Είμαι η μαμά Ελίνα και μοιράζομαι μαζί σας τη συνταγή για τα νόστιμα πιτάκια rustici leccesi. Τα έτρωγα μετά μανίας όταν έμενα στο Lecce, είναι το πιο δημοφιλές σνακ της πόλης, κάτι σαν την αντίστοιχη τυρόπιτα που έχουμε εμείς στα δικά μας τυροπιτάδικα.
Η ιστορία των παραδοσιακών αυτών πιτών, που είναι εξαιρετικό προϊόν αρτοποιίας αποκλειστικά από το Λέτσε και τα περίχωρά του, χάνεται στο χρόνο και οποιονδήποτε κι αν ρωτήσεις από το Λέτσε, ακόμα και τον πιο ηλικιωμένο, θα σου πει πολύ απλά ότι θυμάται να το γεύεται ανέκαθεν! Η προέλευση αυτού του τόσο κοινού εδέσματος δεν είναι παρ’ όλα αυτά παραδοσιακή, του λαού, ούτε συνταγή από μοναχούς όπως πολλά άλλα γλυκά και προϊόντα φούρνου της περιοχής. Προέρχεται από την αριστοκρατία ως μια πρωτότυπη και εξαιρετικά επιτυχημένη παραλλαγή του vol – au –vent. Είναι πάντως δύσκολο να χρονολογήσουμε πότε πρωτοεμφανίστηκε, αν και η ανακάλυψη της μπεσαμέλ το πλαισιώνει γύρω στο 1700, όπου ο François Pierre de la Varenne (1615–1678) την ανακάλυψε.
Οι εικόνες είναι από το ricette.giallozafferano.it
(για μεγαλύτερη δόση διπλασιάζετε τα υλικά)
50γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο
45γρ. μοτσαρέλα (αυτή που βρίσκεται σε σακουλάκια στο νερό, τη στραγγίζουμε και την κόβουμε)
παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
1 αβγό για άλειμμα
3 φύλλα σφολιάτας 230γρ. το ένα
Για τη μπεσαμέλ
200γρ. γάλα
20γρ. αλεύρι
αλάτι-πιπέρι
20γρ. βούτυρο αγελάδος
τριμμένο μοσχοκάρυδο
Για να ετοιμάσουμε τα παραδοσιακά πιτάκια από το Λέτσε της Ιταλίας, πρέπει πρώτα να ετοιμάσουμε τη μπεσαμέλ: ζεσταίνουμε το γάλα, ρίχνουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο, λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα με έναν αβγοδάρτη. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί πλήρως προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, αλατίζουμε και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε φέτες και έπειτα σε κυβάκια πολύ λεπτά. Στην ντομάτα προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο λάδι.
Κόβουμε 16 κύκλους από τα φύλλα της σφολιάτας μας με διάμετρο 10εκ. και 8 κύκλους πιο μικρούς 8εκ. Βάζουμε 8 από τους μεγάλους κύκλους σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόχαρτο και απλώνουμε με πινέλο στην επιφάνειά τους τον κρόκο του αβγού που τον έχουμε χτυπήσει με λίγο γάλα ή νερό. Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω άλλο ένα μεγάλο κύκλο σφολιάτας της ίδιας διάστασης (10εκ.) Αυτή η διαδικασία βοηθάει στο να φουσκώσουν τα παραδοσιακά πιτάκια.
Βάλτε στο κέντρο του δίσκου περίπου 15γρ μπεσαμέλ και στη συνέχεια 5γρ σάλτσα ντομάτας και λίγη τριμμένη μοτσαρέλα 3γρ. στην κορυφή.
Βάζουμε με το πινέλο στις άκρες λίγο από το αβγό που έχουμε χτυπήσει και καλύπτουμε τους μεγάλους κύκλους με τους μικρούς, κλείνοντας καλά τις άκρες πατώντας με τα δάχτυλα.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα και στο τέλος αλείφουμε όλα τα πιτάκια με χτυπημένο κρόκο και λίγο γάλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Che bontà! Έφυγα για να αγοράσω μοτσαρέλα!Μόνο αυτή μου λείπει!
Κάτι μου λέει οτι θα γίνει all time favourite! Ευχαριστούμε πολύ, ιδέα δεν ειχα οτι υπήρχε τέτοιο πράγμα!
Μίλις έγινε bookmark!