Το παιδί μου είναι πάρα πολύ επιθετικό. Ακόμα και προς εμένα!
15/01/2014
Έχω ένα αγοράκι 3 χρόνών. Όσο μεγαλώνει, γίνεται όλο και πιο επιθετικός σε όλους.
Οταν έρχεται κάποιος στο σπίτι, αρχίζει να του λέει «Γιατί ήρθες; Φύγε, πήγαινε σπίτι σου» Δεν θέλει να μιλάει σε κανέναν.
Όταν κάνει κατι κακό και τον μαλώσω αρχίζει να φωνάζει, να τρέμει από τα νεύρα του, με δαγκωνει, χτυπάει, ουρλιάζει. Μου λέει ότι θέλει να πεθάνω να μην έχει μαμά, πως δεν μ’ αγαπαει.
Και γενικά όταν τον πηγαίνω κάπου επίσκεψη οπου έχει παιδάκια δεν μοιραζει τα παιχνίδια, τα θέλει όλα δικά του.
Στο σπίτι φοβάμαι να έρθει κάποιο παιδάκι γιατί δεν δίνει κανένα παιχνίδι του και τα χτυπάει και τα δαγκώνει.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς! Και το δικό μου αγοράκι είναι στην ίδια ηλικία και βγάζει επίσης επιθετικότητα. Όχι στο βαθμό που αναφέρεις όμως υπάρχει. Το πρόβλημα είναι η μοναξιά. Σε αυτή την ηλικία, αν δεν έχουν αδερφάκι και δεν πηγαίνουν παιδικό, δεν ξέρουν πως να συμπεριφερθούν στους άλλους. Ο δικός μου είναι επιφυλακτικός με τα άλλα παιδιά, και όταν τον πλησιάζουν, νομίζει ότι θέλουν να του πάρουν τα παιχνίδια του ή αν κάποιο το σπρώξει αρχίζει να σπρώχνει κι αυτός. Γενικά πάντως αυτή τη συμπεριφορά την έχουν κυρίως τα παιδιά που δεν έχουν άτομα να παίζουν γύρω τους. Όταν θα πάει στο σχολείο θα μάθει να φέρεται ανάλογα. Αυτό που κάνω εγώ είναι να του εξηγώ κάθε φορά ότι οι άλλοι θέλουν να παιξουν μαζί του και ότι σε χώρους π.χ. παιδικές χαρές ή παιδότοποι τα παιχνίδια που υπάρχουν είναι για όλους, όχι μόνο για αυτόν.
Γενικώς πάντως για να απορρίψει αυτή τη συμπεριφορά η απομάκρυνση από άλλους, ειδικά παιδάκια πιστεύω ότι κάνει τα πράγματα χειρότερα. Καλύτερα να έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά, και απλώς να είσαι πολύ προσεκτική όση ώρα είναι κοντά του.
Ελπιζω να βοήθησα.
Είμαι μητέρα ενός μικρού αγοριού 2 ετών και μετα απο μια εφιαλτική ημέρα έπεσα κατα σύμπτωση σ´αυτη τη δημοσίευση.... Εμένα αν εξαιρέσεις τις απειλές περί του ´ θέλω να πεθάνεις ´ και ´ εύχομαι να ήσουν νεκρή ´ κάνει ολα τα υπόλοιπα! Ειναι τοσο καλο παιδι αλλα απ ότι μου λένε οι δασκάλες στον παιδικό πετάει πραγματα κάτω, πειραζει τα ντουλάπια, φεύγει απο τον κύκλο με τα παιδάκια που τραγουδάνε και παει και παίζει με μια τεράστια καμπια που έχουν μέσα στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να κάθεται συχνά στο καρέκλακι της ´ σκέψης ´ ! Κατι απο τα ίδια κάνει και στο σπίτι με μονη διάφορα ότι δεν μπορω να κανω τιποτα γιατι θελει όλη την ωρα να παίζουμε μαζι! Σημερα φτάσαμε όμως και εγω και ο σύζυγος στα όρια μας! Δεν καταλαβαίνει τιποτα αν μουλαρωσει! Και αυτές οι τιμωρίες τελικα πιο πολυ χάος φέρνουν στο σπίτι μας παρα παραδειγματισμο! Βρίσκομαι πραγματικά στα όρια της κρίσης! Ευχαριστω που ακούσατε τον πόνο μου!
Γεωργία, ίσως έχει δίκιο η Ιωάννα για το καρεκλάκι της σκέψης. Το να φύγει το 2χρονο παιδάκι από τον κύκλο για να παίξει με την κάμπια δε μου φαίνεται πράξη για την οποία πρέπει να κάτσει στο καρεκλάκι της σκέψης. Στο δικό μας σταθμό που έχουν μέσα ψυχολόγο, η κόρη μου μου λέει πως ένα παιδί μπαίνει τιμωρία (καρεκλάκι σκέψης νομίζω πως εννοεί) μόνο αν χτυπήσει ένα άλλο και μόνο αν το κάνει συνέχεια αυτό. Μια μέρα ήρθε με μαρκαδόρους από πάνω μέχρι κατω. Την είχε ζωγραφίσει ένα άλλο παιδί πάνω στα ρούχα της. Τη ρώτησα τι έκανε η κυρία και μου είπε ότι του έκανε παρατήρηση να μην την ξαναζωγραφίσει. Δεν μπήκε τιμωρία για κάτι τέτοιο. Στον περσινό σταθμό καθόντουσαν στο καρεκλάκι της σκέψης για τέτοιους λόγους που αναφέρεις και φέτος μου είπε η μικρή "Στο καινούριο σχολείο οι κυρίες μας αγαπάνε. Πέρσι δε μας αγαπούσαν, όλο μας μάλωναν και όλο τιμωρία μας έβαζαν." Επίσης η ψυχολόγος του σταθμού μας λέει μαζέψτε τα πάντα, κλειδώστε τα ντουλάπια που δε θέλετε να πειράξουν και αφήστε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν στο χώρο σας. Μπορεί να είναι ο δικός σου λίγο καπετάν φασαρίας περισσότερο από τους άλλους, αλλά αυτά τα οποία αναφέρεις η ψυχολόγος του δικού μας σχολείου δεν τα θεωρεί σοβαρά για να μπει ένα παιδί τιμωρία, ειδικά τόσο μικρό. Στο μουλάρωμα που περιγράφεις, σε νιώθω απόλυτα. Σε εμάς επιδεινώθηκε αυτή η κατάσταση με τον καιρό μέχρι που πραγματικά δε γινόταν να συνεχίσουμε να ζούμε άλλο έτσι. Γι΄αυτό άρχισα να το ψάχνω με επαγγελματίες. Το έχω ξαναγράψει, το λέω και σε σενα, μπορεί πιθανόν να βρεις δωρεάν ψυχολόγο στο δήμο σου. Οι δασκάλες, όσο καλές κι αν είναι, όση εμπειρία κι αν έχουν, κάποιες φορές δεν προτείνουν τις καλύτερες λύσεις. Οπότε μην τα ασπάζεσαι και εντελώς αυτά που λένε. Το ίδιο μπορεί να σου τύχει και με παιδοψυχολόγο (εμείς δοκιμάσαμε αρκετούς), αλλά γενικά ωφελημένη βγαίνεις από τέτοιες επαφές και μαθαίνεις τρόπους να το διαχειρίζεσαι καλύτερα.
Σου τα είπε πολύ καλά η Νίνα. Να προσθέσω ότι και ο δικός μου σε εκείνη την ηλικία περίπου άρχισε να λέει ότι θα με σκοτώσει και θα μείνω πεθαμένη ή όταν μεγαλώσει θα με πετάξει στα σκουπίδια! Και κλάμα εγώ!!! Φάση ήταν και πέρασε-αργότερα έμαθα ότι και άλλα παιδάκια από τον παιδικό του λέγανε τα ίδια στους γονείς τους! Τώρα, 5 χρονών, όλο "σ'αγαπάω μανούλα" είναι. Έχει και νεύρα και μαλώνουμε(κι εγώ ψάχνομαι πώς να τον αντιμετωπίσω καλύτερα) αλλά καμία σχέση με τότε. Επίσης να σου προτείνω ένα βιβλίο που μπορεί να σε βοηθήσει πολύ. Είναι της Φιλιοζάτ και λέγεται Στην Καρδιά Των Συναισθημάτων Του Παιδιού! Θα σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα από άλλη πλευρά καθώς και να φερθείς διαφορετικά. Επίσης ζημιά κάνει σίγουρα να σε ακυρώνουν τα πεθερικά(και οποιοσδήποτε άλλος). Τον μπερδεύει, χάνει την ασφάλεια του. Μίλα του όσο μπορείς!
Δεν διάβασα όλα τα σχόλια αλλά είμαι σίγουρη ότι η φίλη Νίνα θα σου τα έχει ήδη πει τέλεια!
Είχα το ίδιο ακριβώς πρόβλημα το καλοκαίρι. Το τί έφταιξε το έμαθα μετά. Νόμιζα ότι σε κάθε του ξέσπασμα ο λόγος ήταν ότι τον είχα καλομάθει και η λύση ήταν η τιμωρία ή η επίπληξη. ΛΑΘΟΣ. έκανε το πράγμα να χειροτερεύει, να θεριεύει και να γιγαντώνεται. Το παιδί έχει τρομερό άγχος, θέλει ασφάλεια, θέλει σιγουριά, θέλει να νιώσει ότι τον αγαπάς άνευ όρων! Είναι δύσκολο να σου μιλάει έτσι κι εσυ να προσπαθήσεις να είσαι ψύχραιμη αλλά σκέψου ότι πχ στον διευθυντή σου μπορεί ώρες ώρες να θες να τον πλακώσεις αλλά δεν το κάνεις γιατί δεν είναι σωστό. Το παιδί σου λοιπόν γιατί να το τιμωρήσεις; επειδή μπορείς; Δες το από τη δική του τη μεριά και δεν είναι κακό να πας και σε έναν παιδοψυχολόγο. Προσπάθησε στην επόμενη κρίση θυμού να μείνεις ατάραχη και να του πεις ότι τον καταλαβαίνεις και τον αγαπάς ότι και να κάνει. Δώστου την ασφάλεια που δείχνει να έχει τόσο πολύ ανάγκη...σου εγγυώμαι ότι δεν θα χάσεις!
Είχα μιλήσει με παιδοψηχολογο και μου είχε πει να τον στείλω σε παιδικό σταθμό αλλά εδώ που μένω δεν υπάρχει ...το πιο κοντινό είναι 60 χιλιόμετρα από εδώ. Μου είχε πει να τον βάζω τιμορια αλλά δεν πιάνει. Μένω και με τα πεθερικά μου και είναι και το πρώτο εγγονή καταλαβενετε τι γίνετε. ..Εγώ λέω όχι οι άλλοι λένε ναι και γίνετε χαμός . Μπορεί να φταίει το ότι έχω πολλές δουλειές και δεν μου μένει πολλή χρόνο για να παίξουμε μαζί. .. και πολλές φορές του λέω ότι πρέπει να περιμένει μέχρι να τελειώσω για να κάνουμε αυτό που θέλει. . Σας ευχαριστώ πολύ όλες για την βοήθεια
Μετά από αυτές τις λεπτομέρειες να σου πω και ένα άλλο που μου έχει πει μια από τις ψυχολόγους και μπορεί να ισχύει και σε εσάς. Το παιδί θέλει να νιώθει ότι έχει τη μαμά του να το προστατεύει. Όταν τη μαμά την κάνει ότι θέλει και η μαμά δεν μπορεί να μείνει σταθερή (εγώ δε μένω γιατί πολλές φορές ακυρώνω μόνη μου τα όσα λέω, εσύ μπορεί να μένεις σταθερή αλλά σε ακυρώνουν οι παππούδες με τα ναι που λένε όταν του αρνείσαι κάτι), τότε το παιδί μπορεί να νιώσει ή ότι η μαμά του δεν ενδιαφέρεται αρκετά ή ότι δεν είναι ικανή να το προστατεύσει και νιώθει και στις δύο περιπτώσεις ανασφάλεια που μπορεί να την εκδηλώνει με νεύρα. Μην τα παίρνεις και πολύ τις μετρητοίς αυτά γιατί καμιά φορά και οι νόρμες των παιδοψυχολόγων δεν ισχύουν σε όλους. Σε εμάς το βλέπω ότι πολύ πιθανόν να ισχύει αυτό. Αν το νιώθεις κι εσύ, ίσως τότε είναι καλύτερα το χρόνο που θα περνάς μαζί του να τον παίρνεις έξω από το σπίτι για να είστε μόνο οι δυο σας. Ίσως το παιδί με τόσο κόσμο και βαβούρα στο σπίτι να μην περνάει ποτέ χρόνο μόνο με τη μαμά του και να το χρειάζεται αυτό. Εμάς βοηθάει στο να έρθουμε πιο κοντά το κυνηγητό, το να χτυπιόμαστε με τα κουκλάκια και να γελάμε, να κυνηγάμε τη μπάλα. Τέτοια της αρέσουν. Δε χρειάζεται πολύς χρόνος και ούτε κάθε μέρα. Και ένα τέταρτο μια μέρα που μπορείς αρκεί. Εμείς μπορεί να μην είχαμε συνέχεια τις γιαγιάδες μέσα στα πόδια μας, αλλά ήμασταν συνέχεια με τον αδερφό της και δεν κάναμε τίποτα μόνες μας. Έχω δει μεγάλη διαφορά με αυτά. Ακόμη μπορεί να έχει εκρήξεις, αλλά έχει γίνει πιο εκδηλωτική, σε αγκαλιάζει από μόνη της, παίρνει και τις δασκάλες αγκαλιά στο σχολείο. Έχει γίνει πιο τρυφερή. Δεν τα έκανε αυτά πριν σε τέτοιο βαθμό. Και μπορεί να μου λέει να σηκωθώ να φύγω από το σπίτι, αλλά σε 5 λεπτά μπορεί να το έχει ξεχάσει και να μου λέει σ΄αγαπώ. Θα νιώσεις ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα όταν καταφέρετε να έρθετε πιο κοντά.
Δοκίμασα αυτα που μου είπες Νινα και έπιασε. . . . Απίστευτο. . . Είδα τεράστια αλλαγή μέσα σε μια μέρα. . . . Πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό αντί να ουρλιάζει μου μιλούσε μου έλεγε τι ήθελε ήρεμα. . . . με αγκαλιαζε και μου έλεγε πως μ'αγαπαει. . . . . Ευχαριστώ πάρα πολύ. . . .
Αν είναι τόσο επιθετικό όσο λες καλύτερα να πάρεις την γνώμη κάποιου ειδικού -παιδοψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού- αλλά και να το συζητήσεις και με τον παιδίατρο σας, μήπως υπάρχει κάποιο οργανικό θέμα που του προκαλεί επιθετικότητα.
Φιλικά θα σου πρότεινα να μην πάρεις συμβουλές μόνο από άλλες μαμάδες αλλά από ψυχολόγο που θα διερευνήσει την πραγματική αιτία αυτής της συμπεριφοράς του παιδιού σου. Είμαι σίγουρη ότι οι κατάλληλοι άνθρωποι θα σου δώσουν το συντομότερο λύσεις από το να πειραματίζεσαι Μονή σου. Εύχομαι να πανε όλα καλά!
Ξαναέρχομαι γιατί διάβασα όλα τα σχόλια Facebook. Μην αγχωθείς. Το παιδί στο σχολείο μπορεί να είναι συνεργάσιμο όπως είναι και το δικό μου. Περνάει και φάσεις που δεν είναι, αλλά δεν έχει κάνει ποτέ αυτό το πράγμα που ζούμε σπίτι πολλές φορές. Ενώ λένε οι δασκάλες ότι είναι επίμονο και λίγο ζόρικο, δε δημιουργεί προβλήματα στο σχολείο. Αν δεν τους τα έλεγα δε θα πήγαινε το μυαλό τους, για τέτοια διαφορά μιλάω.Το παιδί δε βλέπει απαραίτητα κάποια κακή συμπεριφορά στο σπίτι για να τα κάνει αυτά. Όλα τα παιδιά δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε αυτή την ηλικία, το δικό σου (και το δικό μου) μπορεί να το κάνουν λίγο πιο έντονα από τα άλλα. Η συμπεριφορά του είναι φυσιολογική, δεν έχει κάτι παθολογικό ή ψυχολογικό και δε σημαίνει ότι θα μείνει για πάντα έτσι. Αυτή είναι η δουλειά του, να δοκιμάζει τα όρια τα δικά του και των γύρω του. Εσύ αυτό που θα κάνεις είναι να το μάθεις πως να δοκιμάζει τις δυνάμεις του με πιο ήρεμο τρόπο. Να πας σε ψυχολόγο αν θέλεις και μπορείς. Αλλά, να έχεις πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως δεν υπάρχει η μαγική συνταγή και πάντα να κρίνεις και μόνη σου αυτό που ακούς. Θα σου λένε συχνά κάνε αυτό και κάνε υπομονή και θα δουλέψει. Αν το βλέπεις ότι δε δουλεύει ή ότι κάτι στραβώνει στην πορεία, μάλλον έχεις εσύ δίκιο και όχι ο ψυχολόγος που σου λέει να επιμένεις σε αυτόν τον τρόπο. Θα χρειαστεί να δοκιμάσεις κάτι άλλο και θα δεις αν δουλεύει καλύτερα. Να τον ακούς, αλλά να κρίνεις πολύ και από μόνη σου και να εμπιστεύεσαι την κρίση σου. Εγώ κάποια στιγμή το είχα δει σαν κάνω αυτά τα βήματα και γίνεται αυτό. Και όταν δεν είχα το αποτέλεσμα που περίμενα αποδιοργανωνόμουν. Εδώ το είπα και με τα σχόλια που μου έγραψαν κατάλαβα ότι είχα επαναπαυτεί και προσκολλήσει στα βηματάκια της τεχνικής και δεν σκεφτόμουν λογικά τι έπρεπε να κάνω εκείνη τη στιγμή. Μόνη σου θα τη βρεις τη λύση τελικά και θα τη βρεις ακόμη κι αν δεν πας σε ψυχολόγο.
Μια κοπέλα που σου έγραψε ότι κάτι θέλει να σου πει το παιδί με αυτόν τον τρόπο, νομίζω ότι έχει δίκιο. Δε θέλει απαραίτητα κάτι φοβερό να σου πει, Μπορεί να είναι πολύ απλό αυτό που νιώθει ότι του λείπει και να δεις αμέσως βελτίωση με το που του καλύψεις την ανάγκη. Σου δίνω παράδειγμα της δικιάς μου για να καταλάβεις. Προχτές ήμουν στην κουζίνα και αυτή κοντά μου και εκεί που ζωγράφιζε και μιλάγαμε που και που άρχισε να φωνάζει και μου λέει είσαι κακιά και άλλα τέτοια. Επειδή μου φάνηκε πολύ άκυρο, δεν εκνευρίστηκα. Άφησα τα πάντα και πήγα δίπλα της και τη ρώτησα γιατί μου φωνάζεις? Και μου λέει γιατί θέλω αγκαλιά. Με την κουβέντα κατάλαβα ότι έκανε στο μυαλό της το ανέκδοτο με το γρύλο. Ήθελε αγκαλιά, εγώ έκανα δουλειά και άρα θα της έλεγα περίμενε ένα λεπτό. Αυτή θα θύμωνε γιατί θα ήθελε τώρα και θα άρχιζε να μου μιλάει άσχημα. Το έπλασε όλο αυτό το σκηνικό στο μυαλό της και ξαφνικά άρχισε να μου μιλάει άσχημα και να φωνάζει. Ο δικός σου μπορεί να θυμώνει γιατί δεν τον ρώτησες αν θέλει να έρθει κόσμος στο σπίτι και αυτός ήθελε να περάσει το βράδυ μόνο μαζί σου. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό και να εκπλαγείς με την ταχύτητα που θα δεις την πρώτη μεγάλη αλλαγή.
Nα σου πω (το συζήτησα με ψυχολόγο) ότι αυτά τα να πεθάνεις και φύγε, δε σε θέλω τα λένε πολλά παιδιά. Περνάνε κάτι σαν εφηβεία τώρα και μετράνε τις δυνάμεις τους για το ποιος θα βγει από πάνω - η μαμά ή το παιδί. Θα στα πω όλα θεωρητικά γιατί στην πράξη κι εγώ δεν τα καταφέρνω τις περισσότερες φορές.
1. Δεν τσακώνεσαι με το παιδί γιατί βγαίνει πάντα νικητής. Θα θυμώσει, θα πεισμώσει, θα κάτσει ακίνητο, θα σε βρίσει, στο τέλος θα κερδίσει γιατί θα σου σπάσει τα νεύρα, άρα πείθεται ότι έχει αυτός το πάνω χέρι και κατευθύνει τις αντιδράσεις σου.
2. Δεν τα παίρνεις στα σοβαρά αυτά που λέει και δε στενοχωριέσαι. Δεν τα εννοεί 1000000...0000%.
3. Όταν ξεσπάει του λες καταλαβαίνω ότι θύμωσες τώρα, σε αφήνω να ηρεμήσεις και θα τα πούμε μετά. Πολύ νηφάλια και χωρίς να θυμώνεις. Το κάνεις κι εσύ αυτό για παραδειγματισμό, δηλ. όταν έχεις τα νεύρα σου δεν ξεσπάς και μιλάς αφού πρώτα ηρεμήσεις.
4. Επειδή είστε μάλλον στην αρχή του να χτίσετε μια πιο καλή επικοινωνία, ίσως είναι καλύτερο για ένα διάστημα στην αρχή να μην κάνεις το 3 που έγραψα παραπάνω, αλλά το εξής: Eκεί που θυμώνει το ακουμπάς λίγο στο χεράκι ή αν δέχεται περισσότερα το χαϊδεύεις ή αγκαλιάζεις και του λες τι σου συμβαίνει, βλέπω ότι είσαι θυμωμένος, τι έγινε. Σου λέει (εμένα ανοίγεται πάντα με αυτόν τον τρόπο) και το κατανοείς, του συμπαραστέκεσαι. Και το πιο άκυρο να σου πει και κακό πράγμα του κόσμου εκείνη τη στιγμή του λες σε καταλαβαίνω που σκέφτηκες έτσι και συνεχίζεις να το χαϊδεύεις όσο στα λέει και ξαλαφρώνει. Τα ηθικά διδάγματα τα αφήνεις για άλλη φορά που είναι σε φάση ηρεμίας. Όταν το παιδί θα αρχίσει να σου ανοίγεται (θα σου λέει πιο συχνά σ' αγαπώ, θα σε παίρνει συχνά αγκαλιά), αν αυτή η μέθοδος πια δε δουλεύει και δε βλέπεις να μειώνει τις υστερίες κάνε το 3.
5. Τελευταίο και μετά από όλα τα παραπάνω. Άρχισε να βάζεις όρια. Στην αρχή θα γίνει χειρότερος από τώρα, αλλά εσύ θα μένεις σταθερή ότι δεν του επιτρέπεις να σε χτυπάει γιατί εσύ δεν του φέρεσαι με τέτοιο τρόπο.
Οι τιμωρίες λένε πως δεν είναι αποδοτικές. Κι εγώ συμφωνώ ότι είναι εντελώς άχρηστες, γιατί τις έχω δοκιμάσει και δεν είναι καθόλου επικοδομητικές. Όμως, είναι απαραίτητο να λες όχι και να το εννοείς. Να μην το παρακάνεις, αλλά σε μερικά πράγματα που είναι σε θέση να τα κάνει να είσαι σταθερή. Βγάζει παιχνίδι, πριν φύγει πρέπει να το βάλει στη θέση του. Μπορεί να το κάνει αυτό, δεν είναι μικρός. Πες του ότι αν δεν το βάλει θα το πάρεις και παρτο. Δώστο πίσω την επόμενη ημέρα όσο κι αν κλαίει και χτυπιέται. Το δύσκολο είναι το πως θα μένεις σταθερή απέναντί του, καθόλου θυμωμένη και πειστική. Και τελευταίο είναι πως πίσω από το θυμό του μπορεί να κρύβεται ένα εντελώς διαφορετικό συναίσθημα και ανάγκη (π.χ του λείπεις, δε γελάτε συχνά μαζί, θέλει να αγκαλιάζεστε πιο συχνά απ΄ό,τι τώρα....μπορεί να αγκαλιάζεστε συχνά αλλά αυτός να θέλει κι άλλο λίγο παραπάνω). Αφού κοιτάξετε πρώτα να καλύψετε την ανάγκη που του λείπει μετά ξεκίνα με τα όρια. Δώστου πρώτα για ένα διάστημα αυτό που χρειάζεται χωρίς να σκέφτεσαι τόσο τα όρια και αφού συναισθηματικά καλυφθεί και φτιάξετε την επικοινωνία σας ξεκίνα.
Έχω μιλήσει με αρκετούς ψυχολόγους. Και μεταξύ τους δεν τα λένε και όλα ίδια. Μερικοί π.χ. λένε ακόμη για τα σκαμνιά της σκέψης που θα είναι πλήρης αποτυχίας για ένα παιδί στη συναισθηματική κατάσταση που είναι τώρα το δικό σου. Και το ίδιο είναι πολύ μπερδεμένο, με τις τιμωρίες θα το μπερδέψεις χειρότερα νομίζω. Τα βήματα που σου είπα ένα κράμα από όλα όσα έχω ακούσει, δοκιμάσει και είδα ότι δούλεψαν. Δε μου τα είπε κανένας ψυχολόγος με αυτή τη σειρά και αυτό το συνδυασμό, αλλά το κάθε ένα κομμάτι από αυτά το έχω ακούσει από ειδικό. Δοκίμασε και πάρε κι εσύ ό,τι σας ταιριάζει καλύτερα.
Αντί να κάθεσαι και να τα "λες" στο νετ και να σου απαντάει ο καθένας επίδοξος ψυχολόγος λέγοντας τις αμπελοφιλοσοφίες του.....γιατί δεν πας σε κάποιον ειδικό που, και θα σου λύσει όλες τις απορίες, και θα σε κατευθύνει?
Έχεις δίκιο σε αυτό. Ωστόσο, πολλές φορές δίνεις απαντήσεις γιατί θεωρείς εξ΄αρχής πως ο άλλος για να απευθυνθεί πρώτα εδώ δεν έχει πρόσβαση σε ψυχολόγο. Επίσης όλα αυτά μπορούν να λυθούν και με την κλασική συνταγή "αγαπάω-αφουγκράζομαι τις ανάγκες του παιδιού-το αντιμετωπίζω με στοργή και υπομονή". Πολλές μαμάδες το έχουν έμφυτο αυτό, άλλες το θέλουμε πιο νιανιά και πάμε σε ψυχολόγο να μας το δώσει με χειροπιαστά παραδείγματα. Αλλά πίσω από όλα όσα σου λέει πάντα ένας ψυχολόγος είναι αυτές οι βασικές αρχές. Γι΄αυτό και υπάρχουν μαμάδες που τα καταφέρνουν θαυμάσια χωρίς να ρωτάνε ψυχολόγο. Εγώ πάω γιατί μπορώ και γιατί ακούω ωραίες λύσεις. Πολλές φορές, όμως, έχω ρωτήσει κι εδώ κι έχω πάρει από άλλες μαμάδες εμπειρικές ωραίες λύσεις. Να πάει, αλλά αν δε γίνεται να πάει να μην αγχωθεί ότι δε θα τα καταφέρει μόνη της.
καλησπέρα,
γενικά με την επιθετικότητα υπάρχει ΘΕΜΑ.
γνώμη μου, αν νιώθεις ότι δεν τα καταφέρνεις ζήτα βοήθεια ή και ενημέρωση από ειδικούς ώστε να σου δώσουν μια κατεύθυνση.
από αυτά που ακούω είναι, ότι τα παιδιά αυτά ή έχουν δεχτεί βία, σωματική /λεκτική(όχι απαραίτητα από γονείς, αλλά και από τρίτους) ή έχουν δει σκηνές βίας (μέσω τηλεόρασης, ακόμα και παιδικά προγράμματα),όπως επίσης να νιώθουν άγχος ή να είναι υπερδραστήρια και να εκφράζονται με διάφορες εκρήξεις
γενικά δες το γιατί από μόνο του να γεννήθηκε έτσι ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ
φιλικά
Θα σου ελεγα να το παρεις σοβαρα υποψιν το θεμα γιατι σε ενα χρονο που θα παει προνηπιο θα εχεις πολυ σοβαρο προβλημα.Αρχισε σταδιακα να το βαζεις τιμωρια οταν παρουσιαζει τετοιου ειδους συμπεριφορες,δηλ. οταν θα το μαλωσεις για κατι και θα σου επιτεθει αφησε το στο δωματιο του τιμωρια για καποια λεπτα και μετα εξηγησε του οτι ειναι λαθος αυτο που κανει.Αν το ψαξεις στο internet θα δεις οτι οι τιμωριες πρεπει να επιβαλλονται και μαλιστα επιτοπου διαφορετικα το 'οχι' χανει τη σημασια του.Επισης χρησιμες πληροφοριες θα σου δωσει και το χαμογελο του παιδιου που εχουν παιδοψυχολογο και μπορουν να σε βοηθησουν τηλεφωνικως και ανωνυμα.Γνωμη μου ειναι του επιβαλλεις ορια του παιδιου ωστε σταδιακα να μαθει τι επιτρεπεται και τι οχι,Ελπιζω να σε βοηθησα.
Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς! Και το δικό μου αγοράκι είναι στην ίδια ηλικία και βγάζει επίσης επιθετικότητα. Όχι στο βαθμό που αναφέρεις όμως υπάρχει. Το πρόβλημα είναι η μοναξιά. Σε αυτή την ηλικία, αν δεν έχουν αδερφάκι και δεν πηγαίνουν παιδικό, δεν ξέρουν πως να συμπεριφερθούν στους άλλους. Ο δικός μου είναι επιφυλακτικός με τα άλλα παιδιά, και όταν τον πλησιάζουν, νομίζει ότι θέλουν να του πάρουν τα παιχνίδια του ή αν κάποιο το σπρώξει αρχίζει να σπρώχνει κι αυτός. Γενικά πάντως αυτή τη συμπεριφορά την έχουν κυρίως τα παιδιά που δεν έχουν άτομα να παίζουν γύρω τους. Όταν θα πάει στο σχολείο θα μάθει να φέρεται ανάλογα. Αυτό που κάνω εγώ είναι να του εξηγώ κάθε φορά ότι οι άλλοι θέλουν να παιξουν μαζί του και ότι σε χώρους π.χ. παιδικές χαρές ή παιδότοποι τα παιχνίδια που υπάρχουν είναι για όλους, όχι μόνο για αυτόν. Γενικώς πάντως για να απορρίψει αυτή τη συμπεριφορά η απομάκρυνση από άλλους, ειδικά παιδάκια πιστεύω ότι κάνει τα πράγματα χειρότερα. Καλύτερα να έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά, και απλώς να είσαι πολύ προσεκτική όση ώρα είναι κοντά του. Ελπιζω να βοήθησα.
Είμαι μητέρα ενός μικρού αγοριού 2 ετών και μετα απο μια εφιαλτική ημέρα έπεσα κατα σύμπτωση σ´αυτη τη δημοσίευση.... Εμένα αν εξαιρέσεις τις απειλές περί του ´ θέλω να πεθάνεις ´ και ´ εύχομαι να ήσουν νεκρή ´ κάνει ολα τα υπόλοιπα! Ειναι τοσο καλο παιδι αλλα απ ότι μου λένε οι δασκάλες στον παιδικό πετάει πραγματα κάτω, πειραζει τα ντουλάπια, φεύγει απο τον κύκλο με τα παιδάκια που τραγουδάνε και παει και παίζει με μια τεράστια καμπια που έχουν μέσα στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να κάθεται συχνά στο καρέκλακι της ´ σκέψης ´ ! Κατι απο τα ίδια κάνει και στο σπίτι με μονη διάφορα ότι δεν μπορω να κανω τιποτα γιατι θελει όλη την ωρα να παίζουμε μαζι! Σημερα φτάσαμε όμως και εγω και ο σύζυγος στα όρια μας! Δεν καταλαβαίνει τιποτα αν μουλαρωσει! Και αυτές οι τιμωρίες τελικα πιο πολυ χάος φέρνουν στο σπίτι μας παρα παραδειγματισμο! Βρίσκομαι πραγματικά στα όρια της κρίσης! Ευχαριστω που ακούσατε τον πόνο μου!
Διάβασε όσα γράφει η Νίνα, τα λέει πάρα πολύ καλά. Δεν μου αρέσει που έχουν "καρεκλάκι σκέψης" στο σχολείο του...
Γεωργία, ίσως έχει δίκιο η Ιωάννα για το καρεκλάκι της σκέψης. Το να φύγει το 2χρονο παιδάκι από τον κύκλο για να παίξει με την κάμπια δε μου φαίνεται πράξη για την οποία πρέπει να κάτσει στο καρεκλάκι της σκέψης. Στο δικό μας σταθμό που έχουν μέσα ψυχολόγο, η κόρη μου μου λέει πως ένα παιδί μπαίνει τιμωρία (καρεκλάκι σκέψης νομίζω πως εννοεί) μόνο αν χτυπήσει ένα άλλο και μόνο αν το κάνει συνέχεια αυτό. Μια μέρα ήρθε με μαρκαδόρους από πάνω μέχρι κατω. Την είχε ζωγραφίσει ένα άλλο παιδί πάνω στα ρούχα της. Τη ρώτησα τι έκανε η κυρία και μου είπε ότι του έκανε παρατήρηση να μην την ξαναζωγραφίσει. Δεν μπήκε τιμωρία για κάτι τέτοιο. Στον περσινό σταθμό καθόντουσαν στο καρεκλάκι της σκέψης για τέτοιους λόγους που αναφέρεις και φέτος μου είπε η μικρή "Στο καινούριο σχολείο οι κυρίες μας αγαπάνε. Πέρσι δε μας αγαπούσαν, όλο μας μάλωναν και όλο τιμωρία μας έβαζαν." Επίσης η ψυχολόγος του σταθμού μας λέει μαζέψτε τα πάντα, κλειδώστε τα ντουλάπια που δε θέλετε να πειράξουν και αφήστε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν στο χώρο σας. Μπορεί να είναι ο δικός σου λίγο καπετάν φασαρίας περισσότερο από τους άλλους, αλλά αυτά τα οποία αναφέρεις η ψυχολόγος του δικού μας σχολείου δεν τα θεωρεί σοβαρά για να μπει ένα παιδί τιμωρία, ειδικά τόσο μικρό. Στο μουλάρωμα που περιγράφεις, σε νιώθω απόλυτα. Σε εμάς επιδεινώθηκε αυτή η κατάσταση με τον καιρό μέχρι που πραγματικά δε γινόταν να συνεχίσουμε να ζούμε άλλο έτσι. Γι΄αυτό άρχισα να το ψάχνω με επαγγελματίες. Το έχω ξαναγράψει, το λέω και σε σενα, μπορεί πιθανόν να βρεις δωρεάν ψυχολόγο στο δήμο σου. Οι δασκάλες, όσο καλές κι αν είναι, όση εμπειρία κι αν έχουν, κάποιες φορές δεν προτείνουν τις καλύτερες λύσεις. Οπότε μην τα ασπάζεσαι και εντελώς αυτά που λένε. Το ίδιο μπορεί να σου τύχει και με παιδοψυχολόγο (εμείς δοκιμάσαμε αρκετούς), αλλά γενικά ωφελημένη βγαίνεις από τέτοιες επαφές και μαθαίνεις τρόπους να το διαχειρίζεσαι καλύτερα.
Σου τα είπε πολύ καλά η Νίνα. Να προσθέσω ότι και ο δικός μου σε εκείνη την ηλικία περίπου άρχισε να λέει ότι θα με σκοτώσει και θα μείνω πεθαμένη ή όταν μεγαλώσει θα με πετάξει στα σκουπίδια! Και κλάμα εγώ!!! Φάση ήταν και πέρασε-αργότερα έμαθα ότι και άλλα παιδάκια από τον παιδικό του λέγανε τα ίδια στους γονείς τους! Τώρα, 5 χρονών, όλο "σ'αγαπάω μανούλα" είναι. Έχει και νεύρα και μαλώνουμε(κι εγώ ψάχνομαι πώς να τον αντιμετωπίσω καλύτερα) αλλά καμία σχέση με τότε. Επίσης να σου προτείνω ένα βιβλίο που μπορεί να σε βοηθήσει πολύ. Είναι της Φιλιοζάτ και λέγεται Στην Καρδιά Των Συναισθημάτων Του Παιδιού! Θα σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα από άλλη πλευρά καθώς και να φερθείς διαφορετικά. Επίσης ζημιά κάνει σίγουρα να σε ακυρώνουν τα πεθερικά(και οποιοσδήποτε άλλος). Τον μπερδεύει, χάνει την ασφάλεια του. Μίλα του όσο μπορείς!
Απευθύνσου άμεσα σε ειδικό.
Δεν διάβασα όλα τα σχόλια αλλά είμαι σίγουρη ότι η φίλη Νίνα θα σου τα έχει ήδη πει τέλεια! Είχα το ίδιο ακριβώς πρόβλημα το καλοκαίρι. Το τί έφταιξε το έμαθα μετά. Νόμιζα ότι σε κάθε του ξέσπασμα ο λόγος ήταν ότι τον είχα καλομάθει και η λύση ήταν η τιμωρία ή η επίπληξη. ΛΑΘΟΣ. έκανε το πράγμα να χειροτερεύει, να θεριεύει και να γιγαντώνεται. Το παιδί έχει τρομερό άγχος, θέλει ασφάλεια, θέλει σιγουριά, θέλει να νιώσει ότι τον αγαπάς άνευ όρων! Είναι δύσκολο να σου μιλάει έτσι κι εσυ να προσπαθήσεις να είσαι ψύχραιμη αλλά σκέψου ότι πχ στον διευθυντή σου μπορεί ώρες ώρες να θες να τον πλακώσεις αλλά δεν το κάνεις γιατί δεν είναι σωστό. Το παιδί σου λοιπόν γιατί να το τιμωρήσεις; επειδή μπορείς; Δες το από τη δική του τη μεριά και δεν είναι κακό να πας και σε έναν παιδοψυχολόγο. Προσπάθησε στην επόμενη κρίση θυμού να μείνεις ατάραχη και να του πεις ότι τον καταλαβαίνεις και τον αγαπάς ότι και να κάνει. Δώστου την ασφάλεια που δείχνει να έχει τόσο πολύ ανάγκη...σου εγγυώμαι ότι δεν θα χάσεις!
Είχα μιλήσει με παιδοψηχολογο και μου είχε πει να τον στείλω σε παιδικό σταθμό αλλά εδώ που μένω δεν υπάρχει ...το πιο κοντινό είναι 60 χιλιόμετρα από εδώ. Μου είχε πει να τον βάζω τιμορια αλλά δεν πιάνει. Μένω και με τα πεθερικά μου και είναι και το πρώτο εγγονή καταλαβενετε τι γίνετε. ..Εγώ λέω όχι οι άλλοι λένε ναι και γίνετε χαμός . Μπορεί να φταίει το ότι έχω πολλές δουλειές και δεν μου μένει πολλή χρόνο για να παίξουμε μαζί. .. και πολλές φορές του λέω ότι πρέπει να περιμένει μέχρι να τελειώσω για να κάνουμε αυτό που θέλει. . Σας ευχαριστώ πολύ όλες για την βοήθεια
Μετά από αυτές τις λεπτομέρειες να σου πω και ένα άλλο που μου έχει πει μια από τις ψυχολόγους και μπορεί να ισχύει και σε εσάς. Το παιδί θέλει να νιώθει ότι έχει τη μαμά του να το προστατεύει. Όταν τη μαμά την κάνει ότι θέλει και η μαμά δεν μπορεί να μείνει σταθερή (εγώ δε μένω γιατί πολλές φορές ακυρώνω μόνη μου τα όσα λέω, εσύ μπορεί να μένεις σταθερή αλλά σε ακυρώνουν οι παππούδες με τα ναι που λένε όταν του αρνείσαι κάτι), τότε το παιδί μπορεί να νιώσει ή ότι η μαμά του δεν ενδιαφέρεται αρκετά ή ότι δεν είναι ικανή να το προστατεύσει και νιώθει και στις δύο περιπτώσεις ανασφάλεια που μπορεί να την εκδηλώνει με νεύρα. Μην τα παίρνεις και πολύ τις μετρητοίς αυτά γιατί καμιά φορά και οι νόρμες των παιδοψυχολόγων δεν ισχύουν σε όλους. Σε εμάς το βλέπω ότι πολύ πιθανόν να ισχύει αυτό. Αν το νιώθεις κι εσύ, ίσως τότε είναι καλύτερα το χρόνο που θα περνάς μαζί του να τον παίρνεις έξω από το σπίτι για να είστε μόνο οι δυο σας. Ίσως το παιδί με τόσο κόσμο και βαβούρα στο σπίτι να μην περνάει ποτέ χρόνο μόνο με τη μαμά του και να το χρειάζεται αυτό. Εμάς βοηθάει στο να έρθουμε πιο κοντά το κυνηγητό, το να χτυπιόμαστε με τα κουκλάκια και να γελάμε, να κυνηγάμε τη μπάλα. Τέτοια της αρέσουν. Δε χρειάζεται πολύς χρόνος και ούτε κάθε μέρα. Και ένα τέταρτο μια μέρα που μπορείς αρκεί. Εμείς μπορεί να μην είχαμε συνέχεια τις γιαγιάδες μέσα στα πόδια μας, αλλά ήμασταν συνέχεια με τον αδερφό της και δεν κάναμε τίποτα μόνες μας. Έχω δει μεγάλη διαφορά με αυτά. Ακόμη μπορεί να έχει εκρήξεις, αλλά έχει γίνει πιο εκδηλωτική, σε αγκαλιάζει από μόνη της, παίρνει και τις δασκάλες αγκαλιά στο σχολείο. Έχει γίνει πιο τρυφερή. Δεν τα έκανε αυτά πριν σε τέτοιο βαθμό. Και μπορεί να μου λέει να σηκωθώ να φύγω από το σπίτι, αλλά σε 5 λεπτά μπορεί να το έχει ξεχάσει και να μου λέει σ΄αγαπώ. Θα νιώσεις ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα όταν καταφέρετε να έρθετε πιο κοντά.
Δοκίμασα αυτα που μου είπες Νινα και έπιασε. . . . Απίστευτο. . . Είδα τεράστια αλλαγή μέσα σε μια μέρα. . . . Πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό αντί να ουρλιάζει μου μιλούσε μου έλεγε τι ήθελε ήρεμα. . . . με αγκαλιαζε και μου έλεγε πως μ'αγαπαει. . . . . Ευχαριστώ πάρα πολύ. . . .
Μπράβο του το γλυκό μου!
Αν είναι τόσο επιθετικό όσο λες καλύτερα να πάρεις την γνώμη κάποιου ειδικού -παιδοψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού- αλλά και να το συζητήσεις και με τον παιδίατρο σας, μήπως υπάρχει κάποιο οργανικό θέμα που του προκαλεί επιθετικότητα.
Φιλικά θα σου πρότεινα να μην πάρεις συμβουλές μόνο από άλλες μαμάδες αλλά από ψυχολόγο που θα διερευνήσει την πραγματική αιτία αυτής της συμπεριφοράς του παιδιού σου. Είμαι σίγουρη ότι οι κατάλληλοι άνθρωποι θα σου δώσουν το συντομότερο λύσεις από το να πειραματίζεσαι Μονή σου. Εύχομαι να πανε όλα καλά!
Ξαναέρχομαι γιατί διάβασα όλα τα σχόλια Facebook. Μην αγχωθείς. Το παιδί στο σχολείο μπορεί να είναι συνεργάσιμο όπως είναι και το δικό μου. Περνάει και φάσεις που δεν είναι, αλλά δεν έχει κάνει ποτέ αυτό το πράγμα που ζούμε σπίτι πολλές φορές. Ενώ λένε οι δασκάλες ότι είναι επίμονο και λίγο ζόρικο, δε δημιουργεί προβλήματα στο σχολείο. Αν δεν τους τα έλεγα δε θα πήγαινε το μυαλό τους, για τέτοια διαφορά μιλάω.Το παιδί δε βλέπει απαραίτητα κάποια κακή συμπεριφορά στο σπίτι για να τα κάνει αυτά. Όλα τα παιδιά δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε αυτή την ηλικία, το δικό σου (και το δικό μου) μπορεί να το κάνουν λίγο πιο έντονα από τα άλλα. Η συμπεριφορά του είναι φυσιολογική, δεν έχει κάτι παθολογικό ή ψυχολογικό και δε σημαίνει ότι θα μείνει για πάντα έτσι. Αυτή είναι η δουλειά του, να δοκιμάζει τα όρια τα δικά του και των γύρω του. Εσύ αυτό που θα κάνεις είναι να το μάθεις πως να δοκιμάζει τις δυνάμεις του με πιο ήρεμο τρόπο. Να πας σε ψυχολόγο αν θέλεις και μπορείς. Αλλά, να έχεις πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως δεν υπάρχει η μαγική συνταγή και πάντα να κρίνεις και μόνη σου αυτό που ακούς. Θα σου λένε συχνά κάνε αυτό και κάνε υπομονή και θα δουλέψει. Αν το βλέπεις ότι δε δουλεύει ή ότι κάτι στραβώνει στην πορεία, μάλλον έχεις εσύ δίκιο και όχι ο ψυχολόγος που σου λέει να επιμένεις σε αυτόν τον τρόπο. Θα χρειαστεί να δοκιμάσεις κάτι άλλο και θα δεις αν δουλεύει καλύτερα. Να τον ακούς, αλλά να κρίνεις πολύ και από μόνη σου και να εμπιστεύεσαι την κρίση σου. Εγώ κάποια στιγμή το είχα δει σαν κάνω αυτά τα βήματα και γίνεται αυτό. Και όταν δεν είχα το αποτέλεσμα που περίμενα αποδιοργανωνόμουν. Εδώ το είπα και με τα σχόλια που μου έγραψαν κατάλαβα ότι είχα επαναπαυτεί και προσκολλήσει στα βηματάκια της τεχνικής και δεν σκεφτόμουν λογικά τι έπρεπε να κάνω εκείνη τη στιγμή. Μόνη σου θα τη βρεις τη λύση τελικά και θα τη βρεις ακόμη κι αν δεν πας σε ψυχολόγο.
Μια κοπέλα που σου έγραψε ότι κάτι θέλει να σου πει το παιδί με αυτόν τον τρόπο, νομίζω ότι έχει δίκιο. Δε θέλει απαραίτητα κάτι φοβερό να σου πει, Μπορεί να είναι πολύ απλό αυτό που νιώθει ότι του λείπει και να δεις αμέσως βελτίωση με το που του καλύψεις την ανάγκη. Σου δίνω παράδειγμα της δικιάς μου για να καταλάβεις. Προχτές ήμουν στην κουζίνα και αυτή κοντά μου και εκεί που ζωγράφιζε και μιλάγαμε που και που άρχισε να φωνάζει και μου λέει είσαι κακιά και άλλα τέτοια. Επειδή μου φάνηκε πολύ άκυρο, δεν εκνευρίστηκα. Άφησα τα πάντα και πήγα δίπλα της και τη ρώτησα γιατί μου φωνάζεις? Και μου λέει γιατί θέλω αγκαλιά. Με την κουβέντα κατάλαβα ότι έκανε στο μυαλό της το ανέκδοτο με το γρύλο. Ήθελε αγκαλιά, εγώ έκανα δουλειά και άρα θα της έλεγα περίμενε ένα λεπτό. Αυτή θα θύμωνε γιατί θα ήθελε τώρα και θα άρχιζε να μου μιλάει άσχημα. Το έπλασε όλο αυτό το σκηνικό στο μυαλό της και ξαφνικά άρχισε να μου μιλάει άσχημα και να φωνάζει. Ο δικός σου μπορεί να θυμώνει γιατί δεν τον ρώτησες αν θέλει να έρθει κόσμος στο σπίτι και αυτός ήθελε να περάσει το βράδυ μόνο μαζί σου. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό και να εκπλαγείς με την ταχύτητα που θα δεις την πρώτη μεγάλη αλλαγή.
Nα σου πω (το συζήτησα με ψυχολόγο) ότι αυτά τα να πεθάνεις και φύγε, δε σε θέλω τα λένε πολλά παιδιά. Περνάνε κάτι σαν εφηβεία τώρα και μετράνε τις δυνάμεις τους για το ποιος θα βγει από πάνω - η μαμά ή το παιδί. Θα στα πω όλα θεωρητικά γιατί στην πράξη κι εγώ δεν τα καταφέρνω τις περισσότερες φορές. 1. Δεν τσακώνεσαι με το παιδί γιατί βγαίνει πάντα νικητής. Θα θυμώσει, θα πεισμώσει, θα κάτσει ακίνητο, θα σε βρίσει, στο τέλος θα κερδίσει γιατί θα σου σπάσει τα νεύρα, άρα πείθεται ότι έχει αυτός το πάνω χέρι και κατευθύνει τις αντιδράσεις σου. 2. Δεν τα παίρνεις στα σοβαρά αυτά που λέει και δε στενοχωριέσαι. Δεν τα εννοεί 1000000...0000%. 3. Όταν ξεσπάει του λες καταλαβαίνω ότι θύμωσες τώρα, σε αφήνω να ηρεμήσεις και θα τα πούμε μετά. Πολύ νηφάλια και χωρίς να θυμώνεις. Το κάνεις κι εσύ αυτό για παραδειγματισμό, δηλ. όταν έχεις τα νεύρα σου δεν ξεσπάς και μιλάς αφού πρώτα ηρεμήσεις. 4. Επειδή είστε μάλλον στην αρχή του να χτίσετε μια πιο καλή επικοινωνία, ίσως είναι καλύτερο για ένα διάστημα στην αρχή να μην κάνεις το 3 που έγραψα παραπάνω, αλλά το εξής: Eκεί που θυμώνει το ακουμπάς λίγο στο χεράκι ή αν δέχεται περισσότερα το χαϊδεύεις ή αγκαλιάζεις και του λες τι σου συμβαίνει, βλέπω ότι είσαι θυμωμένος, τι έγινε. Σου λέει (εμένα ανοίγεται πάντα με αυτόν τον τρόπο) και το κατανοείς, του συμπαραστέκεσαι. Και το πιο άκυρο να σου πει και κακό πράγμα του κόσμου εκείνη τη στιγμή του λες σε καταλαβαίνω που σκέφτηκες έτσι και συνεχίζεις να το χαϊδεύεις όσο στα λέει και ξαλαφρώνει. Τα ηθικά διδάγματα τα αφήνεις για άλλη φορά που είναι σε φάση ηρεμίας. Όταν το παιδί θα αρχίσει να σου ανοίγεται (θα σου λέει πιο συχνά σ' αγαπώ, θα σε παίρνει συχνά αγκαλιά), αν αυτή η μέθοδος πια δε δουλεύει και δε βλέπεις να μειώνει τις υστερίες κάνε το 3. 