Το Ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πέρασε μια ρήτρα στον νέο νόμο για τα Δικαιώματα των Παιδιών, η οποία απαιτεί από τις μητέρες να θηλάζουν για δύο ολόκληρα χρόνια. Τώρα, οι άντρες μπορούν να μηνύσουν τις συζύγους τους εάν δεν θηλάσουν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The National, μετά από μια «μαραθώνια» συζήτηση για την νομοθεσία, κατέληξαν στην απόφαση ότι ο θηλασμός είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού.
Οι έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένα τα πολλαπλά οφέλη του θηλασμού στο μωρό, από την μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας μέχρι την καλύτερη γλωσσική και κινητική ανάπτυξη.
Ωστόσο, δεν μπορούν να θηλάσουν όλες οι μητέρες. Στην περίπτωση που κάποια γυναίκα δεν μπορεί να θηλάσει λόγω προβλημάτων υγείας, το κράτος θα της παρέχει μία τροφό. Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα προσδιοριστεί η ικανότητα μιας γυναίκας να θηλάσει ή όχι.
Η Carrie Murphy στο blog Mommyish, θέτει μερικά ερωτήματα σχετικά με το θέμα:
«Από πού θα προέρχονται οι γυναίκες-τροφοί; Πώς και ποιος θα αποφασίζει αν είναι απαραίτητη; Ποιος θα την πληρώνει; Και τι θα γίνεται με την φόρμουλα; Θα εξακολουθήσει να πωλείται στη χώρα; Ή θα είναι παράνομη; Θα χρειάζεται ιατρική συνταγή για να αγοραστεί; Κάποια μωρά έχουν ανάγκη από την φόρμουλα και κάποια άλλα δεν μπορούν να χωνέψουν το γάλα καθόλου, ούτε τη φόρμουλα ούτε το μητρικό. Τι θα γίνει με αυτά;»
Μέλη του συμβουλίου προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας για τις εργαζόμενες μητέρες και να κάνουν την νομοθεσία πιο πρακτική. Ωστόσο, κάποιες ομάδες υποστήριξης θηλασμού έχουν εγείρει θέματα πέρα από τα πρακτικά.
Επειδή ο θηλασμός είναι παγκοσμίως αποδεκτός ως η πιο υγιεινή επιλογή για τα μωρά και τις μαμάδες, οι νέες μητέρες ήδη έρχονται αντιμέτωπες με μεγάλη πίεση για να θηλάσουν, εξηγεί μια ομάδα θηλασμού στο Dubai, η «Out of the Blues», της οποίας ο σκοπός είναι η βοήθεια των μητέρων που πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη και οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρά προβλήματα με το θηλασμό.
Και πάλι στην εφημερίδα The National, η ίδια ομάδα λέει:
«Οι νέες μητέρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη, ενθάρρυνση και εκπαίδευση. Η γνώμη μας είναι ότι ενώ η ενθάρρυνση και η υποστήριξη των μητέρων να θηλάσουν είναι κάτι αξιέπαινο, θα δούμε οφέλη ως κοινωνία μάλλον υποστηρίζοντας τις μητέρες που θέλουν και μπορούν να θηλάσουν και όχι τιμωρώντας αυτές που δεν τα κατάφεραν»
Στις ΗΠΑ ο θηλασμός δεν ήταν ποτέ υποχρεωτικός από τον νόμο, αλλά κάποιοι πολιτικοί προσπάθησαν με διάφορες παρεμβάσεις να αυξήσουν το ποσοστό των μωρών που θηλάζουν. Το 2012 ο δήμαρχος της Ν.Υόρκης Bloomberg εισήγαγε ένα πρόγραμμα με το όνομα «Latch On NYC», το οποίο ενθάρρυνε τα νοσοκομεία να μην δίνουν εύκολα φόρμουλα στις μητέρες. Αντί για το κουτί της δωρεάν φόρμουλα που έπαιρναν οι μητέρες όταν έφευγαν από το νοσοκομείο, τώρα έπρεπε οι μητέρες να το ζητήσουν σαν φάρμακο και να ακούσουν μια διάλεξη από το προσωπικό του νοσοκομείου η οποία θα αποθάρρυνε τις μητέρες από την χρήση της φόρμουλας εκτός κι αν ήταν τελείως απαραίτητο.
Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα δέχεται πολλές επικρίσεις. Πολλοί λένε ότι το πρόγραμμα του Bloomberg κάνει τις μητέρες να αισθάνονται ένοχες. Η Marie-Claire Bakker, μέλος της ομάδας La Leche League δήλωσε σχετικά με την νομοθεσία των ΗΕΑ: «Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το να ενοχοποιούμε τις γυναίκες που, για οποιοδήποτε λόγο, παλεύουν με το θηλασμό, δεν βοηθάει… Χρειάζονται ενημέρωση και υποστήριξη, όχι απειλές»
Κατά την γνώμη μου, οι γυναίκες πρέπει να είναι ελεύθερες να επιλέξουν κατόπιν ενημερωμένης πληροφόρησης για τα οφέλη του θηλασμού. Κανένας νόμος δεν πρέπει να περιορίζει το δικαίωμα της κάθε γυναίκας στην ελεύθερη επιλογή. Όπως δεν δέχομαι κανέναν νόμος να μας επιβάλλει το πώς και πού θα γεννήσουμε, ή το πόσα παιδιά θα κάνουμε, έτσι δεν δέχομαι και την επιβολή του θηλασμού στις γυναίκες δια νόμου.
Πηγή: huffingtonpost.com
Μετάφραση – Σχολιασμός : Βίκυ Φαρδογιάννη – Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC
[divider] Η Βίκυ Φαρδογιάννη είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και εργάζεται στο χώρο του θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Θα την βρείτε στο thilasmos.com και στη Facebook σελίδα “Thilasmos – Θηλασμός“ [divider] Η Βίκυ Φαρδογιάννη είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και εργάζεται στο χώρο του θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Θα την βρείτε στο thilasmos.com και στη Facebook σελίδα “Thilasmos – Θηλασμός“
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Έχοντας ζήσει σε αραβική χώρα και βιώσει από δεύτερο χέρι τί σημαίνει γυναίκα εκεί, ο νόμος δεν μου κάνει εντύπωση. Οι λέξεις "αυτοδιάθεση" και "γυναίκα" δίπλα-δίπλα είναι το μικρό αστείο της μέρας, για να το θέσω ανάλαφρα. Αν πέρναγε τέτοιος νόμος εδώ, θα είχε προηγηθεί αλλαγή πολιτεύματος.
Και να συμπληρώσω ότι για τις μουσουλμάνες, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία ζουν, η θρησκεία ορίζει ότι πρέπει να θηλάζουν υποχρεωτικά τα παιδιά τους τα πρώτα δυο χρόνια. Οπότε ο νόμος στα Εμιράτα έρχεται να συμπληρώσει τι λέει το Κοράνι.
Μου φαίνεται παρανοικό που κάποιες γυναίκες δεν σοκάρονται απ'αυτό το νόμο! 'Οσο υπέρ του θηλασμού και να είμαστε (όπως είμαι κι εγώ) δεν είναι δυνατόν να ξεχνάμε που μπορεί να οδηγήσει το να αφαιρέσεις από μια γυναίκα το δικαίωμα να ορίζει το σώμα της! Σοβαρά θα υποστηρίζατε έναν τέτοιο νόμο;;;;;
Δυστυχώς κορίτσι μου πολλές υποστηρίζουνε μεχρι και αυτόν τον απαράδεκτο νόμο. Δεν είδες πιο πάνω τι γράφουν στα σχόλια; "Δεν μας ανήκουν πλήρως ο εαυτός και το σώμα μας". Τι ανοησίες έχουμε να διαβάσουμε πάλι και σε αυτό το άρθρο!!! Άντε πορωμένες θηλάζουσες μανες βγάλτε το δηλητήριο σας για ακόμη μια φορά!!!
Χρυσοστομη!!!
Κρίμα διότι ο σεβασμός στη γυναικεία φύση πρέπει να οδηγεί στην απελευθέρωσή της κι όχι στην υποδούλωσή της...
Και να συμπληρωσω: ολες οι μαμαδες αγαπουν τα μωρα τους. Ολες οι μαμαδες ειναι δοσμενες στα μωρα τους. Ειτε θηλαζουν ειτε οχι. Η καθε μια ξερει τι κανει για το παιδι της και δεν χρειαζεται να της δημιουργουν τα γνωστα ενοχικα συναισθηματα καποιες αλλες μαμαδες. Επισης ειναι εξαιρετικα γελοιο να σου υποδεικνυουν δια νομου τον τροπο με τον οποιο θα ταισεις το παιδι σου και μαλιστα και για ποσο χρονικο διαστημα! Αλλα επαναλαμβανω μιλαμε για μια χωρα η οποια δεν αναγνωριζει σχεδον ΚΑΝΕΝΑ δικαιωμα στις γυναικες, αρα για ποιες συνθηκες εργασιας μας λεει, οταν φανταζομαι οτι θα εργαζεται μικρο ποσοστο γυναικων. Δημιουργειται ετσι ενα θεμα απο το πουθενα, καθως δινει ενα ακομα δικαιωμα στον αντρα-αφεντη να μηνυσει (!!!!) την μητερα του παιδιου του, που το μονο που χρειαζεται εκεινη την περιοδο ειναι τρυφεροτητα. Και μια απορια: εκτος απο τον αντρα που μπορει πλεον να κανει μηνυση, θα μπορει να κανει και το παιδι στα πλαισια διεκδικησης των δικαιωματων του; Τι αλλο θα ακουσουμε!
Όσον αφορά την Ελλάδα πάντως ας βοηθήσουν τις νέες μαμάδες όλα τα μαιευτήρια αρχικά στο να θηλάσουν με σωστή πληροφόρηση και το τονίζω γιατί ακόμα και οι μαίες πολλές δεν ξέρουν την τύφλα τους, και μετά η μαμά παέι σπίτι με το νεογέννητο και εφαρμόζει όλες τις λάθος πληροφορίες και παθαίνει πανικό,και ας ενημερωθούν και οι παιδίατροι ,που κακώς δεν γνωρίζουν, και όχι να προωθούν άλλα γάλατα από συμφέρον και μετά ίσως να πούμε ότι είμαστε ένα βήμα μπροστά στην καθοδήγηση για τον θηλασμό. Υ.Γ πάντως το 2013 σε σχέση με το 2009 που γέννησα τα παιδιά μου σε δημόσιο μαιευτήριο στην Αθήνα, τα πραγματα ηταν λιγο καλυτερα με την εννοια οτι τουλάχιστον το 2013,δεν αφηναν ξενο γαλα στα κομοδινα της καθε μαμας οπως εκαναν το 2009,που οι περισσοτερες μαμαδες το χρησιμοποιουσαν.Επισης το 2013 ακουσα απο μαιες να προσπαθουν να εξηγησουν σε μαμαδες τα οφελη του θηλασμου σε σχεση με την φορμουλα,πραγμα που δεν εγινε το 2009.ΑΛΛΑ δεν αρκουν μονο αυτα....
