυ να επιμενεις να βαζεις πανια για τις δυσκολες σου μερες... καλα αυτο το τελευταιο τι το ηθελα!!! χα χα δεν ξεχναμε το παρελθον εκτιμαμε την προοδο του μελλοντος!
Πολύ ωραίο κείμενο ................. γεμάτο αλήθειες.
Αγαπητή μαμά Φωτεινή, Καταρχήν, Θεός σχωρέσ'την την καταπληκτική γιαγιούλα σου. Είμαι σίγουρη πως εκείνη και τ' αγγελάκια της προστατεύουν εσένα και την οικογένειά σου από εκεί που βρίσκονται. :-) Ήθελα όμως - με σεβασμό σε όσα γράφεις - να σου πω ότι συγκρίνεις εντελώς ανόμοια πράγματα και καταστάσεις. Η γέννα στο σπίτι σήμερα (εν έτει 2013 δηλαδή) ουδεμία σχέση δεν έχει με την γέννα στο σπίτι τις δεκαετίες του '30 και του '40. Οι μαίες σήμερα είναι εκπαιδευμένες και καταρτισμένες επαγγελματίες, όχι κάποια τυχαία γυναίκα του χωριού που αναλάμβανε να ξεγεννάει από τις γυναίκες του χωριού μέχρι την βουβάλα του γείτονα. Η επισκληρίδιος δεν είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των ωδινών, υπάρχουν κι άλλες τεχνικές φιλικότερες προς το μωρό. Ο τρόπος ζωής και διατροφής των γυναικών της εποχής της γιαγιάς σου και της γιαγιάς μου ήταν εντελώς διαφορετικός απ' ό,τι σήμερα και φυσικά έπαιζε ρόλο στο αν μια γυναίκα είχε γάλα ή όχι. Και εννοείται ότι δεν υπήρχε η ενημέρωση και η υποστήριξη σε θέματα θηλασμού που υπάρχει σήμερα. Επίσης, οι συνθήκες υγιεινής, διατροφής και υγειονομικής περίθαλψης ήταν εντελώς διαφορετικές τότε απ' ό,τι είναι τώρα. Κι όπως είπες κι εσύ, τότε δεν ξέρανε καν από τι πεθαίνανε τα παιδιά (όλα "τα 'παιρνε η αρρώστια"), οπότε είναι - νομίζω - άτοπο να λες ότι πολλά είχανε χαθεί από αρρώστιες που τώρα έχουν εξαλειφθεί εξαιτίας του εμβολιασμού, καθώς τα δεδομένα εκείνης της εποχής είναι ανύπαρκτα. Στο ερώτημά σου, λοιπόν, "Μήπως οι απαντήσεις στα ερωτήματά μας βρίσκονται στο παρελθόν;" η απάντησή μου είναι ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ ! Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε στο παρελθόν γιατί οι καταστάσεις ήταν διαφορετικές. Αυτό που μπορούμε όμως να κοιτάζουμε είναι ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ και ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ. Οι γιαγιάδες μας δεν είχαν την πολυτέλεια της επιλογής. Εμείς την έχουμε. Ας την εξασκήσουμε, λοιπόν, χωρίς να προσπαθούμε να τους βάλουμε όλους τους ανθρώπους σε ένα καζάνι. Γιατί όσο φυσιολογικό είναι για μια μαμά να γεννήσει στο νοσοκομείο, άλλο τόσο φυσιολογικό είναι για μια άλλη να γεννήσει στο σπίτι/στην εξοχή/στην ταράτσα ή οπουδήποτε αλλού αισθάνεται η ίδια πως θέλει να γεννήσει. Γιατί όσο φυσιολογικό είναι για μια μαμά να θηλάσει (πολλές φορές περνώντας του Χριστού τα Πάθη), άλλο τόσο φυσιολογικό είναι για μια άλλη μαμά να την ξενίζει τελείως η ιδέα του θηλασμού και να δώσει σκόνη από την 1η μέρα. Γιατί όσο φυσιολογικό είναι για μια μαμά να κάνει στο παιδί της όλα τα εμβόλια που υπάρχουν και δεν υπάρχουν, άλλο τόσο φυσιολογικό είναι για μια άλλη μαμά να διαλέξει κάποιον άλλον τρόπο προστασίας του παιδιού της (ναι, τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια). Το σημαντικότερο είναι όλοι μας να παίρνουμε ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ τις αποφάσεις μας, βασιζόμενοι σε έρευνα πραγματικών στοιχείων, κι όχι απλά να συμφωνούμε με αποφάσεις που έχουν πάρει άλλοι για μας (βλ. γιατροί) ή με αποφάσεις που παίρνουν οι περισσότεροι γύρω μας από φόβο περιθωριοποίησής μας ή κατακραυγής μας. Και το δεύτερο σημαντικότερο (ή μάλλον καλύτερα αυτό είναι το πρώτο) να ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ τις αποφάσεις των άλλων χωρίς να κρίνουμε/συγκρίνουμε/διακρίνουμε. Φιλικά, μαμά Αγγελική
Τα είπες όλα!!! Μπράβο μαμά Αγγελική!
