Είχα υποσχεθεί στην Ολίβια συνταγές για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά και μπισκότα, που φτιάχνουμε εδώ στην Αυστρία κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Ορίστε, λοιπόν, η αυστριακή εκδοχή κάποιων γλυκών που ξέρουμε και εμείς στην Ελλάδα, μαζί με κάποια τοπικά παραδοσιακά.
Οι Αυστριακοί το έχουν παράδοση να φτιάχνουν κάθε χρόνο την περίοδο του Advent, δηλαδή τις 4 εβδομάδες που προηγούνται της εβδομάδας των Χριστουγέννων, σπιτικά μπισκότα. Δίνουν πολύ μεγάλη αξία στο ότι είναι σπιτικά και τα δωρίζουν μέσα σε όμορφα κουτιά, πάνω σε διακοσμημένα πιάτα ή τυλιγμένα με σελοφάν και κορδέλες. Σαν δώρο θεωρείται πολύ ξεχωριστό και γι’ αυτό σπιτικά μπισκότα βρίσκεις να πωλούνται και στο σούπερ μάρκετ ή σε σταντ των υπαίθριων χριστουγεννιάτικων αγορών και μάλιστα σε διόλου ευκαταφρόνητες τιμές. Το γεγονός ότι είναι σπιτικά τονίζεται πάντα και τα ξεχωρίζεις και από το μικρό τους μέγεθος.
Στους Αυστριακούς αρέσει τα χειροποίητα μπισκότα να είναι πολύ μικρά σε μέγεθος, σαν μπουκίτσες. Όμως, όσο χαριτωμένα και αν είναι αυτά τα τόσο μικρά μπισκοτάκια-μινιατούρες όταν τα βλέπεις και τα τρως, άλλο τόσο δύσκολο και χρονοβόρο είναι … να προσπαθείς να τα φτιάξεις…! Για παράδειγμα, έστω ότι μια συνταγή αναγράφει ότι είναι για 40 κομμάτια. Ε, λοιπόν, όσο και αν έχουμε προσπαθήσει, ΠΟΤΕ δεν καταφέραμε από αυτά τα υλικά να βγάλουμε 40 κομμάτια! Μας βγαίνουν σχεδόν τα μισά. Προσπαθήστε κι εσείς να τα κάνετε όσο πιο μικρά μπορείτε και θα δείτε. Κουραστικό μεν, διασκεδαστικό δε. Και σωστό, όμως, γιατί δεν μπουκώνεις.
Σας αφιερώνουμε, λοιπόν, τις πέντε επικρατέστερες συνταγές των τελευταίων χρόνων στο σπιτικό μας:
Πρόκειται για την αυστριακή εκδοχή από τα δικά μας ‘Τρουφάκια’.
250 g. βούτυρο καρύδας
500 g. ζάχαρη άχνη
60 g. αλεύρι μαλακό
60 g. κακάο
60 g. τριμμένο καρύδι
1 βανίλια
Ρούμι
Τρούφα
Χάρτινες θήκες για τρουφάκια
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για καμιά ώρα. Στη συνέχεια πλάθουμε μικρά μπαλάκια, τα κυλάμε στην τρούφα και τα τοποθετούμε στις θήκες τους. Αν μας τελειώσει η τρούφα τα κυλάμε σε κακάο.
…ή αλλιώς τα γνωστά μας -δεν έχω ιδέα πώς λέγονται, οπότε θα αυτοσχεδιάσω- ‘Σαντουϊτσάκια με μαρμελάδα βουτηγμένα σε σοκολάτα’.
220 g βούτυρο
80 g ζάχαρη άχνη
1 αυγό
1 κρόκος αυγού
150 g αλεύρι μαλακό
150 g αλεύρι σκληρό
1 βανίλια
Ξύσμα λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
Μαρμελάδα φράουλα για γέμιση
Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το χτυπάμε με την ζάχαρη άχνη, τη βανίλια, το ξύσμα και το αλάτι, μέχρι το μίγμα να γίνει αφρώδες.
Χτυπάμε το αυγό και τον κρόκο και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά κάτω από το αφρώδες μίγμα.
Κοσκινίζουμε μαζί τα δύο είδη αλεύρι και τα προσθέτουμε και αυτά σιγά-σιγά κάτω από το μίγμα.
Στη συνέχεια βάζουμε το μίγμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής με στόμιο νούμερο 6* και σχηματίζουμε, πάνω σε λαμαρίνα, μικρά στρόγγυλα ‘φιλάκια’, όπως χαρακτηριστικά λέγονται (Busserln).
