1 1/2 λίτρο γάλα
7 κ.σ. αλεύρι
200 γρ. βούτυρο φρέσκο
Πιπέρι άσπρο
Μοσχοκάρυδο
1 κλ γραβιέρα Κρήτης
250 γρ Παρμεζάνα (να ζητήσετε να σας την τρίψουν)
10 φέτες ζαμπόν μπούτι
1 φκ μπέικον καπνιστό
7 μεγάλα αυγά
½ κλ σπανάκι μόνο τα φύλλα
Πιπέρι
Κόβουμε τη γραβιέρα με το μαχαίρι σε κομμάτια σαν μεγάλα λέπια
Κόβουμε το ζαμπόν και το μπέικον σε μεγαλούτσικα κομμάτια
Ζεματάμε απλά το σπανάκι (δεν το βράζουμε) και το κόβουμε σε ψιλά κομμάτια.
Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και τσιγαρίζουμε το μπέικον και το ζαμπόν και προσθέτουμε και το σπανάκι. Το πιπερώνουμε. Προσοχή: Εμείς στο σουφλέ δεν βάζουμε αλάτι, γιατί όλα τα υλικά έχουν αρκετό.
Χωρίζουμε τα αυγά σε ασπράδια και κροκάδια. Προσοχή: Το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε για τη μαρέγκα να είναι πεντακάθαρο, γιατί αλλιώς δεν θα σας πετύχει.
Τώρα είμαστε έτοιμες να κάνουμε τη μπεσαμέλ μας.
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα (όχι βράσιμο)
Λιώνουμε το βούτυρο (όχι να καεί) και ρίχνουμε το αλεύρι
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε με τη κουτάλα που σερβίρουμε τη σούπα, σιγά σιγά το γάλα ενώ ανακατεύουμε συνέχεια το χυλό.
Προσοχή να μη σας σβολιάσει!!! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το μίξερ σας, αν έχετε φορητό, χρησιμοποιώντας τα εξαρτήματα της ζύμης.
Όταν τελειώσει το γάλα, αφήνουμε τη μπεσαμέλ σε χαμηλή φωτιά, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να κάνει φούσκες και να φύγει η αλευρίλα.
Ρίχνουμε άσπρο πιπέρι και μοσκοκάρυδο. Εμείς χρησιμοποιούμε μοσχοκάρυδο καρπό, που το τρίβουμε στο ρεντέ. Υπάρχει και τριμμένο.
Κατεβάζουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά. Αν δούμε ότι είναι πολύ σφικτή προσθέτουμε λίγο γάλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σκληρή μαρέγκα
Ρίχνουμε μέσα στη μπεσαμέλ το 1/3 της παρμεζάνας και τα κροκάδια. Ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τη μισή γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τη μαρέγκα σιγά σιγά και προσεκτικά στο μίγμα, ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά από κάτω προς τα πάνω, προσέχοντας να μη χαλάσουμε τη μαρέγκα.
Απ’ αυτό το μίγμα κρατάμε δυο κουταλιές κουτάλας σερβιρίσματος στη άκρη.
Στο υπόλοιπο μίγμα ρίχνουμε την υπόλοιπη γραβιέρα και παρμεζάνα, καθώς και το μίγμα μπέικον, ζαμπόν, σπανάκι. Ανακατεύουμε προσεκτικά.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ και αδειάζουμε το μίγμα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ατομικά πυρέξ.
Γαρνίρουμε το σουφλέ μας από πάνω, με το μίγμα που σας είπα να κρατήσετε
Ψήνουμε σε φούρνο πάνω+κάτω και αέρα στους 175-180 βαθμούς, για περίπου μια ώρα. Οταν είναι έτοιμο θα κοκκινίσει το σουφλέ σας πάνω κάτω και θα φουσκώσει πολύ.
Σερβίρεται καφτό, φουσκωμένο (αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας), σαν πρώτο πιάτο.
Το φαγητό είναι ακριβούτσικο, αλλά είναι αρκετό για 12-15 άτομα.
Είναι και αρκετά θερμιδικό, αλλά είπαμε ότι είναι φαγητό για εξαιρετικές περιπτώσεις και όχι για κάθε μέρα.
Tip: Αν δεν σας αρέσει το σπανάκι, μπορείτε να μη το χρησιμοποιήσετε. Επίσης μπορείτε να το αντικαταστήσετε με 150-200 γρ κοφτό μικρό μακαρονάκι.
Προσπάθησα να σας δώσω όσο πιο αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής. Είναι το Πρωτοχρονιάτικο δώρο της ογδονταεξάχρονης μάνας μου, από τις μεγαλύτερες επαγγελματίες μαγείρισσες της εποχής της, προς εσάς.
Εύχομαι να καταπλήξετε τους φίλους σας.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
γιαγιά Ρένα και προγιαγιά Τασούλα
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Χρόνια πολλά!!Έχω μια ερώτηση.. πόσο μπεικον ?
Το έκανα για την πρωτοχρονιά το σουφλέ αυτό και πράγματι έγινε καταπληκτικό! Εκανα τη μισή δόση και ήταν αρκετό για 6 ενήλικες...τα παιδιά δεν πολυέφαγαν...είναι νομίζω ένα πραγματικό σουφλέ όπως πρέπει να είναι: χωρίς ψωμιά, φρυγανιές κτλ. Είχε όλον τον αέρα του, απίστευτη γεύση, αέρινο πραγματικά. Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή. Την επόμενη φορά θα το κάνω σε ατομικές φόρμες..
Ακούγεται πολύ λαχταριστό αν κ λιγουλάκι μπελαλίδικο, το σπανάκι νομίζω το απογειώνει.. θα το έχω σίγουρα στα υπόψιν σε επόμενο τραπέζωμα!! ευχαριστούμε πολύ κ καλές γιορτές σε όλους!!
Φιλιά και στις δυό σας και ευχαριστούμε πάρα πολύ!
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά! Και η γιαγιά μου έφτιαχνε καταπληκτικό σουφλέ, όπως και η γιαγιά Τασούλα, ξεχάσατε όμως ένα μυστικό υλικό που βάζουν οι γιαγιάδες, την αγάπη, αυτό νομίζω ότι το έκανε πιο νόστιμο από κάθε άλλο σουφλέ που έχω δοκιμάσει!
Ευχαριστούμε! Να είστε όλοι γεροί!