5. Τελευταίο και μετά από όλα τα παραπάνω. Άρχισε να βάζεις όρια. Στην αρχή θα γίνει χειρότερος από τώρα, αλλά εσύ θα μένεις σταθερή ότι δεν του επιτρέπεις να σε χτυπάει γιατί εσύ δεν του φέρεσαι με τέτοιο τρόπο. Οι τιμωρίες λένε πως δεν είναι αποδοτικές. Κι εγώ συμφωνώ ότι είναι εντελώς άχρηστες, γιατί τις έχω δοκιμάσει και δεν είναι καθόλου επικοδομητικές. Όμως, είναι απαραίτητο να λες όχι και να το εννοείς. Να μην το παρακάνεις, αλλά σε μερικά πράγματα που είναι σε θέση να τα κάνει να είσαι σταθερή. Βγάζει παιχνίδι, πριν φύγει πρέπει να το βάλει στη θέση του. Μπορεί να το κάνει αυτό, δεν είναι μικρός. Πες του ότι αν δεν το βάλει θα το πάρεις και παρτο. Δώστο πίσω την επόμενη ημέρα όσο κι αν κλαίει και χτυπιέται. Το δύσκολο είναι το πως θα μένεις σταθερή απέναντί του, καθόλου θυμωμένη και πειστική. Και τελευταίο είναι πως πίσω από το θυμό του μπορεί να κρύβεται ένα εντελώς διαφορετικό συναίσθημα και ανάγκη (π.χ του λείπεις, δε γελάτε συχνά μαζί, θέλει να αγκαλιάζεστε πιο συχνά απ΄ό,τι τώρα....μπορεί να αγκαλιάζεστε συχνά αλλά αυτός να θέλει κι άλλο λίγο παραπάνω). Αφού κοιτάξετε πρώτα να καλύψετε την ανάγκη που του λείπει μετά ξεκίνα με τα όρια. Δώστου πρώτα για ένα διάστημα αυτό που χρειάζεται χωρίς να σκέφτεσαι τόσο τα όρια και αφού συναισθηματικά καλυφθεί και φτιάξετε την επικοινωνία σας ξεκίνα. Έχω μιλήσει με αρκετούς ψυχολόγους. Και μεταξύ τους δεν τα λένε και όλα ίδια. Μερικοί π.χ. λένε ακόμη για τα σκαμνιά της σκέψης που θα είναι πλήρης αποτυχίας για ένα παιδί στη συναισθηματική κατάσταση που είναι τώρα το δικό σου. Και το ίδιο είναι πολύ μπερδεμένο, με τις τιμωρίες θα το μπερδέψεις χειρότερα νομίζω. Τα βήματα που σου είπα ένα κράμα από όλα όσα έχω ακούσει, δοκιμάσει και είδα ότι δούλεψαν. Δε μου τα είπε κανένας ψυχολόγος με αυτή τη σειρά και αυτό το συνδυασμό, αλλά το κάθε ένα κομμάτι από αυτά το έχω ακούσει από ειδικό. Δοκίμασε και πάρε κι εσύ ό,τι σας ταιριάζει καλύτερα.
Είδες πόσο σίγουρη ήμουν ότι τα είπες τέλεια;
Κι εγώ μία από τα ίδια με την Ιωάννα...
Αντί να κάθεσαι και να τα "λες" στο νετ και να σου απαντάει ο καθένας επίδοξος ψυχολόγος λέγοντας τις αμπελοφιλοσοφίες του.....γιατί δεν πας σε κάποιον ειδικό που, και θα σου λύσει όλες τις απορίες, και θα σε κατευθύνει?
Έχεις δίκιο σε αυτό. Ωστόσο, πολλές φορές δίνεις απαντήσεις γιατί θεωρείς εξ΄αρχής πως ο άλλος για να απευθυνθεί πρώτα εδώ δεν έχει πρόσβαση σε ψυχολόγο. Επίσης όλα αυτά μπορούν να λυθούν και με την κλασική συνταγή "αγαπάω-αφουγκράζομαι τις ανάγκες του παιδιού-το αντιμετωπίζω με στοργή και υπομονή". Πολλές μαμάδες το έχουν έμφυτο αυτό, άλλες το θέλουμε πιο νιανιά και πάμε σε ψυχολόγο να μας το δώσει με χειροπιαστά παραδείγματα. Αλλά πίσω από όλα όσα σου λέει πάντα ένας ψυχολόγος είναι αυτές οι βασικές αρχές. Γι΄αυτό και υπάρχουν μαμάδες που τα καταφέρνουν θαυμάσια χωρίς να ρωτάνε ψυχολόγο. Εγώ πάω γιατί μπορώ και γιατί ακούω ωραίες λύσεις. Πολλές φορές, όμως, έχω ρωτήσει κι εδώ κι έχω πάρει από άλλες μαμάδες εμπειρικές ωραίες λύσεις. Να πάει, αλλά αν δε γίνεται να πάει να μην αγχωθεί ότι δε θα τα καταφέρει μόνη της.
να αγιασει το στομα σου,συμφωνω απολυτα!
καλησπέρα, γενικά με την επιθετικότητα υπάρχει ΘΕΜΑ. γνώμη μου, αν νιώθεις ότι δεν τα καταφέρνεις ζήτα βοήθεια ή και ενημέρωση από ειδικούς ώστε να σου δώσουν μια κατεύθυνση. από αυτά που ακούω είναι, ότι τα παιδιά αυτά ή έχουν δεχτεί βία, σωματική /λεκτική(όχι απαραίτητα από γονείς, αλλά και από τρίτους) ή έχουν δει σκηνές βίας (μέσω τηλεόρασης, ακόμα και παιδικά προγράμματα),όπως επίσης να νιώθουν άγχος ή να είναι υπερδραστήρια και να εκφράζονται με διάφορες εκρήξεις γενικά δες το γιατί από μόνο του να γεννήθηκε έτσι ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ φιλικά
Θα σου ελεγα να το παρεις σοβαρα υποψιν το θεμα γιατι σε ενα χρονο που θα παει προνηπιο θα εχεις πολυ σοβαρο προβλημα.Αρχισε σταδιακα να το βαζεις τιμωρια οταν παρουσιαζει τετοιου ειδους συμπεριφορες,δηλ. οταν θα το μαλωσεις για κατι και θα σου επιτεθει αφησε το στο δωματιο του τιμωρια για καποια λεπτα και μετα εξηγησε του οτι ειναι λαθος αυτο που κανει.Αν το ψαξεις στο internet θα δεις οτι οι τιμωριες πρεπει να επιβαλλονται και μαλιστα επιτοπου διαφορετικα το 'οχι' χανει τη σημασια του.Επισης χρησιμες πληροφοριες θα σου δωσει και το χαμογελο του παιδιου που εχουν παιδοψυχολογο και μπορουν να σε βοηθησουν τηλεφωνικως και ανωνυμα.Γνωμη μου ειναι του επιβαλλεις ορια του παιδιου ωστε σταδιακα να μαθει τι επιτρεπεται και τι οχι,Ελπιζω να σε βοηθησα.