Είναι δικαίωμα της κάθε γυναίκας το πως θα διαχειριστεί και θα διαθέσει το σώμα της αλλά επίσης είναι και απόλυτο δικαίωμα του κάθε παιδιού να θηλάσει μητρικό γάλα από τη μητέρα του. Αν η μητέρα αποφασίσει ότι δεν θέλει να προσφέρει μητρικό θηλασμό στο παιδί της, το παιδί είναι αδύναμο να διεκδικήσει το δικαίωμά του εκ των πραγμάτων. Και είναι υποχρεωμένο να υποστεί την απόφαση της μητέρας του χωρίς να μπορεί να την ανατρέψει. Μπορεί η απόφαση αυτή των UAE να είναι υπερβολική και τραβηγμένη γιατί δεν έχει λάβει υπόψιν όλες τις προεκτάσεις του θέματος, αλλά το κίνητρό της είναι σωστό. Κακά τα ψέματα κυρίες μου. Όταν κάνουμε μωρά, και μέχρι αυτά να πάψουν να μας έχουν απόλυτη ανάγκη, ο εαυτός μας και το σώμα μας δεν μας ανήκουν πλήρως. Και αυτή είναι μια επιλογή που κάναμε οι ίδιες, την στιγμή που αποφασίσαμε να κάνουμε παιδιά.
Συμφωνω μαζι σου Ιωαννα.Και να το παω και λιγο παραπερα ειμαστε υποκριτριες.Απο τη μια χαλαμε τον κοσμο για τα μαγαζια που δεν εχουν καταλληλους χωρους για θηλασμο,μετα αν μας πουν να παμε να θηλασουμε εκει χαλαμε τον κοσμο που δεν μας αφησαν να θηλασουμε δημοσια.Τα βαζουμε με γιατρους,ξενα γαλατα,παιδιατρους αλλα αν ψηφιστεί ενας τέτοιος νομος κι εδώ θα μας βγει η σουφραζετα και θα καιμε τα σουτιεν μας.Υποστηριζουμε το θηλασμο οσο μας κανει να αισθανόμαστε ''προοδευτικες'' και εναλλακτικες,μετα λυπης μου το λεω.
Δυστυχώς το πραγματικό κίνητρο δεν είναι σωστό, αλλά ελεεινό και τρισάθλιο: να περιοριστεί με έναν ακόμα τρόπο η παραμικρή ελευθερία της γυναίκας να ελέγχει το σώμα της (όχι μόνο αν θα θηλάσει, αλλά και πόσο θα θηλάσει), να προστατεύσει την υγεία της (τι θα γίνει άραγε αν διαγνωστεί με καρκίνο όσο θηλάζει;), να κινείται (σκέφτεστε τη φράση "δημόσιος θηλασμός στα ΗΑΕ"; υπάρχει πιο σύντομο ανέκδοτο;) και άλλα πολλά. Πρόκειται για έναν ακόμα μηχανισμό που υποβιβάζει τη γυναίκα σε ρόλο αναπαραγωγικής μηχανής και παιδοκόμου. Αν τα κίνητρα ήταν γνήσια η απόφαση θα προερχόταν από τις ίδιες τις γυναίκες που θα αποφάσιζαν ελεύθερα για την ανατροφή των παιδιών τους και όχι υπό την απειλή της μήνυσης του πατέρα-αφέντη-ιδιοκτήτη.
Έχεις ξεφύγει εσυ κορίτσι μου με το θηλασμο!!!
Μα δεν καταλαβατε. Για τα Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα μιλαμε. Εκει ειτε μιλας για γυναικα ή για επιπλο μπανιου ειναι το ενα και το αυτο...
Ακριβώς αυτό.
οκ το ακούσαμε και αυτό!! αυτό σημαίνει" ΟΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ"....μπράβο.., σε λίγο θα βγει νόμος για το πότε πρέπει να πηγαίνουμε και τουαλέτα..έξοχα
Nαι, όλα τα άλλα δουλεύουν τέλεια... οπότε αυτός ο νόμος έλειπε μόνο. Φυσικά το καλύτερο σημείο είναι "ώρα, οι άντρες μπορούν να μηνύσουν τις συζύγους τους εάν δεν θηλάσουν", οπότε γνωρίζοντας την νοοτροπία τους αναρωτιέμαι αν το έκαναν για το καλύτερο των παιδιών ή απλά για τους άντρες...