Έχω πρόβλημα και θέλω την γνώμη και την συμβουλή σας.
Έχω ένα αγοράκι που κοντεύει τα 4 (τον Αύγουστο). Είναι σχεδόν πάντα θυμωμένος και επιθετικός, όταν πάει κάποιος να του πει κάτι ή να τον χαϊδέψει αγριεύει σαν θηρίο έτοιμο να επιτεθεί. Πάντα από μωρό ήταν νευρικό (μίας ημέρας μωρό και είχε τσιτώσει στην νοσοκόμα, δεν μπορούσε να του πάρει αίμα),αλλά όσο πάει και χειροτερεύει. Δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει. Δεν ακούει κανέναν, ούτε με το καλό ούτε με το κακό. Γυρνάει να δαγκώσει, να χτυπήσει, αν θέλει κάτι και δεν τον καταφέρει, πετάει ότι βρει, φωνάζει…
Όταν ηρεμεί του λέω «Βρε αγάπη μου, γιατί τα κάνεις αυτά και με στεναχωρείς; Θές να σε μαλώνω και να μπαίνεις τιμωρία;»
«Ναι, μου αρέσει» απαντάει.
Η φίλη μου με το που φωνάξει στο δικό της μαζεύεται ή στην τιμωρία δεν ακούγεται, ο δικός μου μόνο που δεν σπάει την πόρτα όταν δεν αντέχω άλλο και για να μην τον δείρω, τον κλείνω στο δωμάτιο να ηρεμήσουμε…
Δεν ξέρω τι έχω κάνει λάθος απο μωρό του μιλάω, παίζουμε, δεν το άφηνα να κλαίει όπως μου λέγανε για να κοιμηθεί, το έπαιρνα αγκαλιά (ακόμα δεν κοιμάται μόνος το βράδυ και όλο ξυπνάει)
Δεν ξέρω άλλο τι να κάνω και πως να του συμπεριφερθούμε… Πείτε κάτι σας παρακαλώ!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Εχεις δίκιο ειναι και στο παιδί, τι να πω! Εμένα η κόρη μου έκλεισε 3 και γίνεται όλο και χειρότερη! Δεν το κάνει συνέχεια αλλά απο 1 μέχρι και 10 φορές την ημέρα, ανάλογα τη μέρα!! Και αυτό με την τιμωρία δεν πιάνει ούτε σε αυτήν, δεν την νοιάζει! Ούτε αν της στέρησω κάτι πχ "αν δεν ηρεμήσεις δεν εχει κούνιες σήμερα" αλλά ούτε και η επιβράβευση πχ "αν ηρεμήσεις θα πάμε στο πάρκο"!!! Απλά δεν τη νοιάζει!!! Ελπίζω να ειναι φάση μιας και όλοι μου μένει οτι απο 1.5 μέχρι και 3.5 ειναι η χειρότερη ηλικία απο άποψη ανυπακοής και αντίδρασης, στα 4 αρχίζουν και στρώνουν! Για να δούμε! Μέχρι να φτάσει πάλι εφηβεία και να αρχίσουμε τα ίδια και χειρότερα χαχαχαχα!!!!
Τελικα πρεπει να ειναι στην φυση των αγοριων αυτο απ'οτι εχω συμπερανει μεχρι στιγμης.Λοιπον επειδη το εχω ψαξει παρα πολυ αυτο το θεμα γιατι κι εγω εχω ενα αγορακι μικροτερο των 2 ετων αλλα ζωηρο-αντιδραστικο-ανυπακουο απο μηνων κιολας ειχε δειξει δειγματα θα σου πω τα εξης.Ο γιος σου πλεον στα 4 ειναι λιγο μεγαλος πραγμα που σημαινει οτι θελει πολυ προσπαθεια και υπομονη εκ μερους. 1 Τα παιδια δεν αλλαζουν συμπεριφορα αν δεν αλλαξουμε πρωτα οι γονεις(εννοω τροπο χειρισμου) 2 Ειναι φυσιολογικες εκρηξεις θυμου,το παιδι σου δεν εχει κατι παθολογικο,το προβλημα ομως ειναι οτι εχει βρει αυτον τον τροπο για να εξωτερικευει τα συναισθηματα του 3 Καθε παιδι γεννιεται με την δικη του ιδιοσυγκρασια,δλδ υπαρχουν μωρα που τα βλεπεις ηρεμα στο καροτσι τους να σε κοιτανε,δεν ειναι χαζα πιστεψε με,απλως ειναι εσωστρεφη πλασματα κι αργοτερα ως ενηλικες θα εξακολουθουν να ειναι,δλδ δεν προκειται ποτε να εξωτερικευσουν τον θυμο τους,,δεν εχεις συναντησει ανθρωπους ηρεμους?Αυτα λοιπον τα παιδια αν τους φωναξεις-αγριεψεις σιγουρα θα φοβηθουν και θα κρυφτουν στο καβουκι τους,ενω μεγαλονωντας θα ειναι οι ανθρωποι που ακριβως επειδη δεν βγαζουν απο μεσα τους την ενταση ειναι αυτοι που παθαινουν πχ ψυχοδερματικες παθησεις ή το αγχος τους χτυπα σε στομαχι-εντερο κλπ 4 Υπαρχουν ομως και παιδια σαν το δικο σου,το δικο μου και πολλα αλλα που γεννιουνται με εντονη ιδιοσυγκρασια,ειναι τα μωρα που απο ανεκαθεν ηθελαν να σκαρφαλωνουν,να εξερευνουν,τα ζωηρα που δεν εκατσαν ησυχα ποτε σε ενα σημειο και που σαν παιδια επεφταν στα πατωματα και τσιριζαν(κρισεις θυμου)Αυτα λοιπον τα παιδια σαν ενηλικες θα εξακολουθουν να εξωτερικευουν τον θυμο τους.Χρεος μας ειναι να τους δειξουμε τον τροπο να το κανουν.Δλδ αν σε ενα τετοιο παιδι βαλεις τισ φωνες ή ακομα χειροτερα το χτυπησεις θα εχεις δραματικα αποτελεσματα.Για να σε βοηθησω καλυτερα,φαντασου τον εαυτο σου πολυ θυμωμενο,αν εκεινη την ωρα ερθει καποιος να σου μιλησει,τι θα κανεις?θα τον χτυπησεις.Αν ερθει και σε χτυπησει τι θα κανεις?Θα θυμωσεις περισσοτερο.Τι ειναι αυτο που θα σε ανακουφιζε?Να μην σου μιλησει ανθρωπος που λενε..εεε..αυτο ακριβως συμβαινει και στο παιδι σου..αφησε το να ξεσπασει,μην δωσεις καμια απολυτως σημασια οτι μα οτι κι αν κανει,μην τον κοιτας,σαν να μην υπαρχει..ΑΛΛΑ αν θεωρεις οτι κινδυνευει να χτυπησει ή οτι δεν παει αλλο τον σηκωνεις τον βαζεις να κατσει σε μια καρεκλα,στεκεσαι πισω απ'την καρεκλα και του κρατας τα χερια σαν δεμενα χωρις να μιλας για 2 με 3 λεπτα.Αυτοματως το παιδι ηρεμει..ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ στεκεσαι πισω απ'την καρεκλα για να μην υπαρχει οπτικη επαφη,αλλιως ειναι σαν να τον ερεθιζεις.Σε αντιδραστικα παιδια να θυμασαι ΔΕΝ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΧΤΥΠΑΜΕ και παντα με ηρεμο τροπο θετουμε ορια οσες φορες κι αν χρειαστει να το πουμε.Και το κυριοτερο ολων τα παιδια δεν θα μαθουν απο αυτο που θα τους πουμε να κανουν,αλλα απο αυτο που θα μας δουν να κανουμε..κοινως προσπαθησε για 1 εβδομαδα να μην του φωναξεις καθολου,μπορει να φτασεις στα ορια της τρελας το ξερω αλλα καντο...και τα ξαναλεμε.
Υπομονή και ραντεβού σε ειδικό. Μόνο αυτό.
Έχω έναν γιο (τώρα είναι 7 χρονών) με πολλά κοινά με τον δικό σου. Από 6 μηνών αναποδογύριζε από το ρελαξ (δεμένος) και μπουσουλούσε σαν χελώνα. Πολύ, πολύ νευρικός. Τώρα κάπως έχει στρώσει. Βοήθησε πολύ 1. να ασχολείται μαζί του ο μπαμπάς (τη συμβουλή αυτήν μου την έδωσε ένας ψυχιάτρους) . 2. η επαφή με τη φύση, το χώμα, το νερό τον ηρεμεί 3.Θεατρικά παιχνίδια. Π.Χ. Ερχόταν από το σχολείο πετούσε την τσάντα, ούρλιαζε, πετούσε ότι έβρισκε κοντά του. Εγώ σαν να έβλεπα κάποιον του έλεγα "ωχ! ο κυριος Θυμούλης! Τι θα κάνουμε; " Κοντοστεκόταν. Του έλεγα μια ιστορία για ένα κ. Θυμουλη που ακολουθεί τα παιδιά και τα κάνει να θυμώνουν και να πετάνε κάτω τα πράγματα και μπλα, μπλα... Ενώ τα παιδάκια κανονικά μπαίνουν χαρούμενα λένε "Γεία σου μαμά!" δίνουν φιλάκι, κρεμάνε την τσάντα τους, και μπλα, μπλα... Και τώρα που μπήκες είδα κατι, μαλλον ήταν ο κ. Θυμούλης γι΄αυτο άκουσα και κάτι σαν γέλιο. Να σου πω ένα μυστικό; Του έλεγα "θα βγούμε έξω ξανά, για να βγει και ο Θυμούλης και θα μπούμε ξαφνικά μέσα για να τον κλείσουμε απέξω" Το κάναμε όλο αυτό πολύ θεατρικά, κλείναμε με φόρα την πόρτα και αρχίζαμε από την αρχή. Εγώ χαμογελαστή "Καλώς το παιδί μου" Τις περισσότερες φορές άλλαζε τελείως συμπεριφορά. Τέτοια παιχνίδια παίζαμε πολλά. Ή το παιχνίδι θα σε κάνω να θυμώσεις . 4.Υπομονή , υπομονή, υπομονή.
Ασχολούμαι εγώ πολύ μαζί του ο μπαμπάς του πιο λίγο αλλά όσο προλαβαίνει καλό μου ακούγεται το παιχνίδι σας ευχαριστώ.
Λοιπόν, δεν ξέρω αν θα βοηθήσει καθόλου (συμφωνώ με το να ζητήσεις γνώμη παιδοψυχολόγου) αλλά θα σου πώ την δική μου περίπτωση. Εχω δίδυμα αγοράκια 4 ετών. Ο ένας ήταν πάνω κάτω όπως λές κι εσύ. Εμένα πέρναγαν πάρα πολλές ώρες με γιαγιάδες που τα είχαν κακομάθει σε αρκετό βαθμό και εμείς τα σκ προσπαθούσαμε να μαζέψουμε ότι μπορούσαμε ή απλά το αφήναμε για να είμαστε όλοι ήρεμοι. Θεωρούσε ο μικρός ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει. Δεν άκουγε κανένα, μίλαγε άσχημα, χτυπούσε, αγρίευε όταν τον πλησίαζες κλπ. Και γώ σαν και σένα ήμουν σε απόγνωση. Μία ημέρα λοιπόν αφού είχα δοκιμάσει τα πάντα (τιμωρίες, φωνές, time out, αδιαφορία), αλλαξα τακτική. Κάθισα και έγραψα 10 βασικούς κανόνες για την οικογένειά μας και τους έβαλα στο ψυγείο. Από το δε μιλάμε άσχημα, στο μαζεύουμε τα παιχνίδια μας και μέχρι το βοηθάμε όλοι μέσα στο σπίτι. Παράλληλα εξήγησα ότι αυτα ισχύουν για ΟΛΟΥΣ στο σπίτι, που σημαίνει ότι και εκείνα έχουν δικαίωμα να μας "μαλώσουν" εάν δεν ακολουθούμε κάποιο κανόνα. Στη συνέχεια μιλήσαμε για συνέπειες: εάν ΔΕΝ (κανόνα) τότε (συνέπεια). Παράδειγμα: εάν δεν πλύνεις τα χέρια σου τότε δεν μπορείς να κάθίσεις να φας στο τραπέζι. Εφόσον με βοηθήσεις να βγάλω τα πιάτα από το πλυντήριο θα σε βοηθήσω να μαζέψεις τα παιχνίδια σου. Εάν δεν φας το φαγητό δεν μπορείς να φας γλυκό. Εάν δεν ετοιμαστείς στο χρόνο που πρέπει τότε δεν μπορούμε να πάμε παιδική χαρα/βόλτα... Ήμουν κάθετη κι αδιαπραγμάτευτη με τους κανόνες, όσο κι αν έκλαιγε και διαμαρτυρόταν για κάτι. ΑΛΛΑ όταν στο κλάμα μου έλεγε θέλω αγκαλιά, τον έπαιρνα αγκαλιά πάντα και του έλεγα πόσο τον αγαπώ. Μετά που ηρεμούσε πήγαινε πάλι να προσπαθήσει να περάσει το δικό του πχ αλλά το δικό μου οχι ήταν όχι και αδιαπραγμάτευτο. Του έλεγα πχ λυπάμαι που άργησες να μαζέψεις τα παιχνίδια, τώρα δεν μπρούμε να δούμε παιδικό πριν κοιμηθείς. Λυπάμαι που στενοχωρήθηκες αλλά πέρασε ο χρόνος και τώρα δεν προλαβαίνουμε...Όσο κι αν έκλαψε δεν το έκανα. Με ξάφνιασε ειλικρινά το αποτέλεσμα! Μέσα σε μία εβδομάδα άλλαξε συμπεριφορά, αρχισε να μιλάει ευγενικά, να βοηθάει και ακόμα και τώρα δεν το πιστεύω! Τι θέλω να πώ: θέλει αγάπη αλλά και αποφασιστικότητα! Να σκέφτεσαι πως ότι κάνεις είναι για το καλό του, άσχετα αν την συγκεκριμένη στιγμή τον στενοχωρείς. Του δίνεις ένα μάθημα, ένα εφόδιο για το μέλλον του...Σκέψου λοιπόν τι θέλεις να διορθώσεις αρχικά και βάλτα προτεραιότητα...Αυτή είναι η δική μου άποψη αλλά και πάλι καλο θα είναι να συμβουλευτείς ειδικό για να σου προσαρμόσει λύσεις στην περίπτωσή σου...Συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο απλά επειδή το είχα πρόσφατο ήθελα να το μοιραστώ μαζί σου.
Ευχαριστώ πολύ νομίζω είναι καλή ιδέα και θα προσπαθήσω να το κάνω,είμαι σε συνομιλία να πάμε και σε παιδοψυχολόγο αλλά μου φαίνεται καλή η ιδέα σου ευχαριστώ και πάλι.
Να είσαι καλά. Θα δείς ότι όλα θα πάνε καλά! :)
Φοβερή ιδέα !!! Μπράβο! Θα το κάνω κι εγώ !!!
Αυτή τη γνώμη έχω κι εγώ, οπωσδήποτε να δεις κάποιον ειδικό, όχι άλλες μανούλες και 1000 γνώμες! Η μέθοδος που θα ακολουθήσεις πρέπει να είναι επιστημονική και να ταιριάζει απόλυτα στο αγοράκι σου... και γρήγορα γιατί όσο μεγαλώνει, κάποιες συμπεριφορές παγιώνονται.... Εύχομαι να πάνε όλα καλά, γιατί πέραν το ότι η συμπεριφορά του μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα μέσα στην οικογένεια και ο ίδιος δεν περνάει καλά...
Εγω θα σε συμβούλευα να μην κάνεις πειράματα ούτε με τιμωρίε, ουτε με μαλώματα και ούτε να παίρνεις συμβουλές απο άλλες μανούλες. Να κλείσετε ένα ωραιότατο ραντεβού σε έναν ΚΑΛΟ παιδοψυχολόγο και παρέα θα βρείτε τη σωστή και αποτελεσματική λύση.Γιατί ναί μπορεί να μεγαλώσει και να ηρεμήσει αλλά μπορει και να γίνει χειρότερη η κατάσταση και μετά θα είναι ακόμα πιο δύσκολα! Και ποιο παιδάκι και ποιά μανούλα θα θελε να θυμάται τέτοια παιδική ηλικία ...? Τα φιλιά μου και καλή τύχη.
Κοριτσάκι μου πάρε γνώμη από παιδοψυχολογο... ό,τι και να πούμε εμεις δεν ειμαστε ειδικες... εγώ πχ για πολύ μικρότερο προβλημα (δεν μοιραζεται παιχνιδια και ψιλοθυμωνει μερικες φορες χωρίς λόγο) συμβουλευτηκα ειδικό (ευτυχως εχω φιλη παιδοψυχολογο).... μαντευω οτι η λύση στο προβλημα σου θα ερθει ευκολα και γρηγορα διοτι εκεινοι γνωριζουν ολους τους τρόπους!!!! Φιλιά γλυκά!!!!
TA ΙΔΙΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΓΩ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΙΣ 17 ΜΗΝΩΝ.ΝΕΥΡΑ,ΚΛΑΜΑΤΑ,ΝΑ ΧΤΥΠΙΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ,ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ,ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΒΡΕΙ, ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΣΙΡΙΖΕΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟΥ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ......ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΧΝΑ ΝΑ ΜΕ ΧΤΥΠΑΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΟΛΙΣ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΩ ΑΓΚΑΛΙΑ!!!!ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΤΟΝ ΜΑΛΩΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΞΗΓΗΣΩ(ΟΣΟ ΜΠΟΡΩ...ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ...)ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ "ΠΟΤΕ-ΠΟΤΕ" ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ,ΤΟΝ ΚΑΤΕΒΑΣΑ ΑΠ'ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΑΝΑΠΗΡΑ ΜΟΛΙΣ ΗΡΕΜΗΣΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ,ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΜΠΡΑΒΟ.....ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ!!!ΜΕΤΑ ΑΡΧΙΣΑ ΑΠΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΝΝ....ΜΗΠΩΣ ΔΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΩΣ "ΟΚ...ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ..." ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ...ΑΛΛΑ ΤΖΙΦΟΣ..!!!ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.....ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΚΑΤΙ ΛΑΘΟΣ??
Τι να πώ ?? αν τα πάμε μαζί σε παιδοψυχολόγο να μας κάνουν έκπτωση ??χαχαχαχ καλό μας κουράγιο !!!!
Ειναι και θεμα χαρακτηρα. Εσυ ολα σωστα μπορει να τα εκανες αλλα να ειναι ζορικος και απαιτητικος απο τη φυση του. Εγω που εχω δοκιμασει τα απειρα και ολο ρωταω παιδοψυχολογους σου λεω σημερα αυτο που μου ειχε πει περσι φιλη μας ψυχολογος με μεγαλα παιδια πια, που ομως μικρα ηταν πολυ ατιθασα...υπομονη και τιποτα αλλο. Και συμπληρωνω ενα δικο μου...επειδη δε θα αντεξουν για πολυ τα νευρα σου ψαξε να βρεις κατι που σε βοηθαει να εκτονωνεσαι μεσα στη μερα (τρεξιμο, γρηγορο περπατημα, ποδηλατο). Ξερω οτι ειναι δυσκολο να αφηνεις το παιδι 3 τεταρτα με μια ωρα για να βγεις μονη σου να εκτονωθεις, αλλα δεκδικησε το γιατι θα σε βοηθησει παρα μα παρα πολυ στο να διατηρεις την ψυχραιμια σου. Τωρα μπορει ακομη να αντεχεις, αλλα οσο μεγαλωνουν τα αποθεματα υπομονης σου θα εξαντλουνται. Φροντισε απο τωρα και τον εαυτο σου για να μη σε παρει αργοτερα ολο αυτο απο κατω. Επισης μη δινεις καμια σημασια σε συμβουλατορες. Στο αλλον μπορει ενας τροπος να πιανει με την τριτη και σε εσας με την καμια. Γιατι αν αρχισεις και ακους τον καθενα που νομιζει οτι εσυ φταις για ολο αυτο και ακους για ενα σωρο μεθοδους που εφαρμοζουν στα παιδθα τους κι πειθαρχουν στο τελος τρελαθεις. Αν ενα μεσο παιι χρειαζεται υπομονη 10 για να το αντιμεωπισεις, το δικο σου χρειαζεται 100. Φροντισε και τον εαυτο σου για να εισαι σε θεση να εχεις αυτη τη απειρη υπομονη που χρειαζεται το παιδι σου γιατι αλλιως ερχεται ωρα που χανεις το μυαλο σου. Παντως αυτος ο δυσκολος χαρκτηρας του γιου σου εχει και παρα πολλα θετικα που θα τα ανακαλυψεις οσο μεγαλωνει.
Σε ευχαριστώ έχεις δίκιο ώρες ώρες με πιάνει και μένα υστερία και απογοήτευση μετά ,όντος θα πρέπει να βρώ λίγο χρόνο και για μένα γιατί ούτε στην τουαλέτα δεν μπορώ να πάω μόνη στην κυριολεξία, και το βράδυ ακόμα ξυπνάει και με ψάχνει (κοιμάται δίπλα μας).