Ίσως είναι καιρός να βάλετε στην άκρη τα κουτάλια και να αφήσετε τα παιδιά σας να φάνε όπως θέλουν, αφού σύμφωνα με μία έρευνα, τα μωρά που ταΐζονται με το κουτάλι τείνουν να παρατρώνε.
Τα μωρά που ταΐζονται με το κουτάλι κατά την περίοδο του απογαλακτισμού, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ως νήπια, ενώ τα μωρά που τους επιτρέπεται να φάνε μόνα τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να παραφάνε, ισχυρίζεται μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Swansea. Επιπλέον, αν ταΐζετε το μικράκι σας τα γεύματά του εσείς, θα γίνει μάλλον και πιο δύσκολος στο φαγητό.
Η έρευνα εξέτασε 298 μωρά στη φάση του απογαλακτισμού, στα οποία δόθηκε στερεά τροφή κατά το διάστημα μεταξύ έξι και 12 μηνών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα μωρά που απογαλακτίζονταν με τρόπο που έδινε σε αυτά τη δυνατότητα να φάνε όπως θέλουν και να επιλέξουν το φαγητό τους, μπορούσαν πολύ πιο εύκολα να σταματήσουν να τρώνε μόλις ένιωθαν χορτασμένα. Τα μωρά όμως που ταΐζονταν με το κουτάλι έτρωγαν περισσότερο και γίνονταν πιο δύστροπα καθώς μεγάλωναν.
Οι ερευνητές υποθέτουν πως τα μωρά που ταΐζονται με το κουτάλι δεν είναι εύκολα σε θέση να δείξουν πως έχουν χορτάσει, επειδή οι γονείς καθοδηγούν την όρεξή τους και σε ορισμένες περιπτώσεις, τους πιέζουν να φάνε περισσότερο αλεσμένο φαγητό από όσο χρειάζονται.
Είτε ταΐζετε εσείς το μωρό σας είτε το αφήνετε να φάει μόνο του, και οι δύο μέθοδοι αυτοί έχουν τα οφέλη τους κατά τη φάση του απογαλακτισμού. Για τις περισσότερες μαμάδες, βοηθάει να χρησιμοποιούν και τις δύο αυτές τεχνικές.
πηγή: motherandbaby.co.uk
Εσάς πώς τρώει το παιδάκι σας; Τρώει από μόνο του εύκολα ή χρειάζεται να είστε δίπλα του με το κουτάλι;
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
ti alli trela thakousw afiste ta mwra na trwne oli mera ena paravrasmeno karoto kai kai miso liwmeni mpanana mpiskota kai vlakeies kai tha deite pws arrwstainoun meta... Emena i kori mou einai 19 minwn kai den exei arrwstisei katholou kai pistevw oti einai kathara apo ti diatrofi pernane oi iwseis apo pantou kai ekeini den kollaei tipota. fysika otan trws 6 frouta tin imera pou mono se froutokrema trwgontai kai ena swro laxanika pou fysika kai afta liwmena trwgontai to anosopoiitiko einai sto theo. afiste tis eyrwpaies na exoun ta mwra me avitaminwsi kai na tous dinoun meta xapia!
Είπα κι εγώ, δεν θα ξεσπάσει "πόλεμος" και με το baby led weaning? χαχα Στα ξένα φόρουμς σφάζονται πάντως. Προσωπικά νομίζω το καλύτερο είναι να δίνουμε τη δυνατότητα στο μωρό να φάει μόνο του κάποια πράγματα αλλά και να το ταιζουμε παράλληλα με τον κλασσικο τροπο. Δηλαδή ούτε να δίνουμε το μπουτι με το κοτοπουλο στο μωρακι των 8 μηνών, ούτε και να τα ταιζουμε πολτοποιημένα μέχρι τα 4. Σιγά σιγά. Εμεις έτσι κάνουμε, τρωει μονος του με τα χεράκια του φρουτάκι, ψωμακι, μπισκότο αλλά τον ταιζω κι εγω το πολτοποιημένο φαγητό, πιο χοντροαλεσμένο απο ότι στην αρχή. Νομίζω ότι και το να "ρίξουμε" όλη την ευθύνη να το πούμε έτσι σε ένα μωράκι, ότι φάε όσο μπορείς μόνος σου, είναι κι αυτό μια μορφή πίεσης. Όπως έγραψα και παραπάνω το δικό μου παιδάκι δεν έδειχνε να θέλει μόνος του να φάει, και ήταν και φαγανός και τσαντιζόταν κιολας αν αργουσα με τις μπουκιες, χαχα. Δεν πιέζω ποτέ, και μάλιστα καταλαβαίνω πλέον και πότε έχει χορτάσει πριν με σταματήσει κι ο ίδιος. Κάνει ένα πφφφ, σαν να ξεφυσάει, και τότε σταματάω :-) Πιο μωρό όταν ήταν σφράγιζε το στόμα. Πραγματικά δεν ξέρω πως γίνεται να ταισεις με το ζορι.