όποια θέλει μπορεί να γεννήσει σπίτι της,στην ταράτσα,στο γκαράζ,στο κοτέτσι,όπου της αρέσει φυσικά.αλλά ας μην ξεχνάει εξισώνει μαίες με γιατρούς,πράγμα τουλάχιστον γελοίο.Επίσης να μην ξεχνάει ότι άλλο είναι μαία στο σπίτι μας και άλλο γιατρός σε νοσοκομείο με εξοπλισμό,φάρμακα,έτοιμο χειρουργείο για οτιδήποτε πάει στραβά,και ότι αν θέλει να ρισκάρει έτσι την ζωή του παιδιού της για ένα ανόητο καπρίτσιο ας το κάνει.Ας μη ξεχνάει όμως ότι το θέμα είναι να γεννηθεί ένα υγιές παιδί και να έχει μια ζωντανή και υγιή μανούλα,όχι να κάνουμε πράγματα που μπορεί να τα μετανιώσουμε αλλά να είναι αργά.Δεν παίζουμε με τισ ζωές των μωρών μας!!!
Καλό είναι να επιστρέφουμε στο παρελθόν...πολύ σωστό! Για τα εμβόλια όσες θεωρίες συνωμοσίας και να βγουν εγω θα συνεχίσω να τα κάνω. Ότι όλα έχουν γίνει εμπόριο είμαι σίγουρη όμως ευελπιστώ κάποια στιγμή να υπάρξει κάποιος κρατικός έλεγχος σε όλα: στα μαιευτήρια, στους γιατρούς, στις γαλακτοκομικές εταιρείες, ακόμα και στις κατ'επάγγελμα (και αμοιβή) συμβούλους θηλασμού και να μην καθόμαστε να τρωγώμαστε μεταξύ μας οι γυναίκες λες και η μία τρώει τα λεφτά της άλλης αλλά να υπάρχει ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ που να βάζει φρένο σε όλα αυτά τα απαράδεκτα που γίνονται γύρω μας και πλουτίζει κόσμος και κοσμάκης από μία γέννα κάθε φορά! Τα πα και ξεθύμανα!
εξαιρετικό κείμενο !
Συμφωνώ απόλυτα! Δε μου αρέσει όταν το πρόταγμα για επιστροφή στη φύση καταντάει επστροφή σε οπισθοδρομικές και ξεπερασμένες πρακτικές και σε άρνηση της προόδου!
ΠΟΣΟ ΜΑ ΠΟΣΟ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ...ΣΕ ΟΛΑ ΟΜΩΣ....ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΚΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΓΙΑΓΙΑΚΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΝ ΠΙΟ ΤΡΥΦΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣΥΝΑΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.....
Συμφωνώ με τον αυτά που σκέφτεσαι και αγάπησα τη γιαγιά σου ,όπως και όλες αυτές τις γυναικες που αγωνίστηκαν τόσο για να επιβιώσουν τα παιδιά τους. Στο επιχείρημα περί θηλασμού οτι έτσι κάνανε και οι γιαγιάδες μας θυμάμαι πάντα και εγώ τη γιαγιά μου να μου λέει "κουνάγαμε ολη μέρα τα παιδιά για να κοιμηθούν και αυτά έκλαιγαν, τι να κοιμηθούν? τα κακόμοιρα έκλαιγαν γιατί πεινούσαν , δεν τους έφτανε το γάλα που είχαμε"
πολύ ωραίο κείμενο!
Πολύ σωστά τα λες. Μας πιάνει ώρες-ώρες μια νοσταλγία για το παρελθόν που ξεχνάμε ότι τότε το να γεννούσες 5 και να ζούσαν τα μισά ήταν πολύ συνηθισμένο. Ότι μπορούσες να χάσεις νήπιο από αρρώστιες που σήμερα εξαλείφθηκαν χάρη στα εμβόλια. Δυστυχώς δε βοηθούν και οι γιατροί σ΄αυτό, που πολλές φορές είναι περισσότερο έμποροι παρά λειτουργοί, και μας έχουν κάνει να αντιμετωπίζουμε τις περισσότερες ιατρικές παρεμβάσεις με καχυποψία.