Στη Μεγάλη Βρετανία, νέες μαμάδες έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν £200 σε δωροεπιταγές, σε μία προσπάθεια που στόχο έχει να τις προτρέψει να θηλάσουν.
Το πιλοτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται σε υποβαθμισμένες περιοχές του Νότιου Γιόρκσαϊρ και Ντέρμπισαϊρ και χρηματοδοτείται μέσω της συνεργασίας της κυβέρνησης και του τομέα των ιατρικών ερευνών.
Μία τρίτη περιοχή αναμένεται να μπει στο πλάνο, που ελπίζουν να συμπεριλάβει 130 γυναίκες που αποκτούν μωρό έως και τον Μάρτιο.
Αν είναι επιτυχημένο το πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί σταδιακά πιλοτικά σε εθνικό επίπεδο στην Αγγλία από το επόμενο έτος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας) χρησιμοποιεί οικονομικά κίνητρα.
Έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να παροτρύνει τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα ακόμη και να χάσουν βάρος.
Αυτή είναι όμως η πρώτη φορά που δοκιμάζεται σε τέτοια κλίμακα για τον θηλασμό.
Οι μητέρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό από συγκεκριμένες περιοχές του Sheffield και Chesterfield θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τις δωροεπιταγές, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε σουπερμάρκετ και άλλα εμπορικά καταστήματα.
Οι περιοχές επιλέχθηκαν λόγω των πολύ χαμηλών ποσοστών θηλασμού. Μόλις μία στις τέσσερις μητέρες κατά μέσο όρο θηλάζει από την έκτη ή όγδοη εβδομάδα σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο του 55%.
Για να δικαιούνται την ανταμοιβή αυτή των £200, οι γυναίκες θα πρέπει να θηλάσουν έως τον έκτο μήνα ζωής του παιδιού.
Παρ’ όλ’ αυτά, θα υπάρξει μία πρώτη ανταμοιβή – επιτρέποντας σε όσες συμμετέχουν να λάβουν £120 αν θηλάσουν για τις πρώτες έξι εβδομάδες.
Μαίες και ιατρικοί επισκέπτες θα φέρουν την ευθύνη να επιβεβαιώσουν αν οι μητέρες αυτές πραγματικά θηλάζουν.
Η ομάδα πίσω από το πρόγραμμα αυτό λέει πως ο θηλασμός αποτέλεσε την αιτία ανισοτήτων στην υγεία, επισημαίνοντας έρευνες οι οποίες κάνουν λόγο ότι ο θηλασμός βοήθησε ανθρώπους να μην έχουν στομαχικές διαταραχές και λοιμώξεις του αναπνευστικού και οδήγησε σε καλύτερο μορφωτικό επίπεδο.
Η Dr Clare Relton, η ειδικός του Sheffield University, επικεφαλής του προγράμματος, λέει πως ελπίζει το οικονομικό κίνητρο να δημιουργήσει μία κουλτούρα όπου ο θηλασμός θα θεωρείται πια η νόρμα.
«Είναι ένας τρόπος να αναγνωριστεί η αξία του θηλασμού για τα μωρά, τις μαμάδες και την κοινωνία», πρόσθεσε.
Η Janet Fyle όμως, από το Royal College of Midwives, αμφισβητεί την πρωτοβουλία: «Το κίνητρο για τον θηλασμό δεν μπορεί να βασίζεται σε κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα. Θα πρέπει να είναι κάτι που η μαμά θέλει να κάνει για το καλό της υγείας και της ευημερίας του παιδιού της».
Η λύση, λέει, έγκειται στο να υπάρξει αρκετό προσωπικό διαθέσιμο για να παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη σε νέες μητέρες μετά τη γέννα.
[divider]
Για βίντεο με σχολιασμούς και απόψεις, μπορείτε να επισκεφθείτε την πηγή: bbc.co.uk
Αυτά είναι κράτη! Φαντάζεστε να είναι δωροεπιτεγές για γάλατα σκόνη; χαχαχαχα!