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά** και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Τα γυρίζουμε ανάποδα και αλείφουμε στα μισά Busserln μαρμελάδα, ενώ με τα υπόλοιπα μισά τα σκεπάζουμε σαν σαντουϊτσάκια.
Τέλος, τα αφήνουμε φυσικά ή τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα.
*Αν δεν έχετε κορνέ ζαχαροπλαστικής (πόσο μάλλον στόμιο νούμερο 6), τότε … welcome to the club! Εμείς τα φτιάχνουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού και του χεριού μας ή δύο κουταλιών, και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε στο ταψί, ώστε να είναι όσο το δυνατόν στρόγγυλα. Ε, δεν χάλασε και ο κόσμος αν δεν είναι και εντελώς στρόγγυλα!
**Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον κάθε φούρνο, όπως και η θερμοκρασία. Ο δικός μας φούρνος επειδή είναι δυνατός, ψήνουμε στους 180°C για 8 λεπτά και είναι αρκετό.
Να πω ότι τα συγκεκριμένα μπισκότα στην αυστριακή τους εκδοχή τα βρίσκω εξαιρετικά νόστιμα, πολύ ισορροπημένα στη γεύση και είναι τα πρώτα που εξαφανίζονται από μικρούς και μεγάλους!
…ή αλλιώς η αυστριακή εκδοχή για μικροσκοπικά κουραμπιεδάκια μπουκίτσες.
170 g βούτυρο
50 g ζάχαρη άχνη
70 g καρύδι ή αμύγδαλο τριμμένο
270 g αλεύρι μαλακό
Για το πασπάλισμα:
200 g ζάχαρη άχνη
3 βανίλιες
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αναμιγνύουμε με τη ζάχαρη άχνη, το βούτυρο και τα καρύδια και το δουλεύουμε, ώστε να τριφτεί το βούτυρο.
Πλάθουμε ένα ρολό και το αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο.
Στη συνέχεια κόβουμε πολύ λεπτές φέτες, πάχους περίπου 0,5 εκατοστού, από αυτές πλάθουμε μπάλες και από τις μπάλες μικρά ρολά, έτσι ώστε οι άκρες τους να είναι πιο λεπτές από τη μέση.
Τέλος από τα μικρά ρολά σχηματίζουμε μικρά μισοφέγγαρα (Kipferln).
Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά* μέχρι να πάρουν ελαφρώς χρώμα. Ενώ ακόμα είναι ζεστά τα βγάζουμε από τη λαμαρίνα και τα κυλάμε στο μίγμα ζάχαρης άχνης και βανίλιας.
* Και πάλι στον δικό μας φούρνο, 8 λεπτά στους 180°C είναι αρκετά, οπότε προσοχή.
Εδώ θέλει πραγματικά όλη την υπομονή του κόσμου, ώστε να κοπεί το ρολό σε τόσο λεπτές φετούλες και να βγουν τα παραδοσιακά μικρά Kipferln που οι Αυστριακοί προτιμάνε. Επίσης, θέλει ΠΟΛΥ μεγάλη προσπάθεια να μην παρασυρθείς και κόψεις, πχ. αντί για 40 λεπτές φέτες, 10 παχιές, ώστε να βγουν εκεί 10 μεγάλοι κουραμπιέδες και να τελειώνεις!! Συνήθως εμείς ξεκινάμε πάνω αριστερά στο ταψί με μεγααάλα Kipferln, που στη συνέχεια, καθώς γεμίζει το ταψί … όσο πάνε και μικραίνουν. Βγαίνουν, όμως, εξαιρετικά και παρόλο που δεν είμαι φαν του ‘ελληνικού’ κουραμπιέ, αυτές τις μπουκίτσες κάθε χρόνο τις απολαμβάνω!
… Κλασικότατο στην Αυστρία παραδοσιακό είδος μπισκότου, γεμισμένου με μαρμελάδα βερίκοκο και πασπαλισμένου με ζάχαρη άχνη.
100 g ζάχαρη άχνη
200 g βούτυρο
300 g αλεύρι μαλακό
1 αυγό
1 βανίλια
Ξύσμα λεμονιού
Για την γέμιση:
Μαρμελάδα βερίκοκο
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε τη ζύμη 30 λεπτά στο ψυγείο.
Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε πάχος 3 περίπου χιλιοστών και την κόβουμε με το ειδικό (ή ένα απλό στρόγγυλο) κουπάτ.
Στα μισά από τα κομμένα ζυμαράκια κόβουμε μία τρυπούλα στη μέση και αφαιρούμε τη ζύμη*.
Τα μπισκότα με την τρύπα θα αποτελούν το ‘πάνω μέρος’ των μπισκότων μας.
Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά**, μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα.
Μετά το ψήσιμο αλείφουμε τα μπισκότα που αποτελούν τα ‘κάτω μέρη’ με μαρμελάδα και τα καπακώνουμε με τα ‘πάνω μέρη’ τους, σαν σαντουϊτσάκια.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και είναι έτοιμα.
* Εδώ κι αν χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας κάθε χρόνο για να κάνουμε την τρυπούλα στη μέση, μιας και κανένα από τα δύο μεγέθη του κουπάτ δεν διαθέτουμε. Συνήθως βολευόμαστε με καπάκι από μπουκάλι ή σφηνοπότηρο.
** Ο χρόνος και η θερμοκρασία ψησίματος εξαρτώνται από τον κάθε φούρνο.
Για να είμαι ειλικρινής, τα συγκεκριμένα μπισκότα ποτέ δεν μου γέμισαν το μάτι οπτικά ή περιγραφικά τόσο πολύ, όσο γέμισε η γεύση τους το στόμα μου! Λατρεύω τη σοκολάτα, αντέχω απεριόριστη ποσότητα από αυτήν και πριν τα δοκιμάσω δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι αυτό το είδος μπισκότου θα μου άρεσε τόσο…!
Ένα ενδιαφέρον tip που περιλαμβάνει η παραδοσιακή αυτή συνταγή, είναι πως αν τα συγκεκριμένα μπισκότα παραμείνουν για 14 ημέρες μέσα στα ειδικά μεταλλικά κουτιά μπισκότων που χρησιμοποιούνται πολύ στην Αυστρία, γίνονται, λόγω του είδους της ζύμης τους, πιο νόστιμα και όπως ακριβώς πρέπει να είναι. Για να πω την αλήθεια, δεν το έχω δοκιμάσει, μιας και μέσα σε λίγες μέρες καταναλώνονται όλα.
Ένα ακόμα αυστριακό γλύκισμα που μοιάζει με κέικ σοκολάτας περιχυμένο με ειδικό γλάσο από ρούμι.
200 g βούτυρο
100 g ζάχαρη άχνη
100 g ζάχαρη
200 g κουβερτούρα
140 g καρύδι τριμμένο
160 g αλεύρι σκληρό
6 κρόκοι αυγού
6 ασπράδια αυγού
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο από ρούμι:
300 g ζάχαρη άχνη
100 ml ρούμι
Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Ανακατεύουμε το βούτυρο θερμοκρασίας δωματίου με την ζάχαρη άχνη, ώσπου να γίνει το μίγμα αφρώδες.
Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους αυγού. Ζεσταίνουμε πολύ ελαφρώς την κουβερτούρα και την προσθέτουμε στο μίγμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια, την ζάχαρη, την βανίλια και το αλάτι, ώσπου το μίγμα να «στέκεται».
Το ενώνουμε με απαλές κινήσεις με το μίγμα βουτύρου-κουβερτούρας, ώστε να μην «κάτσει».
Ενώνουμε το αλεύρι με το τριμμένο καρύδι και το προσθέτουμε και αυτό προσεκτικά στο υπόλοιπο μίγμα.
Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά*.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο.
Ανακατεύουμε το ρούμι με την ζάχαρη άχνη μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.
Περιχύνουμε το κέικ όσο ακόμα είναι ζεστό.
Μόλις το γλάσο αρχίζει να θολώνει (να ασπρίζει), κόβουμε το κέικ σε κομμάτια διαστάσεων περίπου 4 cm X 4 cm.
* Ο χρόνος και η θερμοκρασία ψησίματος εξαρτώνται από τον κάθε φούρνο.
Αυτά είναι τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που παραδοσιακά επιλέγουμε να ψήσουμε στο σπίτι μας στην Αυστρία κάθε χρόνο. Τα φετινά τα ψήσαμε μόλις χθες. Φέτος, λοιπόν, σας κερνάμε χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια και γλυκάκια από την Αυστρία με αγάπη…
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ …! FROHE WEIHNACHTEN!
Τζένη – Γκερντ
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο