Μανούλες φτιάχνετε παστίτσιο; Και πώς το κάνετε; Με 42 μπολ και ρίσκο να σβολιάσει η μπεσαμέλ ή την παίρνετε έτοιμη; Ή κάνετε τα γλυκά ματάκια στην μαμά;
Αν ειστε φανατική του «γρήγορα», αλλά και απαιτητική του «νόστιμα και γρήγορα», ελάτε να κάνουμε το αγαπημένο μας παστίτσιο παιχνιδάκι..! Φαγητό που πολλές φορές όταν μας το ζητούν οι μικροί μας μπόμπιρες (ειναι και το αγαπημένο τους) ένα σφίξιμο στο στομάχι έρχεται και φεύγει… χα χα 😀
Μην μου ανησυχείτε.. και εσείς χρυσοχέρες και απαιτητικές, γυρίστε λιγο απο την άλλη… δεν νομίζω πως σας ενδιαφέρει… 😛
Μην με ρωτήσετε για το όνομα του, δεν έχω ιδέα ποιος του το έδωσε, αν ήταν η μαμά μου ή κάποια τηλεμαγείρισσα, εγώ όταν παντρεύτηκα και έμεινα με μια κουτάλα στο χέρι, να μην ξέρω αν μπαίνει στο ψυγείο ή αν την χρησιμοποιούμε για να βάλουμε τα παπούτσια, ρώτησα όπως κάθε αξιοπρεπής εργασιομανής και ερωτευμένη νύφη!!
–Μαμααααααα πως κάνουμε παστίτσιο…;;
Τότε η καλή μου η μανούλα μου είπε…
–Θα σας φτιάξω εγώ κορίτσι μου, πότε θέλετε;;
…αλλά εγώ ΕΚΕΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ…. να δείξω στον σύζυγο πως όλα τα μπορώ… Τέλος πάντων, επειδή αν συνεχίσω θα χάσετε όλη αυτή την καλή εικόνα που έχετε για μένα, θα σας πω πως μου έδωσε μια απλή εκδοχή του παστίτσιου και με τα χρόνια έγινε η αγαπημένη μας!! Η Ονομασία oriental προέρχεται απο το ανακάτεμα του κιμά και του ζυμαρικού..
Έχουμε και λέμε…
Εμείς βάζουμε κοφτό, για να κόβουμε εύκολα την μπουκιά μόνες και χωρίς να λερώνουμε την μπλούζα μας…
Τα βράζουμε.. και τα αδειάζουμε στο λαδωμένο ταψί ή πυρέξ.
Στην ίδια κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια, τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και τον κιμά και έπειτα ρίχνουμε όλα τα υλικά με μισό ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε για κανένα 20 λεπτό. Αδειάζουμε επίσης τον κιμά στο πυρέξ και ανακατεύουμε να πάει παντού, κιμάς και μακαρόνι να γίνουν ένα..
Πασπαλίζουμε από πάνω τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι ότι σας αρέσει..
Στο ποτήρι με το κρύο γάλα ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να λιώσει. Όταν ζεσταθεί καλά αδειάζουμε με μια κουτάλα λίγο ζεστό γάλα στο μείγμα με το αλεύρι και μετά το αλεύρι με το γάλα στην μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύοντας συνέχεια.
Στόχος είναι και τα δύο μείγματα όταν ενωθούν να έχουν την ίδια θερμοκρασία περίπου, έτσι δεν σβολιάσει ποτέ!!
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, φρέσκο μοσχοκάρυδο. Μόλις πήξει την αφήνουμε να κρυώσει και στο τέλος ρίχνουμε τον κρόκο και μια χούφτα γραβιέρα.
Ρίχνουμε το τυρί και τον κιμά και ανακατεύουμε καλά με τα μακαρόνια. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ την αδειάζουμε από πάνω. Την στρώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με επιπλέον τυρί. Ελάχιστο βούτυρο ή ελαιόλαδο, λίγη τριμμένη φρυγανιά για τραγανή κρούστα από πάνω και έτοιμο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στην αντίσταση για περίπου μία ώρα.. Η ποσότητα αυτή μας βγάζει ένα μικρό σχετικά ταψί.. Δηλαδή για 6 χορταστικές μερίδες max.
Καλή επιτυχία φίλοι μου 🙂
[divider]
Η Νίκη Καβαδάτου είναι μαμά δύο κοριτσιών και ασχολείται επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική, γλυκαίνοντας τους καλεσμένους σε πάρτι, γάμους και βαφτίσεις με τα υπέροχα γλυκά της!
Θα την βρείτε στο www.sketiglyka.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Να με συγχωρήσουν οι νοικοκυρές και οι λιγότερο νοικοκυρές εδώ μέσα, αλλά δεν υπάρχει καμία - ΜΑ ΚΑΜΙΑ - περίπτωση να φτιάξω μπεσαμέλ, όπως και να ανοίξω φύλλο!!!!!! Υπάρχουν τα έτοιμα, για κάποιο λόγο... Ελπίζω να μην πέσετε να με φάτε, αλλά πραγματικά, δεν βλέπω τον λόγο να ταλαιπωρήστε. Και όσες πείτε ότι δεν είναι ταλαιπωρία, ή ότι σου παίρνει τον ίδιο χρόνο, είναι ίσως επειδή είστε στο σπίτι μόνιμα, το έχετε κάνει πεντακόσιες χιλιάδες φορές και σας έρχεται πιο εύκολο. ΟΚ, δεν είμαι καλύτερη νοικοκυρά από καμία σας, αλλά η νοικοκυροσύνη με τη βρωμιαροσύνη, έχουν διαφορά... Όλα τα άλλα είναι τζιτζί στο σπίτι, τη μπεσαμελ τη θεωρώ περιττή...
Μαράκι μου σημείωνε!!! Βάζεις 1 λίτρο γάλα (κρύο) σε μία κατσαρόλα, προσθέτεις 3 αυγά χτυπημένα, 5 κ.σ. αλεύρι και χτυπάς. Ανάβεις το μάτι της κουζίνας και ρίχνεις και 1-2 κ.σ βιτάμ. Αλάτι-πιπέρι κατά βούληση. Ανακατεύεις συνέχεια μέχρι να πήξει. Τέλος. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση να αποτύχεις! Είναι η μπεσαμέλ της αρχάριας!!! Καλή επιτυχία!
χαχαχα...και γω νομιζα πως θα διάβαζα καμία συνταγή παστίτσιου με νούντλς και κάρυ.....παντως μπράβο σου εγώ αυτά τα παραδοσιακά τα αφήνω για τις μαμάδες/πεθερές...άντε τώρα να συναγωνιστείς, είναι και ψυχολογικό το θέμα, προτιμώ με κανένα πράγματικο οριενταλ που δεν μπορούν εκείνες.... *παντως για την ευκολία μου την μπεσαμέλ την βράζω όλη μαζί δηλ. βάζω μαζί στην κατσαρόλα λιωμένο βούτυρο, κρύο γάλα και αλέυρι και αφου ενώσουν αρχίζω μαζι να τα ζεσταίνω/ψήνω και στο τέλος προσθέτω με την γνωστή μέθοδο το αυγό, δηλ ρίχνω λίγη λίγη απο την ζεστή μπεσαμέλ στο αυγό σιγά σιγά ως να ζεσταθεί και μετά το ρίχνω πίσω στην κατσαρόλα με γερό ανακάτεμα. *Πολύ νοστίμο μέσα στον κιμά να βάλεις και λίγο μπεικόν τσιγαρισμένο παίρνει άλλη μυρωδία
...Έτσι ακριβώς είναι η παραπάνω μπεσαμέλ... όπως την περιγράφεις.. ! :) Άσε τις άλλες να τσιγαρίζουν.. :P
Εγώ παρακάμπτω το βράσιμο των μακαρονιών χρησιμοποιώντας λαζάνια!! ;)
Ωωω Χριστινάκι δεν το είχα σκεφτεί... άλλο ένα δεκάλεπτο κέρδος!!
Σιγα ρε παιδια, εμενα μπεσαμελ δεν μου έχει σβολιασει ποτε. Το μυστικό είναι στο λιπαρό που χρησιμοποιείς, δεν γινεται καλή με ελαιολαδο, θελει κατι βουτυρενιο για να πετυχει. Καλο τσιγαρισμα το αλευρι και γάλα σε θερμοκρασία δωματιου, ανακατεμα με τον αυγοδαρτη και όλα καλα. Ωραιο το "ανακατεμενο" αλλα προτιμώ μακραν το παστίτσιο σε στρωσεις ειναι πιο.... επαγγελματικό. χαχαχαχαχα στο σπίτι ειμαστε "μακαροναδες" οποτε τρωμε παστιτσιο τουλαχιστον 2 φορες το μηνα, ακομα και με κλειστα ματια το κάνω πλέον.
Είπαμε, οι απαιτητικές να γυρίσουν απο την άλλη.... Αυτά είναι για τις τεμπέλες όχι για τις νοικοκυρές!! χαχα!