γράφει η Rebecca από το Fosterhood για το babble
Τους τελευταίους 17 μήνες έχω πήξει με τη φόρμουλα (ξένο γάλα) για το μωρό – «φτυαρίζω» 24 με 32 κουταλιές σκόνης την ημέρα για την ακρίβεια. Και δεν πιστεύω πως τα παιδιά μου θα είναι κατώτερα σε βάθος χρόνου. Ως ανάδοχος μητέρα, πίστευα πως η διαμάχη μεταξύ θηλασμού και μπιμπερό ήταν ένας μαμαδοπόλεμος τον οποίο θα απέφευγα. Κι όμως.
Σοκάρομαι από το πόση κριτική και πόση απαξίωση έχω εκλάβει επειδή ταΐζω δημόσια τις κόρες μου με φόρμουλα. Λες και έβαλα δυναμίτη στο στόμα τους. Μερικούς μήνες νωρίτερα, βόλταρα όλο χαρά σε μια υπαίθρια αγορά και σταμάτησα για να φτιάξω το γάλα για το ανήσυχο μωρό μου. Μια γυναίκα που με είδε με ενημέρωσε συγκαταβατικά: «Υπάρχει χώρος ΘΗΛΑΣΜΟΥ λίγο παρακάτω, για να ΘΗΛΑΣΕΙΣ». «Τέλεια! Δίνουν και δωρεάν δείγματα;» της ανταπάντησα. Η φίλη μου είδε τις φλόγες στα μάτια μου και με πήρε μακριά.
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα από το Ohio State University η οποία μελέτησε τις διαφορές σε 8237 παιδιά, 7319 αδέλφια και 1773 ζευγάρια παιδιών από τα οποία το ένα τρεφόταν με φόρμουλα και το άλλο θήλαζε, οι παρακάτω συνήθεις παράγοντες που φερόταν πως διαφέρουν δραματικά λόγω θηλασμού, δεν δείχνουν να παρουσιάζουν διαφορά.
1. Δείκτης Σωματικής Μάζας (BMI)
2. Παχυσαρκία
3. Υπερκινητικότητα
4. Γονεϊκή προσκόλληση (ασφαλής συναισθηματική σχέση μεταξύ γονέων και παιδιού)
5. Συμμόρφωση συμπεριφοράς
6. Λεξιλογικές ικανότητες
7. Δυνατότητα ανάγνωσης
8. Μαθηματικές ικανότητες
9. Νοημοσύνη
10. Σχολαστική ικανότητα
(Ο 11ος παράγοντας μάλιστα, το άσθμα, φαίνεται πως έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης αν το παιδί θηλάζει αντί αν τρέφεται με το μπουκάλι).
Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με μία παρόμοια έρευνα επάνω στον θηλασμό του 2005 (στην οποία μελετήθηκε διπλάσιο δείγμα αδελφών που τρέφονταν με διαφορετικό τρόπο) η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health Services Research. Συνήθως, οι έρευνες στο θέμα του θηλασμού συγκρίνουν παιδιά διαφορετικά μεταξύ τους παρά μέσα στην ίδια οικογένεια, κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει άλλες μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα όπως το εισόδημα της οικογένειας, το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και τη φυλή/εθνικότητα.
Η σπουδαιότητα της έρευνας αυτής είναι προφανής και δημιουργεί αντιδράσεις που θα ωφελήσουν την επιστήμη. Η επικεφαλής της έρευνας του Ohio State University, Dr. Cynthia Colon, δήλωσε: «Αν ο θηλασμός δεν έχει το αποτέλεσμα που πιστεύουμε πως θα έχει μακροχρόνια για το παιδί, όσο σημαντικός και αν είναι βραχυχρόνια, καλό θα ήταν να εστιάσουμε σε άλλα πράγματα», λέει. «Χρειάζεται να εξετάσουμε την ποιότητα των σχολείων, την επάρκεια της στέγης και το είδος της εργασίας που έχουν οι γονείς όσο μεγαλώνουν τα παιδιά τους».
Η αλήθεια είναι πως αν είχα γεννήσει η ίδια κάποια από τις κόρες μου θα τις θήλαζα αν το σώμα μου με βοηθούσε. Όχι επειδή πιστεύω πως θα ήταν ευεργετικό για το μωρό (ζω κατά βάση πίνοντας Coca Cola light, μπανάνες και Snickers) αλλά επειδή, όπως οι περισσότεροι, θέλω να αισθάνομαι ανώτερος άνθρωπος. Για καλό ή για κακό, ο θηλασμός βρίσκεται στην κορυφή του μέτρου που μετράει το πόσο τέλεια μαμά είσαι. Επίσης, θέλω να αισθάνομαι πως αν υπάρχει κάτι που θα βοηθήσει το παιδί μου και τις πιθανότητές του να ζήσει, θα το έκανα.
Ίσως να έβρισκα μαγικό τον θηλασμό, ίσως και όχι. Είναι τόσο προσωπική αυτή η επιλογή. Ελπίζω αυτή η νέα μελέτη να στρέψει την κοινή γνώμη κάπου στη μέση, ώστε να αισθάνονται όλες οι μαμάδες τη στήριξη που χρειάζονται.
Καραμελα νο1 η παραπληφοροφορηση και δεν εχετε ενημερωθει σωστα. Καραμελα νο2 ο ΠΟΥ οριζει πως πρεπει να θηλαζουμε τουλαχιστον για 2 χρονια. Καραμελα νο3 δε καταλαβαινω γιατι ενοχλουνται καποιοι επειδη βγαζω το στηθος μου δημοσια να θηλασω. Καραμελα νο5 ολα επιτρεπονται στο θηλασμο ,μια μανα μπορει να πινει ,να καπνιζει η ακομη και να παρει ναρκωτικα ,να τρωει σαβουρες γιατι φυσικα το γαλα μανουλιτσας οτι σκατα κι αν φας ειναι τελειο. Οχι σαν τη διαολεμενη τη σκονη. Αντε ρε Κλαρες λεω εγω που θα κρινεται κιολας που εχετε λιωσει στον καναπε σας βλεποντας Μενεγακη. (Αχ Ελενιτσα μου κι εμεις θηλασαμε ,ανεβασαμε φωτο στο φβ). Αντε απο δω ρε βρειτε τιποτα να κανετε στη ζωη σας ,η θηλαστε για νιωσετε πως κατι κανετε ,αλλα κρατηστε τη κριτικη για παρτη σας. Get a life.
ΩΩΩΩΩΩ!!!!! Φτάνει πια ο πόλεμος με τις θηλάζουσες και τις μη θηλάζουσες.... Έγινε μια αηδία πια... Αν δεν υπήρχε η φόρμουλα αναγκαστικά όλες θα θηλάζαμε θέλαμε δεν θέλαμε μας άρεσε δεν μας άρεσε. Και όσες πραγματικά δεν μπορούσαν να θηλάσουν, να κατεβάσουν γάλα, να έχουν σωστή θηλή, να μην παίρνουν φαρμακευτική αγωγή και εγώ δεν ξέρω τι άλλο, θα είχαν και το γάλα της αγελάδας τους. Από αγελαδινό γάλα είναι και η φόρμουλα, η οποία έχει μεγαλώσει αρκετές γενιές. Σήμερα βέβαια έχουμε την επιλογή, θηλασμός ή φόρμουλα! Ποιο είναι το καλύτερο; Για εμένα είναι εκείνο που νιώθει η κάθε μια μας τι μπορεί να δώσει... Ανοιχτά λέω ότι θήλασα την κόρη μου 11 μήνες.... για όσο καιρό ένιωθα χαρούμενη γι αυτό που έκανα... Όταν άρχισα να κουράζομαι της σύστησα το αγελαδινό γάλα σε σκόνη (φόρμουλα). Αν θα ξαναθηλάσω; Όταν με το καλό έρθει το δεύτερο, ναι θα κάνω το ίδιο και για εκείνο. Μόνο και μόνο να σκεφτούμε ότι η μοναδική χρήση του στήθους μας είναι αυτή. Δεν πιστεύω ότι το έχουμε μόνο για να μας κάθεται καλυτέρα το ντεκολτέ. Αν ωστόσο για χψ λόγους σοβαρούς δεν τα καταφέρω (αφού έχω προσπαθήσει) δεν σημαίνει ότι καταδικάζω το μωρό μου... Εδώ ακριβώς είναι που λες "πάλι καλά που υπάρχει και η φόρμουλα". Επιτέλους ας σταματήσει αυτή η καραμέλα! Και η κάθε μια μας τις όποιες ανησυχίες και ανασφάλειες έχει ως μαμά ας μην τις ανάγει στο θηλασμό... Όλες έχουμε , δεν υπάρχει manual, απλώς ας τις κάνουμε κίνητρο για ενημέρωση προς κάθε κατεύθυνση. Sorry για το μεγάλο κείμενο, ελπίζω να μη σας κούρασα. Φιλικά, Αndie
Antia μια χαρα ειναι τα βιομηχανοποιημενα γαλατακια. Ουτε δηλητηρια, ουτε ναρκωτικα ειναι. Μην αγιοποιεις τον θηλασμο και μην δαιμονοποιεις το γαλα σκονη. Αυτο ισχυει για ολες οσες φανατιζονται. Τα ακρα δεν ειναι ωραια. Αφου η καθε μανα εννοειται οτι αποφασιζει για την διατροφη του παιδιου της, ασε να βρει μονη της τι θα διαβασει. Μη την κατευθυνεις(εμενα ουτως ή αλλως ειναι τρισημισι χρονων) και θα σου πω και παλι οτι ειναι ανωριμο να θεωρεις μια ενηλικη γυναικα παραπληροφορημενη, μονο και μονο επειδη εχει διαφορετικη αποψη απο εσενα. Τελος θα σε παραπεμψω-ξανα-στο πρωτο σου σχολιο που ξεκιναει με τη φραση "ουδεποτε κατεκρινα μητερες που δεν θηλασαν" το οποιο δεν συναδει με οτι εχεις γραψει στη συνεχεια, αφου τελικα κατακρινεις και μειωνεις.Παντως στο μονο που συμφωνουμε ειναι οτι δεν υπαρχει οφελος απο αυτην τη συζητηση και οτι πρεπει να τελειωσει εδω(ο μεταξυ μας διαλογος).
Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται!
Εμένα ο γιος μου είναι 11 μηνών και τον θηλάζω. Ουδέποτε κατέκρινα μητέρες που δεν θήλασαν και ούτε νιώθω σούπερ μαμά επειδή θηλάζω. Σίγουρα όμως νιώθω μία ικανοποίηση. Δε συμφωνώ όμως με τις μητέρες οι οποίες προφασίζονται διάφορες δικαιολογίες για να μην το πράξουν, όπως για παράδειγμα το γνωστό "δεν έχω γάλα"! Αφού μιλάμε για ποσοστά, μόνο το 2 τοις εκατό των μητέρων δεν έχουν πραγματικά γάλα. Επίσης μητέρες που λένε ότι θα χαλαρώσει το στήθος τους εάν θηλάσουν.... ε ναι, για μένα μια μάνα δε βάζει πάνω από το καλό του παιδιού της τη δική της εξωτερική εμφάνιση. Είμαστε σύγχρονες γυναίκες, μπορούμε να επιμορφωθούμε για το μητρικό θηλασμό τουλάχιστον πριν τον απορρίψουμε (μέσω διαδικτύου, βιβλίων κλπ). Και ναι, ίσως αν ήμασταν πιο κοντά στη φύση να ήμασταν πιο υγιείς, αν ζούσαμε στα δάση και αν ήμασταν γυμνοί να ήμασταν και πιο υγιείς, πιο χαλαροί και πιο χαρούμενοι. Αφού δεν έχουμε στους σύγχρονους καιρούς αυτή τη δυνατότητα ας κάνουμε ίσως το τελευταίο πράγμα που μας προστάζει η φύση να κάνουμε, να θηλάσουμε. Και εάν δεχτώ επίσης το γεγονός ότι η σκόνη με το μητρικό προσφέρουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά στο μωρό (αλλά επειδή έχω διαβάσει και ενημερωθεί πολύ από πάμπολλες έρευνες δεν το πιστεύω) αλλά υποθετικά μιλώντας, το μπουκάλι δεν προσφέρει ίσως το πιο σημαντικό πράγμα στο παιδί. Τη σωματική επαφή με τη μαμά, τη ζεστασιά του δέρματός της, την άμεση μυρωδιά της, την παύση για παιχνίδι. Και αυτό δεν το αλλάζω με τίποτα. Αλλά και πάλι, That's just me! Καλή συνέχεια σε όλες.
