Ανακοινώθηκαν πρόσφατα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς θα ελέγχεται η δημιουργία μωρών από σπέρμα και ωάρια τριών ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το σχέδιο κανόνων θα επανεξεταστεί στα πλαίσια δημόσιας διαβούλευσης και θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ έως το τέλος τους 2014.
Οι γιατροί λένε πως η εξωσωματική γονιμοποίηση από τρία άτομα θα μπορούσε να εξαλείψει επικίνδυνες και θανατηφόρες ασθένειες που περνούν από τη μητέρα στο παιδί.
Οι πολέμιοι αυτής της λύσης λένε πως είναι ανήθικη και θα μπορούσε να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στον «κατήφορο» των προσχεδιασμένων μωρών.
Χρησιμοποιώντας το σπέρμα και τα ωάρια των γονιών καθώς και ένα επιπλέον ωάριο από μία γυναίκα δότη, είναι δυνατό να προληφθούν μιτοχονδριακές παθήσεις.
Τα μιτοχόνδρια είναι μικροσκοπικοί, βιολογικοί «σταθμοί παραγωγής ενέργειας» που παρέχουν ενέργεια σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος.
Ένα στα 6500 μωρά πάσχει από σοβαρές μιτοχονδριακές νόσους, κάτι που τους στερεί ενέργεια, οδηγώντας τα σε μυϊκή αδυναμία, τύφλωση, καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο.
Δεδομένου ότι τα μιτοχόνδρια περνούν από τη μητέρα στο μωρό, με τη χρήση του επιπλέον ωαρίου από τη δότρια γυναίκα θα δίνονται στο παιδί υγιή μιτοχόνδρια.
Ωστόσο, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μωρά με DNA τόσο από τους δύο γονείς, αλλά και ένα μικρό ποσοστό από το δότη, μιας και τα μιτοχόνδρια έχουν το δικό τους DNA.
Οι επιστήμονες έχουν επινοήσει δύο τεχνικές που θα τους επιτρέψουν να λάβουν τις γενετικές πληροφορίες από τη μητέρα και να τις τοποθετήσουν στο ωάριο ενός δότη με υγιή μιτοχόνδρια.
1) Γονιμοποιούνται δύο ωάρια με το σπέρμα, δημιουργώντας ένα έμβρυο από τους υποψήφιους γονείς και ένα άλλο από τους δότες 2) Οι προπυρήνες, οι οποίοι περιέχουν γενετικές πληροφορίες, αφαιρούνται και από τα δύο έμβρυα και φυλάσσεται μόνο αυτός των γονέων. 3) Ένα υγιές έμβρυο δημιουργείται προσθέτοντας τον προπυρήνα των γονέων στο έμβρυο του δότη, το οποίο τελικά εμφυτεύεται στη μήτρα.
1) Γίνεται συλλογή των ωαρίων της μητέρας με κατεστραμμένα μιτοχόνδρια και της δότριας με τα υγιή μιτοχόνδρια 2) Ο πυρήνας, ο οποίος περιέχει το μεγαλύτερο μέρος του γενετικού υλικού, αφαιρείται και από τα δύο ωάρια 3) Ο πυρήνας της μητέρας εισάγεται στο ωάριο της δότριας, το οποίο στη συνέχεια γονιμοποιείται από το σπέρμα.
Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη στηρίξει την τεχνική λέγοντας πως η διαβούλευση δεν έχει να κάνει με το αν θα πρέπει η τεχνική αυτή να επιτραπεί, αλλά το πώς θα εφαρμοστεί.
Ο ρυθμιστικός φορέας, η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας, θα πρέπει να αποφασίζει σε κάθε περίπτωση πως υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος» αναπηρίας ή σοβαρής ασθένειας.
Αναμένεται ότι θα επιλέγονται μόνο γυναίκες που έχουν σοβαρό πρόβλημα – περίπου 10 περιπτώσεις το χρόνο.
Οι κανονισμοί προτείνουν η γυναίκα δότρια να φροντίζεται με τον ίδιο τρόπο που φροντίζεται ένας δότης οργάνων.
Τα παιδιά που μπορεί να προκύψουν δεν θα είναι σε θέση να ανακαλύψουν την ταυτότητα του δότη, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις δοτών σπέρματος και ωαρίων.
Ο καθηγητής Doug Turnbull, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στην έρευνα επάνω στη μιτοχονδριακή δωρεά στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, είπε: «Χαίρομαι που η κυβέρνηση έχει δημοσιεύσει το σχέδιο κανονισμών.
Είναι πολύ καλά νέα για ασθενείς με νόσους του μιτοχονδριακού DNA και ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη της μετάδοσης σοβαρών μιτοχονδριακών παθήσεων».
Η επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αγγλίας, καθηγήτρια Dame Sally Davies, είπε: «Επιτρέποντας τη δωρεά μιτοχονδρίων θα δώσει στις γυναίκες που μπορούν να μεταδώσουν σοβαρές μιτοχονδριακές παθήσεις την ευκαιρία να κάνουν παιδιά χωρίς να τους κληροδοτήσουν καταστροφικές γενετικές ανωμαλίες.
Θα φέρει επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής προόδου στον τομέα αυτό.
Θα ήθελα να ενθαρρύνω τον κόσμο να συνεισφέρει στη διαβούλευση αυτή, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις προτού παρουσιάσουμε τα τελικά κείμενα των κανονισμών μας».
Ο Dr David King, διευθυντής της Human Genetics Alert, είπε πως αυτή είναι μία απόφαση «μείζονος ιστορικής σημασίας», η οποία δεν είχε συζητηθεί επαρκώς.
Αν περάσει το νομοσχέδιο, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οποιαδήποτε κυβέρνηση θα έχει νομιμοποιήσει την τροποποίηση του κληρονομούμενου ανθρώπινου γονιδιώματος, κάτι που απαγορεύεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Οι τεχνικές δεν έχουν περάσει τις απαραίτητες δοκιμές για την ασφάλεια έτσι είναι περιττό και πρόωρο να βιαστούμε με μία νομιμοποίηση.
Οι τεχνικές είναι ανήθικες σύμφωνα με τον βασικό κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, δεδομένου του ότι το μόνο τους πλεονέκτημα σε σχέση με τη συνήθη πρακτική και την ασφαλή δωρεά ωαρίων είναι ότι η μητέρα σχετίζεται γενετικά με το παιδί της.
Αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τους άγνωστους για το παιδί κινδύνους, ούτε και τις κοινωνικές συνέπειες από την τροποποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος».
Πηγή: bbc.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο