Το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναπτύσσεται, θρέφεται, κοιμάται και μεγαλώνει, αλλά δεν κάνει μονάχα αυτά. Μαθαίνει σημαντικές δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να τα βγάλει πέρα στον κόσμο που θα το φέρετε.
Ακολουθούν πέντε πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε και θα σας κάνουν σίγουρα εντύπωση:
Δεν είναι ότι πάει γυμναστήριο και σηκώνει βάρη, αλλά η Kathy Hansen, ειδικός υπερήχων, εξηγεί πως το μικράκι σας γυμνάζει συχνά διάφορα μέρη του σώματός του, ενδυναμώνοντας τους μύες, τις αρθρώσεις και τους τένοντές του.
«Είναι σαν να ακολουθεί το δικό του μίνι πρόγραμμα γυμναστικής εκεί μέσα», εξηγεί η Kathy. «Γυμνάζεται λοιπόν παντού και όταν γεννιέται οι μύες του είναι δυνατοί και έτσι μπορεί να κάνει διάφορα πράγματα».
Το έμβρυο κινείται πολύ, ιδίως κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, όπου «γυμνάζεται» και μετακινείται για μισή ώρα και μετά ξεκουράζεται για άλλη μισή ώρα. Το μωρό σας επαναλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα 24 ώρες την ημέρα – γι’ αυτό είναι τόσο κουρασμένες οι μέλλουσες μαμάδες, γίνεται σκληρή δουλειά μέσα στην κοιλίτσα τους!
Μία έρευνα, που βασίστηκε στο γεγονός ότι το κλάμα και οι εκφράσεις του προσώπου είναι οι βασικοί τρόποι επικοινωνίας ενός μωρού, υποστηρίζει πως τα μικρά μωράκια εξασκούνται στο κλάμα και το… συνοφρύωμα κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Οι επιστήμονες βέβαια που ήταν επικεφαλής λένε πως αυτό είναι απλά μία υπόθεση.
«Σίγουρα ως το τρίτο τρίμηνο τα έμβρυα είναι σε θέση να συνοφρυωθούν», εξηγεί η Kathy. «Και το επόμενο λεπτό το πρόσωπό τους χαλαρώνει και το στόμα τους τεντώνεται, αλλά δεν είναι ακριβώς χαμόγελο, περισσότερο σαν να ανοίγουν το στόμα».
Μία άλλη πιθανή εξήγηση για τις εκφράσεις του προσώπου είναι το ότι ο εγκέφαλος αναπτύσσεται και στέλνει σήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, τα μωρά μέσα στην κοιλιά αρχίζουν να καταπίνουν. Ο λόγος για αυτό είναι διπλός: πρώτον, πρέπει να γνωρίζουν πώς να καταπίνουν για να μπορέσουν αργότερα να πιουν το γάλα της μαμάς τους και το πεπτικό τους σύστημα θα πρέπει να μάθει να λειτουργεί σωστά – δεύτερον, και πιο σημαντικό, με το να καταπίνουν θέτουν σε λειτουργία μία διαδικασία που εξισορροπεί το αμνιακό υγρό.
«Ως το τέλος της εγκυμοσύνης το έμβρυο έχει φτάσει στο σημείο να καταπίνει 500ml τη μέρα», λέει η Kathy. «Και μετά κάνει τσίσα του και τα τσίσα αυτά αναπληρώνουν ένα μεγάλο μέρος του αμνιακού υγρού. Είναι σημαντικό για την ισορροπία των υγρών».
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως τα έμβρυα αναπτύσσουν τους γευστικούς τους κάλυκες κατά το δεύτερο τρίμηνο και μπορούν να γευτούν τις τροφές που τρώει η μαμά τους μέσα από το αμνιακό υγρό. Οι ερευνητές έχουν μάλιστα υποστηρίξει πως ένα μωρό μπορεί να δείξει μεγαλύτερη προτίμηση σε μία τροφή αν εκτεθεί σε αυτή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης… ίσως είναι καιρός να αρχίσετε να τρώτε μπρόκολα και φασόλια!
Η αναπνοή είναι απαραίτητο κομμάτι της ζωής μας και είναι λοιπόν φυσικό το ότι το έμβρυο εξασκείται στην αναπνοή προτού βγει στον κόσμο.
«Οι ασκήσεις αναπνοής ξεκινούν μετά τις 20 εβδομάδες», λέει η Kathy. «Βλέποντας το έμβρυο σε έναν υπέρηχο, μπορείς να δεις το διάφραγμά του να συστέλλεται».
Εξηγεί επίσης πως δεν υπάρχει άλλος λόγος το έμβρυο να εισπνέει αμνιακό υγρό, εκτός από το να εξασκηθεί στην αναπνοή και να ενδυναμώσει τους μύες του διαφράγματος και του θώρακα.
Άλλη μία πολύτιμη ικανότητα είναι το να μάθει να πιπιλίζει, ιδίως όταν πρόκειται για το θηλασμό ή το μπιμπερό.
Ένας από τους τρόπους που το έμβρυό σας εξασκείται στο πιπίλισμα είναι με το να πιπιλάει τα δάχτυλά του – ένας άλλος είναι απλά βάζοντας τη γλώσσα στον ουρανίσκο και δοκιμάζοντας να κάνει την κίνηση. Η Kathy αναφέρει πως έχει δει έμβρυα να το κάνουν αυτό σε υπερήχους.
Μία άλλη κίνηση που αξίζει να αναφέρουμε είναι το άνοιγμα και το κλείσιμο της γροθιάς του. Η Dr. Evelyn Chia, μαιευτήρας γυναικολόγος, εξηγεί πως από νωρίς, τα έμβρυα αρχίζουν να κάνουν την κίνηση της γροθιάς μέσα στην κοιλιά – και καμιά φορά ο ομφάλιος λώρος μπλέκεται και αυτός στη μέση.
«Μερικές φορές ο ομφάλιος λώρος είναι ακριβώς μπροστά τους, κι έτσι καμιά φορά κρατιούνται από αυτόν», εξηγεί η Evelyn. «Αυτό σταματά την κυκλοφορία του αίματος προς αυτά, επειδή το οξυγόνο πηγαίνει στα έμβρυα μέσα από τον ομφάλιο λώρο και διακόπτουν την παροχή του οξυγόνου – κάτι που προκαλεί το χέρι τους να χαλαρώσει και να αφήσει το λώρο».
Είδατε που τα μωρά, ακόμη και ως έμβρυα, μπορούν να σας εκπλήξουν;
πηγή: essentialbaby.com.au
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο