Από μικρή ήμουν φαν του καλού πολίτικου τσουρεκιού! Με το μαχλέπι, την μαστίχα και τις ίνες του. Τα τελευταία χρόνια πειραματίστηκα αρκετά με πολλές συνταγές μέχρι που έκανα τις δικές μου αλχημείες και νομίζω ότι το αποτέλεσμα με δικαιώνει!
Μια εύκολη συνταγή, χωρίς πολύ ζύμωμα, είναι αυτή που θα σας δώσω.
Το μυστικό επιτυχίας του τσουρεκιού φίλες μου είναι η υπομονή! Θα πρέπει να έχετε χρόνο μπροστά σας για να φουσκώσουν σωστά και να παραμείνουν μπομπάτα και μετά το ψήσιμο.
Πάρτε χαρτί και μολύβι, γράψτε, φτιάξτε και περιμένω εντυπώσεις.
Σας φιλώ!!!
1300 γρ αλέυρι σκληρό για τσουρέκι
140 γρ βούτυρο
200 γρ γάλα
200 γρ νερό χλιαρό
85 γρ φρέσκια μαγιά
460 γρ ζάχαρη άχνη
10 γρ μαχλέπι κοπανισμένο
10 γρ μαστίχα κοπανισμένη
6 αυγα σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά αραιωμένα με λίγο νερό για το άλειμα
αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι (προαιρετικά)
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο, το γάλα, την ζάχαρη, το μαχλέπι και την μαστίχα χωρίς να κάψει
Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά
Σε ένα μπολάκι διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ρίχνουμε στο παραπάνω μείγμα
Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι να επιτύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια
Φτιάχνουμε με την ζύμη μια μπάλα μέσα στην λεκάνη, την σκεπάζουμε με πετσέτα ή κουβέρτα και την αφήνουμε,τουλάχιστον για 3 ώρες, σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο
Ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη
Πλάθουμε τα τσουρέκια μας,τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε ξανά για μια ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστούν
Με ένα πινελάκι αλείφουμε τα τσουρέκια μας με το αυγό και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ ή το σουσάμι
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς,1 ώρα περίπου (ανάλογα τον φούρνο) μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
[divider]
Η Όλγα Μπενοπούλου είναι μαμά! Τα δίδυμα «ταλιμπανάκια» της είναι ο Νικόλας και ο Χρήστος!
Σπούδασε γραφιστική αλλα το πάθος της ήταν και είναι η μαγειρική.
Καταναλώνει αμέτρητες ώρες στην κουζίνα ετοιμάζοντας αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια διατηρεί τον δικό της ιντερνετικό τσελεμεντέ, το Olga’s Cuisine!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Καλό πάσχα κι από μένα - είναι η τρίτη χρονιά που φτιάχνω τα συγκεκριμένα τσουρέκια -δεν είχα ξαναδοκιμάσει να κάνω τσουρέκια αν και είμαι αυτό που λέμε βετεράνος στη ζαχαροπαστική από φόβο μήπως και δεν πετύχουν. Πετυχαίνουν ΠΑΝΤΑ αν κι όπως παρατήρησα κι από άλλα σχόλια, όντως το αλέυρι είναι αρκετά περισσότερο από 1300γρ (περίπου 1600-1700 μου πήρε εμένα) αλλά και ο χρόνος ψησίματος πολύ λιγότερος - περίπου 30-35 λεπτά στον δικό μου φούρνο. Κατά τα άλλα, είναι πεντανόστιμα και πανεύκολα! Ευχαριστούμε για την συνταγή και καλό Πάσχα!
νοστιμο πολυ μου βγηκε και φουσκωσε και πολυ, αλλα ρε Ολγα μου τσουρεκι δεν ειναι..... ειναι ψωμενιο....σαν κεικ.
Λοιπον τα τσουρεκια τα εφτιαξα σημερα.Ειναι ΤΕΛΕΙΑ!Τοσο αφρατα και μυρωδατα,ΥΠΕΡΟΧΑ!Εχω μονο να παρατηρησω οτι αντι για 1300γρ αλευρι,χρειαστηκαν περιπου 1600γρ και τα εψησα μιση ωρα στους 180.Αν τα αφηνα παραπανω θα καιγονταν.Παντως ειναι η πρωτη φορα που επιχειρησα να κανω τσουρεκι και ομολογω οτι μου φανηκαν πολυ ευκολα μ αυτη τη συνταγη.Μπραβο Ολγα,συγχαρητηρια !!!
Ολγακι στα υγρα(400γρ) που λες μου πείρα 2,5κιλά αλεύρι είναι οκ εεε?????
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΠΟΣΟΤΗ....1300-650 ΑΛΕΥΡΙ/ 140-70 ΒΟΥΤΗΡΟ.............??????????????
ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝΕ ΤΕΛΕΙΑ!!!!ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ ΞΥΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΓΙΑΤΙ Μ'ΑΡΕΣΕΙ ΣΑΝ ΑΡΩΜΑ.ΜΙΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ ΜΕ ΓΑΝΤΖΟ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΓΙΑ 10-12 ΛΕΠΤΑ.ΟΛΓΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΕΓΡΑΨΕΣ!!!
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΑ ΜΟΥ ΦΟΥΣΚΩΣΑΝ ΠΟΛΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΡΑΜΜΑ ΓΡΑΜΜΑ ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 1300γρ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ 30 ΛΕΠΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΝΟΝΤΕ ΚΑΡΒΟΥΝΟ.
ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΣΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ,ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ.ΟΜΩΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΠΟΛΥ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΙΝΑΙ ?ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ .ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ. \
κα Μπενοπούλου η συνταγή σας είναι καταπληκτική και πανεύκολη...τα έκανα πέρυσι και τρελάθηκαν όλοι...πολύ αφράτα και πεντανόστιμα και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόπο!!!Φυσικά και θα τα φτιάξω πάλι φέτος,τα συστήνω ανεπιφύλακτα!!!Περιττό να πω ότι μου ζήτησαν τη συνταγή όλοι όσοι τα δοκίμασαν!!!!!!!Μπράβο σας!!!!!!!!
αμα τα ζυμωσω στο μιξερ λες να υπαρχει προβλημα εχω τρομερο προβλημα με τα χερια μου και δεν μπορω να ζυμωσω δυστηχως
Καλησπέρα εγώ θα κάνω για πρώτη φορά τη συνταγή σου εύχομαι να πετύχουν.αρα θα βγουν 4 μεγάλα τσουρέκια?τα ψήνουμε στον αέρα η στην αντίσταση?καλό Πάσχα σε όλους εύχομαι!
Λοιπόν το Πάσχα που μας πέρασε ειχα βρει την συνταγη αυτη στο μπλοκ σου και τα εφτιαξα! εγινε πανικος, βγηκαν τελεια και μου εκλεψε και την συνταγη η μανα μου, που ως παλια ελληνιδα μαμα, δεν αποχωριζεται ευκολα τις δοκιμασμενες συνταγες της, αλλα αυτή η συνταγη ειναι SUPER!!!!
Να ρωτήσω κάτι που δεν κατάλαβα. Πόσα κομμάτια βγαίνουν με αυτές τις δοσολογίες; Όταν λες πως χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μέρη εννοείς πως φτιάχνουμε ένα τσουρέκι από το κάθε μέρος (δηλ. 12 τσουρέκια); Ως Κωνσταντινουπολίτισσα θα δοκιμάσω τη συνταγή λίαν συντόμως!
Μαριθέα μου κάθε τσουρεκάκι θέλει 3 κομμάτια ζυμης για να κάνουμε την πλεξούδα.Αρα 4 τσουρέκια βγαίνουν με την δόση αυτη
Γεια σου Νατάσα μου!Προφανώς δεν φούσκωσαν σωστά και τα έψησες και πολύ.Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο.Είναι πολύ εύκολη σαν συνταγή και πάντα μου βγαίνουν αφράτα όπως στην φωτογραφία!
Θα κάνω άλλη μια προσπάθεια κάποια στιγμή αλλά γενικά το θέμα τσουρέκι το'χω πάρει από φόβο!Ευχαριστώ για την απάντηση :D
Να ξαναδοκιμάσεις όταν θα έχεις χρόνο μπόλικο!Να αφήσεις το ζυμαρι να φουσκώσει καλά σε ζεστό μέρος και μετά πάλι μόλις το πλάσεις!
Είναι η ίδια συνταγή που υπάρχει στο γκρουπ, έτσι;Τα είχα κάνει λοιπόν το προηγούμενο Πάσχα αλλά κάτι πρέπει να έκανα τρομερά λάθος γιατί μου βγήκαν πέτρα και ξερά από μέσα. Και να φανταστείς στα 45 λεπτά τα έβγαλα από το φούρνο γιατί είχαν ήδη ψηθεί. Τι μπορεί να έκανα τόσο λάθος;;;