Η φωτογράφος CYJO, δημιούργησε μία σειρά από πορτρέτα, που εξερευνούν τη φυλή, την εθνότητα και την καταγωγή.
Η ίδια θεωρεί τον εαυτό της άνθρωπο του δυτικού κόσμου ενώ είναι κορεατικής καταγωγής (γεννήθηκε στη Νότιο Κορέα και μεγάλωσε στις ΗΠΑ) και δημιούργησε τη σειρά «Mixed Blood» μεταξύ 2010 και 2013 σε Νέα Υόρκη και Πεκίνο.
Το 2000, όπως σημειώνει η καλλιτέχνις, στην απογραφή των ΗΠΑ, περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα δηλώθηκαν ως μιγάδες, ένας αριθμός που συνεχίζει να μεγαλώνει την τελευταία μιάμιση δεκαετία.
Στο φακό της CYJO, οικογένειες που ζουν σε Νέα Υόρκη και Πεκίνο, αλλά κατάγονται από όλο τον κόσμο. Πόση ποικιλομορφία να έχουμε άραγε και εμείς στις δικές μας ρίζες;
Η οικογένεια Doyle. Υπηκοότητα: Αμερικανική. Καταγωγή: Αφρικανική, Αμερικανοϊνδική, Κρεόλ, Κουβανέζικη, Γαλλική, Ιρλανδική. Γλώσσες: Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά. Ζουν στη Νέα Υόρκη.
Η οικογένεια Chandola. Υπηκοότητα: Ινδική, Κορεατική. Καταγωγή: Ινδική, Κορεατική. Γλώσσες: Αγγλικά, Κορεάτικα. Μανδαρινικά, Ινδικά. Ζουν στο Πεκίνο.
Η οικογένεια Snodgrass. Υπηκοότητα: Αμερικανική, Κινεζική. Καταγωγή: Γερμανική, Κινεζική Χαν, Ιρλανδική. Γλώσσες: Αγγλικά, Μανδαρινικά. Ζουν μεταξύ Πεκίνου και άλλων χωρών.
Η οικογένεια Valter. Υπηκοότητα: Αμερικανική, Γερμανική. Καταγωγή: Αφροαμερικανική, Αμερικανοϊνδική, Μπαχαμέζικη, Γαλλική, Γερμανική. Γλώσσες: Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ισπανικά. Ζουν στη Νέα Υόρκη.
Η οικογένεια Kishimoto. Υπηκοότητα: Κινεζική, Ιαπωνική. Καταγωγή: Κινεζική Χαν, Ιαπωνική, Κινεζική Ξίμπο. Γλώσσες: Μανδαρινικά, Ιαπωνικά, Αγγλικά. Ζουν στο Πεκίνο.
Η οικογένεια Casarosa. Υπηκοότητα: Αμερικανική, Ιταλική, Κορεατική. Καταγωγή: Ιταλική, Κορεατική. Γλώσσες: Αγγλικά, Ιταλικά, Κορεάτικα. Ζουν στη Νέα Υόρκη.
Η οικογένεια Huang Rierson. Υπηκοότητα: Αμερικανική, Βελγική. Καταγωγή: Κινεζική, Δυτικοευρωπαϊκή. Γλώσσες: Μανδαρινικά, Γαλλικά, Αγγλικά. Ζουν στο Πεκίνο.
Η οικογένεια James. Υπηκοότητα: Αμερικανοϊνδική, Κινεζική, Ολλανδική, Αγγλική, Φιλιππινέζικη, Γερμανική, Ιρλανδική, Ιαπωνική, Πρωσική. Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Αγγλικά Πιτζίν (μίξη Αγγλικών, Χαβανέζικων, Κινεζικών, Ιαπωνικών και Φιλιππινέζικων). Ζουν στη Νέα Υόρκη.
«Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι: Πώς θα μπορέσουν οι κουλτούρες και οι άνθρωποι να διατηρήσουν την ατομικότητά τους; Ποιες θα είναι αυτές οι διαφορές στην κουλτούρα πέρα από τη γλώσσα και το φαγητό που θα κάνουν αυτή την κουλτούρα ξεχωριστή; Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον, ιδίως μέσα από τις διαφορές μας».
πηγή: slate.com
Αν κατάλαβα καλά, μας προτείνετε αυτού του είδους οικογένεια ως πρότυπο; Τα καλά της Αμερικής, που έλεγε και η δική μου μαμά. Σε κάθε περίπτωση ο μεταφραστής πρέπει να είχε τρελά κέφια. Προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει "Αμερικανοϊνδική ή "Πρωσική" υπηκοότητα. Αμερικανοϊνδικό κράτος δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία. Το βασίλειο της Πρωσίας έπαψε να υφίσταται από το 1918....
Παντα με ενδιαφέρουσες ειδησεις και κείμενα, σ ευχαριστούμε Thomas!