Antia τελικα κανεις αυτο που λες πως δεν κανεις:κατακρινεις τις μητερες που δεν θηλασαν και εισαι κι εσυ απο αυτες που πιστευετε πως οι μητερες αυτες σας λενε ψεμματα(;) οσον αφορα το τι κανουν, λες και σας χρωστανε καποια εξηγηση. Και στην τελικη που ξερεις οτι δεν μιλας με μια μαμα απο το 2 τοις εκατο που δεν εχουν γαλα; Οσο για το τελευταιο σου επιχειρημα περι σωματικης επαφης: τα μωρα που πινουν απο το μπιμπερο το γαλα τους (που μπορει να τυγχανει να ειναι και της μαμας τους) δεν νιωθουν την μαμα τους, δεν την μυριζουν, δεν την κοιτουν στα ματια; Απο που πηρες το μηνυμα οτι αυτα τα παιδια δεν ειναι δεμενα με την μαμα τους; Πως πιστευεις οτι αισθανεται μια λεχωνα που διαβαζει το σχολιο σου; Κατα τα αλλα δεν κατακρινεις τις μαμαδες που δεν θηλασαν. Φαντασου να τις κατεκρινες κιολας...
Σωστη!!!
Εύα νομίζω δεν αντιλήφθηκες το τί έγραψα και ούτε το κατάλαβες. Λόγω της προκατάληψης που έχεις έναντι του θηλασμού θεωρώ ότι απάντησες αμυντικά και όχι εποικοδομητικά. Ίσα ίσα, δεν κατακρίνω καμιά μητέρα και ούτε είπα ότι λένε ψέματα. Το αντίθετο, λένε πάντα την αλήθεια όποια και αν είναι, έστω και αν είναι μία παραπληροφορημένη αλήθεια. Και επειδή υπήρξα και εγώ λεχούσα, και ξέρω πως είναι, εάν διάβαζα το ποστ μου, θα σκεφτόμουν ότι πρέπει πρώτα να ενημερωθώ για το θηλασμό πριν πάρω την τελική μου απόφαση όποια και αν είναι αυτή, για όποιους λόγους και αν την πάρω. Παροτρύνω τις μάνες να ενημερωθούν, να δουν τα οφέλη για το μωρό πρώτα. Τώρα εάν κάποιες μάνες ανήκουν στο 2 τοις εκατό λόγω ιατρικών προβλημάτων αυτό είναι εντελώς διαφορετικό επειδή τίθεται θέμα υγείας. Το δέσιμο με τη μάνα είναι δεδομένο επειδή η μάνα είναι μάνα στο τέλος της ημέρας και αποτελεί το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή του μωρού της. Αλλά συγγνώμη, δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε και όλα, δεν μπορείς να εξισώσεις το φυσικό γάλα με το βιομηχανοποιημένο. Όπως επίσης και δεν μπορείς να εξισώσεις την επαφή του μωρού με το στήθος με τη σιλικόνη-θηλή του μπιμπερό. Και επαναλαμβάνω, ενημέρωση, επιμόρφωση, γνώση και μετά απόφαση χωρίς επίκριση! Για το καλό του παιδιού αλλά και της μάνας.
Καταλαβα πληρως τι εγραψες. Και σε παραπεμπω να διαβασεις κι εσυ ξανα τι εγραψες γιατι σε ορισμενα σημεια πεφτεις σε αντιφασεις. Θα σταθω ομως στο γεγονος οτι κατ εσενα αμυνομαι(δεν ξερω για ποιο λογο το γραφεις αυτο), οτι δεν απανταω εποικοδομητικα(ευχαριστω πολυ),στο οτι οι μητερες αυτες ειναι παραπληροφορημενες ντε και καλα(η αιωνια καραμελα-πως ειστε μονιμως τοσο σιγουρες οτι υπαρχει παραπληροφορηση, μπορει κι εσεις να εχετε εν μερει παραπληροφορηθει) κι επισης ντε και καλα το 2τοις εκατο πρεπει να εχει θεμα υγειας, αλλιως δεν δικαιολογηται να μην εχει γαλα!(αληθεια; δεν υπαρχουν αλλοι λογοι;)Αντιληψεις αρκετα ακραιες δηλαδη. Και θα σου πω το εξης που το εχω αναφερει προσφατα:εχω παραδειγματα παιδιων που θηλασαν ή θηλαζουν και αρρωσταινουν. Ειτε εξισωσω, ειτε δεν εξισωσω το ενα γαλα με το αλλο(αληθεια που το γραφω;) τα γεγονοτα δεν αλλαζουν. Δεν θυμαμαι να ανεφερα καπου αν ειμαι υπερ ή κατα του θηλασμου, σου λεω ομως οτι ειμαι ΚΑΤΑ της αγιοποιησης του. Με συγχωρεις αλλα ειτε θηλασα, ειτε εδωσα γαλα με το μπιμπερο για μενα ηταν το ενα και το αυτο. Τα εχω βιωσει και τα δυο και μπορω να πω οτι περισσοτερο με κοιτουσε το παιδι μου στα ματια με το μπιμπερο. Εκτος αν καποιοι πιστευουν οτι το ταισμα με μπιμπερο γινεται απο 10 μιλια μακρυα! Επιτελους ας σταματησει αυτη η κατηχηση, δεν μπορει καμια μαμα να λεει στην αλλη τι ειναι καλο για το ξενο παιδι. Ολοκληρες γυναικες ειμαστε, ας μην το παιζουν καποιες οτι ειναι εκεινες το φως το αληθινο.
Επειδή πραγματικά δεν υπάρχει κάποιο όφελος από αυτή τη συζήτηση, και επειδή μίλησα για επιμόρφωση και γνώση πριν την τελική απόφαση (αυτό δεν το σχολίασες Εύα μου), παραθέτω το πιο κάτω άρθρο (από τα πάμπολλα που υπάρχουν) του Dr. Mercola αμερικανού παιδιάτρου (στην Αμερική ξέρεις οι γυναίκες είναι καλύτερα πληροφορημένες από μαίες, παιδιάτρους, γυναικολόγους για το θέμα θηλασμού, και βοηθούνται εκτενώς) όσον αφορά τα βιομηχανοποιημένα γάλατα. Τουλάχιστον το παραθέτω σαν τροφή για σκέψη. Από κει και πέρα, η κάθε μάνα παίρνει τις αποφάσεις της για τη διατροφή του παιδιού της. Απλά είναι κρίμα, οι μητέρες να μη γνωρίζουν και να πράττουν. Να θέλουν και να παραπληροφορούνται. Αυτό είναι το θέμα που θίγω και τίποτε άλλο. Για μένα η συζήτηση τελειώνει εδώ αλλά σε ευχαριστώ για τη συζήτηση όπως και αν εξελίχθηκε. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/10/25/toxins-in-baby-formula-milk.aspx