Έξι μηνών πως θα φάει ένα μωρό μόνο του;δεν έχω καταλάβει τον τρόπο;εννοουν να βάλουμε την αλεσμενη τροφή σε μπιμπερό η είμαι εκτός θέματος;οποία μανούλα γνωρίζει ας με διαφωτίσει.
Όχι, εννοούν ότι θα βάλεις μπροστά στο μωρο τις τροφές όχι σε μορφή πουρέ, σε κομμάτια ας πούμε και αυτό θα πιάσει μόνο του να τα πιπιλάει στην αρχη και μετά να τρώει. Δεν το έχω εφαρμόσει προσωπικά, κατά καιρούς του άφηνα μπροστά του πχ λεπτά κομμάτια αχλαδι η μπανάνα ή κανένα μπισκοτάκι, αλλά μέχρι 11-12 μηνών τα πέταγε κάτω ή έπαιζε ή πήγαινε να πνιγεί και μετά δεν ήθελε να φάει. Τώρα τρώει κάτι λιγα μονος του και τον ταιζω κι εγω με το κουτάλι. Αν ψάξεις στο google "baby led weaning" αν γνωρίζεις αγγλικά θα καταλάβεις τι λένε.
εννοούν να του δώσεις φαγητά που τρώγονται με το χέρι, ράβδους φρούτων και λαχανικών, φρυγανισμένο ψωμί κτλ.
Αχ... τι έθιξες τώρα!! Καταρχήν η (τώρα 1,5 έτους) κόρη μου είχε δείξει από πολύ νωρίς την προτίμησή της να τρώει μόνη της, πρώτα με τα χέρια και τώρα με το κουτάλι ή το πηρούνι. Απεχθανόταν εν τω μεταξύ εξαρχής και το κουτάλι και τα κρεμοειδή, από τις πρώτες κιόλας φορές που έφαγε στερεες τροφές. Είπα να πάω πάσο, κι έτσι δεν επέμενα ποτέ με το κουτάλι, αν το δεχόταν είχε καλώς, αλλιώς την άφηνα να τρώει μόνη της όσο ήθελε (και πολύ συχνά τα έκανε όλα μανταρα :P - αυτό δεν το συνήθισα ποτέ :D ). Αχχχχχχχχχ... όταν όμως είμαστε στους γονείς μου... πω πω πω πω πω, ποιος είδε...το κουτάλι και δεν το φοβήθηκε!!! Μέχρι και ότι το παιδί υποσιτίζεται άκουσα! Το βάρος του παιδιου φυσιολογικότατο, απλώς επειδή δεν ήπιε ποτέ ξένο γάλα ούτε έτρωγε γενικά κρέμες (όχι σε τακτική βάση τουλάχιστον), ακολοθούσε πάντα την μεσαία ή τη λίγο χαμηλότερη καμπύλη ανάπτυξης. Και δώστου φρουτόκρεμες, και δώστου αλεσμένα, και δώστου παραμύθια για να την απασχολήσουν όταν τρώει - και δώστου το παιδί να τα φτύνει (καημός η γιαγιά!) ! Σήμερα είμαστε σε φάση που τουλάχιστον το καταλαβαίνουν ότι τρώει και μόνη της (αν και... "υποσιτίζεται" ακόμα :P ) και την κάνουν χάζι όταν παίρνει μόνη της το κουταλάκι και σκορπάει το ρύζι ή ο,τι άλλο βρεθεί σε δόσεις στο πάτωμα...
Για το πώς να αποφύγουμε την πνιγμονή αν τα αφήσουμε να "φάνε μόνα τους" δε μας είπατε….καθ'όσον δεν εννοείτε πουρέ, μάλλον baby led weaning….
Xristina simera eixa tin Health Visitor mou spiti kai mou eksigousai gia akribws auti tin methodo pou prowthoun edw, fisika to mwro sou den tha to afiseis se ena dwmatio na faei mono tou, kai kanoun thoruboun san na anagouliazoun ki auto giati mathainoun tin diafora me to kainourgio fagito. Ean to mwro sou pnigei me opoiondipote tropo (pou mporei na ginei kai me to aplo galataki gia na eimaste eilikrineis) to sikwneis apo ta podia tou, sigourevesai oti h oisofagos einai eutheia kai tentwneis tin palami mou kai to xtupas stin plati. As min trelainomaste, ti tha ekanes ean to mwro sou pnigotan enw epine gala? Mou exei simbei!
Ελένη ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΟΛΥ δε μπορώ να το κάνω! κι εμένα η επισκέπτρια το ίδιο μου ειπε αλλά προτιμώ να δίνω τον πουρέ! Καλή επιτυχία σε σένα!