Τα μωρά είναι μυστήρια πλάσματα – τι να συμβαίνει άραγε στο μικρό τους κεφαλάκι; Οι επιστήμονες για καλή τους τύχη έχουν βρει δημιουργικούς τρόπους για να καταλαβαίνουν πώς… «λειτουργούν». Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο παράξενες έρευνες επάνω στις αισθήσεις και την αντίληψη των μωρών που οδήγησαν σε επιστημονικές ανακαλύψεις – (σημείωση: κανένα μωρό δεν βλάφτηκε κατά τη διάρκεια των παρακάτω πειραμάτων):
Το 2007, οι επιστήμονες θέλησαν να μάθουν αν μία βρεγμένη πάνα θα ξυπνούσε το μωρό. Με μία σύριγγα λοιπόν έβαλαν ζεστό νερό στις πάνες 34 ανυποψίαστων μωρών, ενώσω παρακολουθούσαν την καρδιά τους, την αναπνοή και την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Το αποτέλεσμα; Τα μωρά δεν αναστατώθηκαν ούτε και ξύπνησαν – γι’ αυτό και οι ειδικοί προτείνουν να αποφύγετε να αλλάζετε πάνα στη μέση της νύχτας, ακόμη και αν αυτή είναι βρεγμένη.
Τα βρέφη έχουν υπερακοή, αλλά οι επιστήμονες δεν γνώριζαν πόσο εκπληκτικό ήταν αυτό μέχρι το 2001, όταν ένα πείραμα εξέτασε την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται ταυτόχρονα διαφορετικές συχνότητες. Οι ερευνητές εξέτασαν 73 βρέφη ηλικίας 7 έως 9 μηνών βάζοντάς τα να ακούσουν ήχους 1000 hertz από διαφορετικές πηγές, παρατηρώντας πότε τα μωρά έστρεφαν το κεφάλι τους προς κάποια από τις δύο πηγές. Τα ευρήματα; Παρόλο που οι ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας 10 ετών και πάνω μπορούν να συντονιστούν σε μία συχνότητα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα μωρά ακούν όλες τις συχνότητες ταυτόχρονα, γι’ αυτό και συνιστούν να ελαττώσετε τον θόρυβο του περιβάλλοντος όταν διαβάζετε ή ασχολείστε με το μωρό σας.
Οι επιστήμονες έμαθαν πως όλοι μας γνωρίζουμε από τη φύση μας τη γλυκιά γεύση – και το μητρικό γάλα είναι γεμάτο σάκχαρα. Δίνοντας στα βρέφη μία σταγόνα νερού λίγα λεπτά μετά τη γέννηση και έπειτα μία σταγόνα σακχαρώδους διαλύματος και μια σταγόνα χυμού λεμόνι, κάνει τα μωρά να γλείφουν και να σουφρώνουν τα χείλη τους. Ο Jacob Steiner, που διεξήγαγε αυτά τα πειράματα τη δεκαετία του 1980, τα επανέλαβε με νεογέννητα ζώα – παίρνοντας τα ίδια αποτελέσματα. Ακόμη και τα ζώα χωρίς λειτουργικό φλοιό είχαν τις ίδιες αντιδράσεις, δείχνοντας πόσο βαθιά κρύβεται η αντίδρασή μας στο γλυκό και το ξινό.
Προτού ακόμη μπορέσουν να αναγνωρίσουν το πρόσωπό της, τα μωρά οδηγούνται στο στήθος της μητέρας τους από τη μυρωδιά. Δεν γνωρίζαμε όμως τον μηχανισμό πίσω από αυτό, μέχρις ότου Εσθονοί επιστήμονες βάλουν επιθέματα στήθους κοντά στις μύτες των μωρών. Τα μωρά δεν είναι τυχαίο πως στρέφονταν σε εκείνο που μύριζε όπως το στήθος της μητέρας τους. Έδιναν όμως στα μωρά δύο επιλογές: ένα πλυμένο στήθος και ένα όχι. Τα μωρά προτιμούσαν να τρέφονται από το στήθος που δεν είχε πλυθεί. Σε μία άλλη έρευνά τους οι ίδιοι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα μωρά συνήθως επέλεγαν ένα στήθος καλυμμένο με αμνιακό υγρό παρά ένα απλό στήθος.
Είναι άραγε προτιμότερο ένα απαλό άγγιγμα στα μωρά, ή μήπως θα έπρεπε να τα αγγίζουμε πιο σφιχτά; Για να μάθουν πώς τα μωρά αντιλαμβάνονται την αφή, επιστήμονες από την Ιαπωνία χρησιμοποίησαν έναν ξύλινο κύλινδρο και έναν κύλινδρο καλυμμένο με βελούδο, με τους οποίους χάιδεψαν τις παλάμες μωρών ηλικίας 3 μηνών, 6 μηνών και 10 μηνών. Ανακάλυψαν πως τα μωρά των μωρών 10 μηνών αντιλαμβάνονταν τη βελούδινη αφή ως κάτι το ευχάριστο, αλλά τα μωρά 3 και 6 μηνών όχι. Οι ερευνητές λένε πως μεταξύ 6 και 10 μηνών είναι η περίοδος όπου αναπτύσσονται τα συστήματα συναισθηματικής αφής μας. Ή ίσως απλά να σημαίνει πως τα μικρά μωρά δεν αρέσουν και τόσο το απαλό άγγιγμα.
Πηγή: popsci.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο